Pratite nas

Društvo

U SRCU KOZARE: Hotel “Monument” ponuđen na prodaju za šest miliona maraka

Objavio

u

Hotel „Monument“ na Kozari sa pratećim zemljištem ponuđen je na prodaju za nešto više od šest miliona maraka, a kupac može uzeti i hotelski namještaj i ostalu opremu za blizu 200.000 KM.

Podsjetimo, „Monument“ je poslovao u okviru preduzeća „Župa komerc“ iz Laktaša, a nakon što je u laktaškom preduzeću otvoren stečaj hotel je ponuđen na prodaju kako bi se namirili povjerioci „Župa komerca“, piše Capital.ba.

Kako je navedeno u oglasu, hotel se sastoji od suterena, prizemlja, tri sprata i potkrovlja, a objekat je opremljen kompletnom opremom kuhinje, kotlovnice, kao i namještaja u svim salama, sobama i ostalim pratećim prostorima.

Hotelski namještaj i ugostiteljski uređaji kojima je opremljen hotel ponuđeni su za 176.187 KM, dok je posuđe iz hotela procijenjeno na 15.032 marke.

Interesantno je da su na prodaju čak i preostale boce alkoholnih pića i vina za 5.326 KM.

„Pored izlicitirane cijene, kupac se obavezuje da održi djelatnost najmanje pet godina, da zaposli najmanje 15 radnika, te da uloži minimalno 1,5 miliona maraka“, stoji u oglasu.

Prodaja imovine će biti obavljena putem usmenog javnog nadmetanja 7. decembra ove godine u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci.

„Nakon zaključenja nadmetanja utvrđuje se lista ponuđača koji su ponudili cijene iznad minimuma i konstatuje se da su nekretnine prodate najpovoljnijem ponuđaču. Zaključak o izboru najpovoljnijeg ponuđača, stečajni upravnik će dostaviti na adresu kupca u roku od tri dana od dana održavanja licitacije“, istaknuto je u oglasu.

Propast jednog od najvećih distributera

Firma „Župa komerc“ iz Laktaša, u čijem sastavu je poslovao „Monument“ bila je uvoznik i distributer za Bosnu i Hercegovinu slatkih proizvoda nekoliko najvećih konditorskih proizvođača iz Srbije kao što su Jaffa Crvenka, Pionir Subotica, Hissar Prokuplje, Medoprodukt Tavankut, Dragulj Subotica, Žitoprerada, Simka Vranje.

Firma je osnovana 1993. godine a u početku je radilo 7 radnika i sa magacinskim prostorom od 250 m2. Kasnije su se proširili i imali magacinski prostor koji se prostirao na 1700 kvadrata, sa 1512 paletnih mjesta, tri poslovnice, vozni park od 44 vozila. U jednom momentu preduzeće je zapošljavalo blizu 80 radnika.

Muslimović: „Monument“ značajan za Kozaru

Direktorica Turističke organizacije grada Prijedora Lejla Muslimović za Capital kaže da je hotel „Monument“ najveći smještajni kapacitet na Kozari, te da je smješten u srcu tog Nacionalnog parka, kao i da raspolaže sa 120 kreveta.

„Zbog toga je veoma značajan objekat u turističkoj ponudi samog Nacionalnog parka i planine Kozare“, kazala je Muslimovićeva.

Nada se će prodajom „Monument“ ponovo profunkcionisati i omogućiti smještaj većih grupa turista.

„Na Kozari postoji i jedan motel i nekoliko planinarskih domova i svakao se nadam da će hotel „Monument“ uskoro biti ponovo pokrenut u punom kapacitetu, te da će turisti imati mogućnost smještaja i u „Monumentu“, kao i da će uživati prilikom posjete Nacionalnom parku „Kozara“, kazala je Muslimovićeva.

Ulaganja Vlade Republike Srpske

Očit je nesrazmjer milionskih ulaganja Vlade Republike Srpske u renoviranje razrušenih hotela na Jahorini, dok sa druge strane nema državnog interesa za čuveni hotel „Monument“ koji je na Kozari izgrađen još 1970. godine.

Kako je Capital objavio u više svojih tekstova Vlada je potrošila više od 20 miliona maraka u renoviranje i opremanje hotela „Rajska dolina“ na Jahorini, a uskoro bi na toj planini trebala početi rekonstrukcija i adaptacija nekadašnjeg „Doma Partizan“, kao i dogradnja postojećeg objekta da bi na tom mjestu nikao luksuzni „Hotel Partizan“, a u šta će za početak biti uloženo sedam miliona maraka.

Podsjećanja radi, a kako je Capital ranije pisao, Dragiša Savić, vlasnik „Župe“, kupio je 2004. godine „Monument“, te je on poslovao u okviru laktaškog preduzeća, a samim tim je i ušao u dio stečajne mase u postupku stečaja u tom preduzeću.

Firmu „Župa“ u stečaj je „gurnula“ kompanija „Heta“ iz Sarajeva. Ona je od „Hipo Alpe Adria Bank“ otkupila potraživanja koja je banka imala prema Savićevom preduzeću.

capital.ba

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

Počeli protesti u Sarajevu, očekuju se okupljanja i u drugim gradovima BiH

Objavio

u

By

U više gradova Bosne i Hercegovine za danas su najavljeni protesti zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, goriva i raznih usluga. U Sarajevu je počelo okupljanje građana na platou Skenderija.

Odatle će se okupljeni uputiti prema državnom parlamentu gdje se očekuje da protesti počnu u 16.30. Kako je za N1 potvrdio Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS, protesti su prijavljeni MUP-u, a kao organizator se navodi Harun Salkić.

Protesti u Banjaluci trebali bi početi u 19 sati na Trgu Krajine zakazani su protesti u organizaciji Udruženja Restart RS.

Protesti su zakazani i u Tuzli, Mostaru, Zenici, Bihaću, Goraždu, Travniku, Bijeljini, Prijedoru, Doboju i mnogim drugim gradovima.

Izvor: N1

Nastavite čitati

Društvo

Poznat identitet muškarca čije je tijelo pronađeno u Vrbasu kod Banjaluke

Objavio

u

By

Identifikacijom je utvrđeno da je u rijeci Vrbas, u mjestu Jagare kod Banjaluke, prije dva dana pronađeno tijelo Nenada Koprene (66), potvrđeno je “Nezavisnim novinama” iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Iz ovog tužilaštva podsjećaju da je, s ciljem da se utvrdi uzrok smrti, naređena obdukcija, koja će biti obavljena u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske u Banjaluci.

Podsjetimo, tijelo je pronađeno 4. jula ujutru, te je tada ovaj slučaj prijavljen Policijskoj upravi Banjaluka. Policajci su izvršili uviđaj, kojem je prisustvovao dežurni mrtvozornik.

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

Društvo

ŽIVOT SVE SKUPLJI Ogorčeni građani pozivaju na proteste

Objavio

u

By

Već nekoliko dana na Fejsbuku građani iz cijele Bosne i Hercegovine dogovaraju organizaciju protesta koji bi trebali biti održani danas širom države.

Građani su ogorčeni velikim talas poskupljenja svih životnih namirnica i usluga dok plate stagniraju što je dovelo stanovnike BiH u još težu finansijsku situaciju. Od vlasti će danas, napominju na miran način, tražiti brze i efikasne mjere i programe pomoći.

Grupa na Fejsbuku “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH” trenutno broji skoro 25 000 članova, dok dodatno više od 30 000 ljudi prati stranicu.

Protesti u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Tuzli

Okupljanje u Sarajevu je zakazano u 15:30 na platou Skenderije, a protesti bi trebali biti održani ispred državnog parlamenta s početkom u 16:30.

U 19 časova protesti su zakazani i na Trgu Krajine u Banjaluci, a organizator je Udruženje Restart RS pod satiričnim sloganom “Nećemo plate, hoćemo obećanja”.

Pored ova dva grada, oko 17 časova protesti su najavljeni i u Mostaru, Tuzli, Zenici, Bijeljini, Bihaću, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Goraždu, Travniku, Gradačcu, Visokom, Cazinu, Trebinju, Vitezu i drugim gradovima BIH.

Organizatori navode da građani u svojim gradovima trebaju tražiti: suspenziju akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM, obračun PDV na cijenu goriva od 2 KM, uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.

Još neki od zahtjeva građana su povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije, te povećanje minimalne plate i dječijeg doplatka

Izmjenu Zakona o platama – razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne neto plate. Linearno povećanje plata svima kojima je plata manja od 2,5 puta od prosječne neto plate za minimalno iznos godišnje inflacije. Linearno povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije, povećanje dječijeg doplatka u BiH na minimalni iznos od 100 KM, piše Dnevni Avaz.

Podsjetimo, prošle subote grupa građana u Sarajevu je protestnom vožnjom iskazala nezadovoljstvo zbog nekontrolisanog rasta cijena goriva.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending