Pratite nas

Društvo

USKORO NOVO POSKUPLJENJE? Nabavna cijena goriva veća nego trenutna prodajna

Objavio

u

Nabavne cijene goriva su veće nego što su trenutne prodajne na benzinskim pumpama, potvrdio je za “Nezavisne” Milovan Bajić, direktor “Krajinapetrola” i predstavnik Udruženja distributera nafte i naftnih derivata Republike Srpske.

“Nabavna cijena za litar goriva je u utorak bila 3,16 KM, međutim mi još nismo podigli cijene na pumpama jer je to nabavljeno gorivo još u skladištima”, naveo je Bajić.

Na pitanje da li će narednih dana doći do poskupljenja naftnih derivata na benzinskim pumpama, Bajić odgovara da sigurno hoće, te da se tek treba vidjeti koje će to cijene biti.

“Mi se ipak nadamo da će u narednom periodu doći do stabilizacije cijena naftnih derivata, kako ne bi došlo do poskupljenja i na našim pumpama”, rekao je Bajić. Trenutne cijene goriva na “Krajinapetrolovim” pumpi u Banjaluci su 2,99 KM za litar dizela, dok je za litar benzina potrebno izdvojiti 2,87 KM.

Iz jedne benzinske pumpe iz Mostara su rekli da će cijene goriva narednih dana sigurno biti povećane, jer je nabavna cijena naftnih derivata dosta porasla. “Trenutno je za litar dizela na našoj pumpi potrebno izdvojiti 2,96 KM, dok litar benzina košta 2,86 KM”, kazao je radnik pumpe u Mostaru.

Radnik jedne pumpe iz Zenice rekao je da su trenutne cijene naftnih derivata povećane nekoliko puta u zadnjih mjesec dana te da je za litar dizela i benzina trenutno potrebno izdvojiti 2,81 KM.

“Očekujemo da će cijene biti veće narednih dana, ali još nismo dobili iz Uprave obavještenje da ih promijenimo”, kazali su s ove pumpe u Zenici.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove su saopštili da su u ponedjeljak postupajući inspektori izvršili kontrolu 29 benzinskih pumpnih stanica na teritoriji Republike Srpske.

“U 19 slučajeva utvrđene su određene nepravilnosti, na osnovu čega je izdato 38 prekršajnih naloga u iznosu od 285.000 KM. Po nalogu rukovodstava Inspektorata RS i glavnog tržišnog inspektora kontrole se nastavljaju i narednih dana. Tržišna inspekcija RS angažovana je u punom kapacitetu i nastaviće s kontrolama, te pozivamo trgovce da se pridržavaju Uredbe o ograničavanju marže prilikom formiranja cijena tečnih naftnih derivata”, navodi se u saopštenju. Dodaje se da je za kršenje ove uredbe propisana kazna za trgovca kao privredno društvo od 10.000 KM, te za odgovorno lice 5.000 KM.

Iz Federalnog ministarstva trgovine su saopštili da od subote vrše pojačane inspekcijske nadzore nad formiranjem cijena i marži na benzinskim stanicama u FBiH, s ciljem sprečavanja nezakonitog poskupljenja goriva.

“Od subote do ponedjeljka izvršena su 24 ciljana i 72 kontrolna inspekcijska nadzora, a 13 subjekata nadzora je zatečeno u prekršaju, što podrazumijeva izdavanje 29 prekršajnih naloga. Kod jednog subjekta nadzora je zatečeno 13.000 litara goriva tržišne vrijednosti 42.990 KM bez prateće dokumentacije, zbog čega je subjektu nadzora izrečena zabrana prometovanja, a predmet prekršaja oduzet. Korektivnim djelovanjem federalnih tržišnih inspektora, 10 subjekata nadzora je odmah izvršilo korekciju cijena, čime je spriječeno njihovo povećanje”, navodi se u ovom saopštenju.

Izvor: Alo

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

Povećanje minimalne plate u Srpskoj: Pogledajte koliko će sada iznositi

Objavio

u

By

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas da će od 1. juna minimalna plata u Republici Srpskoj iznositi 650 KM, rekla je ministar finansija Zora Vidović.

Vidovićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite izašlo danas na sjednicu Vladu sa prijedlogom o iznosu minimalne plate s obzirom da Ekonomsko-socijalni savjet nije uspio da se dogovori.

“Mi smo utvrdili da od 1. juna minimalna plata u Republici Srpskoj iznosi 650 KM”, istakla je Vidovićeva.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

DRAMA KOD MOSTA U TRAPISTIMA: Dvojica prijatelja izvukli djevojku iz Vrbasa

Objavio

u

By

Prava drama odigravala se sinoć ispod mosta u Trapistima. Obična večernja šetnja sa drugom, priča Obrenko Slavnić, pretvorila se u borbu za tuđi život.

Da voda nekog nosi, vikali su im i signalizirali putnici i vozač iza autobusa na liniji koja saobraća preko mosta.

“Tad nismo vidjeli ko je i šta je u vodi, mi smo dotrčali do mjesta nesreće. Prvi je stigao moj prijatelj Saša, netom potom dolazim ja. Tu je bio jedan čovjek sa tom djevojkom, on je pokušavao da joj pomogne. Bio je poprilično star i nije mogao nikakvu pomoć da joj pruži. Mogu reći da smo stigli u zadnji čas, djevojka se već bila opustila, predala vodenoj stihiji, Vrbas je u ovo vrijeme poprilično visok. Saša i ja smo zajedničkim naprom uspjeli da je izvučemo”, kaže Obrenko Slavnić.

Dezorijentisanoj, uplašenoj, 28-godišnjoj djevojci pružili su prvu pomoć, pozvali Hitnu i policiju.

Drama je, priča Obrenko, nastavljena jer je djevojci pozlilo i na obali je pala u nesvijest. Ubrzo je stigla i hitna. Obrenko se raspitao, kaže, djevojka je u bolnici na liječenju.

Dan poslije – kažu drug i on, reagovali su instiktivno.

“Prva reakcija je bila da vidimo šta treba i da reagujemo u tom momentu, najbolje šta možemo, bez ikakvog razmišljanja da li treba ili ne treba. Jednostavno smo samo dotrčali i spasili smo je na svu sreću”.

“Kakvi ste plivači vas dvojica, kako se inače snalazite u Vrbasu”, upitan je on.

“Poprilično dobri, poprilično dobri”, kaže Obrenko Slavnić.

Sreća, pa se sve dobro i završilo, kaže Obrenko. Magistar ekologije, koji druguje sa Vrbasom, kaže – s njim treba oprezno, prenosi ATV.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

NAĐENO TIJELO MATEJA PERIŠA? Garderoba odgovara opisu odjeće, čeka se identifikacija

Objavio

u

By

Telo mlađeg muškarca nađeno je u Dunavu kod Ade Huje a na osnovu upoređivanja fotografija Mateja Periša i nađenog tela, pretpostavlja se da je reč o nestalom Splićaninu, potvrđeno je Kuriru.

Naime, kako se saznaje garderoba na muškarcu odgovara opisu garderobe koju je u noći nestanka nosio Splićanin Matej Periš.

Telo je, kako saznajemo, nađeno u fazi raspadanja, a našli su ga mornari jutros oko 9.30 sati. Kako se saznaje, muškarac na sebi ima farmerke, majicu sa aplikacijom i jednu belu patiku, što se poklapa sa garderobom koju je u noći nestanka na sebi imao Splićanin Matej Periš.

Obdukcijom će biti utvrđen identitet muške osobe koja je nađena u vodi.

Policija je izvukla telo, a na terenu su i forenzičari.

Izvor: Kurir.rs

Nastavite čitati

Trending