Pratite nas

Društvo

U planu drastično smanjenje plata, sindikat ogorčen

Objavio

u

Vlada RS planira da budžetski deficit u iduće dvije godine smanji primjenjući nekoliko mjera, među kojima je i smanjenje cijene rada zaposlenim u gradskim i opštinskim upravama. Tim povodom, održana je sjednica Predsjedništva Sindikata uprave Republike Srpske.

Program fiskalne konsolidacije, koji je izradila Vlada Srpske, već je upućen u Parlament Srpske na usvajanje. Nove mjere podrazumijevaju smanjenje primanja za skoro 40% radnicima u organima uprave, od čistačice do načelnika odjeljenja.

Neprihvatljivo je da se ovakve mjere uvode bez ranije konsultacije sa radnicima, smatraju u Sindikatu uprave.

„Ovakve mjere su sahranjivanje socijalnog dijaloga u RS i ne vode ničemu dobrom, današnji zaključnci predsjedništva sindikata uprave su da pozivamo Vladu RS i poslanike da odbace dio mjera koji se odnosi na smanjenje cijene rada koje se odnose za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave“, kaže Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

U republičkim organima uprave, cijena rada je 100 maraka, dok se najniža cijena rada u okviru jedinica lokalne samouprave kreće od 110 KM do 145 KM, u zavisnosti od razvijenosti grada ili opštine. Umjesto da se plate povećavaju i omogući građanima bolji standard života, smanjenjem primanja građani se dovode na rub egzistencije, kažu u sindikatu lokalne samouprave, uprave i javnih službi .

„Mi se borimo za povećanje plata svim zaposlenim i u realnom sektoru i u javnom, a bilo kakvo smanjenje, cijene od prošle godine su povećane i potrošačka korpa se povećala tako da povećanje plata Sindikat neće dozvoliti bilo kakvo smanjenje plate“, kaže Branko Zelenović, predsjednik Sindikata lokalne samouprave,uprave i javnih službi RS.

U programu Vlade još piše da je potrebno izvršiti analizu broja zaposlenih i u skladu s tim donijeti novu sistematizaciju radnih mjesta kojima je regulisan maksimalan broj zaposlenih u gradskoj odnosno opštinskoj upravi.

Sve ove izmjene su ponovo opravdane pandemijom virusa korona da bi se ponovo uspostavilo poštovanje fiskalnog pravila, a sprovodiće se u periodu od 2021 do  2023 godine.

BN

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

NEVRIJEME NAPRAVILO HAOS U REPUBLICI SRPSKOJ: Evo koja su mjesto je najgore prošlo

Objavio

u

By

Danas je oko 18 časova jako olujno nevrijeme zahvatilo Modriču.

Ulice grada su pod vodom i saobraćaj se odvija otežano. Grad je ostao bez električne energije, a pojedini dijelovi grada su jos uvijek bez struje.

Fotografije pogledajte OVDJE.

Izvor: Radio Modriča

Nastavite čitati

Društvo

VELIKO NEVRIJEME U REPUBLICI SRPSKOJ: Grad napravio haos

Objavio

u

By

Veliko nevrijeme praćeno obilnim padavinama zahvatilo je danas u poslijepodnevnim satima pojedina područja Bosne i Hercegovine.

Uz veliku količinu kišnih padavina koje su pale u glavnom gradu BiH i okolici, u pojedinim mjestima zabilježen je i grad.

Tako je zabilježen grad u Busovači i Ilijašu, a posebno velike količine grada pale su na Sokocu gdje je led stvorio bijeli pokrivač pa je naoko izgledalo kao da je pao snijeg.

Kako se može vidjeti na videu na Facebook stranici Crna hronika BiH, grad je na Sokocu prekrio čak i krovove kuća.

Video pogledajte OVDJE.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

POSTIGNUT DOGOVOR! Prevoznici prekidaju protest

Objavio

u

Već sutra će biti formirana radna grupa koja će prikupiti relevantne informacije i tražiti najbolji način da se pomogne prevoznicima, rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni unutrašnji transport RS.

Grbić je nakon sastanka sa Nedeljkom Ćorićem, ministrom saobraća i veza RS, rekao da su dogovorili da će prevoznici prekinuti bojkot, te da će se tražiti modaliteti kako da se prevoznicima pomogne.

Ćorić je rekao da je Vlada RS već imala neka rješenja kao što je ukidanje akciza na gorivo, ali da ovaj prijedlog nije usvojen na nivou BiH.

“Sutra ćemo formirati radnu grupu koja će da prikupi sve relevantne informacije kako da pomognemo prevoznicima”, rekaoje Ćorić.

Dodao je da nije uredu da gorivo u RS ima veće cijene nego neke druge države u okruženju.

Ćorić je dodao da su pokušali apelovati prema nadležnim institucijama i insistirati da se održi hitan sastanak u vezi sa problemimana graničnim prelazima.

Srna

Nastavite čitati

Trending