Pratite nas

Društvo

U 2020. porodičnog ljekara u RS promijenila 26.524 osiguranika

Objavio

u

U 2020. godini porodičnog doktora u RS promijenila su 26.524 osiguranika, ovo su podaci iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske.

Dodaju da je od tog broja u takozvanom redovnom periodu (oktobar-decembar) kada nije potrebno navoditi razlog promjene, porodičnog doktora promijenilo 13.800 osiguranika.

Prema podacima FZO, 2019. godine porodičnog doktora promijenilo je 30.874, a u 2018. godini 27.185 osiguranika.

U tzv. redovnom periodu prošle godine 1.208 osiguranika promijenilo je pedijatra, a 1.728 osiguranika izabralo je novog ginekologa, što je znatno manje nego ranijih godina.

“Inače, kada su u pitanju timovi porodične medicine za koje su se građani najviše opredjeljivali u redovnom periodu, među top timova porodične medicine na prvom mjestu je opština Bijeljina sa 1.911 osiguranika, te Banjaluka sa 1.591, a poslije nje dolaze ambulante porodične medicine u Doboju sa 1.211 osiguranika”, naveli su iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Najviše promjena, odnosno odjava iz tima porodične medicine u takozvanom redovnom periodu bilo je u Bijeljini – 1.730 osiguranika, u Doboju su ih bila 663 te u Vlasenici 416 osiguranika.

“Kada je u pitanju to koliko je osiguranika porodičnog doktora promijenilo za devet mjeseci 2020. godine, kada je procedura malo komplikovanija za promjenu porodičnog doktora, u ovom periodu 12.724 osiguranika promijenila su porodičnog ljekara. Najčešći razlozi su promjena mjesta prebivališta, prestanak rada doktora porodične medicine u zdravstvenoj ustanovi koja s nama ima potpisan ugovor ili je doktor promijenio sjedište ambulante”, naveli su iz FZO RS.

Podsjećaju, od oktobra do kraja decembra svake godine osiguranici imaju mogućnost da promijene svog izabranog doktora porodične medicine, kao i pedijatra ili ginekologa, na jednostavan način – bez navođenja razloga promjene.

Banjalučanka Dragana T. kaže da se lani u novembru odlučila za promjenu porodičnog doktora, jer se preselila u naselje Starčevica, pa joj više nije odgovaralo da ide kod doktora u ambulantu u Novu varoš, jer joj je to oduzimalo mnogo vremena. Dodaje i da procedura nije bila komplikovana.

“Dakle, svi koji žele da promijene doktora, iz bilo kojeg razloga, trebalo bi da to učine u redovnom periodu koji je predviđen za promjene izabranog doktora, odnosno od 1. oktobra do 31. decembra. U ovom periodu i procedura promjene je jednostavnija, a potrebno je da osiguranici popune odgovarajuće obrasce kod novoizabranog doktora i da ih ovjere u Fondu”, naveli su iz pomenute ustanove.

Inače, doktora je moguće promijeniti i mimo za to predviđenog perioda, ali samo u određenim okolnostima, odnosno neophodno je imati i navesti opravdan razlog promjene u skladu sa pravilnikom koji reguliše ovu oblast, kao npr. usljed promjene mjesta prebivališta, odsustva izabranog doktora u dužem periodu i tako dalje.

Procedura promjene mimo redovnog perioda je komplikovanija iz razloga što Fond početkom svake godine ugovara primarnu zdravstvenu zaštitu sa domovima zdravlja upravo na osnovu broja registrovanih osiguranika u jednom domu zdravlja i od toga zavisi i koliko će koji dom zdravlja dobiti sredstava od Fonda.

Iz tog razloga je važno da se promjene ljekara izvrše u predviđenom periodu i da se naknadne preregistracije svedu na minimum.

Iz FZO podsjećaju da građani za tim porodične medicine mogu da se registruju u domovima zdravlja ili u privatnim ambulantama porodične medicine sa kojima Fond ima potpisan ugovor.

(Nezavisne)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

ŠAKETANJE ŽENA Tuča nakon saobraćajne nezgode u Banjaluci

Objavio

u

Policija je na terenu na banjalučkom Zapadnom tranzitu gdje je u blizini Emporiuma nakon nezgode u kojoj su učestvovala dva vozila došlo i do fizičkog sukoba u kojem su učestvovale i muške i ženske osobe.

Kako nam je potvrđeno iz policijske uprave Banjauka, policijski službenici su izašli na teren i postupaju zbog saobraćajne nezgode ali i narušavanja javnog reda i mira do kojeg je došlo nakon nezgode.

Nastavite čitati

Društvo

Vučurević će za svoje laži odgovarati pred sudom

Objavio

u

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ljubiša Krunić oštro je reagovao na optužbe Dodika na račun PDP-a, koje se baziraju, kako kaže, na lažima Slavka Vučurevića.

– Da li je sada, kada su politički istomišljenici, Milorad Dodik u privatnosti odgovorio Slavku Vučureviću u kakvim je vezama sa porodicom Nimani? Da li mu je odgovorio jesu li u krvnom, kokainskom, duvanskom ili naftnom srodstvu, što ga je svojevremeno Vučurević pitao? – rekao je Krunić.

Naveo da ako mu nije lično Dodik odgovorio, možda mu je, kaže Krunić, “odgovorio preko Luke Petrovića, koji mi je lično rekao da je u kućnoj atmosferi dogovorio saradnju sa Vučurevićem.

Кrunić kaže da Dodikovo ponavljanje Vučurevićevih riječi govori najviše o Dodikovom karakteru.

– Dodik kao kredibilne ponavlja riječi nekoga ko ga je nekad zvao biološkim bićem oslobođenim bilo kakve ljudske vrijednosti, sitnim glodarom i klasičnom bitangom. I mi danas imamo sjednicu Narodne skupštine slušajući Dodikovo citiranje Vučurevićevih laži o PDP-u, koje su oni, danas politička braća, zajedno plasirali? – rekao je Krunić.

On je naveo da je PDP zadovoljan što je Vučurević pokazao svoje pravo lice nakon što je smijenjen u PDP-u, a Dodik o svom karakteru već dugo govori svojim postupcima.

– Vučurević će za svoje laži odgovarati pred sudom, a od danas smo još ponosniji što sa njim ništa nemamo i što smo politički drugi svijet od njegovog mentora Dodika, rekao je Кrunić.

(BN)

Nastavite čitati

Društvo

Na slobodi osumnjičeni za otmicu advokata

Objavio

u

Okružni sud u Banjaluci odlučio je da na slobodu budu pušteni Diana Јović Cvetinović, Sanja Stupar i Igor Perić, osumnjičeni da su planirali otmicu bijeljinskog advokata Miloša Stevanovića.

Iz Okružnog suda u Banjaluci saopšteno je da je odbijen prijedlog Republičkog javnog tužilaštva za određivanje pritvora osumnjičenim licima čiji su inicijali S.S, I.P. i D.Ј.C.

Istim rješenjem određene su mjere zabrane osumnjičenoj S.S. na osnovu Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske zbog osnovane sumnje da je izvršila krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Osumnjičenoj S.S. određene su mjere zabrane sastajanja i komunikacije sa osumnjičenim I.P. i D.Ј.C, kojima se ne smije približiti na udaljenost manju od 200 metara, te zabrane sastajanja i komunikacije sa oštećenim licem na udaljenost manjoj od 200 metara.

Na osnovu člana 189 stav 3 Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, mjeru zabrane sastajanja sa određenim licima izvršava policijski organ Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Mjere zabrane mogu trajati dok za to postoji potreba, najduže do pravosnažnosti presude ako nije izrečena kazna zatvora, a najkasnije do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora ako je osumnjičenom izrečena kazna zatvora.

Na osnovu člana 186 stav 3 Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske osumnjičena S.S. je upozorena da joj sud može odrediti pritvor ako prekrši obaveze iz izrečene mjere zabrane.

Diana Јović Cvetinović, Sanja Stupar i Igor Perić uhapšeni su 24. oktobra oko 20.00 časova na području Bijeljine zbog sumnje da su izvršila krivično djelo otmica, a u vezi sa krivičnim djelom pripremanje.

Ova lica su uhapsili Pripadnici Uprave MUP-a Srpske za organizovani i teški kriminalitet, uz podršku pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice i Policijske uprave Bijeljina.

(Srna)

Nastavite čitati

Trending