Pratite nas

Nekategorisano

UIO hoće zgradu: Traže novac od Savjeta ministara

Objavio

u

– Uprava za indirektno oporezivanje BiH tražila je pomoć Savjeta ministara BiH za kupovinu zgrade u Banjaluci od biznismena Mile Radišića i njegove firme “Grand Trade”, saznaje CAPITAL.

Naime, zaposlenima u Upravi se svidio prostor u centru Banjaluke koji im je ponudio Radišić za nešto manje od 100 miliona maraka. Međutim, UIO nema na raspolaganju pomenuti iznos novca već tek oko 35 miliona KM.

Problem je što se rok za odgovor na ponudu približava, a u Savjetu ministara za sada o svemu ćute.

“Na prethodno objavljena tri javna oglasa nije bilo zadovoljavajućih ponuda za kupovinu objekta za potrebe centrale kancelarije i regonalnog centra UIO, a na posljednji oglas pristigla je jedna ponuda koja bi zadovoljavala potrebe UIO, ali ta ponuda prelazi iznos finansijskih sredstava koja su na raspolaganju UIO. Ova institucija se obratila i Upravnom odboru UIO i Savjetu ministara BiH sa zahtjevom za pomoć. Još uvijek čekamo informaciju”, odgovorili su iz UIO.

Podsjećamo, Radišić je 17.020 kvadrata poslovnog prostora ponudio za 84.249.000 KM bez PDV-a, odnosno 4.950 KM po kvadratnom metru.

Uslovi koje je zahtijevala UIO poklapaju se upravo sa onim čime Radišićev “Grand Trade” raspolaže u ulici Vuka Karadžića u Banjaluci.

Tražili su da se objekat nalazi na udaljenosti ne većoj od tri kilometra od centra grada Banjaluka, da ima 12.000 metara kvadratnih prostora, te parking i tehničke prostorije od 3.000 kvadrata.

Inače, Vlada Republike Srpske je još 2005. godine ustupila na korištenje UIO dio poslovne zgrade u Banja Luci, na uglu ulica Bana Lazarevića i Vase Pelagića od 5.400 kvadrata.

Međutim, kako im je taj prostor bio tijesan, pod zakup su uzeli i drugio dio zgrade, ali im ni to, kako se kasnije ispostavilo, nije bilo dovoljno.

“Objekat koji se koristi za smještaj UIO sa ukupnom površinom od 5.397 kvadrata nije namjenski pravljen za funkcionisanje institucije kakva je UIO, s obzirom da korisnog kancelarijskog prostora ima nešto više od 2.500 kvadrata, dok preostali dio prostora predstavlja nekorisni prostor i odnosi se na hodnike i stepeništa, i kao takav s obzirom na broj zaposlenih koji rade u ovom objektu ne zadovoljava potrebne uslove za rad”, požalili su se u UIO BiH i dodali kako su za 16 godina najma platili 5,7 miliona maraka.

U sjedištu UIO i Regioinalnom centru Banjaluka trenutno je zaposleno 717 radnika.

(Capital) 

Nekategorisano

Ko je Dodikov pilot Boban Kusturić?

Objavio

u

Boban Kusturić važi za čovjeka od velikog povjerenja Milorada Dodika. Međutim, Dodik u poslednje vrijeme izbegava da leti sa njim jer je upozoren da njegov miljenik u poslednje vrijeme koristi veliku količinu raznih opijata.

Dospio je u žižu javnosti kada su građani saznali kako se koriste državni resursi, i to da folk zvijezda Ceca Ražnjatović leti helikopterima Vlade RS.

Boban Kusturić je direktor Helikopterskog servisa RS, te ima više ličnih kadrova na važnim pozicijama i to:

Svoju kumu Dušicu Vidaković (koja je vrlo “bliska prijateljica” Milorada Dodika) je postavio za zamjenika direktora Helikopterskog servisa RS, kao i na poziciju člana Savjeta Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine;

Svoju prvu suprugu Dijanu Milanković je postavio za generalnog direktora RTRS;

Svog brata Dejana Kusturića je postavio za direktora Fonda Zdravstvenog osiguranja;

Svog drugog kuma  Čedomira Šušnjar postavio za direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA);

Od brata suprugu je zaposlio u Palatu Predsjednika RS kao sekretaricu;

Svog šurijaka Slavišu Milanković je progurao za zamjenika načelnika Prnjavora;

Povezan je “mnogo” sa direktorom policije Sinišom Kostrešević, kao i sa sinom Igorom Dodik;

Dovodi se u vezu da kontakte sa bezbjednosno interesantnim licima iz regiona, te zbog toga obavještajno-sigurnosne službe sumnjaju da Helikopterima Vlade RS prevozi nedozvoljene stvari;

Poznato je obavještajnim strukturama da ima veliku količinu novca, pa će biti interesantno posmatrati kako će dokazati svoj kapital.

Zbog ovakve kadrovske politike u SNSD-u opravdano i vlada nezadovoljstvo, što je još jedna potvrda da je Republika Srpska postala privatna država “PORODICE & CO”!

Nastavite čitati

Nekategorisano

Slučaj “Memić”: Jednomjesečni pritvor za Alisu

Objavio

u

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Alisi Ramić (djevojačko Mutap) te Muameru Ožegoviću, recepcionaru ilidžanskog hotela Crystal u vrijeme smrti Dženana Memića.

Sudska je to odluka nakon što je pred Sudom BiH juče održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH, koje je zatražilo jednomjesečni pritvor za Alisu Ramić (Mutap), bivšu djevojku Dženana Memića, i još tri osobe koje se dovode u vezu s ovim slučajem, prenosi portal Klix.

Aktivni i bivši pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Mjera pritvora, između ostalog, predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Tužioci su napomenuli da se oni terete za organizovani kriminal, tj. pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, protuzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza.

Ranije ove godine uhapšeni su Alisin otac Zijad Mutap, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac i službenik MUP-a KS Josip Barić. Oni su uhapšeni u sklopu istrage o eventualnim nezakonitostima u istrazi stradanja Dženana Memića 2016. godine. 

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Baja Mali Knindža 25. juna u Banjaluci

Objavio

u

U ljetnoj bašti konjičkog kluba Čokorska polja 25. juna sa početkom u 20 časova nastupiće Baja Mali Knindža.

Cijena ulaznice je 20 KM, a karte se mogu kupiti u Jova baru i Konjičkom klubu.

☎️ Informacije na brojeve telefona: 066/066-555, 051/273-111

Nastavite čitati

Trending