Pratite nas

Svijet

U najhladnijem naseljenom mjestu na Zemlji “otopli” na minus 50 stepeni

Objavio

u

U najhladnijim ruskim gradovima u Sibiru i na Dalekom istoku mještani smatraju da je zahladilo tek kada temperatura padne ispod minus 50 stepeni Celzijusovih.

Najhladniji gradovi u Rusiji su Ojmjakon, Verhojansk, Vorkuta i Noriljsk.

Hladnoća pri kojoj se živa na termometru spusti 40 stepeni ispod nule nije ništa neobično, s tim što klimatski zima stiže već u oktobru i traje do maja naredne godine, a snijeg se ni ljeti ne istopi.

U Noriljsku problem nije samo hladnoća, već i jaki vjetrovi koji doslovno obaraju s nogu, navodi “Ruska riječ”.

– Hladnoća se osjeća na minus 30 do minus 35 /ako nema vjetra/, a na temperaturi od minus 45 stepeni i nižoj to je već prava studen – ističe Јana Leuševa, fotograf iz Noriljska.

U Noriljsku vjetar snižava temperaturu na oko minus 60 stepeni Celzijusovih. Mještani nose termorublje i tople kombinezone i ostaju kod kuće kad god mogu.

Pri temperaturi nižoj od minus 45 stepeni Celzijusovih, učenici od prvog do osmog razreda oslobođeni su pohađanja nastave, dok to za one iz starijih razreda ne vrijedi.

– Kada se temperatura spusti do minus 50 – kažemo da je otoplilo, a računa se da hladnoća počinje na temperaturi ispod 60 stepeni – objašnjava Ilgen Argistahov iz Ojmjakona u Јakutiji, najhladnijem mjestu na Zemlji na kojem žive ljudi.

Tu je 1933. godine zabilježena rekordno niska temperatura od minus 67,7 stepeni Celzijusovih.

Na jugu Sibira je znatno “toplije” nego na sjeveru.

– Kod nas se zimi temperatura uglavnom spusti na minus 20 do minus 40 stepeni… Meni postaje hladno na minus 30 – kaže Marina Krilova iz grada Kemereva.

Jedini pravi Deda Mraz - sibirski Ded Moroz iz Ojmjakona, najhladnijeg naseljenog mjesta na planeti Zemlji. Najniža izmjerena temperatura u Ojmjakonu iznosi -71,2 stepena Celzijusova.

U Kemerevu na minus 30 stepeni Celzijusovih djeca idu u školu, a svi ostali normalno rade.

U Moskvi je zimi mnogo “toplije” nego u Sibiru i na Dalekom istoku. Obično se temperatura ne spišta ispod minus 20 stepeni Celzijusovih, pri čemu je u centru grada toplije nego na periferiji.

Međutim, mećave zatrpavaju puteve, a vlažni vjetar probija do kostiju.

– Obično je stvarno hladno na temperaturi ispod minus 15 – kaže Darja Sokolova iz Moskve, ali objašnjava da, “bez obzira na vrijeme, uvijek ide u šetnju.”

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Svijet

Nakon ostavke Kurca, Austrija dobila novog kancelara

Objavio

u

Aleksander Šalenberg položio je danas zakletvu pred predsjednikom Aleksandrom van der Belenom čime je postao novi kancelar Austrije.

Šalenberg je na mjestu kancelara zamijenio Sebastijana Kurca, koji je pod pritiskom zbog istrage tužilaštva za privredni kriminal i korupciju podnio ostavku i predložio dosadašnjeg šefa diplomatije za novog kancelara.

Novi kancelar je u vladu ušao kao nestranački član, iako je blizak dojučerašnjem kancelaru Kurcu.

Šalenberga će na mjestu ministra spoljnih poslova zamijeniti Mihael Linhart, koji je poput svog prethodnika karijerni diplomata.

Linhart je rođen u Ankari, a od avgusta 2018. ambasador je Austrije u Francuskoj.

(Tanjug Tanjug/AP)

Nastavite čitati

Svijet

Kurc podnio ostavku

Objavio

u

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podnio je ostavku.

Austrijski kancelar je podnio “privremenu ostavku”. Umjesto njega kancelar postaje dosadašnji ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg.

Neobična formulacija o “privremenoj ostavci” dolazi zbog načina političke demisije. Državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije je otvorilo istragu protiv Sebastijana Kurca i vrha njegove partije OVP zbog mita i korupcije.

Dok se optužbe ne razjasne, a da bi se spriječio pad vlade i novi izbori, kancelar Kurc daje ostavku.

Kurc do daljeg ostaje šef stranke i šef parlamentarne frakcije svoje stranke.

Njegova namjera je da se vrati na mjesto kancelara kad se optužbe Tužilaštva protiv njega “pokažu kao neosnovane”, kako je rekao na konferenciji za medije.

“Sklanjam se sa mjesta da spriječim haos”, rekao je Kurc u prvom reagovanju.

Tanjug

Nastavite čitati

Svijet

Opet pali Facebook i Instagram

Objavio

u

Korisnici društvenih mreža Instagram i Facebook ponovo imaju problem sa postavljanjem objava i osvežavanjem stranica.

Ove dve društvene mreže opet imaju probleme sa radom, samo nekoliko dana kada aplikacije nisu funkcionisale nekoliko sati.

Na sajtu Downdetector polako je opadao broj prijava u vezi sa problemima koje su korisnici iskusili večeras, ali sada je broj prijava opet porastao na preko 34.000.

Uprkos tome, razni korisnici Twittera navode kako se polako rešavaju za sada nepoznati problemi sa Instagramom, jer je nekima od njih proradila aplikacija.

Twitter nalog Instagrama za sada se nije oglasio ovim povodom.

Podsetimo, korisnici širom sveta su se skoro žalili da imaju problema sa pristupom Facebooku i drugim društvenim mrežama.

Na stranici Downdetector video se veliki broj prijava koje se odnose na problem prilikom pristupa Facebooku, WhatsAppu, Instagramu i Facebook Messengeru, i ti problemi trajali su satima

(B92)

Nastavite čitati

Trending