Pratite nas

Politika

ZAMKA ZA DODIKA I ČOVIĆA: Može li im CIK zabraniti učešće na izborima

Objavio

u

Ukoliko Centralna izborna komisija (CIK) odbije da ovjeri prijave za izbore liderima SNSD i HDZ BiH, Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, BiH bi mogla da uđe u najozbiljniju krizu od završetka rata.

To su, između redova, već najavili šefovi najvećih političkih stranaka Srba i Hrvata u BiH, komentarišući nedavnu izjavu predsjednika CIK, Suada Arnautovića, da bi se ta tačka mogla naći na dnevnom redu ukoliko Kristijan Šmit u svom izvještaju Savjetu bezbjednosti Dodika i Čovića optuži za “potkopavanje Dejtona i Ustava”.

Naime, pojašnjavajući namjeru da Dodika i Čovića stavi “na tapet”, u zavisnosti od sadržaja Šmitovog izvještaja, Arnautović je, između ostalog, rekao da CIK ima “odriješene ruke” da navedenim političkim liderima onemogući učešće na izborima u oktobru ove godine, ako se u Njujorku objavi da njih dvojica narušavaju mirovni sporazum.

– Ako je ovo tačno da u njegovom izvještaju, koji će podnijeti 11. maja, imenom i prezimenom tvrdi, optužuje da se neko ponaša antidejtonski, to je dovoljno za djelovanje. Potrebno je da glavni tumač Dejtonskog sporazuma kaže da se taj i taj predsjednik stranke ponaša antidejtonski, suprotno potpisanoj izjavi da će poštivati Opšti mirovni sporazum u BiH. To je dovoljno da mi stavimo na dnevni red – izjavio je Arnautović.

Čekajući Šmita

Pojedini analitičari i stručnjaci za međunarodne odnose smatraju da bi u slučaju da se CIK zaista odluči da na taj korak, vladajuća politička garnitura “u Srba i Hrvata”, praktično, malo šta mogla da učini. Posebno iz razloga što bi, kako kažu, iza takve odluke vjerovatno stao visoki predstavnik, koga podržavaju najmoćnije zemlje Zapada, a bilo kakva konkretna pomoć prijateljskih država, prvenstveno Rusije, u svjetlu sadašnje krize u Ukrajini ne bi bila moguća.

– Ako Kristijan Šmit predstavi Savjetu bezbjednosti izvještaj kakav se najavljuje, a iza takvog izvještaja stanu SAD i Evropska unija, plašim se da bi zaista moglo doći do toga da se pojedinim političkim liderima, koji se optužuju za antidejtonsko djelovanje, zabrani učešće na izborima – kaže za Srpskainfo bivši karijerni diplomata i stručnjak za međunarodne odnose iz Beograda, Srećko Đukić.

On tvrdi da Zapad, koji je zbog rata u Ukrajini “homogeniji kao nikad ranije”, neće tolerisati stvaranje bilo kakve ozbiljnije krize u BiH.

– Ne vidim način kako bi bilo ko sa strane mogao da pomogne Dodiku, odnosno da ga zaštiti, ako se donese takva odluka. Situacija je vrlo ozbiljna. Mislim da Republika Srpska i Srbija polako postaju moneta za potkusuravanje velikih sila, što nikako nije dobro – ocjenjuje Đukić.

“No pasaran”

Inače, u prvim reakcijama na upozorenje CIK da bi im moglo biti zabranjeno učešće na izborima, lideri SNSD i HDZ poručili su da takva odluka “neće proći”.

– Centralna izborna komisija BiH ne odlučuje o kandidaturama i priča Suada Arnautovića nije njegova pamet. U Sarajevu stalno razgovaraju o sprečavanju moje kandidature i da bi to bio krah Republike Srpske – rekao je Dodik, dodajući da će se sigurno kandidovati na predstojećim izborima.

Predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović, izjavio je da poruka predsjednika CIK “jasno govori šta je namjera tih ljudi”, ali da im to, kako je rekao, nikad neće proći.

– CIK predstavlja čistu političku instituciju napravljenu tako da jedna politička opcija može da upravlja izbornim procesom. Dobro je da se javio predsjednik CIK da kaže da će oni procijeniti da li neko antidejtonski djeluje, pa će ga skinuti ili neće potvrditi na listama. Dobro je da smo to čuli, da izbjegnemo bilo kakva nagađanja oko toga šta je CIK BiH, šta im je cilj i kako želi manipulisati onim što je Ustavni sud BiH stavio van snage – poručio je Čović.

“Ishitrena izjava”

Bivši član Centralne izborne komisije BiH, Vehid Šehić, za Srpskainfo kaže da je najava sadašnjeg predsjednika CIK o mogućoj zabrani učešća na izborima pojedinim političarima “malo ishitrena”.

Arnautović je, inače, “podlogu” za svoju prijetnju našao u članu 1, tačka 13 Izbornog zakona BiH, kojim je predviđeno da predsjednik stranke, koalicije ili nezavisni kandidat tokom prijave za učešće na izborima potpisuje izjavu da će se pridržavati Opšteg mirovnog sporazuma za mir u BiH.

– Nisam siguran da se samo na osnovu izvještaja visokog predstavnika nekome može zabraniti prijava za izbore. To je moguće ukoliko, hipotetički, Šmitov izvještaj o antidejtonskom i antiustavnom djelovanju pojedinih političara bude potkrijepljen i nekom konkretnom odlukom visokog predstavnika ili nadležnih sudova. U tom slučaju bi CIK imao pravo da odbije prijavu za izbore takvim licima – objašnjava Šehić.

“Fini neki ljudi, pošteni”

Komentarišući za Srpskainfo upozorenja predsjednika CIK, kao i reakcije lidera SNSD i HDZ na Arnautovićevu izjavu, predsjednik PDP, Branislav Borenović, kaže ga to ni najmanje nije iznenadilo.

– Baš me čudi. Fini neki ljudi, pošteni. Posebno Dodik. Ne psuje, ne pokazuje srednji prst, ne prijeti, ne ucjenjuje, sa cijelim svijetom ima odlične odnose. Na posao i stranačke zabave putuje Vladinim helikopterom ili avionom. Na slavu mu dolaze ambasadori, visoki predstavnici, poštuje sve institucije, posebno pravosudne. Što je najvažnije, pridržava se Ustava i zakona, izgrađuje sistem i vladavinu prava – kaže Borenović.

U svjetlu navedenog, dodaje da “ne vidi razlog” zbog čega se lider SNSD i njegov “prijatelj i partner”, šef HDZ BiH, Dragan Čović, brinu oko Šmitovog izvještaja i odluke CIK.

– Usvajaju budžete na vrijeme, ukidaju akcize, smanjuju PDV, narod zbog njih i njihovog trećeg kolege iz vlasti ne miče iz BiH, korupcija skoro da ne postoji. Milina jedna! Ne vidim razlog zašto da se brinu. Šta bi ova zemlja bez njih trojice – ističe Borenović.

TEGELTIJA: ZABRANA JE PUT U DESTABILIZACIJU BIH

Pravni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH, Milan Tegeltija, rekao je da najava predsjednika CIK BiH da ta komisija može da zabrani učešće na izborima Miloradu Dodiku predstavlja opasan pokušaj pripreme javnosti za neustavnu i nezakonitu odluku, koja ima kapacitet da sruši BiH kao državu.

– Zabrana učešća Dodiku na izborima je nešto o čemu je opasno i razgovarati, a kamoli da se pokuša sprovođenje nečeg takvog. Ko god želi dobro svim ljudima u BiH, taj neće ni pomišljati na tako nešto, jer je to siguran put u destabilizaciju BiH. Srpski narod i Republika Srpska to ne bi prihvatili, jer bi time bila otvorena Pandorina kutija u BiH – poručio je Tegeltija.

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Nekategorisano

GUŽVA NA STARTU Ko će sve ući u trku za predsjednika Srpske

Objavio

u

By

Prijavu za učešće na opštim izborima u BiH, zakazanim za 2. oktobar, predali su 91 politička stranka i 17 nezavisnih kandidata, čime je ozvaničena predizborna trka u Bosni i Hercegovini.

Ono što je zanimljivo jeste da je od ovog broja čak 48 stranaka podnijelo prijavu da uđe u trku za predsjednika ili potpredsjednika Srpske.

Ko će na kraju od njih, zaista, i imati svog kandidata, ostaje da se vidi, ali za sada je sigurno da u trku za predsjednika Srpske ulaze Jelena Trivić iz PDP, Radislav Jovičić iz DNS i Zoran Kalinić iz pokreta Naša priča Republika Srpska.

I lider SNSD, Milorad Dodik, nedavno je izjavio da ta stranka planira imati svog kandidata u trci za predsjednika, a isto su ranije najavili i njegovi koalicioni partneri iz Ujedinjene Srpske, koji su takođe podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske.

Dogovor

Ko će od te dvije partije na kraju odustati od trke za predsjednika Srpske znaće se uskoro, s obzirom na to da je na posljednjem sastanku koalicije vladajuće većine dogovoreno da idu sa jednim kandidatom iza kojeg će stati sve stranke.

Na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije vidljivo je da su mogućnost da uđu u trku za predsjednika Srpske, pored navedenih stranaka, ostavili i NDP, SPS, SDS, Demos, Prva SDS, Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj, Demokratski centar RS Igor Davidović, Srpska napredna stranka RS – FBiH, Srpski narodni pokret, Ekološka partija RS, Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića, Seljačka stranka, Srpska napredna stranka FBiH, kao i do sada nepoznate stranke poput Novo doba, Re-Balans, Krug i Stranka život.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović potvrdio je da su podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske, ali da ne planira da ima svog kandidata.

– Prijavu smo podnijeli jer smo imali tu mogućnost, ali ne planiramo da kandidujemo nikoga na tu funkciju. Jasno je da ćemo podržati Jelenu Trivić – istakao je Vukanović za Srpskainfo.

Nesloga

Politikolog Darko Kuzmanović ističe da veliki broj prijava za funkciju predsjednika Srpske pokazuje ogroman stepen nesloge među opozicijom.

– Može se postaviti pitanje da li opozicija uopšte ima ikakvu šansu da u ovoj situaciji, sa ovolikim brojem stranaka koje su ostavile mogućnost da kandiduju nekoga na tu funkciju, pobijedi na izborima – kaže Kuzmanović za Srpskainfo.

S druge strane, kako dodaje on, ovoliki broj kandidata je pokazatelj ogromne količine sujete i ličnog egoizma koji ispoljavaju i kandidati i političke partije.

Da je svima prioritetan opšti interes, kako ističe Kuzmanović, što partije i kandidati konstantno predstavljaju, stranke bi se dogovorile.

– Određene stavove, koji im se i ne podudaraju, oni bi prevazišli i ustremili se ka ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je smjena vlasti. Međutim, do takve situacije nije došlo. Kada imamo veliki broj kandidata, naravno, takva situacija najviše odgovara SNSD, koji ima ogromne šanse da izađe kao pobjednik narednih izbora – smatra Kuzmanović.

Nezrelost

Ukoliko do toga dođe, ističe on, krivci će biti opozicione političke partije i kandidati koji nisu bili u stanju da pregovaraju. Kuzmanović kaže da su se opozicioni političari u velikoj mjeri ponašali nezrelo u političkom smislu.

– Ono što sam i ranije predlagao, a da bi se stalo u kraj ovakvoj situaciji, jer je bilo jasno da kandidati i političari neće biti u stanju da prevaziđu svoje sujete, jedino rješenje bilo bi uvođenje dvokružnog izbornog sistema. Time bi se napokon stalo u kraj ovakvim praksama i situacijama – uvjeren je Kuzmanović.

On kaže da dvokružnim izbornim sistemima u prvom krugu može biti i 50 kandidata za funkciju predsjednika, ali u drugi izborni krug prolaze samo dva najbolja.

– U toj situaciji kandidati imaju i veći legitimitet, a s druge strane, veći je demokratski potencijal samih izbora. Dvokružni izborni sistem bi s jedne strane eliminisao marginalne političke figure u trci za inokosne funkcije, a s druge strane donio i druge razne benefite kada su u pitanju izbori – zaključuje Kuzmanović.

TRKA ZA POTPREDSJEDNIKA

Osim za predsjednika Srpske, očito je da će građani imati i šarolik izbor kada je u pitanju kandidat za potpredsjednika Republike Srpske, jer su trku najavile brojne stranke.

Prijavu su podnijeli DF, Bosanskohercegovački BH zeleni, Hrvatska kršćanska demokratska unija BiH, HDZ 1990, HDZ BiH, Narodni evropski savez BiH, NS, A-SDA, Narod i pravda, Nezavisni blok – BN, Savez za novu politiku, Stranka za BiH, Građanski savez, Platforma za progres, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatska demokratska unija BiH, SDP BiH, BPS Sefer Halilović, HSP dr Ante Starčević BiH, Liberalna stranka BiH, SDA, Hrvatska stranka prava BiH, SMS, BOSS, Hrvatski savez HKDU-Hrast, te Hrvatska stranka prava BiH i Herceg-Bosne.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Vozač, saradnici i obezbjedjenje Milana Radovića sudionici tuče u banjalučkom noćnom klubu?!

Objavio

u

By

Prema izvorima faktormagzina u tuči koja se rano jutros dogodila u jednom banjalučkom noćnom klubu učestovali su vozač, saradnici i pratioci predsjednika Gradskog odbora SDS-a Banjaluka, Milana Radovića.

Incident se dogodio jutros oko četri časa a iz policije su saopštavajući incijale naveli da je jedna osoba uhapšena dok se za još nekoliko traga.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da su operativnim radom jutros identifikovali i uhapsili J.K. iz Banjaluke.

“Za osobama D.I., M.I. i M.Ć., a zbog postojanja osnova sumnje da su sa J.K. učestvovala u tuči, se traga”, rekli su u policiji.

Nadležnoj policijskoj stanici, oštećeni su juče oko 4 časa prijavili su da su u noćnom klubu u Banjaluci fizički napadnuti od strane više nepoznatih osoba.

“Oštećenim osobama je ukazana ljekarska pomoć na Univerzitetsko – kliničkom centru Republike Srpske. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka”, poručili su iz policije.

Izvor: Faktor magazin

Nastavite čitati

Politika

Vučić: BiH uvela sankcije Rusiji, Dodika i Srpsku nisu pitali

Objavio

u

By

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je BiH uvela sankcije Rusiji dajući na svih 23 deklaracije pozitivno mišljenje protiv Rusije, ali da ne misli da to ima veze sa Republikom Srpskom.

Nastavite čitati

Trending