Pratite nas

Nekategorisano

Vojin Mijatović pisao Porfiriju: Od patrijarha tražio da pomogne Fati Orlović

Objavio

u

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH pisao je Porfiriju, patrijarhu Srpske pravoslavne crkve s molbom da pomogne nani Fati Orlović.

„Velika mi je čast što sa ove vremenske distance od Vašeg ustoličenja mogu da Vam se obratim i zahvalim što nastavljate pokazivati da vjerske zajednice mogu dati ogroman doprinos društvu u prevladavanju napetosti, te stvaranju i njegovanju dijaloga, razumijevanja i tolerancije. Prema tome, molim Vas da ovu čestitku ne shvatite kao zakašnjelu i kurtoaznu, nego iz punog srca i za sve učinjeno za ovo kratko vrijeme“, počeo je Mijatović.

Prisjetio se izjave u kojoj je patrijarh Porfirije prije nekoliko godina istakao da će, kako kaže, cijelim svojim bićem uz milost Božju raditi na povezivanju ljudi i uspostavljanju mostova među ljudima.

„Na toj velikoj misiji zacjeljenja teških rana u narodima na ovim prostorima i izgradnje međusobnih povjerenja puno je prepreka. Za Vašu svetu pastirsku dužnost, kao i za sve nas potrebno je vrijeme za krucijalno pomirenje, ali svako od nas može dati značajan doprinos u rješavanju problema pojedinca, te Vam se obraćam s molbom za pomoć u prevazilaženju jednog od mnogih koji su prisutni“, kazao je Mijatović.

Zatim je nastavio, zamolivši patrijarha da svojim neupitnim i dokazanim autoritetom pomogne u slučaju izmještanja crkve sa parcele i dvorišta Fate Orlović u mjestu Konjević Polje u opštini Bratunac.

„Tragična sudbina Fate Orlović počinje 1995. godine kada su joj u genocidu u Srebrenici ubijeni muž i 20 članova porodice. Dok su se Fata sa sedmero djece i preživjeli članovi porodice nalazili u izbjeglištvu, imovina im je izuzeta u korist Crkvene opštine Drinjača bez zakonskog postupka eksproprijacije, te je na toj lokaciji izgrađena crkva. Poslije više od 20 godina trajanja sudskih postupaka, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, kao najviša pravosudna instanca je u oktobru 2019. godine donio presudu u kojoj je naloženo uklanjanje crkve sa imanja porodice Orlović sa rokom izvršenja 1. april 2020. godine“, pojašnjavao je Mijatović.

Indolentnost prema ovom nezakonitom postupku crkvenih i političkih struktura tog vremena i politizacija RS u ranijem periodu su, smatra, neutralisali bilo kakvu mogućnost dogovora.

„Danas, dnevno-politički sitni interesi i opstrukcija pravosnažne presude karakteriše Srpsku pravoslavnu crkvu kao saučesnika u otimanju tuđe neprikosnovene imovine. Nedostojan sam da Vašoj Svetosti tumačim crkvene kanone za zloupotrebu materijalne prirode i sve ostale Vaše svetonazore, ali Vas molim da učinite sve što je u Vašoj moći u rješavanju ovog problema, između ostalog, i iz poštovanja prema godinama i tragičnoj sudbini Fate Orlović. Molim Vas da budete, kao što ste rekli, Božje oko koje drugačije cijeni čovjeka-cijeni ga po srcu“, poručio je Mijatović.

Osim svega navedenog, otkrio je još jedan od svojih motiva za ovu molbu.

„Važno je da ispunjavamo zakone, da praštamo i tražimo oproštaj. Bez toga mi ne samo da nismo hrišćani, nego se može reći da nismo ni ljudi. To što je hrišćansko, to je autentično i ljudsko. Potpuno svjestan da Vašim autoritetom možete izdejstvovati da se crkva izmjesti sa zemljišta Fate Orlović, molim Vas da shvatite da ovo nije samo rješavanje imovinskog problema jedne porodice, već jasan signal svima u Bosni i Hercegovini ali i regionu, da je kamen temeljac budućnosti normalizacija odnosa, ali i konačni dogovor srpskog i bošnjačkog narod na ovim prostorima. To što smo radili u prošlosti nam nameće obavezu da budemo iskreniji i bolji prema budućnosti i našim naraštajima“, kazao je Mijatović.

Na kraju ga je zamolio da upotrebi svoj autoritet te je istakao da mu ne piše kao potpredsednik jedne političke partije, već kao čovjek, kao Srbin i Bosanac, koji je odrastao na 100 metara od Saborne crkve i Patrijaršije, i kao dijete koje je pohađalo Osnovnu školu Kralj Petar I, koja dijeli dvorište sa Sabornom Crkvom, tik uz Kalemegdansku Tvrđavu.

banjaluka.net

Nekategorisano

Ko je Dodikov pilot Boban Kusturić?

Objavio

u

Boban Kusturić važi za čovjeka od velikog povjerenja Milorada Dodika. Međutim, Dodik u poslednje vrijeme izbegava da leti sa njim jer je upozoren da njegov miljenik u poslednje vrijeme koristi veliku količinu raznih opijata.

Dospio je u žižu javnosti kada su građani saznali kako se koriste državni resursi, i to da folk zvijezda Ceca Ražnjatović leti helikopterima Vlade RS.

Boban Kusturić je direktor Helikopterskog servisa RS, te ima više ličnih kadrova na važnim pozicijama i to:

Svoju kumu Dušicu Vidaković (koja je vrlo “bliska prijateljica” Milorada Dodika) je postavio za zamjenika direktora Helikopterskog servisa RS, kao i na poziciju člana Savjeta Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine;

Svoju prvu suprugu Dijanu Milanković je postavio za generalnog direktora RTRS;

Svog brata Dejana Kusturića je postavio za direktora Fonda Zdravstvenog osiguranja;

Svog drugog kuma  Čedomira Šušnjar postavio za direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA);

Od brata suprugu je zaposlio u Palatu Predsjednika RS kao sekretaricu;

Svog šurijaka Slavišu Milanković je progurao za zamjenika načelnika Prnjavora;

Povezan je “mnogo” sa direktorom policije Sinišom Kostrešević, kao i sa sinom Igorom Dodik;

Dovodi se u vezu da kontakte sa bezbjednosno interesantnim licima iz regiona, te zbog toga obavještajno-sigurnosne službe sumnjaju da Helikopterima Vlade RS prevozi nedozvoljene stvari;

Poznato je obavještajnim strukturama da ima veliku količinu novca, pa će biti interesantno posmatrati kako će dokazati svoj kapital.

Zbog ovakve kadrovske politike u SNSD-u opravdano i vlada nezadovoljstvo, što je još jedna potvrda da je Republika Srpska postala privatna država “PORODICE & CO”!

Nastavite čitati

Nekategorisano

Slučaj “Memić”: Jednomjesečni pritvor za Alisu

Objavio

u

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Alisi Ramić (djevojačko Mutap) te Muameru Ožegoviću, recepcionaru ilidžanskog hotela Crystal u vrijeme smrti Dženana Memića.

Sudska je to odluka nakon što je pred Sudom BiH juče održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH, koje je zatražilo jednomjesečni pritvor za Alisu Ramić (Mutap), bivšu djevojku Dženana Memića, i još tri osobe koje se dovode u vezu s ovim slučajem, prenosi portal Klix.

Aktivni i bivši pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Mjera pritvora, između ostalog, predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Tužioci su napomenuli da se oni terete za organizovani kriminal, tj. pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, protuzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza.

Ranije ove godine uhapšeni su Alisin otac Zijad Mutap, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac i službenik MUP-a KS Josip Barić. Oni su uhapšeni u sklopu istrage o eventualnim nezakonitostima u istrazi stradanja Dženana Memića 2016. godine. 

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Baja Mali Knindža 25. juna u Banjaluci

Objavio

u

U ljetnoj bašti konjičkog kluba Čokorska polja 25. juna sa početkom u 20 časova nastupiće Baja Mali Knindža.

Cijena ulaznice je 20 KM, a karte se mogu kupiti u Jova baru i Konjičkom klubu.

☎️ Informacije na brojeve telefona: 066/066-555, 051/273-111

Nastavite čitati

Trending