Pratite nas

Društvo

Ugradnja moguća, CIJENA PREVISOKA: Mnoge višespratnice u Banjaluci građene bez lifta

Objavio

u

Mnoge zgrade u Banjaluci, izgrađene prije nekoliko decenija, nemaju liftove.

Dok nekima pješačenje stepenicama ne predstavlja problem, nekima je to svakodnevni napor, prije svega, starijima, osobama s invaliditetom, ali i roditeljima s kolicima za bebe.

Sa ovim problemom suočavaju se i mještani naselja Starčevica, koji su nastanjeni u Ulici Kosovke djevojke 17.  Žive u zgradi koja ima šest spratova, a nemaju lift. Brojni apeli i molbe za finansijsku pomoć nisu urodili plodom, a cijenu od preko 50.000 KM za ugradnju lifta, kažu, nisu u mogućnosti da samostalno plate.

– Godinama se borimo sa ovim problemom, a u posljednje dvije ga pokušavamo i riješiti. Međutim, bezuspješno. Molbu za finansijsku pomoć poslali smo početkom prošle godine tadašnjem gradonačelniku, a dalje je proslijeđena Odjeljenju za komunalne poslove. Odgovor smo dobili 20. jula i tada su nam objasnili da u budžetu za 2020. godinu nisu predviđena sredstva za ugradnju novih liftova na području grada, nego isključivo za sanaciju već postojećih, mada je i ta pomoć ZEV-u zaustavljena do daljnjeg zbog situacije s virusom korona – govori Dositej Obradović, predstavnik stanara sa ulaza br. 17.

Tri ponude

Kako kaže, iako do sada nisu naišli na razumijevanje, niti na pozitivne odgovore na njihove molbe, od cilja neće odustati. Ističe da se nisu zaustavili na slanju dopisa opštini, nego uporno pokušavaju pronaći neko drugo rješenje.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

– Na sjednici ZEV-a smo odlučili da prikupimo ponude za ugradnju lifta. Kontaktirali smo tri izvođača radova i dobili smo tri slične ponude. Međutim, pored iznosa koji bismo morali platiti za ugradnju lifta, potrebno je da se urade još neke radnje oko stvaranja uslova kako bi se moglo pristupiti ugradnji, a cijena tih radova iznosi 10.000 KM. Trenutno pokušavamo da napravimo dogovor s nekim od izvođača radova, u smislu da otplaćujemo rate tri, četiri godine – objašnjava Obradović.

Koliku poteškoću predstavlja svakodnevno hodanje stepenicama govori stanarka te zgrade, Ivanka Zrnić. Ona i suprug, kaže, žive u potkrovlju, te im njihova starost i te kako otežava život u zgradi bez lifta.

– Sve je teže suočavati se s ovim problemom. Taman kada smo se ponadali da će se pronaći rješenje, došlo je do razočarenja. Pomoć ne dolazi ni s jedne strane, a naša sredstva nisu dovoljna. Suprug Petar i ja smo bili spremni čak i da podignemo kredit, ali problem je to što u našem ulazu živi i mnogo mlađih stanara, kojima taj lift i nije preko potreban – navodi Zrnićeva.

Solidarnost

Sa svojim komšijama saglasna je i stanarka Dragana Milošević koja se, kaže, uselila u zgradu odmah po izgradnji, prije 38 godina. Iako živi u prizemlju, govori da bi rado učestvovala u prikupljanju sredstava za ugradnju lifta kako bi se solidarisala sa starijim komšijama koji žive na višim spratovima.

– U našem ulazu živi dosta starijih ljudi. Neki su čak zagazili devetu deceniju. Dosta je bolesnih, koji jednostavno više nisu u stanju da svakodnevno koračaju stepenicama. Najveći problem je kad se vraćaju iz prodavnica s kesama u rukama. Trebaju se oni s tim teretom popeti, kao i da samo koračanje u njihovoj starosti nije već dovoljan teret. Međutim, ne suočavaju se samo stariji s ovim problemom. U našem ulazu žive i mladi roditelji, koji moraju nositi kolica za bebe uz stepenice, što im je, bez obzira na njihovu mladost, veliki problem – kaže Miloševićeva.

Novi krov

Naglašava da je zgrada stara i da se često suočavaju s problemima koje rješavaju o svom trošku, te im i to otežava prikupljanje novog iznosa.

– Nedavno smo se suočili sa velikim troškom. Izdvojili smo preko 20.000 KM za novi krov, jer je stari prokišnjavao. Kancerogene salonit ploče smo zamijenili limenim. I za tu investiciju smo podigli kredit. Fasada je stara, raspada se, i to bismo trebali rješavati, ali ipak je lift sada prioritet zbog naših komšija. Imamo nešto skupljenih para, oko 15.000 KM, ali to nije ni blizu iznosa od 50.000 KM koji nam je potreban za ugradnju. Nadamo se da će neko razumjeti naš problem i pokušati pomoći. Ne znam šta bih na svijetu dala da dobijemo taj lift – ističe Dragana Milošević.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

U novu školsku godinu sa novim predmetima

Objavio

u

Digitalni svijet za učenike drugog razreda, dva časa istorije za učenike šestog razreda, te predmet poznavanje prirode i društva umjesto dosadašnja dva predmeta priroda i društvo za učenike petih razreda samo su neke od novina koje očekuju đake osnovnih škola od septembra.

Naime, kako kaže za “Nezavisne novine” Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, od naredne školske godine planirane su izmjene u nastavnom planu i programu za osnovne škole.

“To podrazumijeva da u drugom razredu osnovne škole uvedemo predmet digitalni svijet. U petom razredu umjesto predmeta priroda i društvo uvešćemo predmet koji će se zvati poznavanje prirode i društva i đaci će umjesto da imaju dva odvojena predmeta po dva časa sedmično, imati jedan predmet sa tri časa”, ističe Damjanović.

Dodaje da će u četvrtom, petom i šestom razredu đaci imati po tri časa fizičkog vaspitanja koje će se, kako on kaže, zvati fizičko i zdravstveno vaspitanje.

“Inoviraćemo program za četvrte razrede, a uradićemo nove programe za peti i šest razred koji će biti primjenjivi od septembra”, ističe Damjanović i dodaje da će u šestom razredu umjesto jednog časa istorije đaci imati dva časa sedmično.

“Iz šestog razreda predmet demokratija, koji je uveden u RS 2008. godine te za koji smo utvrdili da je jako težak za taj uzrast, prebacićemo u deveti razred”, kazao je Damjanović.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, kazao je za “Nezavisne novine” da su novine koje su planirane u osnovnim školama od septembra sastavni dio planiranih reformi koje su već započete.

“Od septembra će to biti prva školska godina gdje će se polako uvoditi novi nastavni plan, i to ide sukcesivno, tako da ćemo i narednih školskih godina uvoditi”, kazao je Popržen.

Kako kaže, učenici četvrtih, petih i šestih razreda će umjesto dosadašnje dva časa sedmično imati tri časa fizičkog i zdravstvenog vaspitanja.

“Sigurno da je to novina koja je jako dobra za sve đake”, pojasnio je Popržen.

Da su novine jako značajna za same učenike, ali i za prosvjetare kaže i Jelena Čančar, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola sarajevsko-romanijske regije.

“Mi još nismo dobili nove planove, ali naši prosvjetari će se lako prilagoditi svim izmjenama”, kazala je Čančareva za “Nezavisne” i dodala da je nastavnicima najbitnije da planovi budu dostavljeni malo ranije prije početka školske godine da bi se oni prilagodili novinama koje su planirane.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, ranije je rekla da je cilj da se napravi model po kojem učenici neće biti opterećeni dodatnim predmetima, nego će imati ono što im je zaista potrebno u tom dobu.

“Takođe su razmišljali i o uvođenju preduzetništva u predmet tehničkog vaspitanja i obrazovanja”, rekla je Trivićeva.

Podsjetimo, rekla je da je plan da se u školskoj 2022/23. godini počne sa eksperimentalnim uvođenjem izbornih predmeta u više razrede osnovnih škola, što znači da će učenici u osmom i devetom razredu imati bazne i izborne predmete za koje će sami da iskažu interesovanje.

“Cilj nam je da učenike već u završnim razredima osnovnih škola usmjeravamo prema njihovim interesovanjima, bilo da su to prirodne, društvene nauke ili umjetnost, jer će im na taj način biti lakše da se odluče koju će srednju školu upisati”, rekla je tada Trivićeva.

Nezavisne

Nastavite čitati

Društvo

Uključen narandžasti meteoalarm

Objavio

u

Narandžasti meteoalarm danas je na snazi za područje Banjaluke, Prijedora, Trebinja, Sarajeva, Tuzle i Bihaća zbog najavljene ekstremno visoke temperature.

Na području Banjaluke, Prijedora i Trebinja očekuje se temperatura vazduha od 35 do 38 stepeni, a na području Sarajeva, Tuzle i Bihaća do 36 stepeni Celzijusovih.

Na području Foče, Višegrada, Mostara i Livna na snazi je žuti meteoalarm koji takođe upozorava na ekstremno visoku temperaturu.

Na području Foče i Višegrada očekuje se temperatura između 32 i 35 stepeni, na području Livna oko 33 stepena, a u Mostaru oko 36 stepeni Celzijusovih.

Narandžasto upozorenje znači da je vrijeme opasno i da su prognozirane opasne vremenske pojave, koje su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje.

Žuto upozorenje znači da vrijeme može biti potencijalno opasno. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Srna

Nastavite čitati

Društvo

Atmosferu doveli do usijanja: Ceca i Dodik na svadbi zapjevali “Oj, vojvodo Sinđeliću” (VIDEO)

Objavio

u

Popularna narodna srpska pjesma se orila sinoć u vili Slatina u opštini Laktaši povodom stupanja u brak direktora Helikopterskog servisa Republike Srpske Bobana Kusturića sa Irenom Stupar.

Gosti na vjenčanju bili su folk pjevačica Ceca Ražnatović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji su “zajedničkim snagama” doveli atmosferu do usijanja.

Ceca i Dodik su zajedno otpjevali popularnu srpsku pjesmu “Oj, vojvodo Sinđeliću”.

Kamera je zabilježila ovaj prizor, a gosti su sa oduševljenjem ispratili pjevačicu i srpskog člana Predsjedništva BiH. 

Zajedno sa njima su pjevali i plesali, a mnogi su se uhvatili telefona kako bi zabilježili ovaj trenutak.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Trending