Pratite nas

Nekategorisano

Vlada Srpske mu dala državna ovlašćenja, on Viškovićevom sinu prepisao pola firme

Objavio

u

Dekan Mašinskog fakulteta izašao iz vlasništva firme da bi mogao od Vlade dobiti višegodišnji posao kontrole svih tehničkih pregleda u Srpskoj. Nakon što je dobio posao firmu prepisuje na sina Stefana i na sina premijera Srpske Radovana Viškovića, piše Capital.

Firma „Centar za automobilsko inženjerstvo“ u vlasništvu Aleksandra Milašinovića i kompanija „Prointer“ početkom prošle godine su dobili višemilionski posao stručne institucije koja kontroliše rad stanica za tehnički pregled vozila. Milašinović, inače i dekan Mašinskog fakulteta u Banjaluci, dugogodišnji je prijatelj premijera Republike Srpske Radovana Viškovića. Radovanovom sinu Marku je nakon završene procedure dao pola svoje firme „Altro“ koja se takođe bavi tehničkim pregledima, a koju će dijeliti sa njegovim sinom Stefanom.

Tako je Marko Višković za svoj biznis dobio poprilično komotnu poziciju. Kontrolu rada njegove stanice vrši otac njegovog poslovnog partnera, ujedno i prijatelj njegovog oca Radovana.

Za tu poziciju potrudio se lično stariji Milašinović formalnim promjenama u vlasništvu za vrijeme dok je trajao konkurs za izbor stručne institucije, otkriva portal CAPITAL.ba

Kako je sve počelo

Firmu, odnosno stanicu za tehnički pregled „Altro“, dekan Milašinović osnovao je početkom 2019. godine.

Međutim, kako se bližio novi konkurs za izbor stručne institucije za kontrolu rada stanica morao je nešto uraditi, jer je znao da neko ko posjeduje stanicu za tehnički pregled ne može po zakonu vršiti i kontrolu stanica.

Prije nego što će u decembru te iste godine biti raspisan konkurs, Milašinović za vlasnika i direktora u „Altru“ postavlja izvjesnog Slavena Mirkovića.

On na toj poziciji ostaje sve do 9. septembra prošle godine kada je već bilo sigurno da će Milašinović preko svog „Centra za automobilsko inženjerstvo“ dobiti posao stručne institucije.

Firmu tada ponovo vraća u vlasništvo svoje porodice gdje se kao vlasnik pojavljuje njegov sin Stefan. Nakon nešto više od mjesec danas sin premijera Viškovića Marko, postaje vlasnik 49 odsto firme „Altra“.

Premijer Radovan Višković i dekan Aleksandar Mlašinović tvrde da poslovno partnerstvo njihovih sinova nema veze sa izborom republičke stručne institucije koja je dobila milionski unosan i odgovoran posao. Pravdaju poslovnu saradnju djece svojim ranijim poznanstvom koje traje dvije decenije i saradnjom iz tog perioda.

Višković je tako nedavno na jednom od zasjedanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske kazao kako je udio u „Altru“ dobio na osnovu duga koji je Milašinović imao prema njemu i ranijeg ugovora.

„Nisam uspio naplatiti iznos koji je bio predviđen ugovorom vezano za taj posao. Da ne bi pustio da to propadne, tražio sam od suvlasnika da se upiše vlasništvo u firmi isključivo iz dugovanja. Da to ne bi radio ja, jer vremenski ne mogu raditi, a moj sin je apsolvent na završnoj godini pravnog fakulteta u Beogradu, po logici stvari to potraživanje koje nisam naplatio pet ili šest godina sam upisao kao vlasništvo moga djeteta. Ako je to bila kakva greška, kriminal ili bilo šta drugo, spreman sam da odgovaram“, kazao je tada sa govornice Višković.

Poručio je kako je javni poziv za stručnu instituciju bio daleko prije nego što se njegov sin upisao kao suvlasnik. Prema sudskim izvodima koji su u posjedu CAPITAL-a to je tačna tvrdnja, ali premijer nije objasnio zašto je njegov dugogodišnji poznanik formalno prenosio vlasništvo na druge osobe da bi ispunio uslove da od države dobije unosan posao, a ubrzo nakon što ga je dobio, vratio vlasništvo u firmi na svoju i porodicu Višković.

„I moja djeca, kao i vaša djeca i sva djeca Republike Srpske treba da žive svoj život. Ja nikada nisam dozvolio svojoj djeci da bilo šta urade nečasno, da se ponašaju bahato ili bilo šta kome urade nažao. I to očekujem da rade vaša djeca“, zaključio je Višković u obraćanju poslanicima.

Milašinović: Uradio sam to da ne budem u sukobu interesa

Aleksandar Milašinović

Slično opravdanje za novinara CAPITAL-a imao je i dekan Aleksandar Milašinović.Kako nam je rekao, Radovana poznaje već 20 godina koliko traje i njihova saradnja.

Ne spori da se zbog sukoba interesa privremeno povukao iz vlasništva u firmi „Altro“ i smatra da tu nema ništa sporno niti protivzakonito.

„Firma koja je konkurisala za stručnu instituciju nije smjela da ima tehničke preglede. Sva je priča oko toga. Neko ko ima tehničke preglede ne može konkurisati. Kako se približavao konkurs, znao sam šta će se desiti. Da ne bi bio u sukobu interesa i sam sebi svezao noge odrekao sam je se. Sve je u skladu sa zakonom i propisima“, kaže Milašinović.

Tačno je da je Milašinović svojim izlaskom iz vlasništva u „Altru“ spriječio sukob interesa, ali samo do okončanja procedure za izbor stručne institucije.

Jer, da je postojala stvarna želja on firmu sigurno ne bi ponovo vraćao na svog sina, već bi je prodao nekom trećem koji se nikako ne bi mogao dovesti u vezu sa eventualnim sukobom interesa.

U Transparency internationalu BiH kažu kako po zakonu u ovom slučaju nema sukoba interesa, što ne znači da su zakoni dobri i da je ta problematika dobro riješena.

„S obzirom na to da on (Milašinović) više nije vlasnik firme nego član njegove uže porodice, u smislu ovih uslova koji su postavljeni, to ne predstavlja sukob interesa. Ipak Transparency se već dugo zalaže da se nespojivost u ovakvim slučajevima i u svim drugim propisima koji regulišu sukob interesa proširi i na članove uže porodice kako bi se postigao suštinski efekat ovih ograničenja i izbjegle zloupotrebe“, poručili su iz ove organizacije.

Inače, kada je poslovanje tehničkog pregleda „Altro“ u pitanju, podaci pokazuju da je ova stanica u prošloj godini sa četiri zaposlena radnika imala prihode od 360.664 KM i dobit od 146.102 KM.

Šta je to stručna institucija?


Podsjećamo, stručna institucija vodi informacioni sistem u kojem su uvezane sve stanice tehničkog pregleda, vrši kontrolu njihovog rada, obučava osoblje, vodi podatke o licencama i sertifikatima, a za svoj rad ima zagarantovanih osam odsto od svakog tehničkog pregleda vozila.

Ako se uzme u obzir da se u Srpskoj godišnje registruje blizu 400.000 vozila od čega najviše putničkih, gdje cijena tehničkog iznosi 54 marke, jasno je da je riječ o milionskom poslu.

Inače, od 2009. pa sve do prošle godine ovaj posao je obavljao konzorcij kojeg su činili Mašinski fakultet u Banjaluci, Saobraćajni fakultet u Doboju te preduzeća „Audiotex“ i „EIB Internationale“ iz Banjaluke.

Nakon završenog konkusa raspisanog krajem 2019. godine posao su preuzeli Milašinovićev „Centar za automobilsko inženjerstvo“ i kompanija „Prointer“.

Stari konzorcij je pokušao da poništi njihov izbor, ali njihova žalba nije uvažena.

Žalili su se kako novi partneri ne ispunjavaju ni tehničke ni materijalne uslove tražene konkursom i tvrdili kako je učinjeno niz propusta.

Vlasnici drugih stanica tehničkih pregleda i predstavnici osiguravajućih kuća sa kojima smo razgovarali nezvanično kažu da imaju problema sa novim sistemom, da često „pada“, što je posebno bilo izraženo na početku uvođenja, a to prouzrokuje višečasovne blokade svih tehničkih pregleda i stvaraju se gužve.

(Capital)

Nekategorisano

MESI UŽIVA U LUKSUZNOM ODMORU! Pogledajte vilu koju je iznajmio (FOTO, VIDEO)

Objavio

u

Argentinska superzvijezda Lionel Mesi uživa na godišnjem odmoru, za novu sezonu u PSG-u odmara se u društvu supruge Antonele u luksuznoj vili koju je unajmio za tu prigodu.

Pozivnicu za dolazak dobio je samo jedan par – riječ je o Cescu Fabregasu i njegovoj supruzi.

Veselo društvo uživa u vili na Balearima čiji najam košta 300.000 sedmično.

Luksuzna kuća za odmor ima “full service“, a za Mesija i njegove goste brine se čak 22 radnika. Vila ima šest spavaćih soba, teretanu i „olimpijski bazen“, a nazivaju je najljepšom vilom u Španiji.

Na raspolaganju imaju i jahtu, ali ona nije uključena u cijenu, nego svaki dan najma moraju doplatiti još 10.000 eura.

Sve što je čovjeku potrebno da se pripremi za napornu nogometnu sezonu.

Nastavite čitati

Nekategorisano

USKORO NOVA OAZA UZ VRBAS Planirana izgradnja plaže u Srpskim Toplicama

Objavio

u

Građani dobijaju još jednu plažu uz Vrbas.

Grad Banjaluka će uskoro započeti sa gradnjom nove plaže u Srpskim Toplicama, tako da će građani dobiti još jednu uređenu oazu za odmor uz Vrbas.

Ovu investiciju, procijenjene vrijednosti oko 450.000 KM, Grad će realizovati sa kompanijom „M:tel“.

Kako su pojasnili iz Odjeljenja za komunalne poslove, uređenje obale Vrbasa na ovoj lokaciji zasniva se na zadržavanju postojećih ambijenata uz dodatne intervencije koje se ogledaju u postavljanju mobilijara i dodatnih (mobilnih) sadržaja. Od novih planiranih sadržaja tu su: kafe bar u vidu mobilnog kontejnera, dok uz rijeku, pristanište za dajake u vidu stepenica, nova obaloutvrda na mjestima gdje je nema, betonske ležaljke, klupe i stolovi za piknik, sto za stoni tenis, tuševi, česma, kante za otpatke, mobilne toalet kabine, kabine za presvlačenje i dr.

-Upravo uređenje i očuvanje rijeke Vrbas je gradska administracija postavila kao jedan od prioriteta kada su u pitanju investicioni projekti – ističe ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunale poslove Boriša Mandić, dodajući da je prije nekoliko dana stavljeno u upotrebu i prvo dajak pristanište u Banjaluci, izgrađeno na popularnoj plaži „Abacija“.

-Ovo gradsko kupalište kod Zelenog mosta je najveće i posvećuje mu se posebna pažnja. Osim redovnog košenja i održavanja, na Abaciji su prošle godine, nakon nekoliko desetina godina, zamijenjeni tuševi i stavili smo nove pred kraj ljeta koji će ovog ljeta biti iskorišteni u punom kapacitetu. Tamo imamo i sportska i dječija igrališta, te klupe za odmor – kazao je Mandić.

Inače, kako je naveo – sva gradska kupališta se posebno održavaju kao javne zelene površine i kose više puta godišnje u skladu sa raspoloživim budžetom.

-Ukoliko primijetimo da se sugrađani okupljaju u većem brojem na nekim lokacijima i te lokacije pokosimo i uredimo – zaključio je Mandić.

Nastavite čitati

Nekategorisano

Šta su tačno pričali DODIK I PUTIN: Kremlj objavio stenogram razgovora prvog čovjeka Rusije i srpskog člana Predsjedništva BiH

Objavio

u

By

Rusija će nastaviti razvijati svoje odnose sa onima koji to žele, a vi ste jedan od tih ljudi.

Poručio je ovo ruski predsjednik Vladimir Putin srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku na jučerašnjem sastanku koji je održan na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Kremlj je na svojoj zvaničnoj stranici objavio stenogram tog razgovora u kojem prvi čovjek Rusije izražava zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Republikom Srpskom i Dodikom.

– Jako mi je drago što vas vidim. Razvili smo jako dobre odnose otkako ste na čelu Republike Srpske i član Predsjedništva BiH. Hvala na dolasku na forum u Sankt Peterburgu. Nadam se da vam je bilo korisno i interesantno. Nažalost, u sadašnjim uslovima s Bosnom i Hercegovinom imamo određenih poteškoća vezanih za pristupanje sankcijama, ali znamo vaš stav i visoko ga cijenimo. Uprkos svim poteškoćama, odnosi se nastavljaju i razvijaće se, posebno s onima koji te odnose žele održati. A koliko ja znam, vi ste jedan od tih ljudi – rekao je Putin Dodiku, te mu poželio dobrodošlicu.

Dodik je, kako se navodi u saopštenju iz Kremlja, zahvalio Putinu na pozivu na forum, kao i na njegovim riječima podrške.

– Želim vam zahvaliti za sve što činite za nas. Danas je bio težak dan. Ovo su teška vremena, teški uslovi, a to ste, takođe, više puta rekli u svom govoru koji smo danas slušali. Mi pokušavamo provoditi svoju politiku bez uplitanja sa strane, nismo se htjeli pridružiti sankcijama i zahvalni smo na razumijevanju po ovom pitanju – rekao je Dodik.

On se zahvalio Putinu što je što je Rusija omogućila zadržavanje cijene plina po dosadašnjim uslovima do Nove godine, dodajući kako ne može biti alternative ruskim energentima.

Dodik je, kako se ističe, upoznao Putina na razgovor sa predsjednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom, s kojim je dogovorena izgradnja gasovoda prema Republici Srpskoj.

– Potrebno je dovršiti neke proceduralne stvari vezane za ugovor između Srbije i Bosne i Hercegovine da bi se on mogao izgraditi. Vaša preduzeća nastavljaju poslovati u Republici Srpskoj. Zarubežnjeft zadržava poslovanje. Nastavljamo raditi na razvoju naše saradnje u oblasti medicine. Mnogi vaši specijalisti dolaze u Banjaluku iz Sankt Peterburga.  Fakulteti i univerziteti sarađuju – sve se, naravno, dobro razvija – naveo je Dodik.

On je još Putinu ukazao da Srpska pomno prati situaciju oko Ukrajine i da razumije kontekst.

– Vjerujemo da Zapad jednostavno pokušava ući u sve segmente. Živimo taj život više od 20 godina – naveo je Dodik.

On se osvrnuo i na imenovanje Kristijana Šmita na poziciju visokog predstavnika bez odluke Savjeta bezbjednosti UN.

– Bez odluke Savjeta bezbjednosti postavili su Nijemca koji se predstavlja kao visoki predstavnik i nameće nekakve zakone. To unosi dodatnu destabilizaciju koja se ne može prihvatiti, odbijamo priznati takvo stanje – naveo je Dodik.

Iz stenograma se vidi da je Dodik na kraju razgovora podsjetio Putina i na vojnu misiju Altea koja se svake godine obnavlja kroz Savjet bezbjednosti UN.

“U Putinovom protokolu nema greške niti je može biti”

Iskusni diplomata i istoričar Slobodan Šoja ističe da je ruska administracija savršen i ozbiljan organizam, te da stoga nije ni čudo da su objavili kompletan razgovor Dodika i Putina jer su htjeli na taj način da izbjegnu bilo kakve spekulacije o tome šta se pričalo na sastanku.

– Na jučerašnjem kratkom susretu Putina i Dodika u Sankt Peterburgu to se moglo dobro osjetiti. U Putinovom protokolu nema greške niti je može biti. Sve je kako treba i sve ima svoje razloge. S jedne strane, Rusi su postavili zastavu BiH iza Dodika, što je sasvim prirodno. S druge strane, Rusi su, znajući da Dodik može svašta ispričati šta mu je Putin kazao i šta je on kazao Putinu, željeli potkresati njegovu mitomaniju pa su doslovno, od riječi do riječi, prenijeli šta je ko kazao na tom vjerovatno petominutnom sastanku – ističe Šoja.

On dodaje da je Putinu jedino bilo važno da skrene pažnju da malo nedostaje da nas stavi na listu neprijateljskih zemalja, ali da se to neće dogoditi ukoliko stvari ostanu kao sada.

Da smo pametni kao što nismo, kako kaže Šoja, mogli bismo iskoristiti situaciju i nastaviti žestoko javno prepucavanje jednih koji su za Zapad i drugih koji su za Rusiju.

– Tako bismo i jednoj i drugoj strani mogli objasniti da nemamo kud i da do dogovora ne možemo doći te stoga ne možemo donijeti niti jednu jednoglasnu državnu odluku. Zapad se ne bi mogao ljutiti na BiH kao što će ljutiti na Srbiju, a Rusija bi mogla ostaviti povoljnu cijenu gasa za BiH, a to je za nas u ovom trenutku najvažnije – smatra Šoja.

U zemlji siromašnih, kako ističe on, mudrije je misliti na ljude nego na principe do kojih faktički danas niko ne drži, a najmanje oni koji nas tjeraju na “principijelnost”.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending