Pratite nas

Politika

Vlada svake godine kupuje za 70 radnika hiljade olovaka, makaze, držače za vizitke i kišobrane…

Objavio

u

Generalni sekretarijat Vlade Republikse Srpske potrošio je stotine hiljada maraka u posljenjih nekoliko godina na nabavku potrošnog kancelarijskog materijala kojeg je nemoguće potrošiti.

Pa se tako u posljednje tri godine za kanelarijski materijal svakog januara izdvajalo od 80.000 do 100.000 KM bez PDV-a za nove makaze, siljila za olovke, kalkulatore, držače za vizit karte, flipchart table, podloge za miševe, heft mašine….

 Posljednja nabavka datumirana je na 30.12.2020. godine i to na 79.960 KM bez PDV-a. Firma koja je špobijedila na tenderu je Primaprom d.o.o. iz Banjaluke kao jedina prijavljena.

Ista ova firma je pobijedila i prethodne godine na konkursu za dobavljača potrošnog kancelarijskog materijala. Tada su dobili 99.951 KM bez PDV-a.

A godinu prije toga, cijena ovog materijala je bila 79.352 KM bez PDV-a i tada je najbolja firma na konkursu bila Compex d.o.o iz Banjaluke.

I naravno, uvijek su ove firme bile jedini ponuđači.

Ono što je itetakao zanimjivo i jedinstveno u ovim nabavkama jeste činejnica da se svake godine nabavlja identičan materijal. Jeste da je riječ o potrošnom materijalu, kako se to navodi u obavještenju o javnoj nabavci, ali teško da neko može povjerovati da se makaze, heft mašine, držači za visitke tako lako potroše.

Posebno, ako znamo o kolikim količinama nabavljene robe se radi i za koliko radnika se to nabavlja.

Da podsjetimo, prema podacima Glavnog revizora, na dan 31.12.2019. godine u Generalnom sekretarijatu Vlade RS ukupno je zaposleno 70 izvršilaca, od čega 13 imenovanih lica, 12 državnih službenika, 42 namještenika i tri pripravnika.

E sad, pogledajmo malo u tenhičku specifikaciju nabavljene robe, odnosno potrošnog kancelarijskog materijala.

Tako se za 2019. godinu i 70 radnika u Sekretarijatu nabavilo preko 2.000 olovaka. Koje su se izgleda potrošile za godinu dana od konstantnog pisanja, pa je već sljedeće godine Vlada morala nabaviti tim istim radnicima još 1.800 takvih olovaka. 

Pošto dosta pišu, a posebno grafitnim olovkama, za radnike je nabavljeno prvo 100 šiljila, 1,5 po čovjeku, da bi se za samo godinu dana stvorila potreba za dodatnih 50 komada. 

Zanimljive su i potrebe Sekretarijata za heft mašinama koji je u jednoj godini nabavljeno 90, a u sljedećoj još 55. Takoše, začuđuje i brza potrošnja makaza, gdje je nakon 80 prvobitno nabavljenih, već sljedeće godine bilo potrebno kupiti još 30, kao i naljepnica za CD, kojih je za 2019. kupljeno 6.000, a za 2020. još 3.000. 

U potrošni materijal spada i držač za kišobrane koje svake godine iznova nabavljaju, kao i držači za vizit karte koji se nabavljaju iz godine u godinu. Tu su stotine svesaka, blokova, rokovnika… Razne čaše za olovke, flomasteri, gumice za brisanje, naliv pera i još mnogo toga što teško da mogu za godinu dana potrošiti radnici u Sekretarijatu. A pored toga, teško da se većina ovih stvari iz tehničke specifikacije ikad upotrijebi.

Ipak, možda je i najzanimljivije to što se cijene nabavke identičnog, odsnono prepisanog spiska materijala, sa različitim količinama skoro pa poklapaju.

(Buka)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Novi posao za porodicu Dodikovog kuma Radišića

Objavio

u

Vlada Republike Srpske je 2019. godine dva puta donosila Pravilnik o izmjeni i dopuni Pravilnika o priređivanju internet-igara na sreću i to isključivo sa jednim ciljem – da bi poslove posredovanja prijema uplata dobila kompanija nCity Network, koja je u vlasništvu Srećka i Renata Radišića, sinova presuđenog kriminalca i tajkuna Mileta Radišića.

UPRAVNI SPOR

Prema dopunjenom Pravilniku o priređivanju internet-igara na sreću, uplate su dozvoljene samo bezgotovinskim putem.

U Pravilniku se nigdje ne pominje raspisivanje bilo kakvog javnog poziva, što ukazuje na to da Lutrija Republike Srpske i resorno ministarstvo u ovom slučaju ne žele nadmetanje kako bi došli do što kvalitetnijeg saradnika.

Za to je bilo dovoljno odobrenje Ministarstva finansija, koje se izdaje na osnovu ispunjenih određenih uslova i to na rok od pet godina sa mogućnošću produženja.

Kompanija nCity Network dobila je odobrenje za posredovanje prijema uplata 24. decembra 2019. godine, odnosno 18 dana nakon donošenja Pravilnika o izmjeni Pravilnika o priređivanju internet-igara na sreću.

Drugim kompanijama trebalo je gotovo godinu da dobiju ovo odobrenje, pa se s pravom postavlja pitanje da li je Radišićeva kompanija privilegovana kada su u pitanju posredovanja prijema uplata.

Jedan od posrednika u plaćanju kod internet-igara na sreću podnio je isti zahtjev nekoliko dana nakon što je zahtjev podnio nCity, a odobrenje je dobio 11 mjeseci nakon Radišićeve kompanije.

Kladionica Meridian Tech pokrenula je zbog ovoga upravni spor pred Konkurencijskim vijećem BiH, ali nije uspjela dokazati zabranjena konkurencijska djelovanja na tržištu usluga posredovanja u plaćanju u internet-igrama na sreću na teritoriji Republike Srpske.

Advokat Nenad Baroš kaže da Ministarstvo finansija Republike Srpske tokom postupka nije dostavilo niti jednu riječ obrazloženja na osnovu čega je privrednom društvu nCity Network dato odobrenje za obavljanje poslova posrednika, iako navedeno društvo u momentu dobijanja odobrenja nije ispunjavalo uslove iz Pravilnika o priređivanju internet-igara na sreću u pogledu ostvarenog prometa.

USKLAĐENI STAVOVI

– Ministarstvo se na usmenoj raspravi obavezalo da će dostaviti pisano obrazloženje. Kao drugi primjer međusobno usklađenog djelovanja Ministarstva finansija i kompanije nCity navodim i podneske u ovom predmetu. Naime, iz podneska Ministarstva finansija RS od 4. februara 2021. godine, te podneska punomoćnika kompanije nCity od 5. februara 2020. godine, vidljivo je da su pojedini dijelovi u potpunosti identični, istakao je Baroš.

(Oslobođenje)

Nastavite čitati

Politika

Stanivuković odgovorio Igoru i Gorici: Imate više od 70 firmi, jer ste privatizovali ovu zemlju

Objavio

u

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković reagovao je na zajedničku izjavu kćerke i sina predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Gorice i Igora, u kojoj oni kažu da imaju četiri firme, a ne 60 kako je tvrdio Stanivkuković.

Stanivuković je, u objavi na Tviteru, kazao da njihove firme nisu samo one koje se vode na njihovom imenu, nego i one njihovih srodinka i drugih povezanih osoba.

– Gospodo, vaše kompanije nisu samo ono što se nalazi u vašem imenu i prezimenu. Vaše kompanije su takođe kompanije vaših zetova, kumova, nećaka i povezanih osoba na kojima rade. Ima ih više od 70, jer ste privatizovali ovu zemlju, ali to možete učiniti samo još godinu dana – napisao je Stanivuković.

Podsjećamo, u izjavi koja je objavljena ranije danas stoji da su u vlasništvu Gorice Dodik kompanije “Agape” Banja Luka, “Agro voće” Aleksandrovac i “Global Liberty” Laktaši, a u vlasništvu Igora Dodika “Fruit eco” Gradiška i “Global Liberty” Laktaši.

srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Porodica Dodik u velikom strahu: Igor i Gorica na crnoj listi SAD!!!

Objavio

u

Kako ekskluzivno saznaje portal Banjaluka-24.com Igor Dodik mogao bi uskoro završiti na crnoj listi USA. To znači da će sve firme i sva lica sa kojima je povezan imati sankcije ako budu poslovali sa njim i firmama koje se dovode u vezu sa njim!?

Zato su brže bolje izašli sa saopštenjem koje su “zvanične” njihove firme kako bi eventualnu sačuvali firme od sankcije koje su u njihovom vlasništvu ili pod njihovom kontrolom, a preko koje na godišnjem nivou izvuku iz budžeta Republike Srpske i po nekoliko desetina milona KM.

U javnosti se sve više spekuliše da će USA i EU da blokiraju račune svih povezanih lica i firmi koji su u bliskim vezama porodice Dodik.

Ministarstvo finansija USA je najavilo da će biti uskoro sankcionisani svi oni koji unose destabilizaciju na Balkan, a znamo da je upravo taj Milorad Dodik koji upravo sa svojom retorikom taj.

Biće svakako zanimljivo pratiti događaje i postupke od strane USA i EU prema političarima u BiH i to na sve tri strane.

Nastavite čitati

Trending