Pratite nas

Društvo

U BiH propalo više od 600.0000 vakcina

Objavio

u

Iako nadležni često ističu da vakcinacija predstavlja najbolje oružje u borbi protiv kovida-19, u BiH je dosad istekao rok za više od pola miliona vakcina protiv virusa korona.

Naime, u BiH trenutno više od 600.000 vakcina protiv virusa korona čeka na uništenje, a evidentno je da je najveći broj propalih doza astra zeneke.

Kako je za “Nezavisne novine” rečeno u Institutu za javno zdravstvo RS, do 31. oktobra u Srpskoj je istekao rok 330.587 vakcina protiv virusa korona, dok je prema ranijim pisanjima medija u FBiH zadnjeg dana oktobra propalo više od 200.000 cjepiva, a prema nezvaničnim informacijama ova brojka je vjerovatno i veća, te iznosi oko 300.000.

Prema mišljenjima ljekara, jedan od razloga zašto je ovako veliki broj vakcina propao leži u činjenici da je većina njih donirana, te su imale i kraći rok trajanja.

S druge strane, ljekari ističu da je primjetna i negativna kampanja protiv vakcinacije, posebno kada je riječ o vakcini astra zeneka, koja je počela u zemljama Evropske unije kada su je dovodili u vezu sa posljedicama kao što je plućna embolija.

Tako ne iznenađuje podatak Instituta za javno zdravstvo RS, gdje su za “Nezavisne novine” naveli da je u Srpskoj do 31. oktobra ove godine istekao rok 322.415 doza astra zeneke.

“Istekao je rok 8.172 vakcine proizvođača ‘Sinovac'”, naveli su u Institutu za javno zdravstvo RS.

Dodali su da će vakcine biti uništene u skladu s Pravilnikom o uništavanju medicinskog otpada.

“U toku je javni poziv za usluge preuzimanja, skladištenja i konačnog zbrinjavanja medicinskog, hemijskog i farmaceutskog otpada”, zaključili su u Institutu za “Nezavisne novine”.

Iako odgovor iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH nismo dobili do zaključenja ovog broja “Nezavisnih novina”, podsjećamo da je Siniša Skočibušić, direktor ovog zavoda, ranije naveo da i u ovom entitetu krajem oktobra ističe rok oko 200.000 astra zeneka vakcina, te nešto više od 1.000 vakcina proizvođača “Sinovac”.

Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, u razgovoru za “Nezavisne novine” je rekao da su vakcine astra zeneka stigle kao donacija iz Srbije sa skraćenim rokom trajanja, što je jedan od razloga zašto je ovako veliki broj doza završio kao otpad.

“Drugi razlog je kampanja koja je počela u Evropskoj uniji da se nakon ove vakcine razvijaju plućna embolija i druge komplikacije, mada su kasnija istraživanja pokazala da je to jedna od najboljih vakcina, te da taj strah nije bio opravdan”, kazao je Drljević.

Dodao je da bez obzira na to građani i dalje ne vjeruju ovoj vakcini, mada, kako ističe, astra zeneka stvara jači imunitet čak i od fajzera.

“S druge strane, zdravstvena struka nije istovremeno vršila pozitivne kampanje niti je vršila adekvatne kampanje da se vakcine predstave u pozitivnom svjetlu”, poručio je Drljević.

Nenad Stevandić, zamjenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS, potvrdio je da su ove vakcine bile donirane pred sami istek roka trajanja, te su zemlje koje su ih donirale, prema njegovim riječima, tako mudro izbjegle njihovo uništavanje.

“Pošto su bili kratki rokovi mi, uz raspoloženje našeg stanovništva, nismo uspjeli da ih iskoristimo, ali je činjenica da jedan dio tih donacija nije propao i primijenjen je”, rekao je Stevandić.

Istakao je da vakcine koje je RS sama nabavljala nisu propale.

“Velike laži su govorili o vakcini astra zenaka. Sve vakcine protiv virusa korona su podjednako dobre i nije bilo ozbiljnih posljedica nakon vakcinacije”, kazao je Stevandić.

Nezavisne

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

BIH REKORDER U REGIONU PO INFLACIJI Izgubljena kontrola nad divljanjem cijena

Objavio

u

Inflacija u Bosni i Hercegovini ubjedljivo je najviša u odnosu na zemlje regiona, što i ne čudi, jer, kako tvrde ekonomisti, vlasti u Bosni i Hercegovini jedine su koje nisu adekvatno reagovale na divljanje cijena, prije svega energenata, ali i osnovnih životnih namirnica.

U Bosni i Hercegovini inflacija u maju iznosila je 14,4 odsto, u Srbiji 10,4, dok je u Hrvatskoj majska inflacija bila 10,8 odsto. Stopa inflacije u Crnoj Gori u maju ove godine u odnosu na maj prošle izonosila je 11,7 odsto, dok je u Sloveniji inflacija u maju bila 8,1 odsto, s tim da je u junu porasla za još 2,3 odsto.

Ovaj rast inflacije u Sloveniji za ekonomiste je znak da će junska inflacija u BiH biti daleko veća od sadašnjih 14,4 odsto.

– Mi imamo najdirektnije prenošenje inflacije. Jedino kod nas vlasti nisu preduzele mjere u pravcu smanjivanja cijena goriva i energenata niti su ograničavale rast cijena. Neki su pokušali bar malo ublažili, a mi nismo ni pokušali i to je ta neka razlika – rekao je za „Nezavisne novine“ ekonomista Marko Đogo.

Kada je riječ o inflaciji u Bosni i Hercegovini, jedan od najvećih uzroka je svakako cijena hrane, koja raste daleko brže nego u zemljama Evropske unije.

Primjera radi, zaključno s aprilom, cijena hrane u BiH za godinu dana porasla je za malo više od 20 odsto, dok je taj rast u Evropskoj uniji iznosio malo manje od devet odsto. Istovremeno, značajan uticaj na inflaciju u Bosni i Hercegovini imale su i cijene energenata, prije svega nafte, a u ovom trenutku Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u regionu koja u tom smjeru nije intervenisala.

– Mnoge zemlje su pokušale da intervenišu na hranu, doduše nije Crna Gora, ali Srbija i Hrvatska su sigurno. U Sloveniji je, recimo, cijena nafte niža nego u Republici Srpskoj, što je dosta čudno, i značajno niža nego u susjednoj Austriji, što znači da su oni reagovali i što pokazuje da se mikropolitikama može napraviti nešto za sebe i građane – naglasio je Đogo.

Inače, kada je riječ o evrozoni, majska inflacija iznosila je 8,1 odsto i ono što zabrinjava jeste da i dalje raste, s obzirom na to da je u junu iznosila 8,6 odsto. Navjeća stopa inflacije zabilježena je u Estoniji – čak 22 odsto, a slijede je Litvanija sa 20,5 i Letonija sa 19 odsto. Najmanja inflacija zabilježena je na Malti i to 6,1 odsto, Francuskoj 6,5, Finskoj 8,1 itd.

Prognoze evropskih ekonomista kada je riječ o inflaciji nisu optimistične, a s ozbirom na to da Bosna i Hercegovina uvozi inflaciju, gotovo je sigurno da će se negativni trendovi nastaviti i u budućnosti.

Bruno le Maire, francuski ministar finansija, nedavno je rekao da je Evropa usred vrhunca inflacije, koja će trajati najmanje do kraja godine, ali da se očekuju visoki nivoi do kraja 2023, kada će čak i nakon 2023. godine inflacija biti strukturalno viša od onoga što doživljavamo posljednjih nekoliko decenija.

Stručnjaci u BiH, prije svih Centralna banka Bosne i Hercegovine, već jednom su revidirali svoje procjene u vezi s inflacijom i prognozirali su rast u prvom polugodišnu od 9,2 odsto, što će sasvim sigurno biti premašeno s obzirom na to da je inflacija u januaru bila 7,4 odsto, u februaru 8,7, martu 11, aprilu 14,1 i maju 14,4 odsto.

„Usporavanje inflacije očekujemo u drugom polugodištu, prvenstveno zbog baznog efekta iz 2021. godine i pretpostavke odsustva daljeg intenzivnog rasta cijena hrane i energenata“, naveli su krajem marta iz Centralne banke BiH.

Visina inflacija

  • Bosna i Hercegovina 14,4%
  • Srbija 10,4%
  • Hrvatska 10,8%
  • Crna Gora 11,7%
  • Slovenija 8,

Nastavite čitati

Društvo

CIJENA PŠENICE I DALJE UPITNA U SEMBERIJI: Proizvođači očekuju cifru između 65 i 70 feninga

Objavio

u

Većina semberskih poljoprivrednika očekuje otkupnu cijenu ovogodišnje pšenice između 65 i 70 feninga po kilogramu i s tim će zahtjevom sutra na dogovor u Privrednu komoru u Banjaluci, najavio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić.

Nakon trećeg sastanka proizvođača žita i predstavnika mlinara u Bijeljini, Radić je rekao novinarima da su velike razlike u njihovim stavovima, neki poljoprivrednici insistiraju na cijeni od 82 feninga i smatraju da je za sve ispod toga rješenje u protestima, dok su drugi spremni na pokušaj dogovora i postizanja kompromisa o cijeni koja bi zadovoljila mlinare, pekare i poljopriredne proizvođače u Republici Srpskoj.

Radić kaže i da su neki semberski mlinari spremni da ispoštuju proizvođače i ponude cijenu od 65 feninga, a većina poljoprivrednika smatra da otkupna cijena pšenice treba da bude od 65 do 70 feninga po kilogramu.

Poljoprivrednik Lazo Urošević rekao je novinarima da je 20 vagona pšenice predao semberskom „Žitoprometu“, njenu cijenu još ne zna, a kaže da je obećano da će biti kao i u Srbiji, plus tri feninga na osnovu transportnih troškova.

Prema njegovim riječima, realna cijena u Republici Srskoj bila bi najmanje 70 maraka za sto kilograma i s tim bi seljak imao jako malu zaradu.

Predsjednik Regionalnog udruženja sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić istakao je da je za poljoprivrednike ovo najteža i najskuplja godina proizvodnje.

(SRNA)

Nastavite čitati

Društvo

VEČERAS Otvaranje ljetnjeg programa “Da nam živi grad”

Objavio

u

U Banjaluci od danas počinje bogat program za ljeto pod sloganom „Da nam živi grad“ u organizaciji Grada Banjaluka.

Grad Banjaluka pripremila je za sve svoje sugrađane bogat program za ljeto. Očekuje se pregršt kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija u gradu na Vrbasu – istakli su iz Grada Banjaluka.

Tokom ove manifestacije građani i građanke Banjaluke moći će uživati u koncertima, radionicama i turnirima.

– Bitno je napomenuti i tradicionalnu manifestaciju „Ljeto na Vrbasu“. Veliko porodično druženje koje ćemo ove godine imati na jezeru Manjača – rekli su iz Grada Banjaluka.

Besplatni časovi joge, fitnesa i plesa od sertifikovanih trenera održavaće se ponedjeljkom, srijedom i petkom u parku Mladen Stojanović.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Trending