Pratite nas

Društvo

U nedjelju izbori u Srebrenici, Srbi pozivaju na izlazak, Bošnjaci na bojkot

Objavio

u

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, pozvao je građane Srebrenice da, bez obzira na nacionalnu pripadnost, 21. februara izađu na izbore, a istovremeno Alija Tabaković, kandidat koalicije “Moja adresa Srebrenica” za načelnika ove opštine, rekao je da će bojkotovani izbore i da će pozvati birače da u nedjelju ne izlaze na birališta u ovoj lokalnoj zajednici.

Tabaković je rekao da je razočaran u Centralnu izbornu komisiju (CIK) te da je to poruka da se Bošnjaci ne mire s onim što je uradio CIK, a tvrdi da su u startu zakinuti za 800 glasova pristiglih putem pošte.

Najavio je da će koalicija “Moja adresa Srebrenica” povući biračke odbore, posmatrače i sve prepustiti CIK-u. Takođe, istakao je i da su kandidati ove koalicije odlučili da ne prihvate odborničke mandate koje osvoje i da će Srebrenica dobiti jednonacionalnu skupštinu i načelnika iz reda srpskog naroda.

Ovaj stav Bošnjaka okupljenih oko koalicije “Moja adresa Srebrenica” za Viškovića, koji je juče razgovarao sa Mladenom Grujičićem, načelnikom Srebrenica i kandidatom srpskog bloka za novi mandat, je “neka nova podvala da se partije sa srpskim predznakom uspavaju”.

“Bojim se da je riječ o podvali s ciljem da se partije sa srpskim predznakom uspavaju, a da oni, prateći izlaznost, pozovu građane i tako pokušaju napraviti neki rezultat. Pozivam ih da to ne rade. Mi ćemo svoje biračko pravo iskoristiti i apelujem na građane Srebrenice da 21. februara izađu na izbore i iskoriste pravo da glasaju. Mi na taj njihov navodni bojkot nećemo reagovati, on za nas ne postoje”, istakao je Višković dodajući da su u koaliciji “Moja adresa Srebrenica” vidjeli da imaju problem, jer im se nije ostvarila želja da se ponove izbori u inostranstvu te da će, s obzirom na to da neće biti malverzacija sa vrećama iz inostranstva, imati još manje glasova.

I Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, rekla je da je najavljeni bojkot ponovljenih izbora u Srebrenici čista manipulacija i jedna kockica u ukupnom planu problematizovanja te opštine, kao što je bilo i poništavanje izbora. Istakla je da bošnjački političari nikada nisu istinski vodili računa ni o bošnjačkom, a ni o srpskom narodu u Srebrenici, već su je uvijek koristili za privlačenje međunarodne pažnje i političko problematizovanje.

“Podržavam Mladena Grujičića, jer je svojim radom dokazao da ga interesuje razvoj Srebrenice i da vodi računa i o Srbima, i o Bošnjacima, kao i o svim drugim građanima Srebrenice”, istakla je Cvijanovićeva.         

Za Grujičića, koji je na izborima koji su poništeni imao 1.200 glasova više od Tabakovića, potez Bošnjaka da bojkotuju izbore je njihov politički kraj i pranje od neuspjeha.

“Bojkot je da opravdaju sredstva koja su trebali uložiti u izbore, a nisu uložili. Baš bih volio da vidim da li će se Ćamil (Ćamil Duraković, bivši načelnik opštine Srebrenica i kandidat za odbornika) odreći tog mandata u Skupštini i prepustiti ga narednom na listi. Tri mjeseca mi funkcionišemo na privremenom finansiranju, napravili su nam ogromne probleme”, rekao je Grujičić.

O problemima zbog zastoja u radu govorio je i Višković, koji je rekao da su nepotrebno izgubljena tri mjeseca i da su privrednici najveći gubitnici nekonstitusianja vlasti, jer se ne mogu realizovati započeti i planirani projekti zato što nije usvoje rebalans budžeta niti je usvojen budžet za 2021. godinu.

Podsjećanja radi, CIK BiH je 21. januara donio odluku kojom se poništavaju izbori održani 15. novembra prošle godine i to na 28 biračkih mjesta za nivo načelnika i Skupštine opštine Srebrenica.

(Nezavisne)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Stanivuković pozvao patrijarha Porfirija da posjeti Banjaluku

Objavio

u

– Iskoristio sam priliku da pozovem patrijarha Porfirija da posjeti Banju Luku i dobio sam potvrdan odgovor. Hvala episkopu pakračko-slavonskom Jovanu, koji će uskoro posjetiti Banju Luku, na pozivu i gostoprimstvu – naveo je Stanivuković.

– Zahvalan sam Bogu na prvom susretu sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Porfirijem, na ovom, za naš narod važnom mjestu, 10 dana nakon ustoličenja na sveti tron – objavio je na fejzbuk stranici gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

– Posjetiti Jasenovac, naš najveći grad pod zemljom, znači i prisjetiti se svih golgota koje je naš narod sa ovih prostora prošao. Danas su naše molitve bile za svaku žrtvu . naveo je Stanivuković, najavljujući posjetu patrijarha Banjaluci.

– Iskoristio sam priliku da pozovem patrijarha Porfirija da posjeti Banju Luku i dobio sam potvrdan odgovor. Hvala episkopu pakračko-slavonskom Jovanu, koji će uskoro posjetiti Banju Luku, na pozivu i gostoprimstvu – naveo je Stanivuković.

Patrijarh srpski Porfirije danas je, na poziv vladike pakračko-slavenskog Jovana, posjetio manastir Jasenovac, gdje je održao crkvenu službu – doksologiju, u manastiru Jasenovac.

Molitvi u manastiru prisustvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, poslanici u NSRS Jelena Trivić i Milan Radović i delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Vukota Govedarica, kao i sekretar za vjerska pitanja u Vladi Republike Srpske Dragan Davidovič.

(BN)

Nastavite čitati

Društvo

Banjaluka bogatija za 11 beba

Objavio

u

U Banjaluci je u posljednja 24 časa rođeno 11 beba, saopšteno je iz gradskog Odjeljenja Republičke uprave Civilne zaštite.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centa Republike Srpske obavljeno je 10 poroda, a rođeno je osam djevojčica i tri dječaka.

U ovoj klinici dnevno se rađa do deset beba.

(Srna)

Nastavite čitati

Društvo

Dozvoljena muzika uživo u ugostiteljskim objektima u Srpskoj

Objavio

u

Od danas je u Republici Srpskoj dozvoljena muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, uz poštovanje epidemioloških mjera.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata je od 6.00 do 22.00 časova.

Republički štab za vanredne situacije je 22. februara produžio do 5. marta i druge ranije usvojene mjere radi sprečavanja širenja virusa korona.

Tako je do 5. marta ograničeno radno vrijeme od 6.00 do 22.00 časa za priređivače igara na sreću – kladionice, automat klubove, kazina, tombole, a od 22.00 do 6.00 časova dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

Do 5. marta dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Subjekti koji pružaju usluge ugostiteljstva, umjetnosti i zabave – bioskopi, pozorišta, muzeji dužni su da organizuju rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera, sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisanog fizičkog rastojanja, te da na ulazu u objekat postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Kada je riječ o nošenju maske na otvorenom, u zaključku se navodi da se “preporučuje građanima da na otvorenom koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra, a u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravstvo za korišćenje zaštitne maske na otvorenom”.

(Nezaavisne)

Nastavite čitati

Trending