Pratite nas

Društvo

Ugostitelji nezadovoljni, Vlada nema novca za njihove zahtjeve!

Objavio

u

Dok frizerski i kozmetički saloni u ponedjeljak počinju sa radom, Vlada nije prihvatila prijedlog ugostitelja da se i njima dozvoli otvaranje objekata.

Iz Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva „Horeka“ navode da su dobili informaciju da u budžetu nema novca za ispunjavanje svih njihovih zahtjeva.

Za to vrijeme u Prijedoru ugostitelji i dalje negoduju zbog mjera Republičkog štaba za vanredne situacije. 

Ugostiteljskim objektima u Republici Srpskoj i u narednih sedam dana biće onemogućen rad. Kada epidemiološka situacija bude povoljnija, radno vrijeme objekata određivaće lokalne zajednice, a ne Republički štab za vanredne situacije.

Dobili su ugostitelji i obećanje da će se broj ljudi u buduće određivati prema kvadraturi objekta, a mjera koja nije ni odobrena, ni odbijena tiče se poreza i doprinosa. 

„Cilj ove mjere je bio da na plate od 1000 KM plaćamo doprinose od 250 KM, samim tim bi plate radnicima u ugostiteljstvu podigne na 1000 KM, radnici bi bili kreditno sposobniji i samim tim bi to bilo značajno za naše radnike, međutim nismo naišli na odobrenje odmah. Imali smo nekih 10 zahtjeva, međutim moramo biti svjesni da ni budžet Vlade RS nije pripremljen za ovu situaciju i da ovo sve dugo traje. Dobili smo konkretna objašnjenja da nema nešto novca “- ističe član Upravnog odbora udruženja „Horeka“ Miloš Stanišić. 

Iz „Horeke“ poručuju da su dobili obećanje Vlade RS da će priznati ukupne prijavljene doprinose na plate u martu.  

Dodaju da je dogovorena i odgoda plaćanja računa za električnu energiju na 90 dana, te da je omogućeno i postizanje reprograma sa Poreskom upravom za dospjele obaveze poreza i doprinosa.

Iz Vlade Srpske nakon sastanka oglasili su se saopštenjem u kojem ističu da će biti formirana radna grupa koja će imati zadatak da tehnički usaglasi i izračuna fiskalne efekte dogovorenih mjera. 

Za to vrijeme u Prijedoru i dalje vlada nezadovoljstvo zbog mjera Republičkog štaba za vanredne sitaucije. 

„Dosta toga  su obećali, a nisu ispunili tako da se mi sa tim nećemo zadovoljiti. Imamo podršku i iz drugih gradova i organizovaćemo proteste“ – ističe predsjednik Udruženja ugostitelja iz Prijedora Goran Dakić.

„Pitamo zašto je ugostiteljstvo prepoznato kao najveći problem. I to bismo prihvatili ukoliko bi Vlada našla sredstava kojih vjerovatno ima. Ako ih ima za avione, kamione, automobile onda ih mora biti i za ugostitelje“ – navodi Ranko Zgodić iz Zanatsko – preduzetničke komore Prijedor.

Dok su ugostiteljski objekti još na čekanju, odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije od ponedjeljka biće dozvoljen rad frizerskim i kozmetičkim salonima kao i apotekama koje se nalaze unutar tržnih centara.  Biće dozvoljena i dostava hrane i pića do 22 časa. 

BN TV

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Gradska uprava uskoro kupuje udžbenike koji će biti uručeni učenicima!

Objavio

u

Grad bi do kraja sljedeće sedmice trebalo da raspiše javnu nabavku za besplatne udžbenike za sve osnovce, rekao je za “Nezavisne” gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je ranije najavljeno, grad će s početkom nove školske godine za sve osnovce obezbijediti besplatne udžbenike, a Stanivuković je istakao da je Banjaluka prvi grad u regionu koji će pokrenuti ovakav projekat.

Naveo je da u gradu na Vrbasu ima oko 16.000 osnovaca, a da će grad obezbijediti sredstva za njih oko 12.000.

Podsjećamo da besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda u RS već obezbjeđuje Vlada Srpske.

Stanivuković je kazao da će besplatni udžbenici biti poklon za sve porodice u gradu.

“Grad će u te svrhe izdvojiti oko 1,5 miliona KM. Pokušali smo ranije da dogovorimo sastanak sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali nismo dobili dovoljno informacija od njih. Zbog toga ćemo napraviti svu kalkulaciju cijena i raspisati javnu nabavku”, naveo je Stanivuković.

Dodao je da je moguće da se na javnu nabavku javi Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali i neke knjižare, te da će više detalja o načinu na koji će porodice s osnovcima dobiti knjige, da li će se morati prethodno prijaviti i gdje, imati nakon okončanja javne nabavke.

“Cilj je da od 15. do 30. avgusta roditelji preuzmu udžbenike za svoju djecu koja pohađaju osnovnu školu”, zaključio je Stanivuković.

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Društvo

U Banjaluci rođeno sedam beba

Objavio

u

U porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci u protekla 24 časa rođeno je sedam beba – dvije djevojčice i pet dječaka.

U službi hitne pomoći pregledano je 110 odraslih pacijenata i 12 djece, a obavljeno je i 18 kućnih posjeta. Ukupno je bilo 140 intervencija.

U protekla 24 časa zabilježena su dva krivična djela i dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda, podaci su banjalučkog Područnog odjeljenja Republičke civilne zaštite.

Vatrogasna brigada nije imala intervencija, a snabdijevanje grada vodom i strujom jutros je uredno.

Nastavite čitati

Društvo

Počeli radovi na novom parku u Rosuljama

Objavio

u

FOTO: S. Ćuković

Na mjestu zelene površine u naselju Rosulje niče novi park, koji će Banjaluci pokloniti gradonačelnik Draško Stanivuković i njegova porodica.

Ideja je, kako je kazao gradonačelnik, da upravo on započne realizaciju inicijative prema kojoj će se širom grada manje zelene površine oplemeniti i pretvoriti u lijepe skverove, a u čemu će moći učestvovati i druge porodice i kompanije.

“Vodeći se poslovicom “da se život mjeri po onom što čovjek ostavi iza sebe“, želimo da upravo ove manje zelene površine oplemenimo stazom, klupom, česmom, bistom i da dobijemo veliki broj ovih skverova pored zgrada i tako uljepšamo naš grad”, kazao je Stanivuković, koji je danas posjetio budući park na lokaciji uz tranzit, u blizini vrtića i Osnovne škole “Aleksa Šantić“.

U parku će, između ostalog, biti postavljena i klupa za dojenje i bista u znak podrške svim majkama, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

“Park je, dakle, posvećen porodici i to je upravo simbolika današnjeg dana kada se obilježava Međunarodni dan porodice”, naveo je Stanivuković.

Po ovom principu, i druge porodice i društveno odgovorne kompanije mogu da odaberu zelenu površinu u gradu i doniraju za njeno uređenje.

Gradonačelnik je pozvao sve one koje imaju mogućnosti da se uključe i podrže ideju Grada o pravljenju skverova.

Iz Gradske uprave su dodali da je i replika čuvene fontane koja se gradi u Parku “Mladen Stojanović“ donacija jedne kompanije i porodice, a neki od sljedećih projekata koje Grad priprema, a koje bi mogle da podrže porodice ili kompanije, su gradnja vidikovca najvjerovatnije na Banj brdu, zatim uređenje posebnih mjesta na kojima bi mogli da sviraju ulični svirači i sl.

Nastavite čitati

Trending