Pratite nas

Svijet

U najhladnijem naseljenom mjestu na Zemlji “otopli” na minus 50 stepeni

Objavio

u

U najhladnijim ruskim gradovima u Sibiru i na Dalekom istoku mještani smatraju da je zahladilo tek kada temperatura padne ispod minus 50 stepeni Celzijusovih.

Najhladniji gradovi u Rusiji su Ojmjakon, Verhojansk, Vorkuta i Noriljsk.

Hladnoća pri kojoj se živa na termometru spusti 40 stepeni ispod nule nije ništa neobično, s tim što klimatski zima stiže već u oktobru i traje do maja naredne godine, a snijeg se ni ljeti ne istopi.

U Noriljsku problem nije samo hladnoća, već i jaki vjetrovi koji doslovno obaraju s nogu, navodi “Ruska riječ”.

– Hladnoća se osjeća na minus 30 do minus 35 /ako nema vjetra/, a na temperaturi od minus 45 stepeni i nižoj to je već prava studen – ističe Јana Leuševa, fotograf iz Noriljska.

U Noriljsku vjetar snižava temperaturu na oko minus 60 stepeni Celzijusovih. Mještani nose termorublje i tople kombinezone i ostaju kod kuće kad god mogu.

Pri temperaturi nižoj od minus 45 stepeni Celzijusovih, učenici od prvog do osmog razreda oslobođeni su pohađanja nastave, dok to za one iz starijih razreda ne vrijedi.

– Kada se temperatura spusti do minus 50 – kažemo da je otoplilo, a računa se da hladnoća počinje na temperaturi ispod 60 stepeni – objašnjava Ilgen Argistahov iz Ojmjakona u Јakutiji, najhladnijem mjestu na Zemlji na kojem žive ljudi.

Tu je 1933. godine zabilježena rekordno niska temperatura od minus 67,7 stepeni Celzijusovih.

Na jugu Sibira je znatno “toplije” nego na sjeveru.

– Kod nas se zimi temperatura uglavnom spusti na minus 20 do minus 40 stepeni… Meni postaje hladno na minus 30 – kaže Marina Krilova iz grada Kemereva.

Jedini pravi Deda Mraz - sibirski Ded Moroz iz Ojmjakona, najhladnijeg naseljenog mjesta na planeti Zemlji. Najniža izmjerena temperatura u Ojmjakonu iznosi -71,2 stepena Celzijusova.

U Kemerevu na minus 30 stepeni Celzijusovih djeca idu u školu, a svi ostali normalno rade.

U Moskvi je zimi mnogo “toplije” nego u Sibiru i na Dalekom istoku. Obično se temperatura ne spišta ispod minus 20 stepeni Celzijusovih, pri čemu je u centru grada toplije nego na periferiji.

Međutim, mećave zatrpavaju puteve, a vlažni vjetar probija do kostiju.

– Obično je stvarno hladno na temperaturi ispod minus 15 – kaže Darja Sokolova iz Moskve, ali objašnjava da, “bez obzira na vrijeme, uvijek ide u šetnju.”

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Svijet

Njemačka uvodi nova pravila, povlastice za vakcinisane?

Objavio

u

Njemačka vlada priprema nacrt zakona koji bi vakcinisanim omogućio neke povlastice poput oslobađanja od karantine nakon povratka iz inostranstva. 

O povlasticama bi se moglo raspravljati već u ponedjeljak.

Njemačka savezna ministrica pravosuđa Christine Lambrecht je za sastanak savezne i pokrajinskih vlada u ponedjeljak pripremila prijedlog zakonskih promjena koji bi vakcinisane oslobodio od nekih mjera koje sa sobom donosi borba protiv pandemije poput obaveznog testiranja ili karantina nakon povratka iz inostranstva.

“Ako se zaključi da vakcine ne samo da štite one koji su ih primili nego i druge, onda se to mora uzeti u obzir kod formiranja mjera koje su na snazi”, rekla je socijaldemokratska ministrica Lambrecht u razgovoru za dnevnik Handelsblatt. Ona je rekla da se “teoretsko pitanje” izuetak za vakcinisane sada mora pretočiti u konkretno političko djelovanje.

Manje opasni od negativno testiranih

U jednom dokumentu, koji je prvi objavio dnevnik Bild, se citira jedan zaključak državnog epidemiološkog Instituta Robert Koch u kojem se zaključuje da vakcinisani protiv korona virusa posjeduju manji potencijal zaraziti druge od onih koji predoče negativni antigenski test. Zbog toga bi, kako se navodi, trebalo uvesti ublažavanje ili izuzetak od nekih mjera za one koji su vakcinisani ali i za one koji su preboljeli korona virus.

Njemački ministar zdravstva iz redova Unije CDU/CSU Jens Spahn, koji je ovu mogućnost najavio već prije nekoliko sedmica, je rekao da se trenutno unutar vlade raspravlja o tome kojih mjera bi vakcinisani mogli biti oslobođeni. Tu se prije svega spominje ukidanje mjera samoizolacije za one koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili za one koji se vraćaju iz inostranstva i prisiljeni su na desetodnevni karantin.

Olakšanja kod putovanja i šopinga

Olakšanja bi moglo biti i svagdje tamo gdje se, u zavisnosti od epidemiološke situaciji, od mušterija traži negativni koronatest, poput frizera, većih dijelova maloprodaje ili ugostiteljskih objekata jednom kada budu ponovno otvoreni. 

“Puna zaštita od vakcina bi mogla u potpunosti osloboditi obaveze testiranja”, rekao je Spahn.

Prije nekoliko sedmica Spahn je izričito naglasio kako se ne radi o “povlasticama” nego samo povratku temeljnih prava građana koja su privremeno, za vrijeme trajanja pandemije, stavljene izvan snage.

Izuzeci za vakcinisane, pri čemu se podrazumijevaju oni koji su primili obje doze vakcine, bi se mogle vrlo brzo, u sklopu upravo promijenjenog zakona o zaštiti građana od zaraza, primijeniti sa saveznog nivoa, naravno uz potvrdu oba parlamentarna doma, Bundestaga i Bundesrata.

Ministar privrede manje euforičan

Ipak, ministar privrede Peter Altmaier, smanjuje euforiju oko skorašnjih izuzetaka za vakcinisane. S obzirom na to da bi se izuzeci odnosili samo za one koji su u potpunosti vakcinisni, prema Altmaieru bi moglo potrajati dok osjetni dio stanovništva uopšte dođe do takvih povlastica.  “Trenutno je oko 20 odsto građana primilo prvu dozu. Ne vjerujem da bi izuzetaka moglo biti prije juna ili jula”, rekao je Altmaier u subotu. On je rekao kako političke odluke tu u velikoj mjeri zavise od naučnih spoznaja.

Institut Robert Koch je svoj zaključak o tome da vakcinisani ne mogu prenijeti virus donio na osnovu ispitivanja osoba koje su u potpunosti vakcinisane i to dvije sdmice nakon primanja druge doze vakcine.

Nastavite čitati

Svijet

Mutirani sojevi otporni na vakcine?

Objavio

u

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da se mora smanjiti broj zaražavanja u Nemačkoj u narednih nekoliko nedelja.

Kako navodi postoji rizik od novih, mutiranih sojeva korona virusa koji će biti otporni na vakcine.

Merkelova je najavila da se mora uvesti noćni policijski čas u svim delovima Nemačke sa visokim brojem novih slučajeva kovida.

“Ušli smo u najopasniju fazu pandemije. U narednih nekoliko nedelja će se razjasniti da li možemo predvidivo držati pandemiju pod kontrolom”, poručila je Merkelova, prenosi Rojters.

Načelnica osoblja nemačke kancelarke, Helga Braun, potvrdila je za nemačke medije da zemlja ulazi u najopasniju fazu pandemije.

“Ukoliko ponovo budemo imali brz porast broja novoinficiranih, postoji velika opasnost da će virus mutirati i da će postati otporan na vakcine. Onda će nam biti potrebna nova vakcina i vakcinacija će morati da krene iz početka”, upozorila je Braunova.

(Tanjug) 

Nastavite čitati

Svijet

Turska: Avion sa vakcinama za BiH nije poletio

Objavio

u

Avion, koji je danas trebao dopremiti 30.000 vakcina protiv korana virusa u Bosnu i Hercegovinu, nije poletio iz Istanbula.

Iz Ambasade Turske u Sarajevu kao razlog nepolijetanja aviona naveli su “tehnički kvar” ne preciziravši kada bi vakcine trebale biti dopremljene u državu.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH ranije je najavljeno kako bi u subotu trebalo stići 30.000 kineskih vakcina protiv korone virusa, koje je Turska donirala državi.

Donacija bi nakon carinjenja trebala biti upućena u centralno skladište u Mostaru, a zatim i krajnjim korisnicima, nadležnim vlastima entiteta i Brčko distrikta.

Način raspodjele utvrdiće Savjet ministara BiH

(N1)

Nastavite čitati

Trending