Pratite nas

Društvo

Ubuduće na Paprikovcu: Vakcinalni punkt, zbog SLABOG INTERESOVANJA GRAĐANA, sele u manji prostor

Objavio

u

Novi vakcinalni punkt u zgradi Mjesne zajednice Petrićevac trebao bi početi s radom najkasnije početkom idućeg mjeseca. U tom prostoru će biti moguća vakcinacija oko 200 građana dnevno, što je nekoliko puta manje u odnosu na trenutnu lokaciju.

Na Banjalučkom velesajmu se u pojedinim danima obavljala vakcinacija i do 1.500 Banjalučana.

Odluka o zatvaranju „Velesajma“ je donesena na posljednjem zasedanju Gradskog štaba za vanredne situacije, a direktorka Doma zdravlja Banjaluka, Nevena Todorović, rekla je da je to uređano na inicijativu ove ustanove.

Rok

Kaže da je na to uticalo više faktora; jedan od njih je i slabiji interes građana za vakcinaciju!

– Pratili smo protok pacijenata tokom naših dana „Otvorenih vrata“ i vidjeli da on iznosi do 300 građana u najboljem slučaju. Isto tako, za prostor „Velesajma“ ne možemo obezbijediti toliko medicinskih radnika – rekla je Todorovićeva.

Naglašava da je većina njihovih kadrova, zbog pogoršanja epidemiološke situacije, angažovano u ARI i kovid sistemu.

– Pored toga, određen broj radnika je i na bolovanju, tako da smo, kada se sve to uzme u obzir, morali tražiti manji prostor – navela je ona.

Kaže da je prostor u Mjesnoj zajednici Petrićevac manji u odnosu na „Velesajam“ ali da se radi o uslovnom objektu koji će odgovarati novoj namjeni.

– Sada trebamo pregraditi prostor i napraviti individualne kabine. Naša procjena je da bi najkasnije početkom oktobra ova nova lokacija trebala početi s radom. Teško je reći koliki će biti kapacitet tog prostora, ali procjena je da ćemo moći aplicirati oko 200 doza vakcina dnevno. Možda će biti moguće i više – navela je Todorovićeva i napomenula da će sve zaostatke u revakcinaciji građana završiti do 25. septembra na lokaciji „Banjalučkog velesajma“.

Preraspodjela kadrova

Dodala je da su dosadašnjem procesu vakcinacije medicinski radnici Doma zdravlja aplicirali 75.673 doze vakcina.

– Negdje oko 20 odsto građana starijih od 18 godina je vakcinisano sa obje doze, a oko 25 odsto je u procesu vakcinacije. To je izuzetno mali postotak i nikako nije zadovoljavajući  – rekla je ona.

Napominje da se ove brojke odnose na građane koji su vakcinisani u Domu zdravlja.

– Tu nisu uračunati građani koji su se vakcinisali preko Instituta za zaštitu zdravlja RS, medicine rada po fabrikama, na UKC RS i van RS.  Kada bi uzeli u obzir ove institucije, taj broj bi se povećao na možda 30 odsto – rekla je ona.

Naglasila je da zbog pogoršanja epidemiološke situacije moraju često raditi preraspodjelu kadrova, kako bi zadovoljili potrebe pacijenata koji su zaraženi virusom korona, ali i građana koji trebaju redovne usluge iz domena porodične medicine.

– Upravo zbog toga molimo građane za strpljenje, jer nam je desetkovana porodična medicina – istakla je ona.

Učenici

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, ARI ambulanta za akutne respiratorne infekcije za odrasle i učenike srednjih škola je premještena sa lokaliteta Dolac ponovo na lokalitet Poliklinike.

Za potrebe rada ove ambulante ponovo prilagođen prostor u dijelu Edukativnog centra porodične medicine (desni ulaz).

U ARI ambulanti na Poliklinici pružaju se zdravstvene usluge učenicima srednjih škola i odraslim pacijentima sumnjivim na infekciju virusom korona od sedam do 20 časova svakim danom, uz pauze za dezinfekciju prostora od 11 do 11.30 i od 15.30 i 16 sati.

PRIJAVA GRAĐANA

Dom zdravlja je ranije uputio apel Banjalučanima, koji su se vakcinisali u drugim državama, da se jave svom porodičnom doktoru kako bi se napravila odgovarajuća evidencija.

– Vrlo malo građana, koji su se vakcinisali u drugim državama se prijavilo. Imamo registrovanih oko 1.000 građana, a vjerujem da je taj broj daleko veći – kazala je Nevena Todorović.

srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

Na planinama se već traži krevet više

Objavio

u

Skijališta na bh. planinama ove godine najavljuju dobru sezonu, navode da vlada veće interesovanje nego prethodne godine, a i lani su, upravo u vrijeme pandemije virusa korona, zabilježili rast prihoda i veći broj posjetilaca nego ranijih godina.

U Olimpijskom centru “Jahorina” su kazali da vlada veliko interesovanje za predstojeću zimsku sezonu te da su turisti najviše zainteresovani za period ski-openinga, Nove godine i praznika.

“Hotelski kapaciteti gotovo da su u potpunosti popunjeni za novogodišnju noć i već sada se traži krevet više”, naveli su u OC “Jahorina” za “Nezavisne novine”.  Istakli su da su smještajni kapaciteti dobro popunjeni za cijelu sezonu te da vlada veće interesovanje nego svih prethodnih godina u ovom periodu.

“Zasad su najavljeni gosti s prostora bivše Jugoslavije i naravno zastupljen je veliki broj gostiju iz dijaspore. Decembar je pun gostiju iz okruženja, ali i gostiju iz Mađarske, dok je februar već rezervisan za slovenačke skijaše”, kazali su u OC “Jahorina”, dodajući da rade na izgradnji pet novih instalacija koja će kapacitet ovog skijališta uduplati – za 9.500 skijaša na sat.

“Pretprodaja ski-karata, gdje i ove godine imamo popust od 15 odsto na šestodnevne ski-karte, krenula je 15. septembra, a za razliku od prethodne godine ove sezone će trajati sve do 1. novembra”, rekli su u OC “Jahorina”. Dodali su da je lani za 125 dana na ski-stazama na Jahorini skijalo više od 265.000 skijaša, te da je napravljeno 2.375.000 prolaza.

“Naš poslovni rezultat u odnosu na prethodnu zimu, koja je bila najuspješnija po svim parametrima, poboljšan je za 26 odsto”, ističu u OC “Jahorina”. Kako su u Ski-centru “Bjelašnica – Igman” kazali za “Nezavisne novine”, kada su u pitanju smještajni kapaciteti, zabilježeno je povećanje interesovanja i rezervacija u odnosu na prošlu godinu.

“Zabilježili smo dosta veći broj upita i zahtjeva stranih turista u odnosu na prethodne zime”, rekli su u Ski-centru “Bjelašnica – Igman”. Dodali su da je pandemija uticala na povećanje broja posjetilaca.

“Pretpostavljamo da ljudi cijene svoje zdravlje, pa su tako u prošloj godini doživjeli spoznaju vrijednosti planinskog čistog vazduha, prirodnog bogatstva i aktivnosti na otvorenom”, kazali su u ovom ski-centru.   Istakli su da su u prošloj sezoni zabilježili dvostruko veći broj skijaša u odnosu na prethodne dvije sezone te da i ove očekuju slične rezultate.

S druge strane, u turističkim agencijama su za “Nezavisne novine” rekli da je još rano da se govori unaprijed o zimskoj sezoni, ali da je interesovanje građana za putovanja u predstojećem periodu slično kao i prethodne godine.

Tako je Bojana Vuković, rukovoditeljka Poslovnice Turističke agencije “Vuković” u Prijedoru, rekla da trenutno imaju ponude za zimovanje na Jahorini te da će imati ponudu i za Krajnjsku goru u Sloveniji.

“S obzirom na cjelokupnu situacija s virusom korona ne idemo daleko unaprijed već aranžmane planiramo iz mjeseca u mjesec”, rekla je Vukovićeva, ističući i da su u ovoj turističkoj agenciji i inače kada je riječ o zimskoj sezoni više orjentisani prema aranžmanima u evropskim metropolama.

U agenciji “Sol Azur” iz Sarajeva su naveli da su aranžmani na skijaliština kako domaćim, tako i onim stranim, tek u pripremi, ali su istakli da će tokom cijelog zimskog perioda imati putovanja u Istanbul, Kapadokiju i Dubai. Najavili su da će od 10. do 12. decembra na Vlašiću organizovati deseto “Šankanje”.

nezavisne.com

Nastavite čitati

Društvo

Zarđale boce najbolje govore o kvalitetu industrijskog kiseonika

Objavio

u

Pogledajte kako izgledaju boce sa industrijskim kiseonikom preduzeća Milojević Gilje Gas kojim se isporučuje kiseonik Opštoj bolnici u Trebinju. Prilog je snimljen ispred skladišta ove firme u Istočnom Sarajevu.

Video prilog i slike govore više od hiljadu riječi, i dovoljno je vidjeti stare zarđale boce plave boje, koje se dovoze u Trebinje, da bude jasno koliko je ugroženo zdravlje Hercegovaca.

Boce za medicinski kiseonik koje se koriste u zdravstvenim ustanovama u Srbiji jasno govore kakva je razlika između medicinskog i tehničkog kiseonika.

Direktor Opšte bolnice u Trebinje Nedeljko Lambeta još nije odgovorio na pitanje zašto je industrijski gas u Trebinju plaćan 40% skuplje nego što Klinički centar u Banjaluci trenutno nakon afere nabavlja medicinski gas, niti kada će prestati korištenje industrijskog kiseonika umjesto medicinskog?

Pogledajte kratak video prilog.

nebojsavukanovic.info

Nastavite čitati

Društvo

UKC izbjegava da plati gradu 1,77 miliona KM naknade

Objavio

u

Uprava Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske na čelu sa direktorom Vladom Đajićem izbjegava da plati Banjaluci naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta u iznosu od 1,77 miliona maraka, a koja se odnosi na parking garažu koja se gradi u blizini UKC-a, i čija je vrijednost 35 miliona maraka.

Naime, iz Gradske uprave Banjaluka za CAPITAL kažu kako je još prije godinu dana obračunata naknada, ali da uplate i dalje nema.

Kažu da je do dobijanja građevinske dozvole, UKC bio u ugovornoj obavezi da uplati novac ili da priloži bankarsku garanciju. Međutim, tvrde oni, resorno ministarstvo je UKC-u dalo dozvolu, a grad i dalje čeka na svoje pare.

“S obzirom na činjenicu da Investitor nije izvršio svoje obaveze, a pribavio je rješenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kojim je odobrena izgradnja prve faze parking garaže suprotno Ugovoru, ovaj organ je pozvao Investitora da u ostavljenom roku dostavi jedan od oblika finansijske mjere obezbjeđenja do konačnog obračuna, kada će obračunata naknada biti umanjena za troškove opremanja gradskog građevinskog zemljišta i uplaćena razlika naknade”, kazali su nam iz Gradske uprave.

Sa druge strane, Đajić na sve načine pokušava da, ako ne uspije izbjeći plaćanje, makar umanji visinu naknade.

Tako je on pokušao preko Ustavnog suda Republike Srpske da ospori regulacioni plan kojim je obuhvaćena parking garaža i to u dijelu koji se odnosi na obračun plaćanja rente.

Naime, u apelaciji koju je podnio sudu, on smatra kako bi naknada trebala da bude utvrđena po kvadratu korisne površine, a ne u bruto iznosu, kako je to obračunato UKC-u u ovom slučaju.

Takođe on je gradnju garaže pokušao da predstavi kao projekat u službi zdravstva i obrazovanja, zbog čega je smatrao kako bi ova zdravstvena ustanova trebala biti izuzeta iz plaćanja.

Međutim, Ustavni sud RS ga je odbio proglasivši se nenadležnim za apelaciju.

Kada će UKC izmiriti svoje obaveze nije poznato. Pitanja koja se na to odnose poslali smo još prošlog mjeseca, ali odgovora nije bilo.

Podsjećamo, uprava ove zdravstvene ustanove je uz podršku Vlade Republike Srpske prošle godine u jeku pandemije krenula u projekat izgradnje garaže.

Objekat će se se sastojati iz dvije cjline. Najveći dio čini garaža, namjenjena za rješavanje saobraćajnog kolapsa zbog brojnih automobila na ulicama i trotoarima ispred Kliničkog centra na Paprikovcu. U preostalom dijelu planirani su poslovni sadržaji, poput objekata za trgovinu i ugostiteljstvo, odnosno trgovački centar i hotel, ali to će biti potrebno obezbijediti dodatni novac pored sadašnjih 35 miliona maraka za garaže.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Nastavite čitati

Trending