Pratite nas

Nekategorisano

Za zeleniji grad: Mozzart nastavlja ulaganje u Banjaluku

Objavio

u

Dolaskom proljeća Banjaluka se budi, a brojna gradska naselja dobijaju novo ruho tokom proljećnog uređenja grada.

Akciji Gradske uprave pridružila se i kompanija Mozzart donacijom sadnica stabala koja sada krase jedan od najvećih i najljepših banjalučkih bulevara.

Danas su ozvaničili sadnju više od 30 mladica lipe u Bulevaru Stepe Stepanovića, a narednih dana cijeli drvored biće obilježen kao„Mozzart aleja“ koju su poklonili gradu Banjaluka i generacijama koje dolaze.

FOTO: MOZZART

Time je ova društveno odgovorna kompanija još jednom pokazala koliko su posvećeni projektima u oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

I to ne prvi put! Naime, 22. aprila prošle godine, povodom Dana Grada Banjaluka i Dana planete Zemlje, Banjalučanima su dijelili ekološke cegere. Cegere u zelenoj boji, koja jasno asocira na ekologiju, i danas je moguće vidjeti na ulicama Banjaluke u rukama građana koji ih rado koriste kao zamjenu za plastične kese i time doprinose očuvanju životne sredine.

FOTO: MOZZART

Osim kroz ekološke, Mozzart je pružio podršku gradu kroz brojne sportske akcije. Najveću pažnju i zahvalnost građana, ali i gradskih čelnika, svakako je izazvala obnova dva sportska terena.

FOTO: MOZZART

Naime, gradu na Vrbasu, u okviru akcije „Sto terena za jednu igru“ 2018. godine donirali su dva nova sportska terena. Tako su rekreativci u najvećem gradskom Parku „Mladen Stojanović“ dobili „Mozzart arenu“ u kojoj je rekonstruisano rukometno i košarkaško igralište, a otvaranju su prisustvovale sportske legende Žarko Paspalj i Ratko Nikolić.

FOTO: MOZZART

S obzirom na oduševljenje koje je taj potez izazvao kod građana, regionalni lider u priređivanju igara na sreću nastavio je ovu misiju. Zato su prošlog ljeta u potpunosti obnovili košarkaški teren u naselju Borik, a ime je dobio po Slađani Golić, legendi jugoslovenske košarke iz Banjaluke.

FOTO: ALEKSANDAR ČAVIĆ

Osim gradu, Mozzart je pružio podršku brojnim sportskim klubovima, udruženjima, obrazovnim, kulturnim i zdravstvenim ustanovama iz Banjaluke kroz mnogobrojne donacije i sponzorstva.

Zbog svih ovih ulaganja, predstavnici Grada više puta su izrazili veliku zahvalnost Mozzartu, a iz ove kompanije poručuju da je ovo tek početak, jer planiraju još broja ulaganja u grad na Vrbasu.

Nekategorisano

ĐAJIĆ mjesecima bez odgovora na pitanje: Ko je ukrao maske u milionskom iznosu!?

Objavio

u

Unutrašnjom kontrolom u magacinu Kliničke apoteke UKC Republike Srpske krajem prošle godine utvrđeno je da nedostaje veća količina jednokratnih hirurških zaštitnih maski.

Kako je saopšteno iz ove ustanove, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić odmah je naredio vanredni popis i imenovao Komisiju za vanredni popis lijekova i potrošnog materijala u Kliničkoj apoteci, sa zadatkom da se utvrdi stvarno stanje lijekova i potrošnog medicinskog materijala.

Komisija je generalnom direktoru dostavila Izvještaj o vanrednom popisu lijekova i medicinskog potrošnog materijala u Kliničkoj apoteci kojim je konstatovano neslaganje u količinama zaštitne opreme evidentirane u Kliničkom informacionom sistemu (KIS), u odnosu na stvarno stanje.

Kako saznaje dobro obaviješteni izvor radi se o tada Đajićevoj desnoj ruci Milanu Ćurliću Ćurli, za koga je i Gorica Dodik svojevremeno napisala kako ima saznanja da reketari i maltretira pacijente na UKC-u Republike Srpske.

Radi se o robi višemilionske vrijednosti, a dobit je Ćurlić vješto potrošio na egzotičnim destinacijama.

– Đajić je slučaj prijavio policiji u namjeri da “povali” Zeljkovića, jer mu nije isporučio milion i po maski. Međutim, ispostavilo se da je Ćurla krao maske malo po malo, nakon čega se Đajić naljutio – rekao nam je dobro obavješten izvor.

Nakon saznanja da je maske krao Ćurlić, Đajić mu zabranio da dolazi u UKC i udaljio ga od sebe, a cijeli slučaj pokušava zataškati.

Mjesecima kasnije Đajić je počeo nabavljati lošiju robu i izgledati sve više kao opasan narkoman.

Nastavite čitati

Nekategorisano

Ključno vještačenje o smrti osam rudara zapelo na Rudarskom fakultetu

Objavio

u

Mjesec dana je prošlo otkako je u nesreći u rudniku Soko u selu Čitluk, kod Sokobanje, od gušenja metanom stradalo osam rudara, a još se ne zna da li i ko je kriv za njihovu smrt.

Aleksinačko Osnovno javno tužilaštvo koje vodi istragu nesreće, posljednji put se ovim povodom oglasilo 13. aprila kada je saopšteno da je po njihovoj naredbi Komisija Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, izvršila pregled lica mjesta te da se očekuje dostavljanje nalaza i mišljenja na osnovu kojih će se utvrditi eventualni uzrok nastale nezgode.

Takođe, kako je navelo tužilaštvo, Zavodu za sudsku medicinu u Nišu naloženo je vršenje dodatne toksikološke analize lešnih tkiva poginulih pa će se u zavisnosti od prikupljenih materijala kao i nakon preduzimanja drugih dokaznih radnji, za kojima se ukaže potreba, razmatrati da li je u konkretnom slučaju nesreća posledica događaja prouzrokovanog prirodnim delovanjem ili je u pitanju ljudski faktor.

Kako se nezvanično saznaje, nalaz Komisije Rudarsko geološkog fakulteta Aleksinačko tužilaštvo i dalje čeka, ali nema informacija kada bi trebalo da stigne i zbog čega ovaj dokument, ključan za rasvjetljavanje tragedije, još nije dostavljen toj pravosudnoj instituciji.

Čak iako se ustanovi da je za strašnu nesreću kriv ljudski faktor, veliko je pitanje da li će iko odgovarati za smrt osmorice rudara, a skoro je sigurno da kazna neće biti primjerena posljedicama.

Na ovo upućuje pravosudni epilog prethodnih nesreća u rudnicima zbog kojih ili niko nije odgovarao ili su izrečene kazne bile minimalne.

U stravičnoj rudarskoj nesreći 1. aprila nastradali su Bratislav Živković (59), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanović (55), Radovan Grujić (47), Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Bojan Stajić (34) i najmlađi – Petar Petrović koji je imao samo 31 godinu, a 21 njihov kolega je povrijeđen.

Iako je odmah na licu mjesta saopšteno da je do nesreće došlo pošto su se rudari ugušili metanom, zvaničan uzrok nesreće, ali i sve ono što joj je prethodilo, do danas su ostali nerasvetljeni.

(Nova.rs)

Nastavite čitati

Nekategorisano

SVE JE IZGORJELO Pogledajte kako izgleda unutrašnjost prostorija IRB RS nakon stravičnog požara

Objavio

u

Nakon požara koji je jutros oko tri časa izbio u zgradi IRB RS u Banjaluci nastala je velika materijalna šteta, a fotografije iz objekta pokazuju koliko je vatra bila jaka.

unutrašnjosti objekta je sve izgorjelo, a kako se nezvaničnosaznaje, požar je najvjerovatnije nastao od dimnjaku ugostiteljskog objekta ispod IRB koji se potom proširio.

Direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Dražen Vrhovac za Srpskainfo je rekao da arhiva IRB nije uništena jer ih čuvaju u elektronskoj verziji na nekoliko adresa.

– To je veoma bitno da naglasim zbog negativnih komentara da je nešto bilo namjerno – naglašava Vrhovac.

Požar koji je jutros izbio u zgradi IRB RS izazvao je pravu paniku i među stanarima obližnjih zgrada.

– Čula sam neko pucketanje, a zatim se jasno vidjela vatra, koja je u nekoliko sekundi zahvatila gotovo cijeli dio objekta u kojem je smještena IRB RS – ispričala je Banjalučanka koja je zamolila da joj ne navodimo ime.

Nadljudskim naporima banjalučkih vatrogasaca spriječena je katastrofa o širenje vatre na kompletan poslovni objekat u kojem je više privatnih firmi.

Nastavite čitati

Trending