Pratite nas

Društvo

U planu gradnja mostova i nabavka udžbenika za banjalučke osnovce

Objavio

u

Planirana kapitalna ulaganja na području Banjaluka za 2021. godinu su u iznosu od 29,74 miliona KM, navodi se u finalnom Nacrtu budžeta za 2021. godinu, koji je usvojila Skupština grada na drugoj redovnoj sjednici koja je održana u srijedu.

Prema ovom nacrtu, ona su planirana kako iz redovnih budžetskih sredstava, tako i dijelom iz odobrenog, dugoročnog zaduživanja kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ali i neutrošenih sredstava emisije obveznica 2020. godine.

“Očekuje se da će ovaj iznos biti povećan po zaključenju finansijskog obračuna za 2020. godinu, kroz prijedlog, a kasnije i rebalans budžeta”, stoji u finalnom Nacrtu budžeta.

Među projektima koji su planirani u toku ove godine jeste nastavak izgradnje vodovodne mreže na području grada, za šta je planirano 11,12 miliona KM, te gradnja mosta u naselju Dolac, što se većinom finansira kreditom EBRD-a. Takođe, planiran je završetak mosta u Srpskim toplicama, za šta je obezbijeđeno 400.000 KM.

Podsjećamo, budžetski okvir za 2021. godinu projektovan je u iznosu od 149,4 miliona KM ili 6,5 miliona KM niže u odnosu na rebalans budžeta iz 2020. godine.

“Nastaviće se praksa sufinansiranja projekata od značaja za unapređenje kvaliteta života u gradu, s UNDP-om i drugim međunarodnim organizacijama. Pri tome se u budžetu grada planiraju sredstva u relativno manjem iznosu u odnosu na ukupnu vrijednost investicije, npr. učešće do 30 odsto”, piše u Nacrtu budžeta.

Dodaje se da su obezbijeđena sredstva za sprovođenje značajnih novih ili projekata započetih u prethodnom periodu, kao što su projekti podrške mjesnim zajednicama na uređenju prostora, izgradnja i rekonstrukcija objekata i opremanje vrtića, te izgradnja teretana u prirodi, dajak pristanište i drugo.

“Finansiraće se i završetak izrade značajnog strateškog dokumenta Urbanističkog plana grada, kojim će se definisati dugoročna urbanistička politika i izgled grada u naredne dvije decenije”, ističe se u Nacrtu budžeta za 2021. godinu.

U oblasti privrednog razvoja planirano je finansiranje projekata vezanih za postojeću Poslovnu zonu “Ramići”, te sredstva za subvencije za povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrednika i preduzetnika i podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji.

“Za potrebe opremanja kabineta praktične nastave srednjih škola, u cilju obuke za nova radna zanimanja, planirana su sredstva u iznosu od 100.000 KM. Značajna sredstva u iznosu od 16,8 miliona KM planirana su za doznake pojedincima, koje se isplaćuju iz budžeta grada, a odnose se na sve vidove socijalne pomoći i podrške pojedincima. U okviru ovih sredstava planirano je i početnih 350.000 KM za nabavku udžbenika za učenike osnovnih škola”, piše u ovom nacrtu.

(Nezavisne)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Stanivuković pozvao patrijarha Porfirija da posjeti Banjaluku

Objavio

u

– Iskoristio sam priliku da pozovem patrijarha Porfirija da posjeti Banju Luku i dobio sam potvrdan odgovor. Hvala episkopu pakračko-slavonskom Jovanu, koji će uskoro posjetiti Banju Luku, na pozivu i gostoprimstvu – naveo je Stanivuković.

– Zahvalan sam Bogu na prvom susretu sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Porfirijem, na ovom, za naš narod važnom mjestu, 10 dana nakon ustoličenja na sveti tron – objavio je na fejzbuk stranici gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

– Posjetiti Jasenovac, naš najveći grad pod zemljom, znači i prisjetiti se svih golgota koje je naš narod sa ovih prostora prošao. Danas su naše molitve bile za svaku žrtvu . naveo je Stanivuković, najavljujući posjetu patrijarha Banjaluci.

– Iskoristio sam priliku da pozovem patrijarha Porfirija da posjeti Banju Luku i dobio sam potvrdan odgovor. Hvala episkopu pakračko-slavonskom Jovanu, koji će uskoro posjetiti Banju Luku, na pozivu i gostoprimstvu – naveo je Stanivuković.

Patrijarh srpski Porfirije danas je, na poziv vladike pakračko-slavenskog Jovana, posjetio manastir Jasenovac, gdje je održao crkvenu službu – doksologiju, u manastiru Jasenovac.

Molitvi u manastiru prisustvovali su i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, poslanici u NSRS Jelena Trivić i Milan Radović i delegat u Vijeću naroda Republike Srpske Vukota Govedarica, kao i sekretar za vjerska pitanja u Vladi Republike Srpske Dragan Davidovič.

(BN)

Nastavite čitati

Društvo

Banjaluka bogatija za 11 beba

Objavio

u

U Banjaluci je u posljednja 24 časa rođeno 11 beba, saopšteno je iz gradskog Odjeljenja Republičke uprave Civilne zaštite.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centa Republike Srpske obavljeno je 10 poroda, a rođeno je osam djevojčica i tri dječaka.

U ovoj klinici dnevno se rađa do deset beba.

(Srna)

Nastavite čitati

Društvo

Dozvoljena muzika uživo u ugostiteljskim objektima u Srpskoj

Objavio

u

Od danas je u Republici Srpskoj dozvoljena muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, uz poštovanje epidemioloških mjera.

Radno vrijeme ugostiteljskih objekata je od 6.00 do 22.00 časova.

Republički štab za vanredne situacije je 22. februara produžio do 5. marta i druge ranije usvojene mjere radi sprečavanja širenja virusa korona.

Tako je do 5. marta ograničeno radno vrijeme od 6.00 do 22.00 časa za priređivače igara na sreću – kladionice, automat klubove, kazina, tombole, a od 22.00 do 6.00 časova dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

Do 5. marta dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Subjekti koji pružaju usluge ugostiteljstva, umjetnosti i zabave – bioskopi, pozorišta, muzeji dužni su da organizuju rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera, sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisanog fizičkog rastojanja, te da na ulazu u objekat postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Kada je riječ o nošenju maske na otvorenom, u zaključku se navodi da se “preporučuje građanima da na otvorenom koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra, a u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravstvo za korišćenje zaštitne maske na otvorenom”.

(Nezaavisne)

Nastavite čitati

Trending