Pratite nas

Društvo

Za mjesec i po 26.887 prekršaja: Dnevno na telefonu i bez pojasa 560 vozača

Objavio

u

Za nešto više od mjesec i po dana, odnosno od kraja maja do polovine jula, zabilježeno je 26.887 prekršaja zbog nevezivanja pojasa i korištenja telefona tokom vožnje, potvrdili su za “Nezavisne” iz MUP RS.

Dnevno se u prosjeku evidentira čak 560 prekršaja za nevezivanje pojasa i  prekršaja za korištenje telefona prilikom upravljanja vozilom.

Ovi prekršaji su zabilježeni od kada je pušten u funkciju pametni sistem za detekciju i obavještenje o korištenju sigurnosnog pojasa i mobilnog telefona, koji se nalazi u Bulevaru srpske vojske. 

Da se ove kazne naplaćuju, prihod u budžet bio bi značajan, s obzirom na to da kazna za nekorištenje pojasa i korištenje telefona iznosi 100 KM, rekao je za “Nezavisne” Milija Radović, v.d. zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

“Iako je to još preventivno, ne znači da se vremenom neće odlučiti za kažnjavanje. Kada bi se počele naplaćivati kazne, prihod u budžet bi bio značajan i došlo bi do vrtoglavih cifara”, kaže Radović.

Od ukupnog broja zabilježenih prekršaja, prema podacima MUP-a RS, evidentirano je 23.608 prekršaja zbog nevezivanja pojasa, dok je 3.279 prekršaja za korištenje telefona prilikom vožnje.

“Dnevno se u prosjeku evidentiraju 492 prekršaja za nevezivanje pojasa i 68 prekršaja za korištenje telefona prilikom upravljanja vozilom. Veći broj prekršaja se evidentira radnim danima u odnosu na vikend”, navode iz MUP-a RS. 

Ističu da se radnim danima, u prosjeku, evidentira 521 slučaj nevezivanja pojasa, odnosno 75 slučajeva korištenja telefona.            

“Vikendom se u prosjeku evidentira 424 za nevezivanje pojasa, odnosno 50 za korištenje telefona prilikom upravljanja vozilom”, kazali su iz MUP-a RS.

Razlog tome je, prema Radovićevim riječima, to što je radnim danima veći broj vozila na putu.

Ističe da je ovo dobro i inovativno rješenje, te da će se na ovaj način uticati na one koji se ne vežu da razmisle i da se počnu koristiti pojas dok voze.

Kako navode iz MUP-a RS, cilj ovog pilot-projekta je da se primjenom pametnih tehnologija unaprijedi bezbjednost saobraćaja sprovođenjem preventivnih mjera i da se prikupe statistički podaci praćenjem prekršaja zbog nevezivanja sigurnosnog pojasa.

“Namjera je da se izvrši preventivni uticaj na svijest građana, da postanu svjesni svoje odgovornosti, te da se na taj način smanji broj saobraćajnih nezgoda i podigne nivo saobraćajne kulture”, kazali su iz MUP-a RS.

Ističu da je namjera  MUP-a RS da se u oblasti bezbjednosti saobraćaja dostignu standardi razvijenih evropskih zemalja, u kojima je, na primjer, korištenje sigurnosnog pojasa veće od 93 odsto.

Naime, kako kaže Radović, prema indikatorima bezbjednosti saobraćaja koje mjeri Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, nekoliko godina unazad je zabilježeno konstantno povećanje broja onih koji koriste pojas.

“Na ovome će se morati još mnogo raditi. Represivno je malo teže djelovati jer sam prekršaj policija teško može uočiti. Jedino nam ovaj automatski uređaj može pomoći, ali imamo samo jedan”, rekao je Radović.

Podsjećamo, ovaj projekat MUP-a RS izabran je kao jedan od 10 najboljih u konkurenciji 58 prijavljenih projektnih ideja po projektu “Inovacijski izazov – Banjaluka – grad budućnosti”, koji su zajednički pokrenuli UNDP i grad Banjaluka, a koji je podržan od Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Nezavisne

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

CIJENA PŠENICE I DALJE UPITNA U SEMBERIJI: Proizvođači očekuju cifru između 65 i 70 feninga

Objavio

u

Većina semberskih poljoprivrednika očekuje otkupnu cijenu ovogodišnje pšenice između 65 i 70 feninga po kilogramu i s tim će zahtjevom sutra na dogovor u Privrednu komoru u Banjaluci, najavio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić.

Nakon trećeg sastanka proizvođača žita i predstavnika mlinara u Bijeljini, Radić je rekao novinarima da su velike razlike u njihovim stavovima, neki poljoprivrednici insistiraju na cijeni od 82 feninga i smatraju da je za sve ispod toga rješenje u protestima, dok su drugi spremni na pokušaj dogovora i postizanja kompromisa o cijeni koja bi zadovoljila mlinare, pekare i poljopriredne proizvođače u Republici Srpskoj.

Radić kaže i da su neki semberski mlinari spremni da ispoštuju proizvođače i ponude cijenu od 65 feninga, a većina poljoprivrednika smatra da otkupna cijena pšenice treba da bude od 65 do 70 feninga po kilogramu.

Poljoprivrednik Lazo Urošević rekao je novinarima da je 20 vagona pšenice predao semberskom „Žitoprometu“, njenu cijenu još ne zna, a kaže da je obećano da će biti kao i u Srbiji, plus tri feninga na osnovu transportnih troškova.

Prema njegovim riječima, realna cijena u Republici Srskoj bila bi najmanje 70 maraka za sto kilograma i s tim bi seljak imao jako malu zaradu.

Predsjednik Regionalnog udruženja sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić istakao je da je za poljoprivrednike ovo najteža i najskuplja godina proizvodnje.

(SRNA)

Nastavite čitati

Društvo

VEČERAS Otvaranje ljetnjeg programa “Da nam živi grad”

Objavio

u

U Banjaluci od danas počinje bogat program za ljeto pod sloganom „Da nam živi grad“ u organizaciji Grada Banjaluka.

Grad Banjaluka pripremila je za sve svoje sugrađane bogat program za ljeto. Očekuje se pregršt kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija u gradu na Vrbasu – istakli su iz Grada Banjaluka.

Tokom ove manifestacije građani i građanke Banjaluke moći će uživati u koncertima, radionicama i turnirima.

– Bitno je napomenuti i tradicionalnu manifestaciju „Ljeto na Vrbasu“. Veliko porodično druženje koje ćemo ove godine imati na jezeru Manjača – rekli su iz Grada Banjaluka.

Besplatni časovi joge, fitnesa i plesa od sertifikovanih trenera održavaće se ponedjeljkom, srijedom i petkom u parku Mladen Stojanović.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Društvo

,,Sramotno ponašanje Nenada Nešića i njegovog brata”

Objavio

u

Tokom sinošnjeg koncerta Ace Lukasa koji je organizovan povodom otvaranja ljetne sezone na Jahorini, predsjednik DNS-a Nenad Nešić, njegov brat Predrag Nešić i Mladen Lučić zajedno sa još 20-ak ljudi fizički su nasrnuli na lice iz publike.

Iz OC Jahorina navode da su Nešić i ostala ekipa na ovakvim manifestacijama uvijek bili gosti, ali da su sinoć odlučili da stvore lošu sliku OC Jahorina.

„Na koncertu Aca Lukasa u organizaciji OC Jahorina, na čije su manifestacije uvijek bili pozvani kao gosti, ovog puta su riješili da ruše ugled OC Jahorina, tako što su tokom koncerta, na kojem je prisustvovalao više hiljada ljudi, svih 20 članova u vidno alkoholosanom stanju grupe fizički nasrnuli na jednu osobu iz publike“, saopštili su iz OC Jahorina.

Navode da brzom reakcije obezbjeđenja i MUP-a Srpske nije došlo do većeg incidenta.

„Ovo je do sada prvi namjerno izazvan problem, iako je u organizaciji OC jahorina do sada održano preko 100 koncerata i manifestacija zabavnog karaktera. Svi prisutni su bili šokirani činjenicom da su napadači bili pod vođstvom osobe koja je kandidat za srpskog člana Predsjedništva i njegovog rođenog brata“, kažu oni.

Iz Olimpijskog centra Jahorina su se zahvalili MUP-u na brzoj i profesionalnoj reakciji te izrazili nadu da će učesnici incidenta biti adekvatno sankcionisani.

Oglasio se i pjevač Aca Lukas.

Na svom zvaničnom Instngram profilu objavio je dio atmosfere sa Jahorine.

Nastavite čitati

Trending