Pratite nas

Politika

Zaključci Narodne skupštine mrtvo slovo na papiru

Objavio

u

Počevši od 2003. do danas, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je više od 800 dokumenata sa zaključcima, ali mnogi od njih, naročito kada se odnose na krupna politička pitanja u BiH, budu zaboravljeni. Zbog toga se nameće pitanje čemu služe zaključci parlamenta i da li je upitan dignitet Narodne skupštine?

– Radujem se činjenici da ćemo zajedno nastupati u zajedničkim institucijama i upravo na ovaj način djelovati, ne donoseći nijednu odluku na bilo kojem nivou- ovako je u februaru prošle godine predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u parlamentu Srpske izlobirao da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama ne učestvuju u donošenju odluka dok se ne donese Zakon o izbacivanju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i ne promijeni odluka o vlasništvu poljoprivrednog zemljišta.

Godinu dan poslije, imamo isti Ustavni sud BiH, skupštinska odluka je još uvijek na snazi, a Dodikov SNSD i ostali partneri iz srpske reprezentacije, kako ih je nazvao, promijenili su kurs i redovno glasaju o svim pitanjima u Parlamentu BiH.

Doduše i dio opozicije glasa. Jedini koji poštuje odluku NSRS i ne glasa od kada su na snazi ti skupštinski zaključci je delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Mladen Bosić (SDS), koji je tražio i objašnjenje u NSRS ali odgovor je bio da je odluka o ne glasanju na snazi.

-Pod nekom vrstom pritiska sam izopšten iz srpskog kluba u Domu naroda, gdje su još četiri delegata iz SNSD-a. Ne održavamo zajedno sastanke, a u posljednje vrijeme očigledno im smeta to moje insistiranje na razjašnjenju oko odluka Narodne skupštine Republike Srpske i doživio sam zbog toga stava da ne glasam brutalan politiki napad od strane kolegice iz Doma naroda Dušanke Majkić i aparatčika SNSD-a – kaže Bosić.

Ako oni koji sami predlože neke odluke i izglasaju ih, kaže Bosić, a sad iste te odluke ne poštuju kako onda očekivati da neko drugi poštuje Republiku Srpsku i Narodnu skupštinu,.

Bosić je ocijenio da to pokazuje kakav je odnos onih koji drže vlast prema institucijama Republike Srpske.

– Često se Narodna skupština Republike Srpske koristi isključivo u privatne interese kao moneta za potkusurivanje iako je to ili bi trebao da bude najviši demokratski organ u Republici Srpskoj -smatra Bosić.

I predsjednik DNS-a i poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Nenad Nešić kaže da Narodna skupština Srpske treba da bude oličenje volje naroda, ali da je najviše zakonodavno tijelo Srpske postalo pozornica nekog jeftinog populizma i još jefitnijih predstava koje su u službi trenutnih interesa jednog čovjeka.

– Nažalost, Dodik koristi taj uticaj u vladajućoj partiji i vladajućim satelitima i mogu da kažem da se definitvno postavio iznad svih institucija Republike Srpske, pa i onih koji su na nivou BiH, a dolaze iz Republike Srpske.

Samim tim došlo je do urušavanja Narodne skupštine i bojim se da smo ugrozili dignitet Narodne skupštine, a to radi vladajuća većina u ovom slučaju SNSD – kaže Nešić.

Na pitanje zbog čega se ne sprovode odluke Narodne skupštine iako su još uvijek na snazi, predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović ne vidi ništa sporno i kaže:

-Pa nemaju rok, možda će biti provedeni, čekamo to, vidjećemo. Nema zaključak rok. Da li tamo piše do tog i tog dana, ne piše.

Bosić kaže da bi bilo korektnije da Narodna skupština Republike Srpske ako već ne može da sprovede ove odluke, da ih povuče, jer bi u suprotnom to bilo pristajanje na status Narodne skupštine Republike Srpske kao nečijeg instrumenta za međusobnu političku trgovinu.

BN TV

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Bobar pristupio SPS-u

Objavio

u

Dugogodišnji sportista i nagrađivani glumac Banjalučkog studentskog pozorišta Slobodan Bobar pristupio je danas Socijalističkoj partiji Srpske – SPS.

On se u prostorijama SPS u Banjaluci sastao sa predsjednikom Gradskog odbora SPS Banjaluka Sašom Kondićem, sa kojim je razgovarao o budućem političkom angažmanu.

– SPS je prije svega partija mladih i u Banjaluci nastavljamo da okupljamo tim mladih, energičnih i dokazanih ljudi, a u Banjaluci svakako imamo tim koji će dolaskom Slobodana Bobara biti još jači – poručio je Kondić.

Bobar je dijete banjalučkog FK Borca, u kojem je prošao sve uzrasne kategorije, a kao glumac BSP nosilac je brojnih priznanja i nagrada sa festivala iz BiH i Srbije.

Nastavite čitati

Politika

“Pet odsto je poniženje, a ne rješenje” Maja Dragojević Stojić o povećanju plata zdravstvenim radnicima

Objavio

u

Problemi u zdravstvenom sistemu ne mogu se riješiti bilo kakvom jednokratnom pomoći niti mizernim povećanjem plata od pet odsto. To je samo flaster na duboku ranu koja krvari već dugo, kaže dr Maja Dragojević-Stojić, članica Predsjedništva SDS.

Ona napominje da je mnogo je vrijednih i stručnih radnika napustilo ovu zemlju, ne samo zbog malih plata, već zbog sveopšteg ambijenta i osjećaja poniženosti.

– Da li stvarno mislite da svi napori medicinskih radnika tokom pandemije vrijede toliko da stanu u jednu milostinju od pet odsto – upitala je Dragojević-Stojić.

Ona kaže da bi vlast ukoliko cijeni medicinare, trebalo da napravi sistem u kojem će njihov rad i sposobnost procjenjivati uvijek bolji od njih, i po stručnosti i znanju, a nikako lošiji.

– Stvorite im uslove rada zbog kojih će svakog dana motivisani ići na posao. Dajte im plate koje zaslužuju na osnovu njihovog nesebičnog zalaganja u cilju zaštite zdravlja građana. Omalovažiti njihov rad i svesti ga na pet posto je ponižavajuće i nedopustivo – poručila je Maja Dragojević-Stojić, koja je po struci doktorka, specijalistkinja kadriologije.

Srpskainfo

Nastavite čitati

Politika

Zašto se kasni sa košenjem trave u Banjaluci? (VIDEO)

Objavio

u

Nastavite čitati

Trending