Virus ušao i u Zavod za rehabilitaciju Miroslav Zotović

Novi slučajevi zaraze i u Republici Srpskoj. Žarište je sada na jugu zemlje, pod opterećenjem trebinjska bolnica, iz koje apeluju na Štab, da se u borbu uključe i druge bolnice u Hercegovini. No, situacija se ne smiruje ni u Banja Luci. N1 saznaje da je virus ušao u još jednu zdravstvenu ustanovu – poznati Zavod za rehabilitaciju Miroslav Zotović.

Čekaonica na otvorenom, trijaža vani, ali i unutra, dezinfekcija i maske, tako danas izgleda krug Zavoda Miroslav Zotović u Banjaluci iz kojeg nam je potvrđeno da i među njihovim zaposlenim ima korona pozitivnih. Prvi slučajevi zabilježeni su 19.juna.

“Jedan terapeut je osjetio umor, javio je to, izostao s posla, bio je testiran, pokazalo se da je pozitivan”, kazala je Nataša Tomić, pomoćnica direktora Zavoda dr Miroslav Zotović.

Nakon prvog uslijedio je i drugi i treći slučaj. Poslije tri pozitivna terapeuta od 40 testiranih na Dječijem odjeljenju, otpočele su dodatne mjere.

Obaviješteni su svi roditelji djece koja su bila u terapiji, među njima, bilo je i beba od nekoliko mjeseci. Proslijeđene su liste kontakata prema HES-u, a terapije su obustavljene do daljnjeg.

Zaraženi terapeuti prošli su sa blažom kliničkom slikom, ali niko ne zna ko je i kako virus inportovao u Zotović.

“Među našim timom nije bilo panike, jer imamo razrađene protokole u slučaju da je pacijent pozitivan”, pojasnila je Tomić.

Potpuno razumljivo da su roditelji bili uznemireni, uložili smo svo svoje znanje, ljubav i trud da zajedno sa pacijentima prođemo kroz taj težak period.

N1 saznaje da je istovremeno i kod manjeg broja roditelja, koji su djecu dovodili u Zotović potvrđena pozitivnost na virus. No, i dalje se ne zna kako je i ko je koga prvo zarazio.

Vijest koja se prvo interno proširila da u Zotoviću ima pozitivnih terapeuta zabrinula je posebno roditelje, jer u ovu ustanovu dolaze male bebe od svega nekoliko mjeseci. Zbog toga su pooštrene mjere zaštite. U krug Zotovića ne možete ući bez maske, a tu su i trijažni šatori, ali i dezinfekcija.

(N1)

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.