Pratite nas

Politika

VRAĆAMO SE U INSTITUCIJE BIH, ali pod jednim uslovom: Dodik IZNIO jasan stav preko čega se NE MOŽE PRELAZITI!

Objavio

u

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a je predložio da NS RS podrži da uslov za povratak predstavnika RS u institucije BiH bude donošenje zakona kojim bi RS i konstitutivni narodi bili zaštićeni od klevete i nazivanja genocidnim.

Pored toga, Dodik je predložio da NS RS potvrdi zaključke o povlačenju saglasnosti na poreze, vojsku i pravosuđe, i da se ide dalje u pregovore.

Što se tiče nadležnosti RS, predložio je da parlament usvoji dvije antikorupcijske mjere, od kojih se jedna odnosi na zakon o finansiranju stranih subjekata koji djeluju u RS, po uzoru na sličan američki zakon. Takođe, predložio je uspostavljanje antikorupcionog tima u NS RS, na čijem čelu bi bio predstavnik opozicije, koji bi preispitao sve antikorupcijske mjere koje je donijela vlast do sada.

Takođe, istakao je da je RS potreban zakon o ispitivanju porijekla imovine, a pozvao je predstavnike opozicije da podrže sve ove mjere.

Na početku svog govora, Dodik je optužio opoziciju da je s Gabrijelom Eskobarom, specijalnim izaslanikom SAD, pristala da razbije srpsko jedinstvo u zamjenu za sankcije Miloradu Dodiku i ATV-u.

On je rekao da je opoziciji jedina tema on, i da oni ne znaju šta žele kada je u pitanju koncept kako oni vide RS i srpsko pitanje.

Dodik je rekao da ekonomija RS nikad nije bila bolja, kao ni vidljivost RS na međunarodnom planu, uključujući Rusiju, Kinu, Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku.

– Opozicija tvrdi da RS nema prijatelja, a ja vam tvrdim da ima – rekao je Dodik, i dodao da ima i prijatelja za koje još ne može javno da govori.

– Imamo dobru regionalnu saradnju, dobre odnose sa Srbijom i Rusijom i Srpskom pravoslavnom crkvom i široki krug prijatelja – rekao je Dodik i dodao da RS ima svoj teritorij, izabranu vlast, narod, što su, kako je rekao, osnovni elementi za državu.

– Mi smo skrenuli na RS globalnu pažnju to je uspjela jedna mala zajednica jer se bori za slobodu i prava koja ima po ustavu – rekao je Dodik, prenose Nezavisne novine.

Izvor: Nezavisne novine

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

SALKIĆ ŽELI DA REPUBLIKA SRPSKA PROMIJENI IME! ” Snovi o dvije srpske države na Balkanu samo snovi”

Objavio

u

Republika Srpska nije dobra ni za Srbe ni za Srbiju, jer predstavlja direktnu poveznicu bosanskih Srba, ali i Srbije, sa onima koji su presuđeni za udruženi zločinački poduhvat i genocid.

Kazao je ovo potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić kao odgovor članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

– Posebno zbog činjenice što današnje političke vođe bosanskih Srba insistiraju na provođenju ideja i ostvarenju neostvarenih ratnih ciljeva o ujedinjenju bosanskih Srba i Srbije u jednu državu. Ovo je sasvim dovoljan razlog za poduzimanje aktivnosti svakog savjesnog državljanina BiH da se ovakve retrogradne snage demokratski poraze i pošalju u prošlost, tamo gdje borave i njihovi ideolozi – poručuje Salkić.

Dodaje kako snovi o dvije srpske države na Balkanu su bili i ostaju samo snovi, a “dio Bosne i Hercegovine koji se neopravdano zove RS nikad neće biti ništa drugo do Bosna i Hercegovina”.

On ističe da ako se šta treba mijenjati onda je to ime entiteta.

– Zbog činjenice da je naziv entiteta izvor sistemske diskriminacije, kršenja ljudskih prava i sloboda građana ovog entiteta koji nisu Srbi pravoslavci. Sve dok postoji ovakav naziv entiteta Bošnjaci, Hrvati i svi drugi građani koji nisu Srbi biće diskriminisani i neće moći ostvariti svoja prava zagarantovana Ustavom Bosne i Hercegovine. Naša je obaveza da zagovaramo i radimo na eliminaciji svih posljedica progona i genocida kao ključnih preduslova za normalizaciju stanja u Bosni i Hercegovini – zaključuje Salkić.

Faktor

Nastavite čitati

Politika

DODIK: Cijena struje ostaje niska za građane Srpske

Objavio

u

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ima dovoljno električne energije, da “Elektroprivreda” neće biti prodata i da će cijena struje uvijek ostati niska za građane.

– Naša “Elektroprivreda” neće biti prodata, ekipa koju predvodim to je spriječila. Da to nismo učinili danas bismo imali pet puta skuplju struju – rekao je Dodik napominjući da u predstojećem periodu treba raditi na više polja zbog globalnih dešavanja i tokova.

On je napomenuo da, ako Srpska već ne može određivati cijenu nafte, onda može struje.

– Cijena struje ostaće uvijek niska za naše ljude. Sva sreća pa imamo oko 35 odsto viškova i možemo da prodamo i time poklopimo gubitke koji nastaju u vezi sa domaći konzum – rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da je cijena električne energije u Srpskoj za stanovništvo niža za 44 odsto nego u Federaciji BiH.

– Manja je 60 odsto nego u Hrvatskoj, a 140 odsto nego u Italiji i na nekim drugim mjestima. I to je politika koju ćemo nastaviti – rekao je Dodik na Mrakovici, gdje je prisustvovao obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari.

On kaže da zna da se ono što treba da radi u budućem periodu svodi na nekoliko stvari.

– Da obezbijedim mir – to znam i to sam pokazao da mogu. Sigurnost, i to znam i pokazao sam, a ono što dodatno moram da radim je da obezbijedim dovoljno energije i hrane za naš narod zbog globalnih trendova – rekao je Dodik.

Srna

Nastavite čitati

Politika

POPOVIĆ TUŽI BANJCA! Pozvao istražne organe da objelodane ko je korisnik skaj aplikacije

Objavio

u

Nekadašnji potpredsjednik Narodne partije Srpske /NPS/Đorđe Popović pozvao je istražne organe da iznesu u javnost ko je korisnik skaj aplikacije.

Popović je naveo da će protiv predsjednika NPS-a Darka Banjca biti podnesena tužba za tvrdnje o skaj aplikaciji i blaćenju njegovog ugleda.

“Neću dozvoliti blaćenje mog ugleda i imena zarad jeftinih političkih poena i jasno iznesenih činjenica o raspadu stranke”, naveo je Popović u pisanoj izjavi.

Popović je ranije danas saopštio da je podnio neopozivu ostavku na sve funkcije u partiji i istupio iz članstva zajedno sa Opštinskim odborom iz Brčko distrikta za šta je, kako je naveo, odgovoran predsjednik NPS-a.

On je naveo u pisanoj izjavi da ne podržava način rada i pojedine odluke Banjca, kao i kadrovska rješenja i imenovanja za nosioce kandidatskih lista na području bijeljinske regije.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac rekao je danas da je Popović podnoseći ostavku na stranačke funkcije iznio dosta neistina i da NPS “ne može da nosi teret bilo kog pojedinca za kojeg postoji sumnja da je učestvovao u određenim radnjama”.

BL-PORTAL

Nastavite čitati

Trending