Pratite nas

Nekategorisano

Tužioci kriminalnim grupama oprostili krađu 15 milijardi KM?!

Objavio

u

U Republici Srpskoj u posljednjih 15 godina obustavljeno je 27 500 istraga. Na taj način, tužioci su kriminalnim grupama oprostili krađu 15 milijardi maraka – prenose pojedini mediji i dodaju da je četvrtina istraga iz oblasti privrednog kriminala.

Za to vrijeme, tužioci ne odgovaraju za svoje odluke, a predviđene disciplinske kazne  nesrazmjerne su ozbiljnosti i odgovornosti koju njihov posao nosi – navode i iz Transparensija i ističu da je riječ opomenama, smanjenju plate, a da neznatan broj njih bude razriješen sa funkcije koju obavlja.

“Disciplinske kazne koje postoje su simbolične, nisu dovoljno odvraćajuće da bi djelovale na njih da rade svoj posao kako treba. Oni bi trebalo da štite javni interes, da gone sve prekršioce, sve one koji počine krivična djela, ali kako ne odgovaraju za svoj posao, sva pravda leži u njihovim rukama, a oni za to ne odgovaraju”, navodi Damjan Ožegović iz Transparensi internešnel BiH.

Zbog obustavljanja istraga, krivičnim prijavama protiv tužilaca, reagovao je Savez penzionera i potomaka. Neprihvatljivo im je da se zbog takozvanih rupa u zakonu i nesprovodjenja istraga nanosi ogromna šteta budžetu Srpske, kao i budžetima lokalnih zajednica i javnih preduzeća.

“Kad smo pisali Narodnoj skupštini Republike Srpske, pitali smo zašto i dalje perzistira u Zakonu o tužilaštvu član 29. koji amnestira tužioce od bilo kakve odgovornosti, a on je u suprotnosti sa Krivičnim zakonikom RS, nije bilo odgovora. To nas dovodi do zaključka da je vlast usko povezana sa krupnim kriminalom i sa ljudima u institucijama pravosuđa”, ističe predsjednik Saveza penzionera i potomaka Dragutin Ilić.

O uspjehu ili neuspjehu u vezi  sa  procesuiranjem kriminalnih radnji govori istraživanje Transparensija, u kojem se navodi da je Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala pri Republičkom javnom tužilaštvu tokom 2019. godine zaprimilo 78 prijava, a da je podiglo samo 4 optužnice, te da je donijelo 63 naredbe o nesprovođenju istrage. 

Isto tako, pojedini mediji navodi da su na zatvorske kazne zbog korupcije u periodu od 2016. do 2019. godine po optužnicama Republičkog javnog tužilaštva osuđene samo dvije osobe, a najstroža kazna iznosila je godinu dana zatvora.

(BN)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Ko je Dodikov pilot Boban Kusturić?

Objavio

u

Boban Kusturić važi za čovjeka od velikog povjerenja Milorada Dodika. Međutim, Dodik u poslednje vrijeme izbegava da leti sa njim jer je upozoren da njegov miljenik u poslednje vrijeme koristi veliku količinu raznih opijata.

Dospio je u žižu javnosti kada su građani saznali kako se koriste državni resursi, i to da folk zvijezda Ceca Ražnjatović leti helikopterima Vlade RS.

Boban Kusturić je direktor Helikopterskog servisa RS, te ima više ličnih kadrova na važnim pozicijama i to:

Svoju kumu Dušicu Vidaković (koja je vrlo “bliska prijateljica” Milorada Dodika) je postavio za zamjenika direktora Helikopterskog servisa RS, kao i na poziciju člana Savjeta Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine;

Svoju prvu suprugu Dijanu Milanković je postavio za generalnog direktora RTRS;

Svog brata Dejana Kusturića je postavio za direktora Fonda Zdravstvenog osiguranja;

Svog drugog kuma  Čedomira Šušnjar postavio za direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA);

Od brata suprugu je zaposlio u Palatu Predsjednika RS kao sekretaricu;

Svog šurijaka Slavišu Milanković je progurao za zamjenika načelnika Prnjavora;

Povezan je “mnogo” sa direktorom policije Sinišom Kostrešević, kao i sa sinom Igorom Dodik;

Dovodi se u vezu da kontakte sa bezbjednosno interesantnim licima iz regiona, te zbog toga obavještajno-sigurnosne službe sumnjaju da Helikopterima Vlade RS prevozi nedozvoljene stvari;

Poznato je obavještajnim strukturama da ima veliku količinu novca, pa će biti interesantno posmatrati kako će dokazati svoj kapital.

Zbog ovakve kadrovske politike u SNSD-u opravdano i vlada nezadovoljstvo, što je još jedna potvrda da je Republika Srpska postala privatna država “PORODICE & CO”!

Nastavite čitati

Nekategorisano

Slučaj “Memić”: Jednomjesečni pritvor za Alisu

Objavio

u

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Alisi Ramić (djevojačko Mutap) te Muameru Ožegoviću, recepcionaru ilidžanskog hotela Crystal u vrijeme smrti Dženana Memića.

Sudska je to odluka nakon što je pred Sudom BiH juče održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH, koje je zatražilo jednomjesečni pritvor za Alisu Ramić (Mutap), bivšu djevojku Dženana Memića, i još tri osobe koje se dovode u vezu s ovim slučajem, prenosi portal Klix.

Aktivni i bivši pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Mjera pritvora, između ostalog, predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Tužioci su napomenuli da se oni terete za organizovani kriminal, tj. pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, protuzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza.

Ranije ove godine uhapšeni su Alisin otac Zijad Mutap, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac i službenik MUP-a KS Josip Barić. Oni su uhapšeni u sklopu istrage o eventualnim nezakonitostima u istrazi stradanja Dženana Memića 2016. godine. 

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Baja Mali Knindža 25. juna u Banjaluci

Objavio

u

U ljetnoj bašti konjičkog kluba Čokorska polja 25. juna sa početkom u 20 časova nastupiće Baja Mali Knindža.

Cijena ulaznice je 20 KM, a karte se mogu kupiti u Jova baru i Konjičkom klubu.

☎️ Informacije na brojeve telefona: 066/066-555, 051/273-111

Nastavite čitati

Trending