Pratite nas

Društvo

Vlada Srpske prodala i drugi avion pod velom tajne

Objavio

u

Vlada RS prodala je i drugi avion „Cessna 525“ koji je bio u njenom vlasništvu firmi  „Tehnički remont“ Bratunac (TRB). Međutim, nije poznato za koliko novca je avion prodat.

Prije nekoliko mjeseci, objelodanjeno je da Vlada RS prodaje i drugi avion „Cessna 525“. Iz Vlade Srpske prije toga je saopšteno da ovaj avion nije ispravan, zbog čega je izvršna vlast 2020. godine kupila novi avion za 19 miliona maraka.

Prva licitacija za prodaju „Cessne 525“ bila je zakazana za 19. maj ove godine, a cijena je bila 1,86 miliona maraka. U oglasu o prodaju aviona je pisalo da će ukoliko licitacije ne budu uspješne, avion biti prodat neposrednom pogodbom.

Ko se sve prijavio na licitacije i koje ponude su poslate Vladi RS, nije poznato. Ono što se sada zna, jeste da je avion prodat kompaniji „Tehnički remont“ Bratunac (TRB) u vlasništvu Slavenka Ristića, što je za portal „Capital“ potvrđeno i iz Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA) BiH.

Takođe, „Capital“ je nedavno objavio je da je ponuda za kupovinu aviona stigla i od Slovenaca, i to po početnoj cijeni. Ipak, ta ponuda je odbijena.

Za koliko novca je Ristićeva kompanija kupila „Cessnu 525“, da li se radilo o prodaju na licitaciji ili je riječ o pogodbi, predsjednik Vlade RS nije odgovorio. Radovan Višković tvrdi i da Vlada RS nema nikakve veze sa prodajom aviona.

„To nije radila Vlada, nego Vazduhoplovni servis i obratite se njima“, rekao je Višković.

I obratili smo se Vazduhoplovnom servisu Republike Srpske. Direktor servisa Sreten Ilić nije ni dopustio da mu postavimo pitanje.

Novinar i urednik portala „Capital“ Siniša Vukelić ističe da je mnogo stvari sporno u prodaji, prvenstveno tvrdnje da je avion neispravan.

„Ukoliko je taj avion ispravan, zašto je kupljen novi od 19 miliona maraka? Ukoliko nije ispravan, kako je moguće da je sada dobar kada ga drži Ristić i kada ga Vlada renta od njega i kada najviši funkcioneri lete sa njim po svijetu“, pita Vukelić.

A avionom se letjelo širom Evrope, i to tokom epidemije virusa korona. Više od 40 letova – od glavnih gradova do egzotičnih destinacija. Nijedno od tih putovanja, kaže Vukelić, nije bila neka zvanična posjeta.

„Uglavnom se to radi o unutrašnjim sastancima, unutar BiH, ali onda moraju da objasne zašto toliko novca troše na putovanja u Italiju, Austriju, Češku itd. Po onim zvaničnim izjavama, konferencijama, njihovim poslovnim sastancima ispred Vlade ne vidi se da je bio jedan zvanični sastanak sa nekim diplomatama van BIH“, kaže Vukelić.

To što Vlada, ali ni nadležni ne žele da odgovore za koliko novca je prodat avion, nije ništa čudno, kaže narodni poslanik Igor Crnadak. Podsjeća da premijer Radovan Višković ne odgovara ni na poslanička pitanja.

„Gospodin Višković nije htio da da javnosti na uvid ni stenogram sa one sjednice na kojoj se raspravljalo oko ovih povlačenja nadležnosti. Na moje poslaničko pitanje odbio je da da taj stenogram, odbio je da da spisak svih javnih nabavki za vrijeme korone. Očigledno je da gospodin Višković nešto krije“, kaže Crnadak.

Treba podsjetiti da je i prethodni avion Vlade RS „Cessna 500“, takođe kupila kompanija „Tehnički remont“ Bratunac (TRB). U međuvremenu, i novi avion Vlade Srpske stalno saobraća. Osim relacija Banjaluka – Sarajevo – Beograd, letio je dva puta i do Varšave. Let Banjaluka – Sarajevo registrovan je i 28. oktobra, na dan kada je na Palama zasjedao Glavni odbor SNSD-a.

(BN)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

NEVRIJEME NAPRAVILO HAOS U REPUBLICI SRPSKOJ: Evo koja su mjesto je najgore prošlo

Objavio

u

By

Danas je oko 18 časova jako olujno nevrijeme zahvatilo Modriču.

Ulice grada su pod vodom i saobraćaj se odvija otežano. Grad je ostao bez električne energije, a pojedini dijelovi grada su jos uvijek bez struje.

Fotografije pogledajte OVDJE.

Izvor: Radio Modriča

Nastavite čitati

Društvo

VELIKO NEVRIJEME U REPUBLICI SRPSKOJ: Grad napravio haos

Objavio

u

By

Veliko nevrijeme praćeno obilnim padavinama zahvatilo je danas u poslijepodnevnim satima pojedina područja Bosne i Hercegovine.

Uz veliku količinu kišnih padavina koje su pale u glavnom gradu BiH i okolici, u pojedinim mjestima zabilježen je i grad.

Tako je zabilježen grad u Busovači i Ilijašu, a posebno velike količine grada pale su na Sokocu gdje je led stvorio bijeli pokrivač pa je naoko izgledalo kao da je pao snijeg.

Kako se može vidjeti na videu na Facebook stranici Crna hronika BiH, grad je na Sokocu prekrio čak i krovove kuća.

Video pogledajte OVDJE.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

POSTIGNUT DOGOVOR! Prevoznici prekidaju protest

Objavio

u

Već sutra će biti formirana radna grupa koja će prikupiti relevantne informacije i tražiti najbolji način da se pomogne prevoznicima, rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni unutrašnji transport RS.

Grbić je nakon sastanka sa Nedeljkom Ćorićem, ministrom saobraća i veza RS, rekao da su dogovorili da će prevoznici prekinuti bojkot, te da će se tražiti modaliteti kako da se prevoznicima pomogne.

Ćorić je rekao da je Vlada RS već imala neka rješenja kao što je ukidanje akciza na gorivo, ali da ovaj prijedlog nije usvojen na nivou BiH.

“Sutra ćemo formirati radnu grupu koja će da prikupi sve relevantne informacije kako da pomognemo prevoznicima”, rekaoje Ćorić.

Dodao je da nije uredu da gorivo u RS ima veće cijene nego neke druge države u okruženju.

Ćorić je dodao da su pokušali apelovati prema nadležnim institucijama i insistirati da se održi hitan sastanak u vezi sa problemimana graničnim prelazima.

Srna

Nastavite čitati

Trending