Pratite nas

Društvo

Višković u krizi troši sedam miliona KM na novi luksuzni hotel na Jahorini

Objavio

u

Vlada Republike Srpske ne odustaje od trošenja miliona maraka na luksuziranje na planini Jahorina. Nakon što je potrošeno blizu 20 miliona KM na renoviranje i opremanje hotela „Rajska dolina”, premijer Radovan Višković odlučio je da potroši čak sedam miliona KM za projektovanje, rekonstrukciju i adaptaciju „Doma Partizan“ kao i dogradnju objekta koji će činiti luksuzni „Hotel Partizan“.

Tender je već raspisan i traži se da izvođač radova ima najmanje 20 stalno zaposlenih ili angažovanih radnika građevinske struke, kamione, bagere, dostavna vozila i druge mašine.

Prema javnoj nabavci za projektovanje, rekonstrukciju, nadogradnju i adaptaciju postojećeg objekta „Dom Partizan“, te za dogradnju novog objekta istih dimenzija po sistemu „ključ u ruke“, kao i za izgradnju internih saobraćajnica, parkinga, welnes centra i parternog uređenja, Ugostiteljski servis Vlade RS spreman je da potroši 5.982.900 KM bez PDV-a.

Nije se bježalo od luksuza na račun građana Srpske, koji se bore sa pandemijom i nezaposlenošću. Predviđeno je, između ostalog, da budući „Hotel Partizan” ima podrum u dijelu ispod SPA centra, prizemlje, tri sprata i potkrovlje.

Podrumski dio objekta se nalazi ispod SPA centra. U podrumu su projektovane tehničke prostorije ispod i oko bazena. U podrumu se nalazi i prostorija planirana za skijašnicu koja ima direktan izlaz iz objekta na teren. U podrumu se nalazi i stepenište koje služi kao kumunikacija za prizemni dio objekta i vezu sa hotelom. Na prizemlju objekta predviđene su zajedničke prostorije i spa centar”, navodi se u Idejnom rješenju.

Kako je naglašeno, “Hotel Partizan” će imati čak 19 apartmana i 20 soba sa kupatilom.

Od ponuđača se zahtijeva da posjeduje uspješno iskustvo u realizaciji jednog ugovora po principu „ključ u ruke“ o izvedenim građevinskim radovima koji su predmet nabavke u vrijednosti od najmanje 5,9 miliona KM bez PDV-a.

„Inženjeri će biti angažovani za izvođenje radova koji su vezani za predmet nabavke, bez obzira na to da li su stalno zaposleni kod ponuđača ili privremeno angažovani”, istaknuto je u tenderu.

Pored toga, da bi dokazao tehničku i profesionalnu sposobnost ponuđač mora dostaviti potvrdu o građevinskim mašinama i tehničkoj opremi kojom raspolaže.

Minimalno prihvatljiv rok za izvođenje radova je 12 mjeseci, a bodovaće se samo ponuđeni radovi od 12 mjeseci pa naviše.

Skoro 20 miliona za „njihovu“ Rajsku dolinu

Vlada je već potrošila milione na adaptaciju hotela „Rajska dolina” na Jahorini.

Jedna od odluka u samo ovoj godini bila je da se izdvoji sedam miliona maraka iz Budžeta, čime su se ulaganja poreskih obveznika u hotel „Rajska dolina“ primakla cifri od 20 miliona maraka.

Dosadašnja ulaganja pratile su brojne nezakonitosti, od dogovorene nabavke preskupe opreme i preplaćene kuhinje, do namještanja tendera za kristalne čaše.

Vlada RS, koju predvodi SNSD od 2006. godine, potrošila je desetine miliona KM na kritikovani model kupovine privatizovanih preduzeća širom RS. Te kompanije danas su u većim dugovima nego kada ih je vlada kupila državnim novcem i povjerila na upravljanje stranačkim funkcionerima.

Sada, u krizi uzrokovanom pandemijom virusa korona, dok se zadužuje na domaćem i inostranom tržištu kapitala, Vlada troši milione na ugostiteljski sektor i luksuzne hotele u kojima su prošle zime gosti uglavnom bili državni funkcioneri, ali i njihova rodbina.

U situaciji kada privatni hotelijeri nemaju novca da održe poslovanje i njihov biznis dolazi u pitanje, vlast tvrdi da nema novca da im pomogne, a istovremeno troši novac građana da bi se ona bavila tom djelatnošću.

CAPITAL: Bojana Ninković

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

Počeli protesti u Sarajevu, očekuju se okupljanja i u drugim gradovima BiH

Objavio

u

By

U više gradova Bosne i Hercegovine za danas su najavljeni protesti zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, goriva i raznih usluga. U Sarajevu je počelo okupljanje građana na platou Skenderija.

Odatle će se okupljeni uputiti prema državnom parlamentu gdje se očekuje da protesti počnu u 16.30. Kako je za N1 potvrdio Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS, protesti su prijavljeni MUP-u, a kao organizator se navodi Harun Salkić.

Protesti u Banjaluci trebali bi početi u 19 sati na Trgu Krajine zakazani su protesti u organizaciji Udruženja Restart RS.

Protesti su zakazani i u Tuzli, Mostaru, Zenici, Bihaću, Goraždu, Travniku, Bijeljini, Prijedoru, Doboju i mnogim drugim gradovima.

Izvor: N1

Nastavite čitati

Društvo

Poznat identitet muškarca čije je tijelo pronađeno u Vrbasu kod Banjaluke

Objavio

u

By

Identifikacijom je utvrđeno da je u rijeci Vrbas, u mjestu Jagare kod Banjaluke, prije dva dana pronađeno tijelo Nenada Koprene (66), potvrđeno je “Nezavisnim novinama” iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Iz ovog tužilaštva podsjećaju da je, s ciljem da se utvrdi uzrok smrti, naređena obdukcija, koja će biti obavljena u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske u Banjaluci.

Podsjetimo, tijelo je pronađeno 4. jula ujutru, te je tada ovaj slučaj prijavljen Policijskoj upravi Banjaluka. Policajci su izvršili uviđaj, kojem je prisustvovao dežurni mrtvozornik.

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

Društvo

ŽIVOT SVE SKUPLJI Ogorčeni građani pozivaju na proteste

Objavio

u

By

Već nekoliko dana na Fejsbuku građani iz cijele Bosne i Hercegovine dogovaraju organizaciju protesta koji bi trebali biti održani danas širom države.

Građani su ogorčeni velikim talas poskupljenja svih životnih namirnica i usluga dok plate stagniraju što je dovelo stanovnike BiH u još težu finansijsku situaciju. Od vlasti će danas, napominju na miran način, tražiti brze i efikasne mjere i programe pomoći.

Grupa na Fejsbuku “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH” trenutno broji skoro 25 000 članova, dok dodatno više od 30 000 ljudi prati stranicu.

Protesti u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Tuzli

Okupljanje u Sarajevu je zakazano u 15:30 na platou Skenderije, a protesti bi trebali biti održani ispred državnog parlamenta s početkom u 16:30.

U 19 časova protesti su zakazani i na Trgu Krajine u Banjaluci, a organizator je Udruženje Restart RS pod satiričnim sloganom “Nećemo plate, hoćemo obećanja”.

Pored ova dva grada, oko 17 časova protesti su najavljeni i u Mostaru, Tuzli, Zenici, Bijeljini, Bihaću, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Goraždu, Travniku, Gradačcu, Visokom, Cazinu, Trebinju, Vitezu i drugim gradovima BIH.

Organizatori navode da građani u svojim gradovima trebaju tražiti: suspenziju akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM, obračun PDV na cijenu goriva od 2 KM, uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.

Još neki od zahtjeva građana su povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije, te povećanje minimalne plate i dječijeg doplatka

Izmjenu Zakona o platama – razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne neto plate. Linearno povećanje plata svima kojima je plata manja od 2,5 puta od prosječne neto plate za minimalno iznos godišnje inflacije. Linearno povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije, povećanje dječijeg doplatka u BiH na minimalni iznos od 100 KM, piše Dnevni Avaz.

Podsjetimo, prošle subote grupa građana u Sarajevu je protestnom vožnjom iskazala nezadovoljstvo zbog nekontrolisanog rasta cijena goriva.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending