Pratite nas

Društvo

Za njih nema krize: Novca za nove automobile mora biti?!

Objavio

u

Desetine miliona konvertibilnih maraka budžetskog novca političari i javne ustanove potroše za nabavku službenih vozila. Iako je u prošloj godini smanjen broj nabavki, na početku ove godine već je spreman milion maraka za udobnost korisnika javnog novca. “Opravdanja” i “razlozi” za kupovinu uvijek postoje, jer komocija ne smije da trpi.

Opština Ribnik raspisala je tender za javnu nabavku službenog automobila, čija procijenjena vrijednost ugovora iznosi 47.863 KM bez PDV-a. Načelnik Ribnika Nebojša Karać, inače član SNSD-a, ističe da je novi službeni auto potreba, a ne luksuz.

“Mi imamo samo jedno službeno vozilo škodu fabiju koja je prešla već 300.000 kilometara. Imamo još jednu škodu za sve ove ustanove u opštini“, izjavio je Nebojša Karać, načelnik Ribnika (SNSD).

Na pitanje je li se mogao kupiti jeftiniji auto, odgovara: “Pa slušajte, procijenili smo da nam treba jedno takav auto. Moglo se i vjerovatno ćemo u nekom periodu morati da i za neke druge ustanove nabavljamo auto. Auto više nije luksuz, nego potreba“.

I Istočni Stari Grad, opština sa 1.100 stanovnika objavila je obavještenje o nabavci službenog auta. Procijenjena vrijednost – 60.000 maraka bez PDV-a. Načelnik Bojo Gašanović, član SDS-a, nije želio pred kamere N1, kazavši da želi govoriti o ljepšim temama i investicijama u opštinu, te da mu građani ne zamjere nabavku vozila od 60 hiljada maraka.

Direktor Agencije za praćenje tendera “Briefing” Tarik Džaferović, navodi da je u prva dva mjeseca 2021. godine, već raspisano 25 tendera za nabavku službenih vozila od opštinskog do državnog nivoa. Na osnovu toga, jedan milion maraka budžetskog novca biće potrošeno nakon realizacije svih ugovora.

“Njihova je vrijednost već preko jedan milion konvertibilnih maraka. Interesantan je tender koji je juče objavljen. To je tender opštine Istočni Drvar. To je jedna od najmanjih opština u BiH, koja prema posljednjem popisu ima oko 80 stanovnika. I vrijednost tendera za nabavku službenog vozila je 45.000 KM“, istakao je Tarik Džaferović, direktor Agencije za praćenje tendera “Briefing”.

Komentar načelnice Istočnog Drvara Milke Ivanković službeno nismo dobili. Kratko nam je odgovorila da nije u prilici danas dati izjavu, pa ni telefonsku, kako kaže, zbog lošeg signala. Balkanska istraživačka mreža raspolaže sa bazom podataka od, čak, 11 hiljada službenih vozila, od čeka je više od 6 hiljada putničkih vozila.

“Institucije, javne ustanove i kampanje godišnje potroše oko 50 miliona KM. Što se tiče 2020. godine imali smo 150 službenih vozila. I potrošeno je oko 5 miliona KM“, istakla je Nejra Džaferagić, novinarka BIRN-a BiH.

I Predsjedništvo BiH planira nabaviti službeni automobil od skoro 50 hiljada maraka bez PDV-a, Opšta bolnica Zvornik – za nabavku službenog putničkog vozila izdvojiće 45 hiljada bez PDV-a, zatim Parlament Federacije BiH – službeno vozilo od čak 60.000KM bez PDV-a za Predstavnički dom, te Turistička zajednica KS, dva vozila, putničko i kombi vozilo, 102.500,00 KM bez PDV-a.

Zakon o javnim nabavkama nije dovoljno definisana oblast i ugovorni organi koriste sve moguće nedostatke za lične interese, smatra urednik portala Pratimotendere.ba Slobodan Golubović.

“Svjedočimo bahatosti javnih funkcionera na način da je njima najbitnije kakve će karakteristike imati službeni automobili u kojima se voze. Najčešće se zloupotrebljava tzv. tehnička specifikacija. Oni preciziraju karakteristike automobila koje žele nabaviti. I za posljedicu imamo to da se najčešće na tender javi samo jedan ponuđač“, naveo je Slobodan Golubović, urednik portala Pratimotendere.ba.

Kada bi političari i javne ustanove bili manje rastrošni, barem kada su u pitanju nabavke službenih vozila, mogao bi se oformiti fond koji bi imao milione maraka na raspolaganju za razvoj sporta, kulture, obrazovanja i svega ostalog. Godinama unazad priča je ista, oni raskošno žive, sve ostalo stagnira, a građani negoduju, sa distance.

(N1)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Gradska uprava uskoro kupuje udžbenike koji će biti uručeni učenicima!

Objavio

u

Grad bi do kraja sljedeće sedmice trebalo da raspiše javnu nabavku za besplatne udžbenike za sve osnovce, rekao je za “Nezavisne” gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je ranije najavljeno, grad će s početkom nove školske godine za sve osnovce obezbijediti besplatne udžbenike, a Stanivuković je istakao da je Banjaluka prvi grad u regionu koji će pokrenuti ovakav projekat.

Naveo je da u gradu na Vrbasu ima oko 16.000 osnovaca, a da će grad obezbijediti sredstva za njih oko 12.000.

Podsjećamo da besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda u RS već obezbjeđuje Vlada Srpske.

Stanivuković je kazao da će besplatni udžbenici biti poklon za sve porodice u gradu.

“Grad će u te svrhe izdvojiti oko 1,5 miliona KM. Pokušali smo ranije da dogovorimo sastanak sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali nismo dobili dovoljno informacija od njih. Zbog toga ćemo napraviti svu kalkulaciju cijena i raspisati javnu nabavku”, naveo je Stanivuković.

Dodao je da je moguće da se na javnu nabavku javi Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali i neke knjižare, te da će više detalja o načinu na koji će porodice s osnovcima dobiti knjige, da li će se morati prethodno prijaviti i gdje, imati nakon okončanja javne nabavke.

“Cilj je da od 15. do 30. avgusta roditelji preuzmu udžbenike za svoju djecu koja pohađaju osnovnu školu”, zaključio je Stanivuković.

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Društvo

U Banjaluci rođeno sedam beba

Objavio

u

U porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci u protekla 24 časa rođeno je sedam beba – dvije djevojčice i pet dječaka.

U službi hitne pomoći pregledano je 110 odraslih pacijenata i 12 djece, a obavljeno je i 18 kućnih posjeta. Ukupno je bilo 140 intervencija.

U protekla 24 časa zabilježena su dva krivična djela i dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda, podaci su banjalučkog Područnog odjeljenja Republičke civilne zaštite.

Vatrogasna brigada nije imala intervencija, a snabdijevanje grada vodom i strujom jutros je uredno.

Nastavite čitati

Društvo

Počeli radovi na novom parku u Rosuljama

Objavio

u

FOTO: S. Ćuković

Na mjestu zelene površine u naselju Rosulje niče novi park, koji će Banjaluci pokloniti gradonačelnik Draško Stanivuković i njegova porodica.

Ideja je, kako je kazao gradonačelnik, da upravo on započne realizaciju inicijative prema kojoj će se širom grada manje zelene površine oplemeniti i pretvoriti u lijepe skverove, a u čemu će moći učestvovati i druge porodice i kompanije.

“Vodeći se poslovicom “da se život mjeri po onom što čovjek ostavi iza sebe“, želimo da upravo ove manje zelene površine oplemenimo stazom, klupom, česmom, bistom i da dobijemo veliki broj ovih skverova pored zgrada i tako uljepšamo naš grad”, kazao je Stanivuković, koji je danas posjetio budući park na lokaciji uz tranzit, u blizini vrtića i Osnovne škole “Aleksa Šantić“.

U parku će, između ostalog, biti postavljena i klupa za dojenje i bista u znak podrške svim majkama, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

“Park je, dakle, posvećen porodici i to je upravo simbolika današnjeg dana kada se obilježava Međunarodni dan porodice”, naveo je Stanivuković.

Po ovom principu, i druge porodice i društveno odgovorne kompanije mogu da odaberu zelenu površinu u gradu i doniraju za njeno uređenje.

Gradonačelnik je pozvao sve one koje imaju mogućnosti da se uključe i podrže ideju Grada o pravljenju skverova.

Iz Gradske uprave su dodali da je i replika čuvene fontane koja se gradi u Parku “Mladen Stojanović“ donacija jedne kompanije i porodice, a neki od sljedećih projekata koje Grad priprema, a koje bi mogle da podrže porodice ili kompanije, su gradnja vidikovca najvjerovatnije na Banj brdu, zatim uređenje posebnih mjesta na kojima bi mogli da sviraju ulični svirači i sl.

Nastavite čitati

Trending