Pratite nas

Region

VUČIĆ: Prošla su vremena kada su Srbiju mogli da ucjenjuju, mi sjedimo na svojoj stolici

Objavio

u

Lideri EU i Zapadnog Balkana danas su se sastali u Briselu, a glavne teme bit će napredak u procesu eurointegracija i izazovi povezani sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se pred početak Samita.

– Prošla su vremena u kojima slobodne i nezavisne države neko može da ucjenjuje i pritiska. Mi smo ovdje došli kod prijatelja, vjerujem u evropsku budućnost Srbije i regiona. Mi ćemo se zajedno sa prijateljima iz regiona boriti za evropsku budućnost poštujući sebe. To da smo uplašeni, a neki su mnogo mali a neki mnogo veliki ostavite za nekog drugog, to su priče za malu djecu i davno su prošla ta vremena.

Značaj Srbije

– Sjeverna Makedonija je za nas prijateljska i bratska zemlja. Sve što osjećate vi u Skoplju i Sjevernoj Makedoniji, kao da osjećamo mi u Beogradu. Mi ništa od vas ne tražimo i ne očekujemo, samo da ubrzano razvijamo naše prijateljske i bratske odnose i vjerujem da ćemo uvijek i na evropskom putu i na svim drugim putevima biti zajedno – poručio je Vučić iz Brisela.

Predsjednik na pitanje medija iz regiona, da li očekuje kritike na Samitu EU – Zapadni Balkan u Briselu zbog neuvođenja sankcija Rusiji, rekao je da ima spreman odgovor na te kritike i poručio da Srbija sjedi na svojoj stolici.

– Očekivao ili ne očekivao, dobit će odgovor – rekao je Vučić, na pitanje novinarke.

Upitan kako gleda na to što su premijer i predsjednik Hrvatske izjavili ranije da Srbija više ne može sjedeti na dvije stolice, Vučić kaže:

– Srbija sjedi na svojoj stolici i nisu vaš premijer i vaš predsjednik oni koji će da vode politiku Srbije, već građani Srbije preko svog rukovodstva. Ali, im čestitam na tome što bi mnogo željeli da vode politiku Srbije. To pokazuje kakav je značaj Srbije i želim im sve najbolje.

Učešće lidera zemalja

Na pitanje da prokomentariše to što je njemački kancelar Olaf Šolc (Schiolz) rekao ranije da očekuje da Srbija prizna Kosovo, Vučić je kratko odgovorio:

– I ja sam njemu rekao, da mi to ne očekujemo.

Podsjetimo, nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, Aleksandar Vučić, Edi Rama i Dimitri Kovačevski, jučer su donijeli odluku o zajedničkom odlasku na samit EU- Zapadni Balkan. U jučerašnjem razgovoru Vučića, Rame i Kovačevskog usaglašeni su i principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora sa brojnim zvaničnicima Evropske unije, saopćeno je iz Predsjedništva Srbije.

Učešće lidera zemalja “Otvorenog Balkana” na samitu bilo je neizvjesno, jer su predstavnici Skoplja, nezadovoljni tretmanom EU prema ovoj državi, razmišljali da ne putuju u Brisel, a Rama i Vučić bili su spremni da se solidarišu sa Sjevernom Makedonijom.

Inače, Samit će biti održan prije podne, a jedna od ključnih tema je usklađivanje Zapadnog Balkana sa evropskim vrijednostima i Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Unije, piše Kurir.

Region

Majka sa komšijom savladala manijaka do dolaska policije “Pratio je djevojčicu (12), pa je vukao za ruku da je vodi na piće”

Objavio

u

Ovo je samo početak alarmante poruke koja je osvanula u jednoj zatvorenoj Fejsbuk grupi, a koju je objavila jedna mama iz Beograda.

Ona je navela da je njenu kćerku u večernjim satima, oko 20.30, čovjek star oko 60 godina zaustavio njeno dijete od 12 godina i vukao je za ruku da je vodi na piće.

U objavi takođe piše:

– Prije dva dana je zaustavio da joj kaže da je jako lijepa, a onda je pratio dva dana da bi je zaustavio kod Marijela… Pozvala sam policiju i oni su otišli da ga traže… Šokirana od cijele situacije ostala sam da sjedim na terasi sa kćerkom, mojom majkom i komšijom… Slučajno smo pogledali ko prolazi ulicom i vidjeli čovjeka duge sijede kose vezane u rep u crnoj majici i crnim pantalonama… Pitala sam kćerku da li je to taj čovjek i ona mi je potvrdila da jeste… Trčali smo da ga zaustavimo, komsija je uzeo štanglu jer je krenuo da bježi… Držali smo ga dok je stigla policija… – napisala je ona sinoć i dodala da će danas ujutru dijete odvesti u Bijelu kuću da da izjavu.

– Ako je zaustavio još neko dijete, prijavite obavezno – apelovala je uplašena majka, prenosi Blic.

Nastavite čitati

Region

TUGA DO NEBA! Grom ubio devetogodišnje dijete

Objavio

u

Devetogodišnje dijete stradalo je od udara groma u selu Kradenik u opštini Bijelo Polje, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

Iz policije navode da je dijete stradalo prilikom obavljanja poljoprivrednih radova.

Istraga o nesreći je u toku.

Izvor: Srpska info

Nastavite čitati

Region

SNAŽNO NEVRIJEME ZA SAMO 10 MINUTA NAPRAVILO HAOS! Dijelovi Niša pretvoreni u jezera FOTO/VIDEO)

Objavio

u

Dugo očekivana kiša konačno je pala oko 16 sati u Nišu, a nije izostao ni grad.

Međutim, koliko god da su stanovnici uživali u rashlađenju, izgleda da ih je sada zadesila druga muka jer je već nakon 10 minuta od padavina napravljen “potop” u tom gradu.

Poslije nevremena koje je protutnjalo Nišom pojedine ulice ostale su pod vodom zbog ogromnih padavina.

Izvor: Kurir

Nastavite čitati

Trending