Pratite nas

Politika

Usvajaju zakon koji stupa na snagu tek za šest mjeseci?!

Objavio

u

Vlada Republike Srpske uputila je juče prema Narodnoj skupštini RS Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske. Prijedlog koji je upućen prema hitnom postupku, trebao bi “razvlastiti” Agenciju za lijekove BiH.

Prijedlog je Vlada RS utvrdila na jučerašnjoj sjednici, a detalji dokumenta izazvali su burne reakcije na političkoj sceni BiH.

“Ovim zakonom osniva se Agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, kao ovlašteni organ nadležan za oblast lijekova i medicinskih sredstava, koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u RS. Agencija je samostalna upravna organizacija i ima svojstvo pravne osobe”, stoji u prijedlogu.

Međutim, ukoliko se malo bolje analizira prijedlog Milorada Dodika i SNSD-a kada je riječ o formiranju nove agencije za lijekove, čini se kako “ključni detalj” dokumenta zapravo predstavlja član 137. koji se odnosi na stupanje na snagu samog zakona.

Politički neposluh i nepoštovanje državnih institucija, rukovodstvo SNSD-a, ali i Milorad Dodik počeli su pokazivati nakon odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da donese Odluku o dopuni Krivičnog zakona u BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida, ali i ratnih zločinaca.

Nakon ove odluke, vlast u Srpskoj predvođena Dodikom saopštila je kako će krenuti u niz odluka koje bi trebale Republici Srpskoj vratiti nadležnosti koje su prenesene na državu. Najavio je Dodik tako prenos nadležnosti kada je riječ o Oružanim snagama, Obavještajnog agenciji, Upravi za indirektno oporezivanje, VSTS-u i drugim institucijama.

Da misli ozbiljno, dokazalo je i izdanje Službenog glasnika Republike Srpske od 7. oktobra u kojoj je objavljen Ukaz o proglašenju zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi zakkon o dopuni krivičnog zakona BiH.

Ovaj Ukaz, kako se navodi u dokumentu, stupio je na snagu narednog dana od objavljivanaj u Službenom glasniku RS, tačnije od 8. oktobra.

Prenos nadležnosti, ali s odgodom

Međutim, čini se kako SNSD i Milorad Dodik, uprkos brojnim najavama stvaranja institucija koje bi trebale preuzeti nadležnosti državnih, ipak na određeni način taktizira kada je riječ o datumima.

Za razliku od Ukaza kojim se odluka Valentina Incka proglašava ništavnom, a koji je stupio na snagu dan nakon objavljivanja, Prijedlog zakona kojim bi se trebala formirati agencija za lijekove RS stupio bi na snagu šest mjeseci nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

“Ovaj zakon objavljuje se u ‘Službenom glasniku Republike Srpske’, a stupa na snagu šest mjeseci od dana objavljivanja”, navodi se u članu 137. Prijedloga zakona.

Iako su dosadašnje Dodikove odluke donošene impulsivno, čini se da, kada je riječ o nešto konkretnijim potezima, odgađa stupanja na snagu može se protumačiti i kao kupovina vremena.

S obzirom da je već ranije, predsjednik SNSD-a nekoliko puta najavio kako će Republika Srpska ići “do kraja” kada je riječ o prenosu nadležnosti, ostaje nejasno zašto se, ako je cilj već jasan, taktizira s datumom objavljivanja odluke, ali i datumom njenog stupanja na snagu.

Tokom 2022. godine, stranke u Bosni i Hercegovini ulaze u predizbornu kampanju, a Evropska unija i čelni ljudi iz Brisela, upravo 2022. godinu vide kao ključnu kada je riječ o pravcu u kojem bi Bosna i Hercegovina trebala ići.

U međuvremenu, vlast u Republici Srpskoj suočava se s brojnim aferama, a upravo su kadrovi SNSD-a ti upravljaju svim procesima u Srpskoj.

Iako je politička kriza na prostoru Bosne i Hercegovine vjerovatno jedna od ozbiljnijih od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, “taktiziranje” kada je riječ o objavljivanju “presudnih” odluka jasan je pokazatelj kako je pored “patriotskog naboja”, u ovom trenutku za kadrove SNSD-a mnogo važnija kupovina vremena.

Donošenjem odluka “s odgođenim rokom stupanja na snagu”, SNSD svakako da želi stvoriti političku atmosferu koja bi tokom 2022. godine stvorila podlogu za pobjedu na izborima, ali i skretanje afera koje trenutno opterećavaju vlast u Republici Srpskoj.

(Klix  Foto:Klix)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Nekategorisano

GUŽVA NA STARTU Ko će sve ući u trku za predsjednika Srpske

Objavio

u

By

Prijavu za učešće na opštim izborima u BiH, zakazanim za 2. oktobar, predali su 91 politička stranka i 17 nezavisnih kandidata, čime je ozvaničena predizborna trka u Bosni i Hercegovini.

Ono što je zanimljivo jeste da je od ovog broja čak 48 stranaka podnijelo prijavu da uđe u trku za predsjednika ili potpredsjednika Srpske.

Ko će na kraju od njih, zaista, i imati svog kandidata, ostaje da se vidi, ali za sada je sigurno da u trku za predsjednika Srpske ulaze Jelena Trivić iz PDP, Radislav Jovičić iz DNS i Zoran Kalinić iz pokreta Naša priča Republika Srpska.

I lider SNSD, Milorad Dodik, nedavno je izjavio da ta stranka planira imati svog kandidata u trci za predsjednika, a isto su ranije najavili i njegovi koalicioni partneri iz Ujedinjene Srpske, koji su takođe podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske.

Dogovor

Ko će od te dvije partije na kraju odustati od trke za predsjednika Srpske znaće se uskoro, s obzirom na to da je na posljednjem sastanku koalicije vladajuće većine dogovoreno da idu sa jednim kandidatom iza kojeg će stati sve stranke.

Na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije vidljivo je da su mogućnost da uđu u trku za predsjednika Srpske, pored navedenih stranaka, ostavili i NDP, SPS, SDS, Demos, Prva SDS, Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj, Demokratski centar RS Igor Davidović, Srpska napredna stranka RS – FBiH, Srpski narodni pokret, Ekološka partija RS, Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića, Seljačka stranka, Srpska napredna stranka FBiH, kao i do sada nepoznate stranke poput Novo doba, Re-Balans, Krug i Stranka život.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović potvrdio je da su podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske, ali da ne planira da ima svog kandidata.

– Prijavu smo podnijeli jer smo imali tu mogućnost, ali ne planiramo da kandidujemo nikoga na tu funkciju. Jasno je da ćemo podržati Jelenu Trivić – istakao je Vukanović za Srpskainfo.

Nesloga

Politikolog Darko Kuzmanović ističe da veliki broj prijava za funkciju predsjednika Srpske pokazuje ogroman stepen nesloge među opozicijom.

– Može se postaviti pitanje da li opozicija uopšte ima ikakvu šansu da u ovoj situaciji, sa ovolikim brojem stranaka koje su ostavile mogućnost da kandiduju nekoga na tu funkciju, pobijedi na izborima – kaže Kuzmanović za Srpskainfo.

S druge strane, kako dodaje on, ovoliki broj kandidata je pokazatelj ogromne količine sujete i ličnog egoizma koji ispoljavaju i kandidati i političke partije.

Da je svima prioritetan opšti interes, kako ističe Kuzmanović, što partije i kandidati konstantno predstavljaju, stranke bi se dogovorile.

– Određene stavove, koji im se i ne podudaraju, oni bi prevazišli i ustremili se ka ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je smjena vlasti. Međutim, do takve situacije nije došlo. Kada imamo veliki broj kandidata, naravno, takva situacija najviše odgovara SNSD, koji ima ogromne šanse da izađe kao pobjednik narednih izbora – smatra Kuzmanović.

Nezrelost

Ukoliko do toga dođe, ističe on, krivci će biti opozicione političke partije i kandidati koji nisu bili u stanju da pregovaraju. Kuzmanović kaže da su se opozicioni političari u velikoj mjeri ponašali nezrelo u političkom smislu.

– Ono što sam i ranije predlagao, a da bi se stalo u kraj ovakvoj situaciji, jer je bilo jasno da kandidati i političari neće biti u stanju da prevaziđu svoje sujete, jedino rješenje bilo bi uvođenje dvokružnog izbornog sistema. Time bi se napokon stalo u kraj ovakvim praksama i situacijama – uvjeren je Kuzmanović.

On kaže da dvokružnim izbornim sistemima u prvom krugu može biti i 50 kandidata za funkciju predsjednika, ali u drugi izborni krug prolaze samo dva najbolja.

– U toj situaciji kandidati imaju i veći legitimitet, a s druge strane, veći je demokratski potencijal samih izbora. Dvokružni izborni sistem bi s jedne strane eliminisao marginalne političke figure u trci za inokosne funkcije, a s druge strane donio i druge razne benefite kada su u pitanju izbori – zaključuje Kuzmanović.

TRKA ZA POTPREDSJEDNIKA

Osim za predsjednika Srpske, očito je da će građani imati i šarolik izbor kada je u pitanju kandidat za potpredsjednika Republike Srpske, jer su trku najavile brojne stranke.

Prijavu su podnijeli DF, Bosanskohercegovački BH zeleni, Hrvatska kršćanska demokratska unija BiH, HDZ 1990, HDZ BiH, Narodni evropski savez BiH, NS, A-SDA, Narod i pravda, Nezavisni blok – BN, Savez za novu politiku, Stranka za BiH, Građanski savez, Platforma za progres, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatska demokratska unija BiH, SDP BiH, BPS Sefer Halilović, HSP dr Ante Starčević BiH, Liberalna stranka BiH, SDA, Hrvatska stranka prava BiH, SMS, BOSS, Hrvatski savez HKDU-Hrast, te Hrvatska stranka prava BiH i Herceg-Bosne.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Vozač, saradnici i obezbjedjenje Milana Radovića sudionici tuče u banjalučkom noćnom klubu?!

Objavio

u

By

Prema izvorima faktormagzina u tuči koja se rano jutros dogodila u jednom banjalučkom noćnom klubu učestovali su vozač, saradnici i pratioci predsjednika Gradskog odbora SDS-a Banjaluka, Milana Radovića.

Incident se dogodio jutros oko četri časa a iz policije su saopštavajući incijale naveli da je jedna osoba uhapšena dok se za još nekoliko traga.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da su operativnim radom jutros identifikovali i uhapsili J.K. iz Banjaluke.

“Za osobama D.I., M.I. i M.Ć., a zbog postojanja osnova sumnje da su sa J.K. učestvovala u tuči, se traga”, rekli su u policiji.

Nadležnoj policijskoj stanici, oštećeni su juče oko 4 časa prijavili su da su u noćnom klubu u Banjaluci fizički napadnuti od strane više nepoznatih osoba.

“Oštećenim osobama je ukazana ljekarska pomoć na Univerzitetsko – kliničkom centru Republike Srpske. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka”, poručili su iz policije.

Izvor: Faktor magazin

Nastavite čitati

Politika

Vučić: BiH uvela sankcije Rusiji, Dodika i Srpsku nisu pitali

Objavio

u

By

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je BiH uvela sankcije Rusiji dajući na svih 23 deklaracije pozitivno mišljenje protiv Rusije, ali da ne misli da to ima veze sa Republikom Srpskom.

Nastavite čitati

Trending