Pratite nas

Društvo

Vlada realizuje Dodikove prijetnje: Nema pomoći Banjaluci!

Objavio

u

FOTO: Siniša Pašalić

Nacrtom budžeta grada, Banjaluka će u ovoj godini raspolagati sa 149,4 miliona KM, ali sastav gradske kase je pokazao da grad na Vrbasu ove godine ne može računati na grantove i fondove Vlade RS.

Potvrdio je to gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je dodao da je budžet manji u odnosu na prošlogodišnji.

– Nemamo grantova, fondova i podrške Vlade RS. Mi i dalje očekujemo da ćemo imati podršku Vlade RS, kao što je ona bila i prethodnih godina, ali trenutno ih ne možemo planirati u budžetu – rekao je Stanivuković i dodao da će zbog toga investicije biti smanjene.

– Gradska kasa se suočava sa opterećenjima. Suficit je pojela korona, stižu nam na naplatu veće rate kredita koji su plod posljednjih 22 godine. Kada to uzmemo u obzir budžet je opterećen sa 15 miliona KM, tako da su naši povećani prihodi i uštede izgubljeni na taj način – rekao je Stanivuković.

Naveo je da su Nacrtom umanjeni rashodi za 4,4, miliona KM, te da su prihodi planirani u iznosu od 115 miliona KM, što je, kako je dodao, za osam miliona KM više nego lani.

I pored toga Stanivuković smatra da će ova administracija „moći dovoljno da radi“ i da ima određenih projekata koji se razvijaju u pozitivnom smjeru.

– Očekujemo grant od četiri milioma evra za projekte vodosnabdijevanja. Radovi treba da krenu već sa proljeća i taj projekat ide snažnom dinamikom – rekao je Stanivuković.

U pitanju je projekta “Voda 3”, čije planiranje je pokrenuto prethodnih godina, a za koji je vezan ovaj grant Evropske unije.

U okviru tog projekata, prema ranijim najavama, treba biti i sagrađeno oko 60 kilometara nove vodovodne mreže.

Stanivuković je naglasio da je jedan od prioriteta i da se obezbijedi novac za izgradnju mosta u Česmi.

– Znamo da je izazovno i da nema sredsatava u Nacrtu, ali ćemo kroz rebalans to predvidjeti i užurbano ići sa realizacijom, jer to je jedan od kapitalnih prioriteta i ono što smatramo da je važno – naveo je on.

FOTO: Siniša Pašalić

(Srpskainfo)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

„KAŽU DA JE PREMINULA U SNU, I SMRT JE ZNALA DA JE JEDINO TAKO MOŽE PREVARITI“ Emotivni govor kćerke Suzane Rađen Todorić na komemoraciji rasplakao sve (VIDEO)

Objavio

u

By

Novinarka Suzana Rađen Todorić sahranjena je danas na gradskom groblju Pučile u Bijeljini.

Sahrani je prethodila komemoracija, koja je održana u Centru za kulturu Bijeljina.

U ime kolega od Suzane Rađen Todorić oprostio se Slobodan Durmanović, urednik i novinar BN TV i jedan od njenih najbližih saradnika, a na komemoraciji pristupnima se obratila i njena kćerka Mia koja je svojim govorom rasplakala prisutne.

– Mama je za svoju porodicu, roditelje, supruga, bratičinu Anju i mene bila i ostaće simbol snage, časti, dostojanstva, poštenja i ispravnosti. Za sve što smo ikada radili, međusobno smo jedni druge  pitali „Šta ti kaže mama“? Bila je stub na koji smo se svi mogli osloniti. U Suzani smo svi naučili da se ne zadržavamo na problemima, no da idemo prema rješenjima. Kažu da je preminula u snu, i smrt je znala da je jedino tako može prevariti. Da je bila budna, mama bi je u svom maniru otjerala – rekla je potresena Mia.

Izvor: Alo

Nastavite čitati

Društvo

BILJEŽE SE REKORDNE VRUĆINE: U Trebinju sunce „prži asfalat“, zmije “napadaju” Hercegovinu, a Hitna pomoć puna

Objavio

u

Posljednjih nekoliko dana u Hercegovini vladaju velike vurućine, a živa na termometru kreće se od 35 pa i preko 40 Celzijusovih stepeni.

Ove godine tropski talas ranije je stigao u BiH i prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda mjesec jun 2022. na ovom prostoru upisan je kao najtopliji od kada se rade zvanična merenja temperatura.

Za Trebinje nije strano da sunce tokom ljeta „prži asfalt“, a usljed tropskih noći, posjetioci ovog grada često kažu i da nisu ranije znali i da mjesec može grijati.

Za razliku od mališana koji se posebno raduju ljetu i kupanju na trebinjskim kupalištima, letnje vrućine teže padaju starijim stanovnicima tog grada, koji, uglavnom kažu da im to nije ništa nepoznato.

Foto: D.C.

– Navikli smo na ovakve vrućine. Nije ovo ništa novo, mada se klima promjenila. Što više tečnosti, hlad i neizlazak na sunce najbolji su lijek protiv vrućina – kaže Milan iz Trebinja.

– Ukoliko se pojavi neki od ovih simptoma, potrebno je rashladiti tijelo, uzeti hladnu tečnost, osim alkoholnih pića i kafe. U Hitnu pomoć se treba javiti kod najtežih simptoma, ako se osjete vrtoglavica i gubitak svjesti. Potrebno je nositi svjetlu odjeću i kape, a posebnu pažnju pri izlaganju suncu treba da obrate hronični bolesnici i mala djeca – istakao je Paovica.

Prema najavama meteorologa, visoke temperetaure mogu se očekivati tokom celog jula, a posebno u Hercegovini.

ZMIJE

OSIM velikih vrućina u Hercegovini, stanovnici tog ijdela Srpske tokom ljeta često se žale i na povećan broj zmija, koje se neretko mogu pronaći u pomoćnim objektima i domaćinstvima.

Mišo Pamučuna, pripadnik Civilne zaštite Trebinje, kaže da je u jednom danu imao i po tri poziva da pomogne u odstranjivanju zmija, a samo u prošlom mjesecu intervenisao je preko 20 puta.

Novosti.ba

Nastavite čitati

Društvo

NAJAVLJEN PROTEST PREVOZNIKA: Parkiraće kamione zbog cijena goriva

Objavio

u

Prevoznici u Republici Srpskoj i Federaciji BiH parkiraće sutra svoje kamione i obustaviti rad zbog enormnog poskupljenja cijene goriva.

Prevoznici sutra obustavljaju rad zbog cijene goriva

Predsjednik Udruženja prevoznika RS Nikola Grbić u izjavi za BN TV kazao je da su prevoznici na ovo primorani jer od vlasti mjesecima doživljavaju ignorisanje kada su u pitanju osnovni uslovi za rad koji, kako navode, postaju sve teži.

BN

Nastavite čitati

Trending