Pratite nas

Društvo

Voćnjaci u vlasništvu porodice Dodik prioritet za dobijanje pomoći

Objavio

u

Dok firme u vlasništvu porodice Dodik dobijaju pomoć i podsticaje, posao većine ostalih voćara u Republici Srpskoj propada.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske nedavno je saopštilo da je isplaćena pomoć zbog šteta od mraza u uslovima izazvanim pandemijom korona virusa za hiljadu proizvođača voća.

„Za štetu od mraza isplaćeno je 865.605 KM za više od hiljadu proizvođača voća i 2.100 hektara zasada oštećenih od proljećnog mraza, te je izdvojeno dodatnih 500.000 KM za zanavljanje voćnih zasada“, saopšteno je 3. septembra iz resornog ministarstva.

Radi se o čistoj laži, jer je pomoć uplaćena za samo 261 proizvođača voća, što potvrđuje i spisak onih koji su pomoć dobili, a koji posjedujemo.

Među proizvođačima voća koji su dobili pomoć, kako bi sanirali posljedice mraza, su i dvije firme u vlasništvu porodice Dodik.

„Agro voću“ je isplaćeno 49.589,45 KM, dok je firma „Global liberty“ inkasirala 8.787,99 konvertibilnih maraka. Suvlasnici firme „Agro voće“ su Goran i Gorica Dodik, brat i kćerka Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, dok suvlasništvo za „Global liberty“ iz Laktaša pripada pored Gorice i Igoru Dodiku, sinu Miloradovom.

Nije poznato kojim su se kriterijumima rukovodili predstavnici Ministarstva poljoprivrede RS kada su birali kojim voćarima će isplatiti pomoć, ali je notorno da se među njima nalaze i dvije firme u vlasništvu porodice lidera SNSD-a. Nije prvi put da Vlada RS pomaže poljoprivredni biznis ove porodice.

U maju prošle godine poslovni portal Capital je objavio da su preduzeća u vlasništvu Dodikovog sina i brata dobila više od 14 tona regresiranog goriva i oko 90.000 maraka podsticaja, među kojima je i podrška za nabavku traktora.

Resorno ministarstvo je dodijelilo 21.000 KM preduzeću „Agro voće„ iz Laktaša za nabavku traktora, objavio je tada Capital.

Dok firme u vlasništvu porodice Dodik dobijaju pomoć i podsticaje, posao većine ostalih voćara u Republici Srpskoj propada. U poslednje dvije godine u Srpskoj  iskrčeno je ili je proizvodnja obustavljena u nekoliko stotina voćnjaka, zbog štete koje su nanijeli mrazevi, nekontrolisanog uvoza voća iz inostranstva, ali i potpune nebrige vlasti za poljoprivredu i poljoprivrednike.

Početkom godine voćari su zbog očajne situacije u kojoj su se našli najavljivali štrajk, ali se u cijelu priču upleo Dodik, naloživši ministru poljoprivrede Borisu Pašaliću da sa voćarima organizuje sastanak.

Dodik i Pašalić su se 24. aprila sastali s voćarima u Gradišci. Očekivano, dvojac Dodik – Pašalić je voćare preveo žedne preko vode, obaćavši im da će im Vlada RS isplatiti pomoć od 1.500 KM po hektaru ako odustanu od pobune.

Voćari su odustali od štrajka, situacija se smirila, a epilog je poznat. Umjesto obećanih tri miliona KM i 1.500 KM po hektaru, isplaćeno je svega 865.605 maraka i 670 KM po hektaru i to ne za hiljadu proizvođača, već samo njih 261, među kojima su i dvije firme porodice Dodik.

Voćarstvo u Republici Srpskoj je grana koja brzo propada, mnogi voćari odustaju od tog posla, ali vlast to ne brine. Bitno je da ima novca za pomoć i podršku firmama porodice Dodik, koja je svoje poslove razvila od poljoprivrede preko ugostiteljstva do IT tehnologija.

(Žurnal)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

U funkciji još jedan radar u Banjaluci

Objavio

u

U naselje Srpske Toplice, u neposrednoj blizini Osnovne škole “Branislav Nušić” u Banjaluci od danas je u funkciji deseti stacionirani radan, potvrđeno je iz Minstarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“Ovaj radar nalazi se na lokaciji, magistralni put MI – 101, u Ulici Manjačkih Ustanika, gdje je ograničenje brzine 40 km/h”, naveli su iz MUP-a RS.

Nezavisne

Nastavite čitati

Društvo

Radnici u javnom sektoru ogorčeni na SNSD: Umjesto praznika, odveli ih na stranački skup

Objavio

u

SNSD i Vlado Đajić dotakli su dno. Nakon što je javnost informisana da ja na sve zaposlene u Vladi i ministarstvima, te institucijama RS izvršen nezapamćen pritisak da učestvuju u manifestaciji povodom Dana srpskog jedinstva, juče je Đajić otišao i korak dalje.

Nakon što se većina zaposlenih u republičkim organima uprave pojavila na zakazanom mjestu u zakazano vrijeme, pogotovo oni zaposleni u blizini Administrativnog centra RS na koje je vršen najveći pritisak, radnici su shvatili da nije dovoljno što su dovedeni da stvore utisak da Dodik i SNSD ima podršku naroda, nego su još natjerani da umjesto iza srpskih zastava stanu iza Dodikove stranačke zastave!

Vlado Đajić je bio dovoljno drzak da se ovom prevarom i pohvali, pa kaže kako je riječ o defileu “Gradskog odbora SNSD” Banja Luka, iako je svakom jasno da je kompletan defile sačinjen od radnika iz javnog sektora. Poniženi radnici su bili ogorčeni, barem ogromna većina njih koja radi za platu i gleda bahaćenje SNSD-ovih “asova” i “starleta”. Naravno, bilo je i onih koji su u svemu iskreno uživali kao što je grupa na slici, koju redom čine isključivo uposlenice ministarstva finasija i ekonomskih odnosa- na čijem čelu su SNSD ministri! Jedini koji su donekle uspjeli da se obrukaju poput Đajića i SNSD su Stevandić i US, koji po Banjaluci razvijaju srpske zastave u trenucima dok su im najviše rangirani stranački funkcioneri u bjekstvu zbog višemilionskog kriminala u Institutu za javno zdravstvo. Lažni patriotizam SNSD i njihovih satelit stranaka se tako i potpuno ogolio pred građanima, kojima je očigledno dosta mazanja očiju i korištenja srpskih zastava, srpskih boraca i patriotskih osjećanja u svrhe bjesomučnog bogaćenja nekolicine dezertera, ratnih profitera i njihovih porodica.

Nastavite čitati

Društvo

Novi udar na džepove građana Srpske: Nakon piletine poskupljuju i jaja

Objavio

u

Promjene u Evropi diktiraju kretanja i na domaćem tržištu, a nakon što je piletina poskupjela od 50 do čak 100 odsto, očekuje se i skok cijena konzumnih jaja.

Rekao je to za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja zajednice živinara RS Predrag Miličić, naglasivši da je najveći poremećaj izazvalo poskupljenje kukuruza, koji je osnovna sirovina za pripremanje stočne hrane, a osim toga skočila je cijena i sojine sačme.

Govoreći o proizvodnji jaja, pojašnjava da je u tom segmentu stanje još teže.

– Suočeni smo sa prevelikom proizvodnjom u regionu i prekomjernim uvozom jaja na naše tržište iz okruženja, tako da su domaći proizvođači ostvarili veoma ozbiljne gubitke – istakao je Miličić, koji je i direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara, koje jedino u BiH izvozi jaja za industrijsku preradu u Evropsku uniju.

Miličić pojašnjava da je plasman jaja u EU nastavljen te da su na taj način djelimično smanjili višak ponude na domaćem tržištu.

– S obzirom na to da dolazi do promjena cijena konzumnih jaja u EU, neminovno je da će doći do rasta cijena i kod nas. Prinuđeni smo da uskladimo cijene sa troškovima proizvodnje. Teško je prognozirati koliko će cijene rasti. Sigurno je da će biti znatno manje poskupljenje u odnosu na rast cijena sirovina, a da li će biti deset ili 20 odsto, vidjećemo – rekao je Miličić.

Dodao je da je povećano interesovanje fabrika za jaja za preradu, ali da je za domaće proizvođače krajnji cilj plasman konzumnih jaja na evropsko tržište.

Miličić ističe da živinarima ne ide na ruku ni komplikovanje opšte političke situacije u BiH, zbog koje su najvažnije stvari za proizvođače na neki način skrajnute.

– Postigli smo dogovore sa predstavnicima Kancelarije za veterinarstvo BiH, koja je nosilac posla i očekujemo sastanke do kraja mjeseca i informacije o pregovorima sa Briselom – pojasnio je Miličić.

Preduzeće “Agreks” je prvo u Srpskoj i BiH dobilo dozvolu za plasman jaja “B” klase u EU, a prvi kamioni otišli su u Hrvatsku u januaru prošle godine.

Ponuda u marketima

S obzirom na to da proteklog mjeseca gotovo nije bilo moguće pronaći pileće bijelo meso u domaćim marketima, živinari ističu da se tržište postepeno stabilizuje. Osim nestašice cijena pilećeg bijelog mesa je u pojedinim marketima dostigla deset maraka po kilogramu.

Glas Srpske

 

Nastavite čitati

Trending