Pratite nas

Politika

U KOMUNIKACIJI SA VRHOM SRBIJE Stanivuković o saradnji Banjaluke i Beograda i posebnim sastancima

Objavio

u

– Кao mlad čovjek i dijete iz Banje Luke, Republike Srpske, prirodno je da sam vezan za Beograd. Ovaj put sam dobio priliku da Beograd vidim iz jedne druge perspektive, rekao je gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković tokom gostovanja u programu beogradske televizije К1.

On je na pitanje novinarke „kako mu izgleda taj Beograd“, kazao je da je to i dalje ljubav.

– Beograd je naša najveća prestonica i svaki čovjek koji, ma gdje živio, i da je Srbin Pravoslavac i vrenduje vrijednosti našeg naroda ima emociju i senzibilitet o tome – rekao je on.

Tokom boravka u Beogradu, gradonačelnik Stanivuković obišao je i veličanstveni Hram Svetog Save, te prisustvovao svečanom otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji. Gradonačelnik se sastao sa gradonačelnikom Beograda, Zoranom Radojičićem, pozvao ga da dođe u Banjaluku, ali otkrio i da je u komunikaciji sa vrhom Srbije.

Na pitanje novinarke da li je imao susrete sa državnim vrhom Srbije, Stanivuković je kazao da je imao komunikaciju, ističući da misli na ljude koji su ključni u Srbiji, koji donose najvažnije odluke. Nije konkretno govorio o imenima, navodeći da će to biti jasno kroz koji dan.

– Iako sam mlad, naučio sam da prvo skočim pa kažem hop. Dok se sve sto posto ne uokviri, a i iz poštovanja, razgovora i dogovora – rekao je Stanivuković.

Nije precizirao o kakvim sastancima se radi, ali je rekao da je u pitanju komunikacija po određenim važnim pitanjima sa ključnim ljudima koji određuju političke procese.

– Poruka je jasna: bez obzira na to ko upravljao u Srbiji i Republici Srpskoj ključna je saradnja, to je važno, taj kontinuitet – rekao je on.

Na pitanje „da li osjeća da je dobordošao u Srbiji“, Stanivuković je kazao da to itekako osjeća. Кako je kazao, gradonačelnik Beograda mu je prenio poruke i predsjednika Srbije gospodina Vučića.

-Dakle sve se radi u koordinaciji između institucija – naveo je.

Pozdravljanje Dodika

Na pitanje novinarke „u kakvim je odnosima sa Dodikom“, Stanivuković je kazao:

-Na sinoćnjoj svečanosti otkrivanja spomenika stajao sam do gradonačelnika Beograda, i bili smo jedan do drugog u prvom redu. Кada je pozvan gospodin Dodik da se obrati kao srpski član Predsjedništva BiH tada je prošao pored mene i ja sam ga, uvažavajući, pozdravio sa „poštovanje, dobro veče“. On nije odgovorio, samo me pogledao pogledom koji želi najgore. Ali to je nečije pravo. Ja ću uvijek reći „dobar dan“ jer on predstavlja moj narod i Republiku Srpsku gdje god to bilo“ – rekao je Stanivuković gostujući na K1.

Kako je zaključio – treba pružiti ruku na ovakvim mjestima, pokazati poštovanje, a ono što lično mislimo – to se ostavlja negdje po strani.

Na konstataciju novinarke „možda Vas nije čuo“, Stanivuković je rekao da jeste i da ga je gledao u oči.

-Stajao je tri metra od mene, gledao je u mene sve vrijeme pogledom unezvijerene zvijeri – rekao je Stanivuković.

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Kolaps zbog Đajića: Stanje na UKC je najbolji pokazatelj zašto politika i zdravstvo ne mogu zajedno

Objavio

u

Direktor UKC i predsjednik Gradskog odbora SNSD Vlado Đajić nije zapažen po uspjesima ni na profesionalnom ni na političkom planu, ali svakako predstavlja primjer najdirektnijeg uticaja politike na kolaps zdravstvenog sistema u Srpskoj. Da politika i zdravlje građana ne idu zajedno, potvrđeno je na brojnim primjerima, ali kod Đajića je to najočiglednije. Hipokratova zakletva, profesionalizam i briga o građanima su daleko na dnu liste prioriteta direktora UKC, koji mnogo više brine o sigurnim glasovima, održavanju ćutanja medicinskih radnika o uslovima na UKC, političkim pritiscima na zaposlene i mutnim poslovima koje završava sa stranačkim šefovima i kolegama.


Osim što vrši funkciju direktora UKC, Đajić je i narodni poslanik i doktor na neurologiji, angažovan je na 11 klinika, profesor je na medicinskom fakultetu i predsjednik Gradskog odbora SNSD, a ni jedan od tih poslova ne obavlja kako treba. Zaslužan je za kolaps u organizaciji UKC, za prijetnje zaposlenima da moraju da pređu u SNSD i dovođenje polusvijeta i sitnih kriminalaca, koji su zaduženi da kao stražari vode računa da radnici ne pričaju o uslovima rada i organizaciji koja u ovoj ustanovi od izuzetnog značaja faktički i ne postoji. U isto vrijeme, debelo je povezan sa ljudima iz kriminalnog miljea, a nije tajna da posjeduje veliki broj vrijednih nekretnina u Srpskoj, u zemljama okruženja, ali i u Austriji i Njemačkoj.


Ipak, ni Đajić ni njegovi pijuni ne mogu da ućutkaju zaposlene, pa mnogi od njih već javno pričaju da je UKC u kolapsu, te da ni jedan posao i nabavka ne mogu da prođu bez ugrađivanja Đajića. Od nabavke kisika za pacijente preko firme TGT iz Laktaša, odakle inače izvlači novac za kampanju i gdje je debelo “uklopljen” u cijenu, pa do traženja procenta od svih dobavljača za SNSD, Đajić ne preza ni od čeg kako bi UKC u potpunosti podredio svojim i interesima SNSD-a.


A dok direktor “cijedi” dobavljače, uslovljavajući ih da moraju donirati za stranku, prema istima ima ogromne neizmirene obaveze, a ogroman je i dug za poreze i doprinose zaposlenima. Kolaps je i na odjeljenjima, gdje pacijenti moraju sami da kupe sredstva i materijal poput gaza, zavoja, alkohola i ostalog. Ono o čemu se priča mnogo tiše među zaposlenima je ogromna smrtnost pacijenata na UKC, gdje svaki drugi pacijent nakon operacije dobija sepsu, kao i o respiratorima sumnjivog kvaliteta i slabo obučenog osoblja za rad na istima, zbog čega je smrtnost pacijenata priključenih na respiratore mnogo veća nego bilo gdje drugo.


Zaposleni takođe pričaju i o namjerno pokvarenim aparatima za dijagnostiku, da bi se građani primorali da dijagnostiku rade kod privatnika, i to najčešće u dijagnostičkom centru Arar, gdje je Đajić ima 50% vlasništva.


Na svim odjelima, doktori ne rade operacije i zahvate pod izgovorom da je pandemija, a onda iste te zahvate i operacije rade u privatnim klinikama, dok direktor uredno ubire procenat od ove “poslovne ideje”.


Ipak mnogi među zaposlenima na UKC su svjesni da će neko morati da odgovara za očigledan i lako dokaziv kriminal Đajića, pa su sve glasnije i priče i svjedočenja o uslovima rada i nepostojanju organizacije na UKC zbog čega su direktno ugroženi životi pacijenata i zbog čega je smrtnost među najvećima u Evropi.


Ono u čemu bi Đajić mnogao uspjeti i po čemu bi mogao ostati zapamćen jeste da posluži kao primjer i da se zbog njegovog “djelovanja” svim doktorima i medicinskom osoblju u potpunosti zabrani politički angažman. Đajić je za kratko vrijeme pokazao zbog čega politika i zdravstvo ne mogu zajedno i kako je zbog politike i te kako moguće zaboraviti hipokratovu zakletvu, brigu o bližnjima i profesionalizam. Ostaje da se vidi ko će još uz Đajića biti označen kao odgovoran za kolaps i kriminal na UKC, ali je već svima jasno da se bliži momenat kada više neće biti moguće gurati probleme pod tepih i kada će neko morati i da odgovara.

Nastavite čitati

Politika

Begić pozvan na saslušanje: MUP je Izvršni komitet Izvršnog komiteta SNSD-a!

Objavio

u

FOTO: A. Čavić / GUBL

– Ministarstvo unutrašnjih poslova je Izvršni komitet Izvršnog komiteta SNSD-a – poručio je Ivan Begić nakon što je dobio poziv za saslušanje od PU Banjaluka.

– Ovo stvarno ljuti čovjeka. Imate slušaj da presuđeni kriminalac Marinko Lovre (ženi izvadio zdrav organ, primao mito) za šta je i presuđen umjesto da ide u zatvor, dobije od Vlade Đajića posao da nas liječi u UKC-u Republike Srpske. Nevjerovatno. Onda Izvršni komitet donese odluku da popravi rejting stranke u Banjaluci i to misli da radi političkim progonom preko MUP-a, kaže Begić.

Begić poziva MUP da prestane proganjati građane zbog javno izraženog mišljenja, pa sviđalo se ono nekome ili ne.

– Dan slobode medija koji se u svijetu danas obilježava bi trebao biti opomena i za MUP. Sjetimo se da su 25. decembra 2018. na Trgu Krajine svijetu pokazali da su iznad svakog čovjeka, pa i medija. Taj dan su hapšeni i novinari, mlatili i krv prolili narodnim predstavnicima, zbog čega su kažnjeni na iizborima. Ako ovako nastave nisam siguran da li će se dobro provesti na izborima 2022. godine, zaključio je Begić.

Begić dodaje da mu poziv nije uručen lično, da su podaci u njemu netačni, te da će razmisliti da li će se tako nepismeno napisanom pozivu odazvati, budući da za takvo nešto ima i zakonsko pravo.

– Ako nisu u stanju napisati poziv, kako očekujete da su u stanju pravično provesti prekšajni ili krivični postupak, kategoričan je Begić.

Begiću se na teret stavljaju prekršaji iz člana 22. i 24. Zakona o javnom redu i miru koji se odnosi na ometaanje ili sprečavanje djelovanja državnih organa, ali nije precizirano kada je Begić to uradio i gdje.

(BN)

Nastavite čitati

Politika

Borenović: Nema koalicije sa SNSD-om u Prijedoru, Gradski odbor raspušten!

Objavio

u

Postoji jasan stav Predsjedništva PDP-a da nema koalicije sa SNSD-om niti na jednom nivou i ta se odluka mora poštovati, rekao je za Insajder.in lider PDP-a Branislav Borenović.

– Mi smo donijeli odluku da idemo na Sabor, odnosno unutarstranačke izbore u Prijedoru. Imenovan je povjerenik, čovjek koji će voditi sve te aktivnosti, kaže Borenović za Insajder.in.

Povjerenik Gradskog odbora PDP-a u Prijedoru je advokat Miodrag Mišo Deretić.

– PDP u Prijedoru mora da ima svoje jasno definisano mjesto i zato još jednom ponavljam: Nema koalicije sa SNSD-om! To je zabranjeno od strane predsjedništva, kategoričan je Borenović.

Ostatak izjave pogledajte u video klipu.

Insajder.in

Nastavite čitati

Trending