Pratite nas

Politika

Vukanović vs. Nešić: Ko će napustiti opozicioni blok u RS?

Objavio

u

Nešić je, kažu svjedoci novinari koji su izvještavali s ovog skupa, krenuo među okupljenu masu da se navodno obračuna s ljudima koji su nosili transparent s natpisom “Od papaka crveni se bina, našu podršku samo Vukan ima”

“Vukane, Vukane, Vukane” – odjekivalo je Trgom Krajine u Banjoj Luci prije nekoliko sedmica na masovnim protestima opozicije u RS. Veliko oduševljenje i najveći aplauz dobio je Nebojša Vukanović, jedan od lidera opozicije u manjem bh. entitetu. Aplaudirale su mu i ostale kolege, ali jedan malo manje. Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Nešić je, kažu svjedoci novinari koji su izvještavali s ovog skupa, krenuo među okupljenu masu da se navodno obračuna s ljudima koji su nosili transparent s natpisom “Od papaka crveni se bina, našu podršku samo Vukan ima”. S druge strane, Vukanović kaže da on nema ništa s tim transparentom i da nije htio provocirati opozicionog kolegu.

Čast mi je što me Vukanović napada

Posljednjih dana, sukob Vukanovića i Nešića polako se zahuktava, uglavnom preko medija i društvenih mreža. Za portal “Avaza” su danas obojica govorili o svom odnosu i daljem radu.

– Prvi koji je tražio uklanjanje tog transparenta, bio je predsjednik SDS-a gospodin Mirko Šarović i ja sam mu se pridružio – kaže Nešić.

A o činjenici da je “na meti” energičnog Trebinjca, Nešić kaže da mu je čast jer se nalazi u grupi ljudi koje Vukanović napada.

– Šta da vam kažem, napada patrijarha srpskog, napada predsjednika Vučića, napada gradonačelnika Banja Luke Stanivukovića, dijeli lekcije predsjednicima SDS-a i PDP-a. Meni je drago što se nalazim u društvu patrijarha i predsjednika Srbije i to dovoljno govori o samome Vukanoviću – dodaje predsjendik DNS-a.

Optužbe da je u dogovoru s Dodikom, što mu Vukanović često spočitava, kategorički odbacuje.

– Vidite, ja kad bih danas umro, Vukanović bi rekao “nije Nešić mrtav, to se on dogovorio sa Dodikom”. Vjerovatno gospodin Vukanović pati od nekih bolesti pa je vjerovatno išao i u Katar da traži pomoć. Za razliku od gospodina Vukanovića, ja se trudim da opoziciju ojačam. Svi oni, koji su iskreni borci protiv režima Milorada Dodika, su dobrodošli. O načinu funkcionisanja opozicije dovoljno govori potpisan koalicioni sporazum za gradonačelnika Prijedora. Kao što vam je poznato, dogovor su potpisale tri opozicione partije, SDS, PDP i DNS, a o povjerenju koje ja imam kod predsjednika SDS-a i PDP-a govori činjenica da sam ja ovlašteni potpisnik u ime koalicije, to jeste u ovom trenutku samo Nenad Nešić može predati ime i prezime kandidata za gradonačelnika grada Prijedora. Znači, predjednici SDS-a i PDP-a su mi dali puno povjerenje, ja sumnjam da bi dali povjerenje nekome za koga ne smatraju da je borac protiv režima Milorada Dodika – kaže na kraju Nešić.

S druge strane, Nebojša Vukanović, bez dlake na jeziku kao i uvijek, kaže da je on i ranije upozoravao i da nikada nije vjerovao Nenadu Nešiću.

– On je pokazao svoje lice i bolje da sada s njim raskrstim, lično s njim, a ne sa DNS-om. Jer Nešić nije DNS.  Bolje da bude to sada, nego kad bude neki kritični trenutak, kada to može nanijeti štetu. Podsjetit ću vas da sam ja upozoravao i na Slavka Vučurevića (napustio PDP, op.a.) da je čovjek režima godinama, i sada je iskočio da bi nabacio lopticu SNSD-u i pokazalo se tačnim. On nije jedini, dakle, znate da sam ja na mnoge upozoravao, Galića isto recimo, u PDP-u, na neke u SDS-u tako da, ja opet upozoravam i mislim da Nešić nema šta da radi u opoziciji. On nas kompromituje, on ne može da bude neko ko odlučuje o ključnim stvarima i zbog toga smatram da treba raskrstiti s Nešićem. Ja ili on, neko će morati da napusti opoziciju – kategoričan je Vukanović.

Pakt sa đavolom

Pojašnjava da oko toga ne može biti kompromisa.

– Ne možemo on i ja ostati u istoj strukturi. Ako on se bude nešto pitao, odlučivao, ako on bude član nekog opozicionog tima, onda na mene ne mogu računati, jer ja ne želim da pravim pakt sa đavolom i da Nešić sutra neku prevaru uradi. Ako on sad pravi neke dogovore sa Dodikom, ako sad pruža slamku spasa Dodiku. To je uradio više puta u zadnjih par mjeseci, pa samo slijep ne vidi da je on Dodikov čovjek. Ja ne želim u tome da učestvujem. Ja želim iskrenu borbu a ne kalkulisanje. Ja ne želim u tome da učestvujem – ponovio je nekoliko puta Vukanović.

Vukanović kaže da su problemi u opoziciji nastali čim se Nešić pojavio.

– Prije svega došao je tu i počeo da se ponaša kao domaćin. Ja o tome ne odlučujem, o tome odlučuju lideri SDS-a i PDP-a. Ne mogu ja njima govoriti s kim će oni praviti sastanke, ali mislim da su u ovom trenutku stvari postale očigledne, ono što sam upozoravao pokazalo se tačnim. Niko me ne može ubijediti da Nešić nema kontakt i vezu sa režimom i da tu nije došao da nas kompromituje. Vidjeli ste sami kakva je bila reakcija naroda u Banja Luci, koja govori o njegovoj reputaciji – kaže Vukanović.

Nema šta tražiti u opoziciji

Kaže da im Nešić odbija glasove.

– Čovjek nikoga ne može privući i mislim da on nema šta da traži u opoziciji i ja ću inzistirati na tome da se te stvari izvedu na čistac. On je u mnogo navrata povlačio poteze koje su donosile štetu opoziciji, sada da se ne ponavljam, od toga da je dao dozvolu Dodiku da ide na sastanak sa Erdoanom, pa je glasao za ključna pitanja, pa je potvrdio da se čuju često… ne može Nešić praviti komplekse, hotele i zgrade po Sarajevu, gdje vlast ima SNSD ako nema s njima neki dogovor. Ne možete napraviti stepenice pored kuće ako ste protiv SNSD-a a ne da pravite hotele i zgrade. Tako da, mnogo je dokaza  koji govore da je Nešić blizak sa Dodikom i ja stvarno ne mislim o tome više da se nešto ubjeđujem, moj stav je jasan – zaključio je Nebojša Vukanović.

avaz.ba

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Nekategorisano

GUŽVA NA STARTU Ko će sve ući u trku za predsjednika Srpske

Objavio

u

By

Prijavu za učešće na opštim izborima u BiH, zakazanim za 2. oktobar, predali su 91 politička stranka i 17 nezavisnih kandidata, čime je ozvaničena predizborna trka u Bosni i Hercegovini.

Ono što je zanimljivo jeste da je od ovog broja čak 48 stranaka podnijelo prijavu da uđe u trku za predsjednika ili potpredsjednika Srpske.

Ko će na kraju od njih, zaista, i imati svog kandidata, ostaje da se vidi, ali za sada je sigurno da u trku za predsjednika Srpske ulaze Jelena Trivić iz PDP, Radislav Jovičić iz DNS i Zoran Kalinić iz pokreta Naša priča Republika Srpska.

I lider SNSD, Milorad Dodik, nedavno je izjavio da ta stranka planira imati svog kandidata u trci za predsjednika, a isto su ranije najavili i njegovi koalicioni partneri iz Ujedinjene Srpske, koji su takođe podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske.

Dogovor

Ko će od te dvije partije na kraju odustati od trke za predsjednika Srpske znaće se uskoro, s obzirom na to da je na posljednjem sastanku koalicije vladajuće većine dogovoreno da idu sa jednim kandidatom iza kojeg će stati sve stranke.

Na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije vidljivo je da su mogućnost da uđu u trku za predsjednika Srpske, pored navedenih stranaka, ostavili i NDP, SPS, SDS, Demos, Prva SDS, Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj, Demokratski centar RS Igor Davidović, Srpska napredna stranka RS – FBiH, Srpski narodni pokret, Ekološka partija RS, Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića, Seljačka stranka, Srpska napredna stranka FBiH, kao i do sada nepoznate stranke poput Novo doba, Re-Balans, Krug i Stranka život.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović potvrdio je da su podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske, ali da ne planira da ima svog kandidata.

– Prijavu smo podnijeli jer smo imali tu mogućnost, ali ne planiramo da kandidujemo nikoga na tu funkciju. Jasno je da ćemo podržati Jelenu Trivić – istakao je Vukanović za Srpskainfo.

Nesloga

Politikolog Darko Kuzmanović ističe da veliki broj prijava za funkciju predsjednika Srpske pokazuje ogroman stepen nesloge među opozicijom.

– Može se postaviti pitanje da li opozicija uopšte ima ikakvu šansu da u ovoj situaciji, sa ovolikim brojem stranaka koje su ostavile mogućnost da kandiduju nekoga na tu funkciju, pobijedi na izborima – kaže Kuzmanović za Srpskainfo.

S druge strane, kako dodaje on, ovoliki broj kandidata je pokazatelj ogromne količine sujete i ličnog egoizma koji ispoljavaju i kandidati i političke partije.

Da je svima prioritetan opšti interes, kako ističe Kuzmanović, što partije i kandidati konstantno predstavljaju, stranke bi se dogovorile.

– Određene stavove, koji im se i ne podudaraju, oni bi prevazišli i ustremili se ka ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je smjena vlasti. Međutim, do takve situacije nije došlo. Kada imamo veliki broj kandidata, naravno, takva situacija najviše odgovara SNSD, koji ima ogromne šanse da izađe kao pobjednik narednih izbora – smatra Kuzmanović.

Nezrelost

Ukoliko do toga dođe, ističe on, krivci će biti opozicione političke partije i kandidati koji nisu bili u stanju da pregovaraju. Kuzmanović kaže da su se opozicioni političari u velikoj mjeri ponašali nezrelo u političkom smislu.

– Ono što sam i ranije predlagao, a da bi se stalo u kraj ovakvoj situaciji, jer je bilo jasno da kandidati i političari neće biti u stanju da prevaziđu svoje sujete, jedino rješenje bilo bi uvođenje dvokružnog izbornog sistema. Time bi se napokon stalo u kraj ovakvim praksama i situacijama – uvjeren je Kuzmanović.

On kaže da dvokružnim izbornim sistemima u prvom krugu može biti i 50 kandidata za funkciju predsjednika, ali u drugi izborni krug prolaze samo dva najbolja.

– U toj situaciji kandidati imaju i veći legitimitet, a s druge strane, veći je demokratski potencijal samih izbora. Dvokružni izborni sistem bi s jedne strane eliminisao marginalne političke figure u trci za inokosne funkcije, a s druge strane donio i druge razne benefite kada su u pitanju izbori – zaključuje Kuzmanović.

TRKA ZA POTPREDSJEDNIKA

Osim za predsjednika Srpske, očito je da će građani imati i šarolik izbor kada je u pitanju kandidat za potpredsjednika Republike Srpske, jer su trku najavile brojne stranke.

Prijavu su podnijeli DF, Bosanskohercegovački BH zeleni, Hrvatska kršćanska demokratska unija BiH, HDZ 1990, HDZ BiH, Narodni evropski savez BiH, NS, A-SDA, Narod i pravda, Nezavisni blok – BN, Savez za novu politiku, Stranka za BiH, Građanski savez, Platforma za progres, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatska demokratska unija BiH, SDP BiH, BPS Sefer Halilović, HSP dr Ante Starčević BiH, Liberalna stranka BiH, SDA, Hrvatska stranka prava BiH, SMS, BOSS, Hrvatski savez HKDU-Hrast, te Hrvatska stranka prava BiH i Herceg-Bosne.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Vozač, saradnici i obezbjedjenje Milana Radovića sudionici tuče u banjalučkom noćnom klubu?!

Objavio

u

By

Prema izvorima faktormagzina u tuči koja se rano jutros dogodila u jednom banjalučkom noćnom klubu učestovali su vozač, saradnici i pratioci predsjednika Gradskog odbora SDS-a Banjaluka, Milana Radovića.

Incident se dogodio jutros oko četri časa a iz policije su saopštavajući incijale naveli da je jedna osoba uhapšena dok se za još nekoliko traga.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da su operativnim radom jutros identifikovali i uhapsili J.K. iz Banjaluke.

“Za osobama D.I., M.I. i M.Ć., a zbog postojanja osnova sumnje da su sa J.K. učestvovala u tuči, se traga”, rekli su u policiji.

Nadležnoj policijskoj stanici, oštećeni su juče oko 4 časa prijavili su da su u noćnom klubu u Banjaluci fizički napadnuti od strane više nepoznatih osoba.

“Oštećenim osobama je ukazana ljekarska pomoć na Univerzitetsko – kliničkom centru Republike Srpske. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka”, poručili su iz policije.

Izvor: Faktor magazin

Nastavite čitati

Politika

Vučić: BiH uvela sankcije Rusiji, Dodika i Srpsku nisu pitali

Objavio

u

By

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je BiH uvela sankcije Rusiji dajući na svih 23 deklaracije pozitivno mišljenje protiv Rusije, ali da ne misli da to ima veze sa Republikom Srpskom.

Nastavite čitati

Trending