Pratite nas

Društvo

Zakonom zabranili objavu podataka od javnog interesa

Objavio

u

Javne institucije u Bosni i Hercegovini trenutno nemaju nikakvu zakonsku obavezu da objavljuju informacije od javnog interesa.

Zbog toga su organizacije civilnog društva u BiH uputile inicijativu nadležnim institucijama sa zahtjevom da se što prije pristupi izmjenama Zakona o slobodi pristupa informacijama BiH. Iako je Prednacrt Zakona napisan u skladu sa evropskim standardima, kako tvrde u Ministarstvu pravde BiH, pojedine stavke su unazađene, kada je u pitanju slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

U Bosni i Hercegovini institucije trenutno ne objavljuju informacije o trošenju budžetskog novca, javna preduzeća kriju podatke o poslovanju, a pravosudne institucije informacije o završenim sudskim procesima.

Prednacrt Zakona o slobodi pristupa informacijama je spreman i predviđa osnivanje Centralnog portala institucija BiH, na kome bi bile dostupne sve informacije od javnog značaja. Ipak, izuzetaka od tog pravila je previše, tvrde u nevladinom sektoru. 

“Posebno u smislu postavljanja zaista široke liste izuzetaka od slobodnog pristupa informacijama koje mogu dovesti do još gore prakse od one koju sada imamo”, kaže Ivana Korajlić iz Reansparensi internešnela BiH.

To znači da ne moraju biti objavljeni podaci koji imaju oznaku tajnosti, ako spadaju pod poresku tajnu, ako bi objavljivanje naškodilo ugledu strane u postupku, ako bi onemogućilo rad inspekcijskih organa i slično.

Dobra stvar je da sudovi ne mogu više godinama da odugovlače sa upravnim sporovima koji se tiču slobode pristupa informacijama, jer su im postavljeni rokovi. Ali rad s medijima je unazađen, jer se ionako dugački rokovi za dostavljanje informacija od javnog značaja opet produžavaju.

“Ono što je takođe problematično, i što može otežati rad i samim medijima, jer se produžava rok za dostavljanje informacija. Sada ugovorni organ može produžiti rok sa 15 na čak 30 dana.“ 

Iz novinarske zajednice poručuju da je zadatak institucija da budu otvoreniji prema medijima, koji su prenosnici informacija prema građanima.

Iz Ministarstva Pravde BiH ne obaziru se na kritike i poručuju da je prednacrt Zakona o slobodi pristupa informacijama napisan u skladu sa evropskim standardima.

“U tekst predloženog propisa ugrađene su i sugestije TAIEX eksperata, čime bi se zakonodavstvo o slobodi pristupa informacijama na državnom nivou uskladilo sa međunarodnim i evropskim standardima, a jedna od preporuka TAIEX eksperata odnosi se i na poštovanje principa proaktivne transparentnosti.” – poručuju iz Ministarstva pravde BiH.

Ipak, iz Transparensi Internešenela odgovaraju da će putem komentara i sugestija pokušati da unaprijede određene stavke koje se tiču i rokova za dostavljanje informacija, ali i navodnih izuzetaka od objavljivanja podataka koji su od javnog značaja.

(BN TV)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Potvrda iz sudskog registra: Vlasnik ATV-a PROINTER

Objavio

u

Nakon jučerašnjih medijskih pisanja o vlasničkoj strukturi Alternativne televizije portal Insajder.in provjerio je šta kažu zvanični podaci.

Prema zvaničnim podacima kao vlasnici Alternatvine televizije vode se sljedeće firme: 

K-2 audio uslude d.o.o.

Alternativna televizija d.o.o.

Grand-trade d.o.o.

Integra inženjering d.o.o.

Prointer ITSS d.o.o.

Kao prethodni vlasnici vode se: Danko Matić, Darko Aleksić, Dragana Banjac, Nataša Tešanović i Slaviša Krunić.

Zanimljiva je činjenica, prema pisanju tog portala, da se jedan od vlasnika ATV-a vodi Prointer ITSS, kontraverzna firma koju često u javnosti dovode u vezu sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika.

„Nije vlasnik, ni ovlašteno lice ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode“, rekao je, između ostalog, Dodik odgovarajući opozicionim poslanicima u julu 2019. godine misleći na Prointer ITSS.

(BN) 

Nastavite čitati

Društvo

Nakon pisanja našeg portala Trbić ipak ostaje urednik na ATV-u!?

Objavio

u

Nenad Trbić, urednik informativnog programa ATV-a smijenjen je sa te funkcije ekspresno, nakon gostovanja Draška Stanivukovića u emisiji ,,1 na 1” ove televizije.

Do tih saznjanja je došao naš portal te jutros objavio tu informaciju.

Kako isti izvor tvrdi, nakon našeg pisanja sazvan je hitan sastanak na kome je zaključeno da bi negativne konotacije u javnosti imala Trbićeva smjena te je on ipak ostavljen na ATV-u.

Nakon naše vijesti stigla je reakcija iz ATV da Nenad Trbić nije smijenjen niti su o njegovoj smjeni zbog gostovanja gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića rukovodstvo i vlasnici ATV ikada razmišljali.

Takođe odbacuju i tvrdnju da je „vlasništvo nad ATV odnedavno zvanično preuzela firma Sirius d.o.o. Igora Dodika, kako  je to prenijela Banjaluka-24. com.

Izvori iz te kuće tvrde, da su gazde te kuće, ako ne zvanični, onda oni u sjeni, promijenili odluku o smjeni Trbića jer su mišljenja da im to donosi još više štete u javnosti.

Nastavite čitati

Društvo

Nastavljeno uređenje: Košenje trave u centru

Objavio

u

Foto: GUBL

U okviru pojačanih aktivnosti na uređenju grada, počelo je košenje trave u užem centralnom jezgru i parkovima.

Nastavljeno je i pojačano čišćenje grada, ali i pranje javnih površina i ulica, kako bi grad bio što uređeniji pred obilježavnje 22. aprila – Dan grada.

Nastavite čitati

Trending