Pratite nas

Društvo

TLO SE NE SMIRUJE OD PETKA: Pogledajte šta se trenutno dešava u Hercegovini

Objavio

u

U petak veče nakon razornog zemljotresa Zdravko Čolić iz Berkovića napustio je i onako trošan stan u kome je živio. Danas je došao po osnovne stvari jer, kaže, povratka nema.

Porodica Okuka u selu Blaca kod Berkovića u strahu. Obilaze oko kuće i gledaju pukotine na vanjskim zidovima, komadi i danas otpadaju.

„Kada smo ujutru došli imali smo stravičan prizor da vidimo. Na lijevoj strani do istoka obje su ćoše popucale baš dobro popucale. Samo smo rekli Bože pomozi“, rekao je Slaviša Okuka.

Osamdesetdvogodišnja Milanka Đurica iz sela Suzina ovakav zemljotres ne pamti. Manje su štete na kući, ali štala je skoro pa uništena, sijeno i krave su pod vedrim nebom.

„Rastresao mi kuću, srušio mi štalu jedva mi žive krave i djeca. Sada ne znam šta dalje“, rekla je Milanka Đurica.

– Prepali ste se?

„Jesmo se prestravili. Sve spavali vani u autima, nije niko smio u kući“, rekla je Milanka Đurica.

Epicentar dva razorna zemljotresa bio je na području ove najmanje hercegovačke opštine. Prijave šteta stalno stižu.

„S obzirom da se radi o 180 objekata ja već sada mogu reći da će šteta u Berkovićim biti velika da će ona iznositi više stotina hiljada maraka što Berkovići kao mala i izrazito nerazvijena opština sa svojim skromnim budžetom ne može ni iz bliza odgovoriti tom zadatku“, rekao je Nenad Abramović, načelnik opštine Berkovići.

Načelnik moli za pomoć i zahvaljuje svima koji su je obećali. Prvih 10.000 maraka u Berkoviće stiže iz Grada Istočno Sarajevo.

Stručnjaci iz Direkcije za obnovu i izgradnju Republike Srpske obilaze oštećene objekte. Direktor za ATV kaže da vjeruje da će đaci u Ljubinju i Berkovićima od sljedeće sedmice u školu.

Tlo u Hercegovini se nije smirilo još od petka i protekle noći nekoliko zemljotresa probudilo je Hercegovce. Najjači je bio sa epicentrom u Gacku.

Izvor: Aloonline.ba

 

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

Povećanje minimalne plate u Srpskoj: Pogledajte koliko će sada iznositi

Objavio

u

By

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas da će od 1. juna minimalna plata u Republici Srpskoj iznositi 650 KM, rekla je ministar finansija Zora Vidović.

Vidovićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite izašlo danas na sjednicu Vladu sa prijedlogom o iznosu minimalne plate s obzirom da Ekonomsko-socijalni savjet nije uspio da se dogovori.

“Mi smo utvrdili da od 1. juna minimalna plata u Republici Srpskoj iznosi 650 KM”, istakla je Vidovićeva.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

DRAMA KOD MOSTA U TRAPISTIMA: Dvojica prijatelja izvukli djevojku iz Vrbasa

Objavio

u

By

Prava drama odigravala se sinoć ispod mosta u Trapistima. Obična večernja šetnja sa drugom, priča Obrenko Slavnić, pretvorila se u borbu za tuđi život.

Da voda nekog nosi, vikali su im i signalizirali putnici i vozač iza autobusa na liniji koja saobraća preko mosta.

“Tad nismo vidjeli ko je i šta je u vodi, mi smo dotrčali do mjesta nesreće. Prvi je stigao moj prijatelj Saša, netom potom dolazim ja. Tu je bio jedan čovjek sa tom djevojkom, on je pokušavao da joj pomogne. Bio je poprilično star i nije mogao nikakvu pomoć da joj pruži. Mogu reći da smo stigli u zadnji čas, djevojka se već bila opustila, predala vodenoj stihiji, Vrbas je u ovo vrijeme poprilično visok. Saša i ja smo zajedničkim naprom uspjeli da je izvučemo”, kaže Obrenko Slavnić.

Dezorijentisanoj, uplašenoj, 28-godišnjoj djevojci pružili su prvu pomoć, pozvali Hitnu i policiju.

Drama je, priča Obrenko, nastavljena jer je djevojci pozlilo i na obali je pala u nesvijest. Ubrzo je stigla i hitna. Obrenko se raspitao, kaže, djevojka je u bolnici na liječenju.

Dan poslije – kažu drug i on, reagovali su instiktivno.

“Prva reakcija je bila da vidimo šta treba i da reagujemo u tom momentu, najbolje šta možemo, bez ikakvog razmišljanja da li treba ili ne treba. Jednostavno smo samo dotrčali i spasili smo je na svu sreću”.

“Kakvi ste plivači vas dvojica, kako se inače snalazite u Vrbasu”, upitan je on.

“Poprilično dobri, poprilično dobri”, kaže Obrenko Slavnić.

Sreća, pa se sve dobro i završilo, kaže Obrenko. Magistar ekologije, koji druguje sa Vrbasom, kaže – s njim treba oprezno, prenosi ATV.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

NAĐENO TIJELO MATEJA PERIŠA? Garderoba odgovara opisu odjeće, čeka se identifikacija

Objavio

u

By

Telo mlađeg muškarca nađeno je u Dunavu kod Ade Huje a na osnovu upoređivanja fotografija Mateja Periša i nađenog tela, pretpostavlja se da je reč o nestalom Splićaninu, potvrđeno je Kuriru.

Naime, kako se saznaje garderoba na muškarcu odgovara opisu garderobe koju je u noći nestanka nosio Splićanin Matej Periš.

Telo je, kako saznajemo, nađeno u fazi raspadanja, a našli su ga mornari jutros oko 9.30 sati. Kako se saznaje, muškarac na sebi ima farmerke, majicu sa aplikacijom i jednu belu patiku, što se poklapa sa garderobom koju je u noći nestanka na sebi imao Splićanin Matej Periš.

Obdukcijom će biti utvrđen identitet muške osobe koja je nađena u vodi.

Policija je izvukla telo, a na terenu su i forenzičari.

Izvor: Kurir.rs

Nastavite čitati

Trending