Pratite nas

Politika

Tegeltija, Višković i Novalić: Podmićivanje će biti oporezovano u BiH od ove godine!

Objavio

u

 Ostalo je, kako su naveli, još samo da usaglase stopu po kojoj će podmićivanje biti  oporezovano. 

„Podmićivanje će biti oporezovano od ove godine na svim nivoima u BiH, čime ćemo svakoj korupciji, što krupnoj, što sitnoj, vrlo brzo stati ukraj. Jer će upravo borba protiv korupcije biti naš najvažniji prioritet u novoj godini, nek nam je srećna i uspješna od početka do kraja!“, poručili su predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija i premijeri RS i FBiH, Radovan Višković i Fadil Novalić, u zajedničkom saopštenju za javnost nakon sastanka.

„Prema ovoj našoj odluci, koja će uskoro biti provedena kroz izmjene već postojećih zakona, svaki funkcioner, namještenik i službenik biće u obavezi da izda fiskalni račun svakome od koga uzme ili dobije mito, dok će poreskog opterećenja biti oslobođeni svi oni koji daju mito. Time ćemo stimulisati i kompanije i građane da daju i veći mito, naši budžeti biće mnogo puniji, građani zadovoljniji, a funkcioneri i ostali javni službenici još srećniji, jer ih više niko nikada neće moći optuživati da su korumpirani. Tako ćemo eliminisati nezakonito ugrađivanje i potpuno legalizovati podmićivanje, izvesti ga iz te tzv. sive zone i prebaciti najmanje nekoliko milijardi maraka godišnje u legalne tokove poslovanja“, objasnili su Tegeltija, Višković i Novalić.

Ostalo je, kako su naveli, još samo da usaglase stopu po kojoj će podmićivanje biti  oporezovano.

„Prijedlog je da to bude progresivna stopa, da najviši porez plaćaju oni koji dobijaju najveći mito, recimo na milionskim tenderima za javne radove, a da mito u iznosu od, recimo, nekoliko stotina ili par hiljada maraka bude oporezovan po najnižoj stopi. Razmišljali smo i da te neke najniže sume za podmićivanje budu sasvim oslobođene od poreza, ali smo shvatili da bi se time samo proširio prostor za tu tzv. sitnu korupciju, čime bi bile obesmišljene naše nove mjere. Zato, svi koji uzimaju mito biće oporezovani, a s time su se složili i predsjednici naših stranaka Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, kao i rukovodstva svih udruženja podmićenih funkcionera i službenika na svim nivoima u BiH. Oni su ispočetka pokazivali neku vrstu nelagode prema našem prijedlogu, ali su ubrzo pokazali svijest i odgovornost da i država i svi njeni građani treba da imaju koristi u procesu podmićivanja, a ne samo oni koji uzimaju i dobijaju mito. Na kraju su upravo oni predložili da ne smije biti nikakvih izuzetaka, ako svi zajedno želimo uspjeh. Zato smo posebno zahvalni tim divnim, plemenitim ljudima, a građanima poručujemo da ćemo zajedno proslaviti još jednu veliku pobjedu u našoj borbi protiv korupcije!“, istakli su Tegeltija, Višković i Novalić.

Na kraju su istakli da je posebno važna moralna dimenzija njihove nove odluke.

„Ispočetka smo mislili da podmićivanje sasvim zabranimo, ali sva istraživanja koja smo proveli pokazala su da većina građana u ovom našem sistemu voli da časti izabranog ili javnog funkcionera i službenika koji dobro obavi svoj posao. Pa, zašto da im to onda uskratimo? A ako, recimo, zabranimo podmićivanje samo u procesima malih i velikih javnih nabavki, onda bi svi ti naši vrijedni funkcioneri i službenici koji u tom procesu uzimaju i dobijaju mito, prosto, bili diskriminisani. Ovako, kad uvedemo svima porez na podmićivanje, biće i vuci siti i ovce na broju, što kaže naš narod. A i što bi sjekli granu na kojoj sjedimo? Zato ćemo tu granu naše privrede oplemeniti tako da se ona razgrana još više i ljepše“, poručili su Tegeltija, Višković i Novalić.

Tekst je satiričnog karaktera

Izvor: 6yka.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Ništa nije konačno: Stanivuković još procjenjuje da li će biti nosilac izborne liste PDP-a

Objavio

u

By

Osim kandidature Jelene Trivić, u PDP-u više ništa nije konačno, pa tako ni tvrdnja lidera partije, da će nosilac liste za Narodnu skupštinu za izbornu jedinicu 3 na oktobarskim izborima biti Draško Stanivuković. Da je sve to upitno, priznaje i Stanivuković kojeg izgleda niko ništa i nije pitao.

Dok je Glavni odbor u subotu donosio odluke, on je na Tari trčao trku sa preprekama. Da odboru neće prisustvovati šef stranke u Banjaluci znalo se i ranije, ali u PDP-u nisu zbog toga pomjerali sjednicu.

“Postoji još mnogo razgovora do tako nečeg. Stvar je konačna onog trenutka kada se vaše ime i prezime preda Centralnoj izbornoj komisiji. To se još nije desilo.

Je l’ Vi možda imate neke uslove da budete nosilac liste?

Gledajte, nisam neko ko postavlja uslove. Meni su važni principi. Imam određene principe kako sagledavam i na koji način. O tome razgovaramo”, kaže Draško Stanivuković, predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka.

Sa Jelenom Trivić Stanivuković sigurno ne razgovara. Nekoliko mjeseci skoro da nisu razmijenili nijednu riječ, otkrivaju izvori ATV-a iz PDP-a. Dok Trivićeva uveliko vodi kampanju za predstojeće izbore, u tome ne traži podršku bivšeg saborca.

“Ako kaže da joj trebam 22 odsto ja ću biti 22 odsto učešća.

Kada Vam je posljednji put tražila podršku?

– Pa evo, mislim, kampanja je tek počela, ona će procjenjivati”, rekao je Stanivuković.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović nedavno se družio sa liderom DNS-a, koji nikada nije podržao kandidaturu Jelene Trivić. Šarović je, tvrdi Nenad Nešić, od njega tražio podršku isključivo za SDS-ovog kandidata.

“Bilo je između ostalog i priča da li da podržimo mi gospodina Šarovića ili nekoga iz SDS-a. Koliko sam ja shvatio, prvenstveno gospodina Šarovića. Ja sam rekao da bi u ovom trenutku zaista to bilo možda i neozbiljno od mene i da ćemo mi u narednom periodu djelovati u skladu sa odlukama naše političke partije”, kaže Nenad Nešić, lider DNS-a za ATV.

Iako se spekuliše da će kandidat SDS-a za srpskog člana Predsjedništva BiH biti Mirko Šarović, u toj stranici i dalje kalkulišu sa objavom svog kandidata.

Izvor: Bl-portal.com

Nastavite čitati

Politika

Ministrica finansija ne zna ko treba da plati 90 miliona maraka Slovencima

Objavio

u

By

Ministrica finansija u Vladi Republike Srpske, Zora Vidović smatra kako bi Elektroprivreda Republike Srpske trebalo da plati 90 miliona maraka slovenačkom “Vijaduktu”, a po osnovu nedavno završene arbitraže u Vašingtonu.

Ona nije objasila zašto bi ERS trebao da snosi odštetu za jednostrano raskinutu koncesiju.

Iako su zastupnici slovenačke firme uputili zahtjev za isplatu novca, gdje će se uskoro za svaki mjesec kašnjenja plaćati kamata od pola miliona maraka, ona kaže kako nije puno upoznata sa ovim slučajem.

“Nisam puno upoznata sa istorijom tih dešavanja. Angažovali smo određene eksperte da vidimo šta se tu dešava, ali po mojoj procjeni to ne bi trebao da snosi budžet nego Elektroprivreda”, kazala je ona danas.

Podsjećamo, Republika Srpska izgubila je 90 miliona KM u sporu pred arbitražnim sudom u Vašingtonu, po tužbi slovenačkog preduzeća „Vijadukt”, a zbog jednostranog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju hidrocentrala na Vrbasu.

Do pokretanja arbitražnog spora došlo je nakon što je „HES Vrbas“, koji je trebalo da gradi HE na Vrbasu, u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Vijadukt“, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodijeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

Međutim, godinu kasnije oko 20.000 građana Banjaluke potpisalo je peticiju protiv ovog projekta, a s obzirom da se projekat deset godina nije realizovao, ugovor je raskinut u septembru 2015. godine.

Izvor: Capital

Nastavite čitati

Politika

BEGIĆ SUTRA RADI VELIKU STVAR: Mnogi ovo nisu očekivali, SVE JE SPREMNO

Objavio

u

By

Ivan Begić, bivši odbornik PDP-a u Skupštini Banjaluke kandidovat će se za predsjednika Republike Srpske.

Najavio je da će sutra kao nezavisni kandidat podnijeti aplikaciju za predsjednika (potpredsjednika) RS.

Istaknuto je i to da potpise podrške i prijavu kandidature za predstojeće Opće izbore planira sutra predati Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) u 12:00 sati.

Podsjetimo, Ivan Begić se nakon eksplicitnog privatnog snimka povukao iz javnosti i politike, vratio mandat odbornika koji je osvojio na listi PDP-a u decembru prošle godine.

Ipak, mediji su nakon toga pisali da se Begić predomislio te zatražio vraćanje mandata.

Prema dokumentu koji je tada objavljen, Begić je naveo da je zahtjev podnesen u vrijeme kad je bio pod stravičnim pritiskom i bio izložen neljudskim i ponižavajućim postupcima.

Ova kandidatura ukazuje na to da Begić ne odustaje od politike, ali prema svemu sudeći sada nastupa kao nestranački kandidat.

Izvor: N1

Nastavite čitati

Trending