Pratite nas

Politika

Vlada svake godine kupuje za 70 radnika hiljade olovaka, makaze, držače za vizitke i kišobrane…

Objavio

u

Generalni sekretarijat Vlade Republikse Srpske potrošio je stotine hiljada maraka u posljenjih nekoliko godina na nabavku potrošnog kancelarijskog materijala kojeg je nemoguće potrošiti.

Pa se tako u posljednje tri godine za kanelarijski materijal svakog januara izdvajalo od 80.000 do 100.000 KM bez PDV-a za nove makaze, siljila za olovke, kalkulatore, držače za vizit karte, flipchart table, podloge za miševe, heft mašine….

 Posljednja nabavka datumirana je na 30.12.2020. godine i to na 79.960 KM bez PDV-a. Firma koja je špobijedila na tenderu je Primaprom d.o.o. iz Banjaluke kao jedina prijavljena.

Ista ova firma je pobijedila i prethodne godine na konkursu za dobavljača potrošnog kancelarijskog materijala. Tada su dobili 99.951 KM bez PDV-a.

A godinu prije toga, cijena ovog materijala je bila 79.352 KM bez PDV-a i tada je najbolja firma na konkursu bila Compex d.o.o iz Banjaluke.

I naravno, uvijek su ove firme bile jedini ponuđači.

Ono što je itetakao zanimjivo i jedinstveno u ovim nabavkama jeste činejnica da se svake godine nabavlja identičan materijal. Jeste da je riječ o potrošnom materijalu, kako se to navodi u obavještenju o javnoj nabavci, ali teško da neko može povjerovati da se makaze, heft mašine, držači za visitke tako lako potroše.

Posebno, ako znamo o kolikim količinama nabavljene robe se radi i za koliko radnika se to nabavlja.

Da podsjetimo, prema podacima Glavnog revizora, na dan 31.12.2019. godine u Generalnom sekretarijatu Vlade RS ukupno je zaposleno 70 izvršilaca, od čega 13 imenovanih lica, 12 državnih službenika, 42 namještenika i tri pripravnika.

E sad, pogledajmo malo u tenhičku specifikaciju nabavljene robe, odnosno potrošnog kancelarijskog materijala.

Tako se za 2019. godinu i 70 radnika u Sekretarijatu nabavilo preko 2.000 olovaka. Koje su se izgleda potrošile za godinu dana od konstantnog pisanja, pa je već sljedeće godine Vlada morala nabaviti tim istim radnicima još 1.800 takvih olovaka. 

Pošto dosta pišu, a posebno grafitnim olovkama, za radnike je nabavljeno prvo 100 šiljila, 1,5 po čovjeku, da bi se za samo godinu dana stvorila potreba za dodatnih 50 komada. 

Zanimljive su i potrebe Sekretarijata za heft mašinama koji je u jednoj godini nabavljeno 90, a u sljedećoj još 55. Takoše, začuđuje i brza potrošnja makaza, gdje je nakon 80 prvobitno nabavljenih, već sljedeće godine bilo potrebno kupiti još 30, kao i naljepnica za CD, kojih je za 2019. kupljeno 6.000, a za 2020. još 3.000. 

U potrošni materijal spada i držač za kišobrane koje svake godine iznova nabavljaju, kao i držači za vizit karte koji se nabavljaju iz godine u godinu. Tu su stotine svesaka, blokova, rokovnika… Razne čaše za olovke, flomasteri, gumice za brisanje, naliv pera i još mnogo toga što teško da mogu za godinu dana potrošiti radnici u Sekretarijatu. A pored toga, teško da se većina ovih stvari iz tehničke specifikacije ikad upotrijebi.

Ipak, možda je i najzanimljivije to što se cijene nabavke identičnog, odsnono prepisanog spiska materijala, sa različitim količinama skoro pa poklapaju.

(Buka)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

SALKIĆ ŽELI DA REPUBLIKA SRPSKA PROMIJENI IME! ” Snovi o dvije srpske države na Balkanu samo snovi”

Objavio

u

Republika Srpska nije dobra ni za Srbe ni za Srbiju, jer predstavlja direktnu poveznicu bosanskih Srba, ali i Srbije, sa onima koji su presuđeni za udruženi zločinački poduhvat i genocid.

Kazao je ovo potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić kao odgovor članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

– Posebno zbog činjenice što današnje političke vođe bosanskih Srba insistiraju na provođenju ideja i ostvarenju neostvarenih ratnih ciljeva o ujedinjenju bosanskih Srba i Srbije u jednu državu. Ovo je sasvim dovoljan razlog za poduzimanje aktivnosti svakog savjesnog državljanina BiH da se ovakve retrogradne snage demokratski poraze i pošalju u prošlost, tamo gdje borave i njihovi ideolozi – poručuje Salkić.

Dodaje kako snovi o dvije srpske države na Balkanu su bili i ostaju samo snovi, a “dio Bosne i Hercegovine koji se neopravdano zove RS nikad neće biti ništa drugo do Bosna i Hercegovina”.

On ističe da ako se šta treba mijenjati onda je to ime entiteta.

– Zbog činjenice da je naziv entiteta izvor sistemske diskriminacije, kršenja ljudskih prava i sloboda građana ovog entiteta koji nisu Srbi pravoslavci. Sve dok postoji ovakav naziv entiteta Bošnjaci, Hrvati i svi drugi građani koji nisu Srbi biće diskriminisani i neće moći ostvariti svoja prava zagarantovana Ustavom Bosne i Hercegovine. Naša je obaveza da zagovaramo i radimo na eliminaciji svih posljedica progona i genocida kao ključnih preduslova za normalizaciju stanja u Bosni i Hercegovini – zaključuje Salkić.

Faktor

Nastavite čitati

Politika

DODIK: Cijena struje ostaje niska za građane Srpske

Objavio

u

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ima dovoljno električne energije, da “Elektroprivreda” neće biti prodata i da će cijena struje uvijek ostati niska za građane.

– Naša “Elektroprivreda” neće biti prodata, ekipa koju predvodim to je spriječila. Da to nismo učinili danas bismo imali pet puta skuplju struju – rekao je Dodik napominjući da u predstojećem periodu treba raditi na više polja zbog globalnih dešavanja i tokova.

On je napomenuo da, ako Srpska već ne može određivati cijenu nafte, onda može struje.

– Cijena struje ostaće uvijek niska za naše ljude. Sva sreća pa imamo oko 35 odsto viškova i možemo da prodamo i time poklopimo gubitke koji nastaju u vezi sa domaći konzum – rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da je cijena električne energije u Srpskoj za stanovništvo niža za 44 odsto nego u Federaciji BiH.

– Manja je 60 odsto nego u Hrvatskoj, a 140 odsto nego u Italiji i na nekim drugim mjestima. I to je politika koju ćemo nastaviti – rekao je Dodik na Mrakovici, gdje je prisustvovao obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari.

On kaže da zna da se ono što treba da radi u budućem periodu svodi na nekoliko stvari.

– Da obezbijedim mir – to znam i to sam pokazao da mogu. Sigurnost, i to znam i pokazao sam, a ono što dodatno moram da radim je da obezbijedim dovoljno energije i hrane za naš narod zbog globalnih trendova – rekao je Dodik.

Srna

Nastavite čitati

Politika

POPOVIĆ TUŽI BANJCA! Pozvao istražne organe da objelodane ko je korisnik skaj aplikacije

Objavio

u

Nekadašnji potpredsjednik Narodne partije Srpske /NPS/Đorđe Popović pozvao je istražne organe da iznesu u javnost ko je korisnik skaj aplikacije.

Popović je naveo da će protiv predsjednika NPS-a Darka Banjca biti podnesena tužba za tvrdnje o skaj aplikaciji i blaćenju njegovog ugleda.

“Neću dozvoliti blaćenje mog ugleda i imena zarad jeftinih političkih poena i jasno iznesenih činjenica o raspadu stranke”, naveo je Popović u pisanoj izjavi.

Popović je ranije danas saopštio da je podnio neopozivu ostavku na sve funkcije u partiji i istupio iz članstva zajedno sa Opštinskim odborom iz Brčko distrikta za šta je, kako je naveo, odgovoran predsjednik NPS-a.

On je naveo u pisanoj izjavi da ne podržava način rada i pojedine odluke Banjca, kao i kadrovska rješenja i imenovanja za nosioce kandidatskih lista na području bijeljinske regije.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac rekao je danas da je Popović podnoseći ostavku na stranačke funkcije iznio dosta neistina i da NPS “ne može da nosi teret bilo kog pojedinca za kojeg postoji sumnja da je učestvovao u određenim radnjama”.

BL-PORTAL

Nastavite čitati

Trending