Upućeno otvoreno pismo ministru Alenu Šeraniću

Predsjednik Odbora za zdravstvo SDS docent dr sci. med. Slobodan Stanić uputio je otvoreno pismo ministru zdravlja Alenu Šaraniću od koga traži da u domenu svojih ingerencija, a u skladu sa  Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kao i propisima za suzbijanje intrahospitalnih infekcija poduzme zakonom propisane mjere, ostvari nadzor nad radom zdravstvenih ustanova i provjeri osnovanost teških navoda i kvalifikacija da je UKC RS novo žarište virusa korona i da zdravstveni radnici i paccijenti nisu zaštićeni.

“Svi ovi navodi su u potpunoj kontradikciji sa ranijim izvještajima i slikom koja je prezentovana. Sve ovo stvara zabrinutost, ruši povjerenje u zdravstveni sistem i pada sjenka sumnje na sve do sad urađeno. Ovim i događaji u bolnici Doboj dobijaju novu dimenziju”, konstatuje Stanić.

On podsjeća da se u Republiku Srpsku stigla značajna pomoć u zaštitnoj opremi od Republike Srbije, Evropske Unije, NR Кine i brojnih drugih subjekata…

“Znate i da zaštitne maske sa respiratorom N-95/ FFP-2/ FFP-3 imaju rok trajanja pet godina, kao i to da se ne bi trebale koristiti duže od 12 sati. Cijeneći sve to, jasno je da se za sve zdravstvene radnike mogu i moraju obezbijediti adekvatna zaštita, bilo da su izloženi srednjem ili visokom riziku izlaganja”, kaže se u otvorenom pismu ministru i dodaje:

“Bio bi “vitium artis” da kasnije imamo ogromne količine maski isteklog roka, a da u ovom kritičnom trenutku ne obezbjedimo maksimalnu zaštitu za sve zdravstvene radnike, ali i druge prateće službe!”

“Mi vjerujemo da je po preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Ministarstvo propisalo i nalozilo provođenje obimnih mjera, protokola, procedura postupanja, ali mjere nije dovoljno samo donijeti već pomno treba pratiti njihovo provođenje i primjenu u praksi. Određene mjere i procedure je potrebno korigovati i prilagoditi ih stvarnom životu”, navodi Stanić, koji od ministra očekuje da  iskoristiti svoja zakonska ovlaštenja i izvršiti provjeru svih izrečenih navoda i objektivno informiše javnost o svemu.

“Naravno da od Vas očekujemo poduzimanje najoštrijih mjera u slučaju utvrđivanja propusta ili bilo kog oblika neodgovornosti, kako pojedinaca isto tako i najodgovornijih koji rukovode zdravstvenim sistemom, naveo je Stanić u otvorenom pismu ministru Šaraniću.

(BN)

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.