Pratite nas

Društvo

U nedjelju izbori u Srebrenici, Srbi pozivaju na izlazak, Bošnjaci na bojkot

Objavio

u

Radovan Višković, premijer Republike Srpske, pozvao je građane Srebrenice da, bez obzira na nacionalnu pripadnost, 21. februara izađu na izbore, a istovremeno Alija Tabaković, kandidat koalicije “Moja adresa Srebrenica” za načelnika ove opštine, rekao je da će bojkotovani izbore i da će pozvati birače da u nedjelju ne izlaze na birališta u ovoj lokalnoj zajednici.

Tabaković je rekao da je razočaran u Centralnu izbornu komisiju (CIK) te da je to poruka da se Bošnjaci ne mire s onim što je uradio CIK, a tvrdi da su u startu zakinuti za 800 glasova pristiglih putem pošte.

Najavio je da će koalicija “Moja adresa Srebrenica” povući biračke odbore, posmatrače i sve prepustiti CIK-u. Takođe, istakao je i da su kandidati ove koalicije odlučili da ne prihvate odborničke mandate koje osvoje i da će Srebrenica dobiti jednonacionalnu skupštinu i načelnika iz reda srpskog naroda.

Ovaj stav Bošnjaka okupljenih oko koalicije “Moja adresa Srebrenica” za Viškovića, koji je juče razgovarao sa Mladenom Grujičićem, načelnikom Srebrenica i kandidatom srpskog bloka za novi mandat, je “neka nova podvala da se partije sa srpskim predznakom uspavaju”.

“Bojim se da je riječ o podvali s ciljem da se partije sa srpskim predznakom uspavaju, a da oni, prateći izlaznost, pozovu građane i tako pokušaju napraviti neki rezultat. Pozivam ih da to ne rade. Mi ćemo svoje biračko pravo iskoristiti i apelujem na građane Srebrenice da 21. februara izađu na izbore i iskoriste pravo da glasaju. Mi na taj njihov navodni bojkot nećemo reagovati, on za nas ne postoje”, istakao je Višković dodajući da su u koaliciji “Moja adresa Srebrenica” vidjeli da imaju problem, jer im se nije ostvarila želja da se ponove izbori u inostranstvu te da će, s obzirom na to da neće biti malverzacija sa vrećama iz inostranstva, imati još manje glasova.

I Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, rekla je da je najavljeni bojkot ponovljenih izbora u Srebrenici čista manipulacija i jedna kockica u ukupnom planu problematizovanja te opštine, kao što je bilo i poništavanje izbora. Istakla je da bošnjački političari nikada nisu istinski vodili računa ni o bošnjačkom, a ni o srpskom narodu u Srebrenici, već su je uvijek koristili za privlačenje međunarodne pažnje i političko problematizovanje.

“Podržavam Mladena Grujičića, jer je svojim radom dokazao da ga interesuje razvoj Srebrenice i da vodi računa i o Srbima, i o Bošnjacima, kao i o svim drugim građanima Srebrenice”, istakla je Cvijanovićeva.         

Za Grujičića, koji je na izborima koji su poništeni imao 1.200 glasova više od Tabakovića, potez Bošnjaka da bojkotuju izbore je njihov politički kraj i pranje od neuspjeha.

“Bojkot je da opravdaju sredstva koja su trebali uložiti u izbore, a nisu uložili. Baš bih volio da vidim da li će se Ćamil (Ćamil Duraković, bivši načelnik opštine Srebrenica i kandidat za odbornika) odreći tog mandata u Skupštini i prepustiti ga narednom na listi. Tri mjeseca mi funkcionišemo na privremenom finansiranju, napravili su nam ogromne probleme”, rekao je Grujičić.

O problemima zbog zastoja u radu govorio je i Višković, koji je rekao da su nepotrebno izgubljena tri mjeseca i da su privrednici najveći gubitnici nekonstitusianja vlasti, jer se ne mogu realizovati započeti i planirani projekti zato što nije usvoje rebalans budžeta niti je usvojen budžet za 2021. godinu.

Podsjećanja radi, CIK BiH je 21. januara donio odluku kojom se poništavaju izbori održani 15. novembra prošle godine i to na 28 biračkih mjesta za nivo načelnika i Skupštine opštine Srebrenica.

(Nezavisne)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

„KAŽU DA JE PREMINULA U SNU, I SMRT JE ZNALA DA JE JEDINO TAKO MOŽE PREVARITI“ Emotivni govor kćerke Suzane Rađen Todorić na komemoraciji rasplakao sve (VIDEO)

Objavio

u

By

Novinarka Suzana Rađen Todorić sahranjena je danas na gradskom groblju Pučile u Bijeljini.

Sahrani je prethodila komemoracija, koja je održana u Centru za kulturu Bijeljina.

U ime kolega od Suzane Rađen Todorić oprostio se Slobodan Durmanović, urednik i novinar BN TV i jedan od njenih najbližih saradnika, a na komemoraciji pristupnima se obratila i njena kćerka Mia koja je svojim govorom rasplakala prisutne.

– Mama je za svoju porodicu, roditelje, supruga, bratičinu Anju i mene bila i ostaće simbol snage, časti, dostojanstva, poštenja i ispravnosti. Za sve što smo ikada radili, međusobno smo jedni druge  pitali „Šta ti kaže mama“? Bila je stub na koji smo se svi mogli osloniti. U Suzani smo svi naučili da se ne zadržavamo na problemima, no da idemo prema rješenjima. Kažu da je preminula u snu, i smrt je znala da je jedino tako može prevariti. Da je bila budna, mama bi je u svom maniru otjerala – rekla je potresena Mia.

Izvor: Alo

Nastavite čitati

Društvo

BILJEŽE SE REKORDNE VRUĆINE: U Trebinju sunce „prži asfalat“, zmije “napadaju” Hercegovinu, a Hitna pomoć puna

Objavio

u

Posljednjih nekoliko dana u Hercegovini vladaju velike vurućine, a živa na termometru kreće se od 35 pa i preko 40 Celzijusovih stepeni.

Ove godine tropski talas ranije je stigao u BiH i prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda mjesec jun 2022. na ovom prostoru upisan je kao najtopliji od kada se rade zvanična merenja temperatura.

Za Trebinje nije strano da sunce tokom ljeta „prži asfalt“, a usljed tropskih noći, posjetioci ovog grada često kažu i da nisu ranije znali i da mjesec može grijati.

Za razliku od mališana koji se posebno raduju ljetu i kupanju na trebinjskim kupalištima, letnje vrućine teže padaju starijim stanovnicima tog grada, koji, uglavnom kažu da im to nije ništa nepoznato.

Foto: D.C.

– Navikli smo na ovakve vrućine. Nije ovo ništa novo, mada se klima promjenila. Što više tečnosti, hlad i neizlazak na sunce najbolji su lijek protiv vrućina – kaže Milan iz Trebinja.

– Ukoliko se pojavi neki od ovih simptoma, potrebno je rashladiti tijelo, uzeti hladnu tečnost, osim alkoholnih pića i kafe. U Hitnu pomoć se treba javiti kod najtežih simptoma, ako se osjete vrtoglavica i gubitak svjesti. Potrebno je nositi svjetlu odjeću i kape, a posebnu pažnju pri izlaganju suncu treba da obrate hronični bolesnici i mala djeca – istakao je Paovica.

Prema najavama meteorologa, visoke temperetaure mogu se očekivati tokom celog jula, a posebno u Hercegovini.

ZMIJE

OSIM velikih vrućina u Hercegovini, stanovnici tog ijdela Srpske tokom ljeta često se žale i na povećan broj zmija, koje se neretko mogu pronaći u pomoćnim objektima i domaćinstvima.

Mišo Pamučuna, pripadnik Civilne zaštite Trebinje, kaže da je u jednom danu imao i po tri poziva da pomogne u odstranjivanju zmija, a samo u prošlom mjesecu intervenisao je preko 20 puta.

Novosti.ba

Nastavite čitati

Društvo

NAJAVLJEN PROTEST PREVOZNIKA: Parkiraće kamione zbog cijena goriva

Objavio

u

Prevoznici u Republici Srpskoj i Federaciji BiH parkiraće sutra svoje kamione i obustaviti rad zbog enormnog poskupljenja cijene goriva.

Prevoznici sutra obustavljaju rad zbog cijene goriva

Predsjednik Udruženja prevoznika RS Nikola Grbić u izjavi za BN TV kazao je da su prevoznici na ovo primorani jer od vlasti mjesecima doživljavaju ignorisanje kada su u pitanju osnovni uslovi za rad koji, kako navode, postaju sve teži.

BN

Nastavite čitati

Trending