Pratite nas

Politika

Zaključci Narodne skupštine mrtvo slovo na papiru

Objavio

u

Počevši od 2003. do danas, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je više od 800 dokumenata sa zaključcima, ali mnogi od njih, naročito kada se odnose na krupna politička pitanja u BiH, budu zaboravljeni. Zbog toga se nameće pitanje čemu služe zaključci parlamenta i da li je upitan dignitet Narodne skupštine?

– Radujem se činjenici da ćemo zajedno nastupati u zajedničkim institucijama i upravo na ovaj način djelovati, ne donoseći nijednu odluku na bilo kojem nivou- ovako je u februaru prošle godine predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u parlamentu Srpske izlobirao da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama ne učestvuju u donošenju odluka dok se ne donese Zakon o izbacivanju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i ne promijeni odluka o vlasništvu poljoprivrednog zemljišta.

Godinu dan poslije, imamo isti Ustavni sud BiH, skupštinska odluka je još uvijek na snazi, a Dodikov SNSD i ostali partneri iz srpske reprezentacije, kako ih je nazvao, promijenili su kurs i redovno glasaju o svim pitanjima u Parlamentu BiH.

Doduše i dio opozicije glasa. Jedini koji poštuje odluku NSRS i ne glasa od kada su na snazi ti skupštinski zaključci je delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Mladen Bosić (SDS), koji je tražio i objašnjenje u NSRS ali odgovor je bio da je odluka o ne glasanju na snazi.

-Pod nekom vrstom pritiska sam izopšten iz srpskog kluba u Domu naroda, gdje su još četiri delegata iz SNSD-a. Ne održavamo zajedno sastanke, a u posljednje vrijeme očigledno im smeta to moje insistiranje na razjašnjenju oko odluka Narodne skupštine Republike Srpske i doživio sam zbog toga stava da ne glasam brutalan politiki napad od strane kolegice iz Doma naroda Dušanke Majkić i aparatčika SNSD-a – kaže Bosić.

Ako oni koji sami predlože neke odluke i izglasaju ih, kaže Bosić, a sad iste te odluke ne poštuju kako onda očekivati da neko drugi poštuje Republiku Srpsku i Narodnu skupštinu,.

Bosić je ocijenio da to pokazuje kakav je odnos onih koji drže vlast prema institucijama Republike Srpske.

– Često se Narodna skupština Republike Srpske koristi isključivo u privatne interese kao moneta za potkusurivanje iako je to ili bi trebao da bude najviši demokratski organ u Republici Srpskoj -smatra Bosić.

I predsjednik DNS-a i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Nenad Nešić kaže da Narodna skupština Srpske treba da bude oličenje volje naroda, ali da je najviše zakonodavno tijelo Srpske postalo pozornica nekog jeftinog populizma i još jefitnijih predstava koje su u službi trenutnih interesa jednog čovjeka.

– Nažalost, Dodik koristi taj uticaj u vladajućoj partiji i vladajućim satelitima i mogu da kažem da se definitvno postavio iznad svih institucija Republike Srpske, pa i onih koji su na nivou BiH, a dolaze iz Republike Srpske.

Samim tim došlo je do urušavanja Narodne skupštine i bojim se da smo ugrozili dignitet Narodne skupštine, a to radi vladajuća većina u ovom slučaju SNSD – kaže Nešić.

Na pitanje zbog čega se ne sprovode odluke Narodne skupštine iako su još uvijek na snazi, predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović ne vidi ništa sporno i kaže:

-Pa nemaju rok, možda će biti provedeni, čekamo to, vidjećemo. Nema zaključak rok. Da li tamo piše do tog i tog dana, ne piše.

Bosić kaže da bi bilo korektnije da Narodna skupština Republike Srpske ako već ne može da sprovede ove odluke, da ih povuče, jer bi u suprotnom to bilo pristajanje na status Narodne skupštine Republike Srpske kao nečijeg instrumenta za međusobnu političku trgovinu.

BN TV

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Dodik u Prijedoru: Ako ja ne dobijem izbore, ni vi nećete dobiti autoput

Objavio

u

By

Ako ja, to jest kandidat SNSD-a ne dobije izbore za gradonačelnika, ni vi nećete dobiti uskoro autoput ni do Banjaluke, ni do Novog Grada.

„Ako ja, to jest kandidat SNSD-a ne dobije izbore za gradonačelnika, ni vi nećete dobiti uskoro autoput ni do Banjaluke, ni do Novog Grada. Jer, ako mom kandidatu ne ukažete povjerenje, kako ja mogu imati povjerenja u vas da ćete iskoristiti taj autoput onako kako je najbolje?! Zato ćemo morati zaustaviti radove koje smo započeli 6. novembra ovdje u Prijedoru, a onda ćemo ponovo početi da gradimo autoput iz pravca Novog Grada, gdje imamo kompletnu vlast“, poručio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik građanima Prijedora uoči prijevremenih izbora za gradonačelnika, koji će biti održani 12. decembra.

„A ovo što smo do sad asfaltirali neću premještat’ nigdje drugdje, već ću vam ostavit’ kao podsjetnik da znate šta možete imat’, kad shvatite da ste pogriješili: brzo ćete dobit’ cio autoput ili brzu cestu samo ako se brzo osvijestite i na ponovljenim izborima glasate za mene, to jest nas. Ja vas neću ostavit’ bez nade, pa nisam ni ja na kraj srca! Imam i ja dušu, al’ i vi morate pokazat’ da ste duševni prema meni. Ne možete vi sad izabrat’ nekog drugog, a da vam ja onda gradim autoput: nit’ ima smisla, nit’ je pošteno prema meni! Ne može se povjerenje i poštenje prodat’ za komad vlasti!“, objasnio je Dodik.

O tome je, kaže, diskutovao i sa patrijarhom Porfirijem tokom ručka u Prijedoru prije mjesec i po dana. „Vidio sam kako su mnogi likovali pošto je patrijarh rek’o da ne zna kako da me oslovi kad nisam predsjednik ničega. Al’ on tad nije znao da sam ja ovdje politički patrijarh, pa sam mu za trpezom lijepo objasnio razliku između mene i njega: da je on samo njegova svetost, a ja sam ovdje sve i svja! I da imam i mnogo veću odgovornost, jer sam ja narodu ovdje jedino svjetlo na kraju tunela kroz koji će proć’ autoput. Znači, gdje ja zasvijetlim tu bude tunel i tuda prolazi autoput!“, istakao je Dodik.

Kao politički patrijarh, dodao je, morao je lično da ispovjedi i donedavnog gradonačelnika Prijedora Dalibora Pavlovića. „Lijepo sam mu objasnio da ne može bit’ gradonačelnik ‘nako viralan k’o što je ispao: viri iz svakog telefona s onim svojim budibogsnama slikama. Tu jesu bili upleteni đavolski prsti, al’ tvoj grijeh je što je to postalo viralno, a nikako nije smjelo bit’. Rek’o samo mu: Dalibore, sine, ne možeš tako širit’ tu neku slobodnu ljubav, a mi ‘vamo svi izginusmo braneć’ porodične vrijednosti! I on je odma’ doživio to neko prosvjetljenje, pokaj’o se i dao ostavku. Nakon tog pokajanja znao sam da je on ostao na pravom putu i zato će dobit’ novu šansu, čim mu se ukaže u mom proročanstvu. O ostalom ne mogu da govorim, poštujući svetu tajne naše političke ispovijedi“, objasnio je Dodik.

Na kraju, poručio je svim svojim pristalicama da nikako ne smiju dozvoliti da kandidat SNSD-a bude pokraden na predstojećim izborima. „Volja naroda je sveta, a ja izražavam volju naroda! Ne dajte da vas bilo čija đavolska rabota ometa u zaštiti moje volje naroda. Zato, čim primijetite bilo šta sumnjivo, vreće sa glasačkim listićima na leđa, a onda znate šta vam je dalje činiti. Pa i Bog je prvo sebi stvorio bradu, što kaže naš narod“, zaključio je Dodik.

Tekst je satiričnog karaktera

Izvor: Buka

Nastavite čitati

Politika

U rodnom listu Srpkinja, na glasačkom listiću Hrvatica (FOTO)

Objavio

u

By

Na prethodnim izborima, poslanik Socijalističke partije (SP) Andrea Dorić sa kompenzacione liste ušla je kao Hrvatica, iako joj je u rodnom listu navedeno da je Srpkinja, pravoslavne vjeroispovjesti, saznaje portal Insajder.in.

Slike pogledajte OVDE.

Ona je na osnovu toga što se izjasnila kao Hrvatica ranije bila i delegat u Vijeću naroda, a izvori našeg portala kažu da sada cilja i jednu od ministarskih funkcija koje po nacionalnom ključu pripadaju Hrvatima.

Iako svaki kandidat ima pravo da se izjasni kako želi, nezavisno od onog šta je navedeno u rodnom listu, prema mišljenju analitičara ovakve situacije ukazuju na licemjerje i da su pojedinci spremni da “prodaju vjeru za večeru”, odnosno da će promjeniti i nacionalnost za funkciju.

Politički analitičar Velizar Antić za Insajder.in kaže da čitavu ovu priču posmatra u jednom širem kontekstu da smo mi kao društvo i narod šampioni da nađemo način da prevarimo sistem.

– Ili što bi narod rekao “da nađemo rupu u zakonu”. Upravo u ovom kontekstu posmatram i činjenicu da neko koristi pravo da se izjasni kao pripadnik druge nacije samo da bi ispunio “nacionalni ključ” ili “nacionalnu kvotu” zastupljenosti u određenim institucijama. Naime, i u ovom slučaju je sve urađeno po zakonu. Mi nikome ne možemo odrediti šta je po nacionalnosti i svakome je ostavljena sloboda da se o tom pitanju izjasni. Međutim, svedoci smo da se u praksi ova sloboda zloupotrebljava radi ostvarenja ličnih interesa pojedinaca – istakao je Antić.

On dodaje da se  ovakvim potezima, “sa vrha države se šalju poruke da je u redu da se sistem prevari i da će to proći nekažnjeno”.

– Jer ukoliko vi imate situaciju da pripadnici jednog naroda biraju u Predsedništvo države predstavnika drugog naroda, a to je ništa drugo nego klasična prevara, onda u tom društvu možete očekivati i ovakve prevare na nižim nivoima – smatra Antić.

Dorićka je poznata i po tome što se nakon raskola u Socijalističkoj partiji priklonila SPS-u Gorana Selaka, da bi poslije prelaska ove stranke u opoziciju, ponovo pristupila partiji Petra Đokića.

Izvor: Insajder.im

Nastavite čitati

Politika

Otkrivena Dodikova strategija: Potreban mu je novac da otplati kamate kredita

Objavio

u

By

Dodik bi trebao suspendovati svoj plan otcjepljenja Republike Srpske i tako se vratiti u zajedničke institucije na šest mjeseci navodi se u analizi Adelheid Wölfl koja je objavljenja u austrijskom magazinu Der Standard.

U NSRS će se održati sastanak 10. decembra, a u državne institucije bi se trebali vratiti i predstavnici Republike Srpske.

Ona otkriva strategiju vlasti predvođenih Miloradom Dodikom te posebno ulogu saveznika iz Budimpešte. Tekst naglašava protivljenje Velike Britanije politici Evropske unije prema BiH.

U cijeloj priči važnu ulogu igra Olivér Várhelji, povjerenik Evropske unije, političar iz “ergele” mađarskog autokrate Victora Orbana.

Sadržaj Várheljijevog sporazuma sastoji se od tri tačke.

Prvo, rješavanje pitanja državne imovine na temelju zajedničkih kriterija i u bliskoj saradnji sa SAD-om i Kancelarijom visokog predstavnika (OHR). Potom bavljenje problemom izmjene i dopune Krivičnog zakona, odnosno odluke koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko. To bi se uradilo kroz zakon koji bi usvojio Parlament BiH. I treće, ustavnu i izbornu reformu.

U jednostavnom jeziku, prema diplomatama, to znači da Dodika treba umiriti činjenica da će Republika Srpska dobiti državnu imovinu. Uz to, zakon protiv negiranja genocida, koji je ove godine donio bivši visoki predstavnik Valentin Incko, treba mijenjati na način da se s tim složi Dodikov SNSD, navodi se dalje u analizi.

Po pitanju izbornog zakona na prijedlog bi pristao i hrvatski HDZ, koji je u savezu s Dodikom.

– HDZ bi volio da samo jedan HDZ-ov kandidat može sjediti kao hrvatski poslanik u državnom predsjedništvu, a ne ‘nenacionalista’ kao što je to sada slučaj, piše u tekstu.

Prema riječima diplomata, EU želi osigurati da Republika Srpska dobije 90 posto državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske. To su, između ostalog, šume, ali i vojni objekti. Ustavni sud BiH tek je ove godine utvrdio da zakon prema kojem su šume u vlasništvu RS “nije u skladu s ustavom”. Neriješena državna imovina vlasništvo je bivše SR BiH, koja je bila u sastavu bivše Jugoslavije.

Prema tvrdnjama diplomata, šestomjesečno odgađanje secesije, odnosno povlačenja iz državnih institucija Dodiku bi trebalo samo dati vremena da mu pomogne da dobije državnu imovinu i promijeni Inckov zakon.

– Naravno da niko ne misli da će RS prestati prijetiti secesijom čim dobiju državno vlasništvo, kaže evropski diplomata koji je izvor bečkog lista te navodi dalje kako mnogi u međunarodnoj zajednici smatraju da Dodiku treba nešto dati, baš kao i šefu HDZ-a Draganu Čoviću, Izborni zakon koji on želi.

Dodiku treba novac kako bi hitno otplatio kamate na emitirane obveznice, dalje se navodi.

– Republika Srpska je krajem aprila na Londonskoj berzi prodala obveznice vrijedne 300 miliona evra po kamatnoj stopi od 4,75 posto. Dodiku su stoga kao zalog za kredite potrebne šume i druge nekretnine poput aerodroma u Trebinju ili hidroelektrane na Drini, navodi se u Der Standardu.

Izvor: Oslobođenje

Nastavite čitati

Trending