Pratite nas

Nekategorisano

Za vlast važnija višemilionska garaža od vakcina za građane

Objavio

u

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske ne odustaje od gradnje garaže od 35 miliona maraka, započete prošle godine u jeku pandemije virusa korona. Za taj posao je firmi „Marković invest R.M.“ iz Laktaša već isplaćeno 6,2 miliona maraka.

Dok iz UKC-a tvrde da im je jedan takav objekat kao što je garaža neophodan, javnost smatra da je u godini pandemije bilo prioritetnijih stvari za finansiranje.

CAPITAL je izračunao da se za 35 miliona KM, koliko je vlast u Srpskoj izdvojila za izgradnju garaže, može kupiti 332.000 vakcina Sinopharm, što bi bilo dovoljno da se vakciniše i revakciniše četvrtina stanovnika u Srpskoj.

Još jedan način na koji se moglo potrošiti 35 miliona je kupovina udžbenika za sve učenike u osnovnim školama u Republici Srpskoj, i to u iduće tri godine.

Umjesto garaže, svaki borac u Republici Srpskoj mogao je dobiti pomoć u iznosu od 250 KM ili je svim penzionerima mogao biti islaćen iznos od po 130 KM.

Umjesto da se finasira jedna od navedenih, prioritetnijih opcija, 35 miliona KM biće potrošeno na garažu, što je tek prva faza projekta kojeg je Vlada zamislila da ostvari na Paprikovicu.

Po završetku garaže planirana je gradnja trgovačkog centra, te hotela koji bi trebalo da služi za potrebe doktora i porodice pacijenata, što će zahtijevati isplatu novih miliona iz Budžeta RS.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske su rekli da se plaćanje garaže vrši u 50 jednakih mjesečnih rata, da se objekat gradi po principu „ključ u ruke“, te da je do sada laktaškoj firmi isplaćeno devet rata od po 697.437 KM.

„Objekat se sastoji iz dvije jedinstvene cjeline: zapadnog (podzemno-nadzemna parking garaža sa poslovnim sadržajima) i istočnog (podzemno-nadzemna parking garaža). Najveći dio objekta čini garaža, namjenjena za rješavanje stacionarnog saobraćaja kompleksa Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Preostali dio objekta su poslovni sadržaji – trgovina i ugostiteljstvo, odnosno trgovački centar i hotel, različite spratnosti“, naveli su u Ministarstvu.

U suterenskom dijelu trgovačkog centra planira se izgradnja parking garaže, prizemlje i galerija su planirani kao tržni centar, dok se na spratu planira izgradnja tehničke etaže.

„Pored radova izgradnje objekta, obuhvaćeni su i radovi vanjskog uređenja predmetnog dijela parcele – izgradnja internih saobraćajnica, uređenje zelenih površina i platoa oko objekta. Obuhvaćena je i izgradnja potrebnih vodovodnih, kanalizacionih i telekomunikacionih instalacija kao i priključivanje objekta na elektroenergetsku mrežu. Ukupna planirana bruto građevinska površina predmetnog objekta iznosi 77.328 metara kvadratnih“, istakli su u Ministarstvu.

Dodali su da će se izgradnja objekata realizovati u dvije faze, s tim da se u prvoj fazi gradi garaža, a u drugoj dio objekta za komercijalne sadržaje.

Podsjećamo, CAPITAL je prije godinu dana objavio da je Firma iz Laktaša dobila 35 miliona za garaže UKC RS.

(Capital)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Ko je Dodikov pilot Boban Kusturić?

Objavio

u

Boban Kusturić važi za čovjeka od velikog povjerenja Milorada Dodika. Međutim, Dodik u poslednje vrijeme izbegava da leti sa njim jer je upozoren da njegov miljenik u poslednje vrijeme koristi veliku količinu raznih opijata.

Dospio je u žižu javnosti kada su građani saznali kako se koriste državni resursi, i to da folk zvijezda Ceca Ražnjatović leti helikopterima Vlade RS.

Boban Kusturić je direktor Helikopterskog servisa RS, te ima više ličnih kadrova na važnim pozicijama i to:

Svoju kumu Dušicu Vidaković (koja je vrlo “bliska prijateljica” Milorada Dodika) je postavio za zamjenika direktora Helikopterskog servisa RS, kao i na poziciju člana Savjeta Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine;

Svoju prvu suprugu Dijanu Milanković je postavio za generalnog direktora RTRS;

Svog brata Dejana Kusturića je postavio za direktora Fonda Zdravstvenog osiguranja;

Svog drugog kuma  Čedomira Šušnjar postavio za direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA);

Od brata suprugu je zaposlio u Palatu Predsjednika RS kao sekretaricu;

Svog šurijaka Slavišu Milanković je progurao za zamjenika načelnika Prnjavora;

Povezan je “mnogo” sa direktorom policije Sinišom Kostrešević, kao i sa sinom Igorom Dodik;

Dovodi se u vezu da kontakte sa bezbjednosno interesantnim licima iz regiona, te zbog toga obavještajno-sigurnosne službe sumnjaju da Helikopterima Vlade RS prevozi nedozvoljene stvari;

Poznato je obavještajnim strukturama da ima veliku količinu novca, pa će biti interesantno posmatrati kako će dokazati svoj kapital.

Zbog ovakve kadrovske politike u SNSD-u opravdano i vlada nezadovoljstvo, što je još jedna potvrda da je Republika Srpska postala privatna država “PORODICE & CO”!

Nastavite čitati

Nekategorisano

Slučaj “Memić”: Jednomjesečni pritvor za Alisu

Objavio

u

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Alisi Ramić (djevojačko Mutap) te Muameru Ožegoviću, recepcionaru ilidžanskog hotela Crystal u vrijeme smrti Dženana Memića.

Sudska je to odluka nakon što je pred Sudom BiH juče održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH, koje je zatražilo jednomjesečni pritvor za Alisu Ramić (Mutap), bivšu djevojku Dženana Memića, i još tri osobe koje se dovode u vezu s ovim slučajem, prenosi portal Klix.

Aktivni i bivši pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Mjera pritvora, između ostalog, predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Tužioci su napomenuli da se oni terete za organizovani kriminal, tj. pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, protuzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza.

Ranije ove godine uhapšeni su Alisin otac Zijad Mutap, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac i službenik MUP-a KS Josip Barić. Oni su uhapšeni u sklopu istrage o eventualnim nezakonitostima u istrazi stradanja Dženana Memića 2016. godine. 

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Baja Mali Knindža 25. juna u Banjaluci

Objavio

u

U ljetnoj bašti konjičkog kluba Čokorska polja 25. juna sa početkom u 20 časova nastupiće Baja Mali Knindža.

Cijena ulaznice je 20 KM, a karte se mogu kupiti u Jova baru i Konjičkom klubu.

☎️ Informacije na brojeve telefona: 066/066-555, 051/273-111

Nastavite čitati

Trending