Pratite nas

Društvo

U Srpskoj poskupio hljeb, od danas skuplje i gorivo?!

Objavio

u

Cijene hljeba i pekarskih proizvoda u Republici Srpskoj veće su od 10 do 20 odsto, a od ponedjeljka se očekuje i novo poskupljenje goriva.

Uprkos dobrim prinosima nakon žetve i relativno dobroj otkupnoj cijeni, cijena ovogodišnjeg roda pšenice je nastavila da raste pa su pekari bili primorani da podignu cijene svojih proizvoda, kažu u Udruženju mlinara i pekara regije Bijeljina.

Predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina Radenko Pelemiš kaže da je na sastanku sa ostalim pekarima dogovoreno da tu cijenu koriguju naspram svojih troškova i otprilike je, kako navodi,  nekih od 10-20 odsto ta korekcija određenih pekarskih proizvoda.

– Ako sad napravimo neko poređenje da je prije par mjeseci cijena brašna bila od 57-60 feninga, a da je sad to isto brašno od 80-84 feninga. Nekih 35-40 odsto je poskupilo samo brašno. Ako na to nadovežemo da je došlo do poskupljenja i ostalih repromaterijala koji se koriste u pekarskoj proizvodnji, prije svega margarina i ulja, bilo je neminovno da se izvrši korekcija cijene, rekao je Pelemiš.

Građanima je, iako naviknuti, svako novo poskupljenje udar na odavno prazne novčanike, a posebno kada je riječ o hljebu, namirnici bez koje se ne može.

– Narod je toliko ekonomski iscrpljen. Neizdrživo je, to je evidentno iz dana u dan, kaže jedan Prijedorčanin.

Neizvjesno je da li će se rast cijena hljeba i pekarskih proizvoda zaustaviti, pogotovo zbog toga što bi i cijene goriva u Republici Srpskoj već od ponedeljka ponovo mogle da porastu.

“Iduće sedmice možda bude blagog rasta, ali to ćemo sa sigurnošću znati u ponedjeljak. Ipak, ne očekujem da to bude značajno povećanje”, rekao je predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske Dragan Trišić.

Trenutne cijene goriva u Republici Srpskoj su najviše u posljednjih 5 godina.

Iako se aktuelna vlast hvali povećanjem plata i penzija, ta povećanja ni izbliza ne mogu da prate rast cijena osnovnih životnih namirnica.

BN

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

Povećanje minimalne plate u Srpskoj: Pogledajte koliko će sada iznositi

Objavio

u

By

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas da će od 1. juna minimalna plata u Republici Srpskoj iznositi 650 KM, rekla je ministar finansija Zora Vidović.

Vidovićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite izašlo danas na sjednicu Vladu sa prijedlogom o iznosu minimalne plate s obzirom da Ekonomsko-socijalni savjet nije uspio da se dogovori.

“Mi smo utvrdili da od 1. juna minimalna plata u Republici Srpskoj iznosi 650 KM”, istakla je Vidovićeva.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

DRAMA KOD MOSTA U TRAPISTIMA: Dvojica prijatelja izvukli djevojku iz Vrbasa

Objavio

u

By

Prava drama odigravala se sinoć ispod mosta u Trapistima. Obična večernja šetnja sa drugom, priča Obrenko Slavnić, pretvorila se u borbu za tuđi život.

Da voda nekog nosi, vikali su im i signalizirali putnici i vozač iza autobusa na liniji koja saobraća preko mosta.

“Tad nismo vidjeli ko je i šta je u vodi, mi smo dotrčali do mjesta nesreće. Prvi je stigao moj prijatelj Saša, netom potom dolazim ja. Tu je bio jedan čovjek sa tom djevojkom, on je pokušavao da joj pomogne. Bio je poprilično star i nije mogao nikakvu pomoć da joj pruži. Mogu reći da smo stigli u zadnji čas, djevojka se već bila opustila, predala vodenoj stihiji, Vrbas je u ovo vrijeme poprilično visok. Saša i ja smo zajedničkim naprom uspjeli da je izvučemo”, kaže Obrenko Slavnić.

Dezorijentisanoj, uplašenoj, 28-godišnjoj djevojci pružili su prvu pomoć, pozvali Hitnu i policiju.

Drama je, priča Obrenko, nastavljena jer je djevojci pozlilo i na obali je pala u nesvijest. Ubrzo je stigla i hitna. Obrenko se raspitao, kaže, djevojka je u bolnici na liječenju.

Dan poslije – kažu drug i on, reagovali su instiktivno.

“Prva reakcija je bila da vidimo šta treba i da reagujemo u tom momentu, najbolje šta možemo, bez ikakvog razmišljanja da li treba ili ne treba. Jednostavno smo samo dotrčali i spasili smo je na svu sreću”.

“Kakvi ste plivači vas dvojica, kako se inače snalazite u Vrbasu”, upitan je on.

“Poprilično dobri, poprilično dobri”, kaže Obrenko Slavnić.

Sreća, pa se sve dobro i završilo, kaže Obrenko. Magistar ekologije, koji druguje sa Vrbasom, kaže – s njim treba oprezno, prenosi ATV.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

NAĐENO TIJELO MATEJA PERIŠA? Garderoba odgovara opisu odjeće, čeka se identifikacija

Objavio

u

By

Telo mlađeg muškarca nađeno je u Dunavu kod Ade Huje a na osnovu upoređivanja fotografija Mateja Periša i nađenog tela, pretpostavlja se da je reč o nestalom Splićaninu, potvrđeno je Kuriru.

Naime, kako se saznaje garderoba na muškarcu odgovara opisu garderobe koju je u noći nestanka nosio Splićanin Matej Periš.

Telo je, kako saznajemo, nađeno u fazi raspadanja, a našli su ga mornari jutros oko 9.30 sati. Kako se saznaje, muškarac na sebi ima farmerke, majicu sa aplikacijom i jednu belu patiku, što se poklapa sa garderobom koju je u noći nestanka na sebi imao Splićanin Matej Periš.

Obdukcijom će biti utvrđen identitet muške osobe koja je nađena u vodi.

Policija je izvukla telo, a na terenu su i forenzičari.

Izvor: Kurir.rs

Nastavite čitati

Trending