Pratite nas

Društvo

U Srpskoj pojeftinjuju lijekovi: Ono što su bolesni plaćali 10, sada će koštati 9,80 KM

Objavio

u

Lijek koji su građani Republike Srpske do sada plaćali deset maraka, od danas će moći da kupe za 9,80 KM, odnosno 20 feninga jeftinije, jer na snagu stupa vladina uredba o smanjenju marži.

Uredba o smanjenju marži, koju je nedavno donijela Vlada RS, a kojom se, između ostalog, smanjuju i marže na lijekove za dva odsto, izazvala je veliko negodovanje farmaceutske industrije, zbog čega su čak zaprijetili i preseljenjem u FBiH.

Iako su tražili hitan sastanak sa premijerom Srpske Radovanom Viškovićem, do njega još nije došlo.

Podsjećamo, Vlada RS je odlučila da smanji marže nakon što je analiza  Udruženja građana „Misli dobro“ pokazala da su lijekovi u BiH najskuplji u regionu, a koju su farmaceuti ocijenili nestručnom i paušalnom.

Trenutne marže na lijekove u veleprodaji su osam odsto, a u maloprodaji 20 odsto. Od sutra će one biti snižene na šest u veleprodaji, odnosno na 18 odsto u maloprodaji.

U praksi to znači da će građani za lijek koji je do sada koštao 10 KM morati izdvojiti svega 20 feninga manje.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić kaže za Kapital da će, ukoliko za dan ili dva ne dobiju odgovor iz Vlade, poslati i urgenciju za sastanak jer dobijaju sve više zahtjeva od veledrogerija i apoteka da se taj sastanak što prije održi.

– Uzrok skupljih lijekova kod nas je visoka stopa PDV, kao i veličina tržišta i visoki troškovi registrovanja od strane Agencije za lijekove BiH. Tu treba tražiti razloge, a ne u marži – rekao je Račić.

Kazao je da veoma ozbiljne veledrogerije najavljuju preseljenje u FBiH, ukoliko se odluka Vlade ne promijeni.

– Oni već imaju poslovne jedinice u FBiH i samo bi njih preregistrovali u sjedište, dok bi sjedište u RS bi postale poslovne jedinice. Tako bi i dalje radili sa maržama od osam odsto, a ne od šest kako je to propisala Vlada RS – naglasio je Račić.

Adžić: Građanima dva odsto ne znači ništa, a malim apotekama znači

Predsjednik Farmaceutskog društva RS Rada Amidžić kaže da procenat od dva odsto stanovnicima ništa ne znači i da građani očekuju da dobiju lijek po značajno nižoj cijeni.

– To je minimalno 20 odsto – kazala je ona i ponovila da je u BiH najveći PDV na lijekove u okruženju te da bi se rješenje trebalo tražiti u tom dijelu.

– Kada bi se spustio PDV dobili bismo približno istu cijenu lijeka kao u Srbiji. Mi zaista želimo da lijekovi budu jeftiniji, ali ako već radimo neka poboljšanja želimo da se to radi na pravi način – kazala je ona.

Na pitanje šta tih dva odsto znači apotekama, ako građanima ne znači ništa, Adžić kaže da za male apoteke kumulativno znači mnogo.

– Mi imamo možda 20 odsto apoteka koje su na rubu egsistencije. Za velike lance vjerovatno ne znači mnogo, jer oni imaju i pogodnosti prilikom nabavke lijekova. Međutim, vlasnicima pojedinačnih apoteka, a to su uglavnom farmaceuti, ovo će otežati rad – naglasila je ona.

Najproblematičnije je, kaže, to što je Vlada donijela ovu odluku bez ikakve konsultacije sa zainteresovanim stranama.

Nove marže će, kaže, primjenjivati, ali neće sjediti mirno.

– Borimo se za status pacijenata, ali na način da se to reguliše mnogo restriktivnije, da se sagleda šta se može uraditi po pitanju smanjenja PDV-a. Marže dva odsto neće ništa pomoći građanima, one stupaju na snagu sutra, mi ćemo ih se pridržavati, ali nećemo sjediti mirno, nego ćemo ukazati na propuste postojeće uredbe i dati prijedloge za poboljšanja – rekla je ona.

Vukić: Ima prostora i za veće smanjenje nego što to uredba predviđa

S druge strane, Uroš Vukić iz Udruženja „Misli dobro“ smatra da farmaceuti nemaju razloga da se bune i da prostora za smanjenje cijena lijekova ima čak i u većoj mjeri nego što predviđa uredba.

– Uredba je privremenog karaktera, a maloprodajnom tržištu lijekova treba pristupiti sistemski, jer je činjenica da je apotekarska djelatnost u ovom trenutku jedna od profitabilnijih u Republici Srpskoj, a da je tako govori i činjenica da imamo sve više apoteka. Činjenica je da je maloprodajna marža u RS od 20 odsto, u odnosu na region najveća, što isključivo odgovara maloprodajnim lancima apoteka. Marža je veća jedino u FBiH gdje iznosi 25 odsto – rekao je on.

Kazao je da treba otvoriti i pitanje “farmaceutske usluge” koja u Crnoj Gori i Srbiji ne postoji, a da samo po tom osnovu, apotekama u Republici Srpskoj godišnje ode oko osam miliona KM.

Istakao je i da će ovo udruženje u narednom periodu uraditi detaljnu analizu maloprodajnog tržišta apoteka u RS i BiH koja „će dodatno potvrditi da postoji ogroman prostor za smanjenje cijena lijekova i da je ovo trenutno jedna od najprofitabilnijih djelatnosti u BiH“.

Inače, u Srpskoj ima oko 480 apoteka, od kojih čak polovinu drže tri lanca.

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

VELIKI POVRATAK BIVŠEG GRADONAČELNIKA: Ovo niko nije očekuvao

Objavio

u

By

Izgradnja stanova već godinama je jedan od najunosnijih poslova u Banjaluci. To je shvatio i bivši SNSD-ov gradonačelnik Slobodan Gavranović koji u naselju Nova Varoš planira da gradi zgradu petospratnicu, saznaje portal CAPITAL.

– Izgradnja stanova već godinama je jedan od najunosnijih poslova u Banjaluci. To je shvatio i bivši SNSD-ov gradonačelnik Slobodan Gavranović koji u naselju Nova Varoš planira da gradi zgradu petospratnicu, saznaje portal CAPITAL.

Međutim, njegov problem je što prostorno-planskom dokumentacijom gradnja takvog objekta u ulici Slobodana Jovanovića nije predviđena.

Regulacionim planom na parcelama u toj ulici je predviđena gradnja manjih stambeno-poslovnih objekata koje čini prizemlje, sprat i potkrovlje, zbog čega Gavranović traži izmjenu plana.

On ima plan da pravi objekat od 3.400 kvadrata u obliku ćiriličnog slova “G”, sa oko 30 stanova, dva poslovna prostora i 36 parking mjesta.

Sve to Gavranović namjerava da gradi na parceli od 1.135 kvadrata.

“Ovom inicijativom se na predmetnoj parceli zadržava plansko rješenje u smislu namjene prostora, ali se planira izgradnja stambeno-poslovnog objekta većih horizontalnih i vertikalnih gabarita te formiranje jedinstvene građevinske parcele sa mogućnošću fazne realizacije projekta”, navodi se u Inicijativi koju je, u ime Gavranovića, pripremila firma “Geoput”.

Kroz taj dokument se pokušava opravdati izmjena Regulacionog plana tako što se kritikuje rješenje iz 2008. godine, kojim je prema ocjeni stručnjaka iz “Geoputa”  prekinut kontinuitet u planiranju.

Iz nepoznatih razloga na potezu duž ulice Slobodana Jovanovića zadržana je postojeća fizička struktura, iako je u periodu prije donošenja plana bio već jasno vidljiv koncept gradnje manjih gradskih, urbanih stambenih blokova otvorenog tipa spratnosti do P+4. Imajući u vidu da predmetne parcele prostorno pripadaju ranije izgrađenoj fizičkoj strukturi, logično se nameće ideja da se i na njima ostvari prekinuti kontinuitet te da se izmjenom plana predvidi gradnja kolektivnih stambeno-poslovnih objekata spratnosti P+4+Pe”, navodi se u Inicijativi.

Međutim, u Odjeljenju za prostorno uređenje Grada se ne slažu sa tim tvrdnjama, pa su Skupštini grada predložili da tu Inicijativu ne prihvati.

Navode i kako za objekat nije predviđen dovoljan broj parking mjesta, te da se između njega i postojećih objekata ne može napraviti propisana distanca.

“Predloženim rješenjem nisu ispoštovane odredbe Pravilnika o opštim pravilima urbanističke regulacije i parcelacije. Odjeljenje je mišljenja da ne postoje osnove za izmjenu dijela Regulacionog plana”, navode oni.

Slobodan Gavranović (SNSD) je bio gradonačelnik Banjaluke u periodu od 2012. do 2016. godine.

Na naš poziv je odgovorio, ali je poručio da ne može da razgovara jer je na liječenju.

Izvor: Capital

Nastavite čitati

Društvo

Zora Vidović tvrdi: Srpska drži inflaciju pod kontrolom

Objavio

u

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da Republika Srpska drži inflaciju pod kontrolom i da građani ne treba da se plaše da će ostati bez plata i penzije koje će u narednoj godini biti povećane.

– Planirali smo da polovinom decembra u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojimo budžet Srpske za narednu godinu koji se neće mnogo razlikovati od ovogodišnjeg. Važno je što ćemo naredne godine povećati plate od tri do pet odsto, ali povećaćemo i penzije. Povećaćemo i dodatke za boračke kategorije, rekla je Vidovićeva.

Ona je napomenula da je budžet Srpske stabilan, likvidan i sve budžetske obaveze Vlada redovno servisira što će biti do kraja ove i u narednoj godini.

– Privreda Republike Srpske je u ovoj godini imala rast koji nismo očekivali. Prema makroekonomskim parametrima bolji smo nego prošle godine. Mislim na rast bruto domaćeg proizvoda, prihoda i proizvodnje, a izvoz je porastao za 30 odsto, rekla je Vidovićeva.

Ona je istakla da je ova godina bolja i u odnosu na 2019, jer je veći rast industrijske proizvodnje, prihoda i ima više zaposlenih.

– Republika Srpska nije prezadužena, srednje smo zaduženi. Naš javni dug je 42,4 odsto bruto domaćeg proizvoda, a ukupan dug je 51,5 odsto. U dug Federacije BiH nisu uračunati kantoni i zato se ne možemo porediti, dodala je Vidovićeva.

Prema njenim rečima, virus korona je koštao Republiku Srpsku 320 miliona KM, a novac je uložen u zdravstvo i privredu.

(Novosti)

Nastavite čitati

Društvo

Mještani Priječana PROŽIVJELI DRAMU ZBOG POPLAVA: Scena koja je ostavila bez teksta

Objavio

u

By

U Priječanima živim 19 godina, a posljednjih 15 se borim sa poplavama koje nastaju sa svakom novom kišom. Stanje je alarmanto, a moje komšije i ja sa zebnjom gledamo u nebo i strahujemo od svake nove kiše, priča za Srpskainfo mještanka Priječana, Stojanka Ljubojević.

Prema njenim riječima, nadležni organi bi trebalo na vrijeme da pročistite kanale kako se voda ne bi izlivala i dolazila mještanima Priječana do ulaznih vrata.

– Kad sam izašla u dvorište imala sam šta i da vidim, bila sam frapirana, voda je došla skoro do ulaznih vrata i pomoćnog objekta koji se čak nalazi na blagoj uzbrdici. Kada sam bila mlađa i u snazi sama sam znala prokopati i očistiti kanal kako se otpadna voda tu ne bi zadržavala i sa svakom kišom izlivala u dvorište, međutim sada više nisam u mogućnosti. Srećom komšija mi je pritekao u pomoć i otvorio šaht, pa se voda izlila u septičku jamu, ali tada je kiša već prestala padati – naglasila je Ljubojevićeva.

Mnoga banjalučka naselja su u noći sa nedjelje na ponedjeljak bila poplavljena, a najteža situacije je bila baš u Priječanima, u ulici Rodoljuba Čolovića, gdje se voda izlila na igralište i prijetila obližnjem stambenom objektu.

Mještani su u strahu proveli noć na nogama, dežurajući da voda ne uđe u njihove domove.

Vatrogasci su dan proveli na terenu ispumpavajući otpadnu vodu iz kanala koji su bili začepljeni. Kažu da su pumpe radile cijelu noć kako bi se ovaj problem što prije riješio i ne bi došlo do dodatnih komplilacija. Pripadnici Vatrogasne brigade su bili na terenu u naselju Priječani, gdje su na pojedinim lokacijama ispumpavali vodu iz oborinskih kanala, ali generalno stanje se tokom dana stabilizovalo i nema ugroženih kuća koje bi mogle biti poplavljene. Potvrdili su da su u nedjelju čak dva puta izvršili tehničku intervenciju zbog poplava u ulici Jovice Savinovića, gdje su na teren izašla dva vatrogasca i jedno vozilo.

Nadležne gradske službe su bile na terenu i po potrebi su intervenisale u više naselja u kojima je zbog kiše došlo do izlivanja vode u dvorišta i na saobraćajnice.

Civilna zaštita, vatrogasci, Komunalna policija, ekipe Odjeljenja za komunalne poslove i druge nadležne službe provele su noć u obilasku terena i otklanjanju posljedica koje su izazvale obilne padavine. Začepljeni odvodi na Starčevici, izlivene otpadne vode u Priječanima, poplavljena dvorišta i putevi u Dragočaju slika je koja bi opisala Banjaluku u noći sa nedjelje na ponedjeljak.

Kiša je stvorila brojne probleme mještanima ovih banjalučkih naselja, a prema njihovim riječima, ne samo da strahuju što im voda i prljavština ulazi u dvorište, nego da će se ponoviti ona zastrašujuća situacija koja je oblježila 2014.godinu, nezapamćene poplave koje su u ljudima probudile paniku, ugrozile imovinu, a neke od njih i ostavile bez krova nad glavom.

Jedan od radnika iz Vatrogasne brigade, kojeg je ekipa Srpskainfo zatekla na terenu, rekao je da ovaj dugodišnji problem koji zadaje muku mještanima Priječana nije nerješiv, te da će ekipa u toku dana doći sa sajlom kako bi pročepili kanal.

Iz Gradske uprave su istakli da je zimska služba u stanju pripravnosti, s obzirom na to da su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske najavili snježne padavine. Istakli su da su padavine tokom noći najviše štete prouzrokovale u naseljima Dragočaj, Priječani, Obilićevo, Potok, Motike i Debeljaci.

Mještanin Dragočaja kaže da je u ovom naselju stanje tokom noći bilo alarmanto ali da se ujutru voda povukla.

– Sada se situacija dosta bolja i stanje je stabilno. Dok je kiša obilno padala, na ulazu u Dragočaj se izlila kanalizacija na put i voda je bila do gležnja – ispričao je jedan od mještana.

Da situacija zbog padavina nije bila ništa bolja i u Česmi ispričao je mještanin ovog naselja, rekavši da građani muku muče sa neadekvatnim oborinsknim kanalima, koji nisu mogli primiti veću količinu padavina.

– Pored toga u većem dijelu naselja ti kanali nisu ni izgrađeni, tako da se višak vode iz viših dijelova sliva niz saobraćajnice kao da su lijevak u niže. Tako je bilo i u nedjelju veče. Vidjela se veća količina vode na glavnoj saobraćajnici koja prolazi kroz naselje, što je u momentima otežavalo saobraćaj – pojasnio je mještanin ovog naselja i dodao da se voda zadržavala u pojedinim dvorištima u nizini.

– Svaka veća kiša nam donosi iste probleme. Voda nema kuda otići već u naša dvorišta, sinoć je šupa bila pod vodom i morali smo prokopavati drenažni kanal kako bi voda otišla u Vrbas kako nam ne bi napravila veću štetu – rekla je mještanaka Česme i dodala da je prestala brojati koliko puta se ovakva situacija dogodila.

Izvor: Srpskainfo.com (Foto: Srpskainfo.com)

Nastavite čitati

Trending