Pratite nas

Politika

Vlado Đajić uložio tri miliona KM u zgradu koja će biti srušena!

Objavio

u

Jedinstven slučaj u svijetu – Vlado Đajić, direktor u milionske dugove potonulog Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i predsjednik Gradskog odbora vladajućeg SNSD-a, ovih dana fasadu stavlja na zgradu koja će biti srušena!

Za to je izdvojio 197.653 KM. Sve se radi uz opravdanja hitnosti, borbe protiv koronavirusa, brige za stanovništvo… U pozadini je zapravo dijeljenje javnog novca firmama koje sam bira na tenderima. Stara banjalučka hirurgija za nepune dvije godine tako je „progutala“ skoro tri miliona KM. Na arhitektonskim zamislima i ugovorima je potpis direktora.

Kako je, u vrijeme korona-panike koju su stvarali vlastodršci, propala ideja premijera RS Radovana Viškovića da šator kupljen „od prijatelja“ podvali kao krajnje neophodnu mobilnu bolnicu, koju bi građani platili 4,2 miliona KM, Đajić se dao u sređivanje i dijeljenje ugovora po hitnom postupku.

Višković mu je čuvao leđa:

„Neko će reći da je to objekat koji je bio predviđen za rušenje. Da, da nije bilo korone, to bi se vjerovatno desilo, ali sada se situacija mijenja. Mi nemamo u RS drugi način da obezbijedimo rezervni broj ležajeva za jesen. Ne smijemo sjediti skrštenih ruku i čekati šta će se dešavati.“

Svijet polako popušta mjere, ali Đajić i dalje insistira na hitnim tenderima „u cilju adekvatnog reagovanja na novonastalu situaciju, a kako bi se spasili ljudski životi“.

Ali, još u aprilu prošle godine UKC je saopštio da ovo ipak neće biti bolnica za smještaj pacijenata zaraženih koronavirusom, već da su tu smješteni onkološki pacijenti.

OD PRVOG DO POSLJEDNJEG POSLA

“Ukoliko ne glasate za kandidata SNSD-a, ne zovite me više za bilo šta u vezi sa liječenjem u UKC RS!”

Poručio je Đajić, kao funkcioner SNSD-a uhljebljen u direktorsku fotelju, 29. septembra 2020. korona godine Čelinčanima, ali i građanima RS koji plaćaju devastirani zdravstveni sistem. Samo 18 dana ranije iz džepa tih istih građana izvukao je 1.578.250 KM.

Toliko je zapravo bio težak ugovor za sanaciju i adaptaciju stare hirurgije i njeno pretvaranje u Covid bolnicu. Za radove po principu “ključ u ruke” posao je dobila banjalučka firma “Delta MD”.

Od dvije pristigle ponude, direktor je odabrao skuplju, ali mu nije smetalo da navede da je birao “ekonomski najpovoljniju”. Prvu vrijednu 1.299.926 KM odbacio je iz nepoznatih razloga, drugu “Deltinu” prihvatio je i ugovor potpisao 11. septembra. U žurbi je dijelio posao, ali rok za završetak radova nije mu bio toliko bitan.

“Ugovor započinje danom potpisa ugovornih strana i traje do ispunjenja obaveza iz predmeta ugovora”, stajalo je u dokumentu.

Građanima, ni onima koji glasaju, ali i onima koji ga plaćaju, a ne glasaju za SNSD, nije objasnio ni dijeljenje novca netransparentnim pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja. Zaboravio ili ne, Đajić je 13. aprila te iste godine, za potpuno iste namjene razdijelio 602.998 KM.

– “Paroco-B Medical Equipment”, koji je inače angažovan i za gradnju i opremanje milionski vrijedne kardiohirurgije, dobio je 156.791 KM,

– “Omnicom” za opremanje medicinskim gasovima – 193.986 KM,

– “Elnos BL”za elektro-radove  – 63.963 KM,

– “Termomontaža” za sanaciju mreže grijanja – 30.084 KM,

– “Dekor“ Dragana Ružičića – 132.890 KM,

– “KMC”  za video-nadzor 25.284 KM.

Cifra se, dakle, tada popela na 2.181.248 KM.

Osim što zapošljava kadar iz zavičaja, kao na primjer pjevača Željka Derajića iz Branešaca kod Čelinca na mjesto PR-a UKC RS, direktor Đajić ne zaboravlja ni druge zemljake. Ružičić, inače preduzetnik iz Čelinca, iste godine pribilježio je i ugovor za sanaciju pulmologije u krugu hirurgije – 89.871 KM. Tu svakako nije kraj njegovom dekorisanju. Ugovor za gorepomenutu fasadu na zgradi potpisan je 2. februara ove godine, vrijedan 197.653 KM. Zemljaku dosad ukupno – 420.414 KM!

Đajić dobar dio poslova ugovori, procijeni vrijednost na basnoslovne cifre pa tek onda traži predmjer i predračun radova. Kada je ona za pretvaranje stare hirurgije u Covid bolnicu već skočila na više od dva miliona KM, po direktnom sporazumu angažovao je beogradski „Beging“ da mu zbavi i taj dokument – 6.962 KM.

Odlučio je da posao dovede do kraja. Namještaj, uključujući i onaj kancelarijski, kupovao je od „Adut plusa“ za 100.058 KM, dok je noćne ormariće i pokretne stolove nabavljao kod starih tender znalaca – „Paroco-B medical equipment“ za 152.760 KM. Zanimljivo, i na taj tender pristigle su dvije prihvatljive ponude, ona jeftinija od 111.150 KM odbačena je bez naročitog obrazloženja.

U junu prošle godine popravljao je klizna vrata za 503 KM, a „Omnicom“ je obezbijedio napajanje kiseonikom za 198.672 KM.

U SUSRET RUŠENJU

Prvi tenderski poslovi za uređenje objekta stare hirurgije podijeljeni su samo godinu nakon što je iz banjalučke Gradske uprave rečeno da će on zapravo biti srušen te da će na tom prostoru biti izgrađeno “komforno i nesvakidašnje stambeno-poslovno naselje sa parkovima”.

Tadašnji načelnik gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje, takođe, stranački uhljebljeni Slobodan Stanarević istakao je da je zemljište u vlasništvu UKC, a da s ovom zdravstvenom ustanovom Grad dogovara izgled novog regulacionog plana i budućeg „doktorskog naselja“.

“Namjera i zamisao rukovodstva UKC je da dio stanova u tom naselju daju doktorima, kako bi ih motivisali da ostaju ovdje. To je izvanredna ideja da rješavanjem stambenog pitanja zadržimo ljude ovdje. Regulacioni plan je u fazi prednacrta i trebamo još da porazgovaramo da sagledamo njihove želje i prostorne mogućnosti”, istakao je tada Stanarević.

Kada su završeni građevinski radovi i opremanje UKC RS, stara hirurgija je iseljena. Međutim, Đajić je vidio prostor za manevre.

(zurnal.info)

Nekategorisano

GUŽVA NA STARTU Ko će sve ući u trku za predsjednika Srpske

Objavio

u

By

Prijavu za učešće na opštim izborima u BiH, zakazanim za 2. oktobar, predali su 91 politička stranka i 17 nezavisnih kandidata, čime je ozvaničena predizborna trka u Bosni i Hercegovini.

Ono što je zanimljivo jeste da je od ovog broja čak 48 stranaka podnijelo prijavu da uđe u trku za predsjednika ili potpredsjednika Srpske.

Ko će na kraju od njih, zaista, i imati svog kandidata, ostaje da se vidi, ali za sada je sigurno da u trku za predsjednika Srpske ulaze Jelena Trivić iz PDP, Radislav Jovičić iz DNS i Zoran Kalinić iz pokreta Naša priča Republika Srpska.

I lider SNSD, Milorad Dodik, nedavno je izjavio da ta stranka planira imati svog kandidata u trci za predsjednika, a isto su ranije najavili i njegovi koalicioni partneri iz Ujedinjene Srpske, koji su takođe podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske.

Dogovor

Ko će od te dvije partije na kraju odustati od trke za predsjednika Srpske znaće se uskoro, s obzirom na to da je na posljednjem sastanku koalicije vladajuće većine dogovoreno da idu sa jednim kandidatom iza kojeg će stati sve stranke.

Na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije vidljivo je da su mogućnost da uđu u trku za predsjednika Srpske, pored navedenih stranaka, ostavili i NDP, SPS, SDS, Demos, Prva SDS, Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj, Demokratski centar RS Igor Davidović, Srpska napredna stranka RS – FBiH, Srpski narodni pokret, Ekološka partija RS, Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića, Seljačka stranka, Srpska napredna stranka FBiH, kao i do sada nepoznate stranke poput Novo doba, Re-Balans, Krug i Stranka život.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović potvrdio je da su podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske, ali da ne planira da ima svog kandidata.

– Prijavu smo podnijeli jer smo imali tu mogućnost, ali ne planiramo da kandidujemo nikoga na tu funkciju. Jasno je da ćemo podržati Jelenu Trivić – istakao je Vukanović za Srpskainfo.

Nesloga

Politikolog Darko Kuzmanović ističe da veliki broj prijava za funkciju predsjednika Srpske pokazuje ogroman stepen nesloge među opozicijom.

– Može se postaviti pitanje da li opozicija uopšte ima ikakvu šansu da u ovoj situaciji, sa ovolikim brojem stranaka koje su ostavile mogućnost da kandiduju nekoga na tu funkciju, pobijedi na izborima – kaže Kuzmanović za Srpskainfo.

S druge strane, kako dodaje on, ovoliki broj kandidata je pokazatelj ogromne količine sujete i ličnog egoizma koji ispoljavaju i kandidati i političke partije.

Da je svima prioritetan opšti interes, kako ističe Kuzmanović, što partije i kandidati konstantno predstavljaju, stranke bi se dogovorile.

– Određene stavove, koji im se i ne podudaraju, oni bi prevazišli i ustremili se ka ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je smjena vlasti. Međutim, do takve situacije nije došlo. Kada imamo veliki broj kandidata, naravno, takva situacija najviše odgovara SNSD, koji ima ogromne šanse da izađe kao pobjednik narednih izbora – smatra Kuzmanović.

Nezrelost

Ukoliko do toga dođe, ističe on, krivci će biti opozicione političke partije i kandidati koji nisu bili u stanju da pregovaraju. Kuzmanović kaže da su se opozicioni političari u velikoj mjeri ponašali nezrelo u političkom smislu.

– Ono što sam i ranije predlagao, a da bi se stalo u kraj ovakvoj situaciji, jer je bilo jasno da kandidati i političari neće biti u stanju da prevaziđu svoje sujete, jedino rješenje bilo bi uvođenje dvokružnog izbornog sistema. Time bi se napokon stalo u kraj ovakvim praksama i situacijama – uvjeren je Kuzmanović.

On kaže da dvokružnim izbornim sistemima u prvom krugu može biti i 50 kandidata za funkciju predsjednika, ali u drugi izborni krug prolaze samo dva najbolja.

– U toj situaciji kandidati imaju i veći legitimitet, a s druge strane, veći je demokratski potencijal samih izbora. Dvokružni izborni sistem bi s jedne strane eliminisao marginalne političke figure u trci za inokosne funkcije, a s druge strane donio i druge razne benefite kada su u pitanju izbori – zaključuje Kuzmanović.

TRKA ZA POTPREDSJEDNIKA

Osim za predsjednika Srpske, očito je da će građani imati i šarolik izbor kada je u pitanju kandidat za potpredsjednika Republike Srpske, jer su trku najavile brojne stranke.

Prijavu su podnijeli DF, Bosanskohercegovački BH zeleni, Hrvatska kršćanska demokratska unija BiH, HDZ 1990, HDZ BiH, Narodni evropski savez BiH, NS, A-SDA, Narod i pravda, Nezavisni blok – BN, Savez za novu politiku, Stranka za BiH, Građanski savez, Platforma za progres, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatska demokratska unija BiH, SDP BiH, BPS Sefer Halilović, HSP dr Ante Starčević BiH, Liberalna stranka BiH, SDA, Hrvatska stranka prava BiH, SMS, BOSS, Hrvatski savez HKDU-Hrast, te Hrvatska stranka prava BiH i Herceg-Bosne.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Vozač, saradnici i obezbjedjenje Milana Radovića sudionici tuče u banjalučkom noćnom klubu?!

Objavio

u

By

Prema izvorima faktormagzina u tuči koja se rano jutros dogodila u jednom banjalučkom noćnom klubu učestovali su vozač, saradnici i pratioci predsjednika Gradskog odbora SDS-a Banjaluka, Milana Radovića.

Incident se dogodio jutros oko četri časa a iz policije su saopštavajući incijale naveli da je jedna osoba uhapšena dok se za još nekoliko traga.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da su operativnim radom jutros identifikovali i uhapsili J.K. iz Banjaluke.

“Za osobama D.I., M.I. i M.Ć., a zbog postojanja osnova sumnje da su sa J.K. učestvovala u tuči, se traga”, rekli su u policiji.

Nadležnoj policijskoj stanici, oštećeni su juče oko 4 časa prijavili su da su u noćnom klubu u Banjaluci fizički napadnuti od strane više nepoznatih osoba.

“Oštećenim osobama je ukazana ljekarska pomoć na Univerzitetsko – kliničkom centru Republike Srpske. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka”, poručili su iz policije.

Izvor: Faktor magazin

Nastavite čitati

Politika

Vučić: BiH uvela sankcije Rusiji, Dodika i Srpsku nisu pitali

Objavio

u

By

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je BiH uvela sankcije Rusiji dajući na svih 23 deklaracije pozitivno mišljenje protiv Rusije, ali da ne misli da to ima veze sa Republikom Srpskom.

Nastavite čitati

Trending