Pratite nas

Društvo

Zabrane za nevakcinisane kucaju na vrata BiH

Objavio

u

Restrikcije za građane BiH koji se nisu vakcinisali protiv virusa korona mogle bi da budu uvedene prvo u FBiH, tačnije u Kantonu Sarajevo, a struka ima podijeljena mišljenja o tome da li je ovo najbolji način da se s jedne strane nevakcinisani građani motivišu na imunizaciju, a sa druge strane da se svima pruži zaštita od kovida-19.

Naime, kako je saopšteno iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, najavljeno je razmatranje mogućih restrikcija za nevakcinisane.

“Krizni štab će pratiti epidemiološku situaciju te u skladu s tim razmotriti uvođenje mjera kojima bi bio zabranjen ulazak u javne objekte bez potvrde o vakcinalnom statusu, negativnom PCR ili antigenskom testu ili potvrde o prebolovanom kovidu-19”, naveli su u saopštenju Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH.

Ovo pitanje će biti razmotreno i danas na sastanku Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo sa Kriznim štabom, a kako je za “Nezavisne novine” rekao Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, restrikcija je previše gruba riječ za mjere koje bi se mogle uvesti za nevakcinisane građane.

“To je preporuka, kao i svugdje u svijetu, da osobe koje rade u državnim firmama imaju mogućnost da biraju da li da se vakcinišu ili da u javne ustanove ulaze uz negativan test na kovid-19”, rekao je Drljević.

Da bi uvođenje ograničenja za nevakcinisane moglo biti razmotreno i u Srpskoj, rekao je ranije Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, koji je naveo da će se pratiti epidemiološka situacija i ići u pravcu da će oni koji nisu vakcinisani imati i neka ograničenja.

“U Republici Srpskoj razmišlja se o takvim mjerama kada govorim o našim obavezama van kuće. To podrazumijeva da oni koji su vakcinisani mogu da prisustvuju različitim vrstama događaja i proslava, ulaze u pojedine objekte, s obzirom na to da će rizik po njih i sve nas, ukoliko smo vakcinisani, biti mnogo manji. To je bolja opcija od zatvaranja”, kazao je tada Šeranić.

Nenad Stevandić, zamjenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS i Šef tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, za “Nezavisne novine” rekao je da bi uvođenje restrikcija za nevakcinisane moglo da bude problematično, jer ne postoji zakon kojim se propisuje da bi se građani morali vakcinisati.

“Sa druge strane, ako se ne uvedu ograničenja, bićete krivi za novi talas pandemije”, rekao je Stevandić. Prema njegovom mišljenju, i dalje su najvažnije opšte mjere i da se pridržavamo tih mjera.

“Ako bismo se svi pridržavali mjera, i vakcinisani i nevakcinisani, to bi i dalje trebalo da bude prioritet”, kazao je Stevandić. Istakao je da se vakcinisanje može nametnuti onima koji imaju profesionalnu obavezu komunikacije sa velikim brojem ljudi.

“To su doktori i drugi medicinski radnici, konobari, vozači, poštari, šalterski radnici, radnici u tržnim centrima, kao i oni u fabrikama. To bi se, preko poslovnih odnosa unutar preduzeća, moglo na manje rigidan način nametnuti”, naveo je Stevandić.

Dodao je da je veoma bitna i medijska kampanja kojom se promoviše vakcinacija.

“Naš narod se teško pokreće, ali kada se pokrene, hoće da učini pravu stvar”, rekao je Stevandić, ističući da bi fokus medijima trebalo da bude to da će oni koji nisu vakcinisani češće obolijevati te da će kod takvih pacijenata i klinička slika biti dosta teža.

Počela vakcinacija djece u zvorničkoj regiji

Prvo dijete starije od 12 godina vakcinisano je juče protiv virusa korona u Regionalnom centru Instituta za javno zdravstvo RS u Zvorniku.

Kako su saopštili u Institutu za javno zdravstvo RS, među prvima u zvorničkoj regiji vakcinisan je dječak od 15 godina.

“Svi roditelji koji to žele, mogu da dovedu svoju djecu stariju od 12 godina na vakcinaciju protiv kovida. Vakcinaciju mogu obaviti u pripadajućim domovima zdravlja, odnosno vakcinalnim centrima/punktovima ili u regionalnim centrima Instituta”, naveli su u Institutu. Dodali su da je fajzer vakcina protiv kovida odobrena za upotrebu kod djece starije od 12 godina.

“Prije vakcinacije neophodno je da nadležni doktor utvrdi da ne postoje kontraindikacije, niti privremene, niti trajne. Zahtjev za vakcinaciju za maloljetnu djecu potpisuje roditelj/staratelj”, kazali su u Institutu.

Ovo nije prvi slučaj u Republici Srpskoj da je dijete starije od 12 godina primilo vakcinu protiv virusa korona, jer su zainteresovani roditelji i ranije dovodili djecu na vakcinaciju.

Nezavisne

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

Počeli protesti u Sarajevu, očekuju se okupljanja i u drugim gradovima BiH

Objavio

u

By

U više gradova Bosne i Hercegovine za danas su najavljeni protesti zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, goriva i raznih usluga. U Sarajevu je počelo okupljanje građana na platou Skenderija.

Odatle će se okupljeni uputiti prema državnom parlamentu gdje se očekuje da protesti počnu u 16.30. Kako je za N1 potvrdio Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS, protesti su prijavljeni MUP-u, a kao organizator se navodi Harun Salkić.

Protesti u Banjaluci trebali bi početi u 19 sati na Trgu Krajine zakazani su protesti u organizaciji Udruženja Restart RS.

Protesti su zakazani i u Tuzli, Mostaru, Zenici, Bihaću, Goraždu, Travniku, Bijeljini, Prijedoru, Doboju i mnogim drugim gradovima.

Izvor: N1

Nastavite čitati

Društvo

Poznat identitet muškarca čije je tijelo pronađeno u Vrbasu kod Banjaluke

Objavio

u

By

Identifikacijom je utvrđeno da je u rijeci Vrbas, u mjestu Jagare kod Banjaluke, prije dva dana pronađeno tijelo Nenada Koprene (66), potvrđeno je “Nezavisnim novinama” iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Iz ovog tužilaštva podsjećaju da je, s ciljem da se utvrdi uzrok smrti, naređena obdukcija, koja će biti obavljena u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske u Banjaluci.

Podsjetimo, tijelo je pronađeno 4. jula ujutru, te je tada ovaj slučaj prijavljen Policijskoj upravi Banjaluka. Policajci su izvršili uviđaj, kojem je prisustvovao dežurni mrtvozornik.

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

Društvo

ŽIVOT SVE SKUPLJI Ogorčeni građani pozivaju na proteste

Objavio

u

By

Već nekoliko dana na Fejsbuku građani iz cijele Bosne i Hercegovine dogovaraju organizaciju protesta koji bi trebali biti održani danas širom države.

Građani su ogorčeni velikim talas poskupljenja svih životnih namirnica i usluga dok plate stagniraju što je dovelo stanovnike BiH u još težu finansijsku situaciju. Od vlasti će danas, napominju na miran način, tražiti brze i efikasne mjere i programe pomoći.

Grupa na Fejsbuku “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH” trenutno broji skoro 25 000 članova, dok dodatno više od 30 000 ljudi prati stranicu.

Protesti u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Tuzli

Okupljanje u Sarajevu je zakazano u 15:30 na platou Skenderije, a protesti bi trebali biti održani ispred državnog parlamenta s početkom u 16:30.

U 19 časova protesti su zakazani i na Trgu Krajine u Banjaluci, a organizator je Udruženje Restart RS pod satiričnim sloganom “Nećemo plate, hoćemo obećanja”.

Pored ova dva grada, oko 17 časova protesti su najavljeni i u Mostaru, Tuzli, Zenici, Bijeljini, Bihaću, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Goraždu, Travniku, Gradačcu, Visokom, Cazinu, Trebinju, Vitezu i drugim gradovima BIH.

Organizatori navode da građani u svojim gradovima trebaju tražiti: suspenziju akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM, obračun PDV na cijenu goriva od 2 KM, uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.

Još neki od zahtjeva građana su povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije, te povećanje minimalne plate i dječijeg doplatka

Izmjenu Zakona o platama – razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne neto plate. Linearno povećanje plata svima kojima je plata manja od 2,5 puta od prosječne neto plate za minimalno iznos godišnje inflacije. Linearno povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije, povećanje dječijeg doplatka u BiH na minimalni iznos od 100 KM, piše Dnevni Avaz.

Podsjetimo, prošle subote grupa građana u Sarajevu je protestnom vožnjom iskazala nezadovoljstvo zbog nekontrolisanog rasta cijena goriva.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending