Pratite nas

Nekategorisano

Višković tvrdi da je Srpska bolja od države Srbije?!

Objavio

u

Premijer Srpske je naveo da su mnogo jače ekonomije imale daleko veću kamatnu stopu kada su prvi put izlazile na Londonsku berzu, pa je Turska prvi put dobila kamatu 11 odsto, Srbija oko devet odsto, Rusija, Bjelorusija, Ukrajina, Sjeverna Makedonija, svi su na prvoj emisiji imali značajno veće kamate nego što je dobila Republika Srpska.

– Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će svi oni koji se bave strukom, bez politike i političkih poena, ocijeniti da je izlazak na Londonsku berzu istorijski trenutak za Republiku Srpsku.

“Znam da će sad mnogi da kritikuju, ali to naše zaduženje bilo je planirano u budžetu za 2021. godinu koji je usvojila Narodna skupština 15. decembra prošle godine. Tamo je odluka koja prati to zaduženje”, istakao je Višković.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske nije prekršila nijedan jedini zakon.

“Na emisiju naših obveznica odazvala su se 54 zainteresovana kupca, a najveći broj njih je sa prostora Amerike i Evrope. Mi smo prvi put izašli na svjetsko finansijsko tržište i uspjeli da emitujemo naše evro obveznice po kamati od 4,75 odsto”, rekao je Višković večeras za RTRS.

Višković je podsjetio da je Republika Srpska 2017. godine izlazila na Bečku berzu, gdje su njene obveznice kupile banke sa prostora BiH po istoj kamatnoj stopi, ali sa značajno većim pratećim troškovima.

“Mi imamo bonitet B3 za BiH i ne možemo se oteti tome, htjeli to ili ne. Naši ekonomski pokazatelji su ocijenjeni najvećom mogućom ocjenom. Naša trenutna zaduženost dobila je najveću ocjenu. Najmanju ocjenu dobilo je ustavno uređenje BiH, gdje su nas lomili sa raznim pitanjima”, pojasnio je Višković.

Premijer Srpske je naveo da su mnogo jače ekonomije imale daleko veću kamatnu stopu kada su prvi put izlazile na Londonsku berzu, pa je Turska prvi put dobila kamatu 11 odsto, Srbija oko devet odsto, Rusija, Bjelorusija, Ukrajina, Sjeverna Makedonija, svi su na prvoj emisiji imali značajno veće kamate nego što je dobila Republika Srpska.

“Ovdje mnogi nisu srećni što je Republika Srpska na takav način obezbijedila novac. Trebalo je da budemo nečiji poslušnici, od nekoga da zavisimo, a taj neko da nas ucjenjuje”, rekao je Višković i dodao da je Srpska izlaskom na Londonsku berzu pokazala da ima institucije, ljude, kapacitet da obezbijedi dodatna finansijska sredstva za svoj budžet i građane, bez ucjena.

On je istakao da je zaduženje na Londonskoj berzi već ušlo u ukupno zaduženje i javni dug Srpske sa 31. decembrom prošle godine i dodao da je zaduženje za 2021. godinu 850 miliona КM.

“Naš javni dug je 42,3 odsto, a maksimalno je 55 odsto. Naš ukupni dug je 53 odsto, a maksimano je 60 odsto”, rekao je Višković i dodao da apsolutno nisu tačne tvrdnje da je Republika Srpska prezadužena, što je nazvao politikantstvom, potrebom opozicije da se nešto kaže, bez ikakvog argumenta.

On podsjeća da Republika Srpska nije još došla ni do granice za zaduženje koja je zakonom propisana, navodeći da Crne Gora ima zaduženje veće od 120 odsto.

“Novac sa Londonske berze kada stigne, planiran je za budžet za 2021. i biće servisirane obaveze koje su navedene u ovom budžetu”, rekao je Višković i dodao da su podaci na šta će biti utrošen ovaj novac objavljeni na sajtu Vlade Republike Srpske i svako to može da pogleda, na plate, penzije, podsticaje, investicije i sve ono što jedan budžet treba da finansira.

Višković podsjeća da je Republika Srpska prije izlaska na Londonsku berzu razgovarala sa domaćim bankarima o tome na koliko novca Srpska može računati ako emituje obveznice i oni to kupe i došlo se do iznosa manjeg od 200 miliona КM, odnosno bankarski sektor nije imao dovoljno sredstava da isprati potrebe budžeta i tog kreditnog zaduženja.

“Mi smo domaćim bankama ostavili taj kapital za našu privredu i građane. Da smo mi povukli sav taj slobodan novac u budžet, nijedan naš privredni subjekat ili fizičko lice kome taj kredit znači da spasi sebe i svoju porodicu, ne bi mogli doći do kreditnih sredstava ili bi došli po nekim kamatama koje su enormne”, ističe Višković.

On je ukazao da projekcije pokazuju da se nastavlja rast prihoda, pa ako se to zadrži, do kraja godine Srpska može računati da će prihodi rasti do 300 miliona КM više nego što je planirano.

Govoreći o povećanju plata nakon vaskršnjih praznika, prvenstveno zdravstvenim radnicima, a onda i ostalima, Višković je najavio razgovore sa sindikatima, poslodavcima i svim ostalim poslovnim partnerima.

“Ispoštovaćemo sve zakonom predviđene procedure. Resorna ministarstva će sa resorno nadležnim sindikatima obaviti prvi krug konsultacija. Moraćemo ići i na izmjene i dopune određenih zakonskih rješenja. Vjerovatno ćemo biti u poziciji da to radimo po hitnoj proceduri i da tražimo od Narodne skupštine Republike Srpske da to urade kako bi već pri isplati junske plate početkom jula primijenili to povećanje”, rekao je Višković.

(Srna)

Nekategorisano

Svečano otkrivena bista maršalu Georgiju Žukovu

Objavio

u

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom – pobjede koja je označila završetak Drugog svjetskog rata u Evropi i najvećih ljudskih stradanja savremenog doba, danas je u Banjoj Luci svečano otkrivena spomen-bista sovjetskog vojskovođe i maršala Georgija Konstantinoviča Žukova.

Spomen-bistu na Trgu palih boraca otkrili su gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković i Njegova ekselencija ambasador Ruske Federacije g. Igor Kalabuhov, te u čast svih boraca položili vijence.

– Danas, u Banjoj Luci imamo priliku da istaknemo slobodarsku tradiciju bratskih naroda – ruskog i srpskog. Naša zajednička borba na strani prava i pravde obavezuje nas da, uz vječitu zahvalnost, čuvamo uspomenu na slavne dane antifašističke borbe – poručio je gradonačelnik Banje Luke.

On je naglasio da je danas održan i zajednički sastanak, koji je bila prilika da se razmijene mišljenja i stavovi o svim aktuelnim pitanjima vezanim za lokalni razvoj u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i mogućnostima saradnje, te da izraze obostranu želju za uspješnim nastavkom saradnje Grada Banja Luka sa Ambasadom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

– Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da mogu pozdraviti Njegovu ekselenciju ambasadora Ruske Federacije u BiH, g. Igora Kalabuhova, koji je prihvatio naš poziv da prisustvuje manifestaciji povodom obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.  Kao izraz dubokog poštovanja i neraskidivog prijateljstva naša dva naroda, koji su trajno povezani zajedničkim istorijskim nasljeđem, kulturom i vjerom, danas u Banjoj Luci zajedno otkrivamo bistu maršalu ruske vojske Georgiju Konstantinoviču Žukovu – poručio je gradonačelnik.

Njegova ekselencija ambasador Ruske Federacije u BiH, g. Igor Kalabuhov kazao je, tokom obraćanja na svečanosti otkrivanja biste, da mu je drago što je baš danas u Banjoj Luci.

Kako je rekao, prvo jer se danas obilježava Dan oružanih snaga Ruske Federacije i kao glavni razlog – otkrivanje biste.

-Velika mi je čast da prisustvujem istorijskom događaju i za Banju Luku i za nas, a to je otvaranje biste istaknutnog vojskovođe, maršala Sovjetskog Saveza, kako ga mi zovemo „maršala pobjede“ Georgiju Konstantinoviču Žukovu. Pamćenje njegove uloge i heroizma se pažljivo čuva u Rusiji, a ova bista je ubjedljiv dokaz da je Žukov bitan i za srpski narod – naglasio je ambasador.

Zahvalio je za ovaj izuzetno značajan projekat, koji, kako je kazao – smatraju prijateljskim gestom koji će nesumnjivo doprinijeti jačanju naše kulturne saradnje, kao i dodatnom duhovnom zbližavanju naših naroda.

-Posebno visoko cijenimo da ljudi u Republici Srpskoj njeguju kulturu sjećanja i da se zalažu za očuvanje istorijske istine o Drugom svjetskom ratu. Smatramo da pokušaji iskrivljenja istorije trebaju da budu spriječeni i to je naš dug kao nasljednika zajedničke pobjede i u tom stavu smo jednistveni – zaključio je ambasador Kalabuhov.

Maršal Žukov predstavlja dio onih istorijskih ličnosti, koji ni u jednom momentu nisu pokleknuli pred neprijateljem i zahvaljujući kojima danas živimo u slobodi, a naš dug prema njemu i svim narodnim herojima u istoriji, jeste da garantujemo da se taj sistem očuva i poboljša. Grad Banja Luka želi da ulaže napore da se očuvaju tekovine za koje se Žukov istinski borio i otkrivanjem danas ove biste, makar malim djelom iskaže poštovanje i zahvalnost.

Podsjećamo, maršal Žukov bio je vojskovođa koji je prošao sve stepenice vojne službe, od običnog vojnika do maršala, a uprkos brojnim povredama i bolestima nikada se nije predavao i sebe je u potpunosti stavio u službu svoje zemlje i naroda. Upravo iz tog razloga, davani su mu uvijek najteži zadaci i pod njegovim rukovodstvom Crvena armija je pobijedila do tada neuništiv Vermaht kod Moskve.

Mnogi zapadni vojni istoričari Žukova stavljaju u isti red sa Aleksandrom Velikim i Napoleonom jer su njegove zasluge u Drugom svjetskom ratu neprocjenjive i ogromne. Odbranivši Moskvu, a kasnije i Lenjingrad, general je učinio nešto što sa današnje perspektive izgleda pa gotovo nemoguće, a svako njegovo ratno dostignuće predstavlja spoj nevjerovatne hrabrosti i požrtvovanosti.

Preminuo je u 78. godini kao jedna od najpopularnijih osoba u Sovjetskom Savezu i sahranjen je sa svim vojnim počastima na Crvenom trgu ispod zidina Kremlja. Na 100-godišnjicu njegovog rođenja, Ruska Federacija je usvojila red Žukova i orden Žukova.

Georgij K. Žukov ostaće upamćen u istoriji kao najodlikovaniji maršal – četiri puta odlikovan je titulom Heroja Sovjetskog Saveza i jedan je od tri nosioca Ordena pobjede, a odlikovan je i jugoslovenskim Ordenom slobode i američkom Legijom za zasluge.

Inicijativu da Žukov dobije svoju bistu u Banjoj Luci, zajedno su podnijeli Grad Banja Luka i Gradski odbor SUBNOR-a Banja Luka.

Nastavite čitati

Nekategorisano

Tri samoubistva u UKC-u Srpske za samo mjesec dana

Objavio

u

U posljednjih mjesec dana u UKC-u Republike Srpske tri pacijenta koja su liječena od virusa korona izvršila su samoubistvo. U istom periodu u ovoj ustanovi od posljedica kovida preminula je i dvadesetosmogodišnja porodilja. Postavlja se pitanje šta se dešava u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, čija je odgovornost i hoće li je biti.

Tri samoubistva za samo mjesec dana. Sva tri pacijenta koja su boravila u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske samoubistva su izvršila skokom kroz prozor. Na licu mjesta preminuli su pacijenti iz Čelinca, Banjaluke i Prnjavora. Nakon tragičnih događaja, saopštenjem se oglasio UKC. 

„Univerzitetski klinički centar Republike Srpske preduzeće određene tehničke mjere u svrhu sprečavanja neželjenih događaja ove vrste. Pristupilo se podešavanju mehanizama za otvaranje prozora kako bi se prozori mogli otvarati isključivo na kip“ – navedeno je u saopštenju UKC-a Republike Srpske. 

Bivši ministar zdravstva Slobodan Stanić pojašnjava da se stručna analiza neželjenog događaja trebala izvršiti nakon prvog slučaja. Da bi se izbjegli najgori scenariji neophodna je, kaže, kvalitetnija psihološka podrška. Važno je, dodaje, preduzeti i organizacione mjere koje podrazumijevaju duži boravak osoblja sa pacijentima, kao i tehničke mjere. 

„Rukovodstvo Kliničkog centra moralo je sa svim stručnjacima iz različitih oblasti razmotriti taj slučaj i preduzeti niz mjera. Da su preduzete adekvatne mjere nakon prvog slučaja ne bi se desio drugi, a pogotovo treći slučaj“ – zaključuje Stanić. 

Da se adekvatnije moglo reagovati nakon što je zabilježen prvi slučaj samoubistva smatraju i u PDP-u. 

„MUP nije pozvao direktora UKC-a da ga sasluša i pita šta se to dešava. Ko je potpisao tehnički prijem javne zdravstvene ustanove u kojoj se na petom spratu na teškom odjeljenju može uopšte otvoriti prozor na takav način? Tu postoji krivična odgovornost onoga ko je dao upotrebnu dozvolu“ – ističe odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Ivan Begić. 

Pacijenti koji su izvršili samoubistvo u Univerzitetskom kliničkom centru liječeni su od virusa korona, dok je treća osoba bila post kovid pacijent. Da su posljedice pandemije uticale, ne samo na zdravstveni i ekonomski sistem, već i na mentalno zdravlje građana govori i neslavna statistika zabilježena tokom prošle godine kada je povećan broj samoubistava. U BiH samoubistvo je izvršilo 411 osoba , dok je u Republici Srpskoj Ministarstvo unutrašnjih poslova evidentiralo 218 samoubistava, što je za 7, 9 odsto više u odnosu na 2019. godinu. 

(BN)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Danas vakcinacija bez naručivanja, skraćeno radno vrijeme kovid ambulanti u Docu

Objavio

u

FOTO: A.Čavić/GUBL

U petak, 7. maja, u hali „Banjalučkog velesajma“ biće organizovana vakcinacija bez prethodnog pozivanja i naručivanja za termin vakcinacije.

Svi građani Banje Luke stariji od 65 godina koji su zainteresovani za vakcinaciju protiv kovida mogu se, bez prethodnog zakazivanja termina, vakcinisati u hali „Banjalučkog velesajma“, u periodu od 09:00 do 15:00 časova vakcinom proizvođača Astra Zeneka.

Ključne mjere za zaštitu od zaražavanja virusom korona su nošenje maski, higijena ruku i održavanje fizičkog rastojanja među osobama od najmanje dva metra.

U cilju zaštite sebe i drugih, ove mjere moraju da primjenjuju i osobe koje su preležale kovid, kao i one koje su se vakcinisale sa jednom ili obje doze vakcine.

Obavještenje o skraćenom radnom vremenu kovid ambulanti

Zbog smanjenog obima posla Kovid ambulante u naselju Dolac 06.05.2021. i 07.05.2021. godine radiće u skraćenom režimu rada, tačnije od 08:00 do 14:00 časova. Od 14:00 do 20:00 časova pacijenti se mogu javiti na broj telefona 065/215-318 časova za sve vrste konsultacija.

U subotu 08.05.2021. godine Kovid ambulante će raditi u terminu od 08:00 do 14:00 časova. Od 14:00 do 20:00 časova pacijenti se mogu javiti na broj telefona 065/215-318 časova za sve vrste konsultacija.

U nedjelju, 09.05.2021. godine Kovid ambulante neće raditi. Pacijenti se mogu javiti na broj telefona 065/215-318 časova za sve vrste konsultacija.

U periodu kada neće raditi Kovid ambulante u naselju Dolac pacijenti sa težim kliničkim slikama i akutnim stanjima svoje usluge mogu dobiti u Kovid ambulanti Službe hitne medicinske pomoći.

Napominjemo da se u Kovid ambulantama pregledaju pacijenti koji su pozitivni na korona virus.

Nastavite čitati

Trending