Pratite nas

Politika

Vukanović otkrio da nije odustao od kandidature za člana Predsjedništva

Objavio

u

Nisam odustao od kandidature za srpskog člana Predsjedništva BiH, poručio je jedan od najglasnijih opozicionara Nebojša Vukanović sa današnjeg sastanaka povjerenika Liste za pravdu i red u Trebinju.

Zašto bih odustao od kandidature. Imamo dogovor koji poštujemo, a koji je postignut na Jahorini prošle godine, da kandidati za predsjednika Srpske i člana Predsjedništva BiH trebaju da budu dvije ličnosti koje imaju najviše povjerenja kod građana – podsjeća Vukanović.

On dodaje da je skup opozicije, koji je održan prije par mjeseci u Banjaluci jasno pokazao da potpredsjednica PDP,  Jelena Trivić i on imaju najveću podršku u narodu.

Vukanović ističe da su rađene mnoge ankete i istraživanja, koji su, takođe, pokazali da bi Trivićeva i on trebali biti kandidati za inokosne funkcije ispred opozicije.

– Biću vrlo otvoren, to što neki misle da bi mi bili previše jaki i da bi moja kandidatura dovela do toga da bi povukao za još 30 odsto Listu za pravdu i red, pa da bi mi možda postali ključni faktor u opoziciji, to nije moj problem. Međutim, onaj ko izigra taj sporazum sa Jahorine, da dve osobe sa najboljim rejtingom budu kandidati, oni će snositi odgovornost za rezultat na izborima – poručio je Vukanović.

On ističe da treba slušati puls naroda, ako već tražite podršku tog istog naroda na izborima.

– Ako neko kaže, jeste imaš najviše povjerenja kod naroda, ljudi ti vjeruju, ali ti nisi dio neke stranke, pa ćemo te eliminisati i nećeš biti kandidat, mislim da je to vrlo loša poruka – zaključio je Vukanović.

On je otkrio da će njegova Lista imati kandidate za poslanike u Narodnoj skupštini RS u svih devet izbornih jedinica, te naglasio da se 90 odsto njih nikada nije bavilo ranije politikom.

– Riječ je o mladim, obrazovanim osobama. U našim redovima nema dezertera, ratnih profitera ni tajkuna. Bićemo najveće iznenađenje na izborima, a cilj nam je da pređemo cenzus i osvojimo direktne mandate – ističe Vukanović.

On smatra da njegova Lista ima moć da osvoji direktne mandate u Hercegovini i Krajini, a blizu su da osvoje mandat u regiji Birač i Semberiji.

– U ostalim regijama ako ne osvojimo direktan mandat, vjerujem da ćemo imati dovoljno glasova da osvojimo još tri – četiri poslanika u NSRS – istakao je Vukanović i najavio partnerske odnose sa PDP i SDS, dok ostale opozicione partije nije pomenuo.

– Danas smo u Trebinju, sjedištu naše Za pravdu i red – liste Nebojše Vukanovića, organizovali sastanak povjerenika i budućih nosioca izbornih liste za NSRS i Parlamentarnu skupštinu BiH, kako bi dogovorili detalje i nastup na izborima. Početkom maja CIK BiH bi trebao raspisati izbore, ako se obezbjede sredstava u Budžetu Savjeta ministara BiH, i spremno dočekujemo izbore očekujući da ćemo biti najveće iznenađenje i imati odličan rezultat jer narod traži nešto novo i istinsku avangardu – rekao je Vukanović.

On dodaje da su na sastanku govorili o kandidaturama, organizaciji, marketingu, odnosu sa drugim opozicionim strankama, te cilju da sa jakim poslaničkim klubom u NSRS budu ključan faktor korjenitih sistemskih promjena.

– Cilj je da se zavede pravda i red u društvu, da ne bude gladnih i obespravljenih, da se narodu vratiti oteto, uspostavi istinski nezavisno pravosuđe i slobodni mediji, vladavina prava i sprovede lustracija i veliko čišćenje javne uprave i pravosuđa. Nakon prikupljanja potpisa i prijave izborne liste, objavićemo program koji će biti dorađena verzija programa naše Liste iz 2014. godine pod nazivom „Kako dalje“ – naveo je Vukanović nakon sastanka.

(Srpskainfo)

Politika

DODIK IDE U RUSIJU: Pozvan na 25.Međunarodni ekonomski forum u Peterburgu

Objavio

u

By

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dobio je poziv za učešće na 25. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Dodik je na svom „Tviter“ profilu napisao da ga je ruski ambasador u BiH Igor Kalbuhov, u ime organizatora, pozvao na ovaj forum u Peterburgu.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu biće održan od 15. do 18. juna.

Izvor: Srna

Nastavite čitati

Politika

SDS ODLUČIO: Odluka pala između Miličevića i Šarovića

Objavio

u

By

Sjednica Glavnog odbora SDS, na kojoj bi trebalo konačno da se odluči koga će ta stranka imenovati kao kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH, biće održana 5. juna.

To za Srpskainfo tvrdi predsjednik Glavnog odbora SDS, Milan Miličević, koji, pored stranačkog lidera Mirka Šarovića, važi kao najozbiljniji kandidat SDS za tu funkciju. Međutim, Miličević za naš portal ističe da i dalje nije „sto odsto sigurno“ da će planirana sjednica Glavnog odbora biti i održana najavljenog datuma.

– Naš dogovor na posljednjoj sednici Predsjedništva stranke bio je da Glavni odbor orijentaciono zasjeda 5. juna. To ne znači da se sjednica Glavnog odbora možda neće prolongirati, ako ne budemo pripremili sve što treba da se pripremi. U načelu, dogovoreno je da to bude 5. juna. Najvjerovatnije u Banjaluci – kaže Miličević.

Podsjećamo, odluka rukovodstva SDS o tome ko će tu stranku predstavljati kao kandidat za neku od najvažnijih inokosnih funkcija na izborima u oktobru, do sada je odlagana nekoliko puta.

Još početkom aprila iz vrha najveće opozicione stranke u Srpskoj u javnost su „procurile“ informacije da će odluka o kandidatu za srpskog člana Predsjedništva BiH, kojeg bi podržala cijela opozicija, biti donijeta najkasnije do kraja tog mjeseca. Od toga nije bilo ništa.

Zatim se, kao mogući kompromis između dvojice potencijalnih kandidata i najviših stranačkih funkcionera, Mirka Šarovića i Milana Miličevića, pojavila mogućnost da SDS kandiduje i jednog i drugog, te da se poslije, u pregovorima s drugim opozicionim partijama, dogovore imena zajedničkih kandidata za predsjednika Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH. I ta varijanta je, po svemu sudeći, otpala.

Na kraju, planirana sjednica GO SDS bi umjesto ranije najavljivanog 22. maja trebalo da se održi 5. juna. Ali, kao što nam reče sam predsjednik GO, Milan Miličević, i taj datum je dogovoren „orijentaciono“.

Inače, izvori Srpskainfo iz vrha SDS tvrde da će na predstojećoj sjednici Glavnog odbora, „kad god bude održana“, odluka o tome koga će SDS predložiti kao kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH biti donijeta glasanjem članova tog tijela.

– Bez obzira na to što su se pojedini opštinski odbori SDS javno izjašnjavali o tome koga podržavaju kao kandidata, konačnu odluku donijeće Glavni odbor, kao što je predviđeno Statutom. U toj varijanti Šarović gotovo sigurno pobjeđuje, budući da u Glavnom odboru ima podršku većine članova – tvrde sagovornici Srpskainfo.

PRVO SJEDNICA, PA PREGOVORI

Izvori Srpskainfo iz vrha najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj tvrde da će pregovori s DNS i SPS o mogućem usaglašenom predizbornom nastupu, najvjerovatnije, uslijediti odmah nakon što SDS odluči s kojim kandidatom će izaći na izbore za srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Bez obzira na to što je DNS već objavio imena svojih kandidata za dvije najvažnije inokosne funkcije, u vrhu SDS vjeruju kako je moguće da se postigne dogovor o zajedničkom nastupu cijele opozicije – kažu naši izvori.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Dodik prokomentarisao mogućnost zabrane kandidature na izborima

Objavio

u

By

Kada nestane logika, nastane BiH, citat je koji najbolje opisuje svaku pojavu u BiH, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, komentarišući mogućnost da mu bude zabranjeno da se kandiduje na opštim izborima zakazanim za 2. oktobar.

To je citat koji može da objasni svaku pojavu u BiH. Tako i to. Ja sam čovjek koji nema nijednu sudsku presudu, protiv koga se ne vode nikakvi ozbiljni procesi, koji se apsolutno nije ogrešio o postojeće pravo. Borim se za slovo Dejtonskog sporazuma, a oni mi kažu da rušim Dejtonski sporazum – rekao je Dodik.

On je podsjetio da od 2006. dobija sve izbore, a od kada postoji Republika Srpska na svim izborima je, kaže, rastao i na svim izborima bio pobjednik.

– E sad, ne znaju šta sa mnom da rade. Sprovode ankete po kojima stojim dobro, da je Dodik, gdje god se pojavi pobjednik, da je SNSD najozbiljnija partija u Republici Srpskoj, da se ne rasipa, već da se ukrupnjava, da ima podršku, da je sada na 34 odsto podrške, a do izbora će se rejting povećati. I sada hoćete da kaznite mene i Čovića i dva od tri naroda – rekao je Dodik za Sputnjik.

Sa druge strane, dodao je, podržavaju se one snage, koje ne samo da krše Dejtonski sporazum, već pokušavaju da proguraju politički islam kao zvaničnu politiku BiH.

– SDA je jedina partija u BiH koja ima antidejtonski program, napisan, usvojen na kongresu. To nije problem. Bakir Izetbegović kaže da ne može da dozvoli da Srbi i Hrvati odlučuju u BiH jer su navodno manjina, a on ukrao i inscenirao popis. I to niko neće da raščisti, samo se akumulira – napomenuo je Dodik.

Zato je najvažnije, istakao je, da se očuva stabilnost i mir, a to znači da nema sankcija za Rusiju, da se čuva homogenizacija Srba u Republici Srpskoj oko programa koji garantuje stabilnost i mir i da se pokušaju vratiti nadležnosti koje po Ustavu pripadaju.

Dodik je istakao da je Republika Srpska jedini entitet u BiH koji može da živi samostalno, da BiH to ne može bez međunarodne pomoći, a entitet Federacija BiH je nemoguća zbog sukoba Hrvata i muslimana.

Republika Srpska ima svoj parlament, institucije, Vladu, predsjednika, budžet, kaže Dodik.

Od izborne reforme, smatra, nema ništa zbog stava Izetbegovića.

– Gledajući kakvi su odnosi muslimana prema Hrvatima, apsolutno je jasno da mi, sve ono što imamo moramo da držimo veoma čvrsto i ne dozvolimo da se ukine konstitutivnost, što hoće liberali – rekao je Dodik.

On je napomenuo da na sastancima sa specijalnim američkim izaslanikom za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom stalno dobija “uputstva” kako sa SAD mora da sarađuje, ne po slovu Dejtonskog sporazuma, već da mora da sprovodi politike određene u Vašingtonu.

Jedini način da se odupre, kako kaže, jeste držanje slova Dejtonskog sporazuma i Ustava.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending