Pratite nas

Nekategorisano

Vučiću uručen “Ključ grada”: Sada i ja postajem dio istorije Banjaluke

Objavio

u

Aleksandru Vučiću, predsjedniku Srbije je Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka uručio najveće gradsko priznanje “Ključ grada” sa poveljom “Počasni građanin”.

Vučić se povodom dobijanja najvećeg gradskog priznanja “Ključ grada” sa poveljom “Počasni građanin”, zahvalio se na ovom velikom priznanju.

“Ovim priznanjem se zahvaljujem na njemu jer znam  ko ga je sve osvajao. Sada i ja postajem dio Vrbasa, i velike istorije grada Banjaluka. Čast je biti u društvu Petra Kočića, mnogobrojnih pisaca, pjesnika, sportista, umjetnika i ostalih. I ja sam danas postao banjalučanin”, naglasio je Vučić. 

Istakao je da je posebno ponosan da, iako su različitog mišljenja političke partije u gradu Banjaluka, da je jednoglasno doneseno da on dobije ovo priznanje.

“Ovaj grad pokazuje svojom istorijom, raznolikošću i svim drugim stvarima koliko je velika. Banjaluka mora biti primjer drugima”, naveo je Vučić. Dodao je da svi mogu da žive zajedno, da rade i grade.

“Ovo sa zadovoljstvom prihvatam kao Srbin jer mi je stalo da sve uradim za očuvanje srpskog jezika, kulture, istorije i svega. Imaćemo sve veću snagu, ekonomsku snagu i moć. Pomagaćemo koliko god budemo mogli Republici Srpskoj”, kazao je Vučić.

“Zlatni grb grada” za borbu protiv pandemije virusa korona dobile su četiri ustanove iz oblasti zdravstva.

Ova priznanja su uručena Univerzitetskom klimičkom centru RS, Domu zdravlja Banjaluka, Fondu zdravstvenog osiguranja RS i Institutu za javno zdravstvo RS.

Za postignute rezultate iz oblasti obrazovanja ovo priznanje je dobio studentski centar “Nikola Tesla” i profesor Tihomir Levajac, a za  čuvanje  tradicije ANIP “Veselin  Masleša”.

Prije toga su uručena priznanja dobitnicima Plakete Grada koja ove godine ima 14 dobitnika.

Ovogodišnjim dobitnicima “Nagrade grada mladima” priznanja je uručio Saša Čudić, potpredsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Ove godine ovo priznanje je dobilo osam dobitnika i to iz oblasti umjetnosti, kulture i obrazovanja. 

Ovogodišnji dobitnici su glumica Biljana Čekić, te Marko Malčić, Ivana Todorović, Olivera Ševo, Đorđe Maksimović, Milan Maksimović, Danijel Petrović te Bojan Maksimović.

Plaketa “Sestre Gajić” koja se ove godine prvi put dodjeljuje simbolično je uručena Denisu Bojiću, autoru filma “Lica Lafore”.

Ova nagrada se uspostavlja na inicijativu gradonačelnika Draška Stanivukovića, i biće jedno od priznanja koje će se od ove godine dodjeljivati povodom Dana grada, 22. aprila.

Plaketa “Sestre Gajić” je priznanje Grada koje će se dodjeljivati za izuzetno humana djela.

(Nezavisne)

Nekategorisano

Grad opustošio dijelove Hrvatske, uništeni vinogradi

Objavio

u

Grad veličine lešnika pogodio je juče popodne područje Konjščine i okoline u Hrvatskom Zagorju.

Jedan od farmera rekao je da je prvo pala kiša koja je prestala nakon 15 minuta, a onda je počeo jak grad. Šteta je ogromna.

“Padalo je dvadesetak minuta. Ne mogu da opišem šta se desilo. Totalno nam je sve uništilo. Od kukuruza nije ostalo ništa. Šljive su sve na zemlji. Mi imao mrežu iznad vinograda i opet je dosta toga uništeno, ali je nešto ostalo očuvano. Međutim, oni koji nemaju mrežu njihovi vinogradi su potpuno uništeni”, rekao je Mladen Hađina iz Sušobrega kod Konjščine za portal Zagorje.com.Za delove Hrvatske danas je izdato žuto upozorenje zbog opasnosti od grmljavine, a predsednik Hrvatskog raketnog saveza Josip Salatko objavio je da su zemaljski generatori uključeni u 13 sati.

Oluja koja je pogodila područje Požeško-slavonske županije nanela je veliku štetu, a vlada je već odobrila 20 miliona kuna za ublažavanje štete u poljoprivredi, istaknuto je danas na radnom sastanku ministra poljoprivrede Marije Vučković sa županijskim čelnicima, gradovi i opštine i poljoprivrednici iz pogođenog područja.

(Kurir)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Ambasada SAD: Inckov doprinos pomirenju u BiH

Objavio

u

Čin odlazećeg visokog predstavnika pokazuje koliku važnost on pridaje ovom pitanju koje je bitno za stabilnost BiH i naglašava kontinuirani imperativ da svi u BiH treba da daju svoj doprinos pomirenju, saopštila je danas Američka ambasada u BiH reagujući na potez Valentina Incka koji je nametnuo dopune u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Dodaju da su negiranje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca neprihvatljivi i podrivaju uzajamno povjerenje neophodno za napredak BiH na putu ka EU.

“Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH početna je tačka za konkretniji razgovor i korake koje treba da preduzmu lokalni akteri u vezi sa praktičnom provedbom. Moramo  naglasiti  da genocid u Srebrenici nije tema za raspravu, nego istorijska činjenica”, dodaje se u saopštenju Ambasade SAD u BiH.

Podvlače da je jednako tako važno naglasiti da ovi strašni zločini nisu odraz niti osuda cijelog jednog naroda.

“Glorifikacija ratnih zločinaca od bilo koje strane ili neuvažavanje patnji bilo koje zajednice u BiH degradira sjećanje na žrtve i podriva pomirenje. Vrijeme je za istinsko okretanje ka budućnosti koja će biti zasnovana na miru i međusobnom povjerenju”, ističu iz ambasade i dodaju:

“Podržavamo sve one u BiH čiji su napori usmjereni ka jačanju temelja mira i prosperitetnije budućnosti, kao i mandat visokog predstavnika u praćenju provedbe civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma i podršci istoj”.

Nastavite čitati

Nekategorisano

Stanivuković pitao Dodika: koga tačno ministar policije treba da udari da bi bio smijenjen?

Objavio

u

Pitam srpskog člana Predsjedništa BiH Milorada Dodika, koji je rekao da Dragam Lukač ne bi ostao ministar da ga je udario, kako može ostati ministar kada udari narodnog poslanika?


Napisao je gradonačelnika Banjaluke, Draško Stanivuković, nakon što je Dodik komentarisao navodne tvrdnje o tuči njega i Ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača.


-Priča o tuči je izmišljotina, koja nije vrijedna komentara. Zar neko misli da bi Lukač ostao ministar da se to desilo – rekao je Dodik danas novinarima.


S obzirom na to da je ministar Lukač u decembru 2019. godine u sali Narodne skupštine Republike Srpske udario Stanivukovića dok je tada bio poslanik, Dtanivuković ga je danas upitao:

– Pitam u ime svih građana, koga tačno ministar policije treba da udari da bi bio smijenjen? – poručio je Stanivuković.

Nastavite čitati

Trending