Pratite nas

Društvo

Zasađena prva stabla u novom gradskom parku

Objavio

u

Ni kišovito vrijeme nije omelo vrijedne nadležne ekipe i mlade koji su podržali ovu veliku akciju i zajedno sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima simbolično započeli sadnju ove jesene, čiji dio mogu biti svi sugrađani i društveno odgovorne kompanije.

Sadnjom sadnica atlanskog kedra na prostoru budućeg najvećeg gradskog parka, koje su donacija gradonačelnika Draška Stanivukovića, počela je jesenja sadnja u našem gradu.

Ni kišovito vrijeme nije omelo vrijedne nadležne ekipe i mlade koji su podržali ovu veliku akciju i zajedno sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima simbolično započeli sadnju ove jesene, čiji dio mogu biti svi sugrađani i društveno odgovorne kompanije.

-Suština života je da onda kada se učini da nešto ne možete da učinite, a to je vaš cilj i vaša misija, tada pronađete na hiljade načina da to završite i dovedete posao do kraja. Činjenica je da su nam oduzeli sve ijednu marku za jesenju sadnju, ali smo zahvaljujući dobrim ljudima i društveno odgovornim kompanijama, a u čemu sam i lično učestvovao, uspjeli da ispunimo ovu misiju i da ozelenimo našu Banju Luku, koja će opet bujati i cvjetati – poručio je gradonačelnik Stanivuković.

Uprkos svim izazovima, kako je kazao Banja Luka će imati do sada najveću jesenju sadnju, s obzirom na to da je ranije za tu namjenu izdvajano oko 80.000 КM, a trenutno sa svim donacijama imamo na raspolaganju iznos od preko 200.000 КM.

-Grad će dobiti na hiljade stabala, a u konačnici Banja Luka će dobiti i najveći gradski park u Republici Srpskoj, jednu zelenu oazu sa jezerom, sa prostorom za rekreaciju, sa izlazom na Vrbas, sa plažama, sa svim onim sadržajima koji našem gradu nedostaju decenijama. Nakon višedecenijske betonizacije našeg grada, asfaltiranja i izgradnje velikih zgrada, želimo da sugrađanima pružimo prostor sa zelenilom i čistijim vazduhom, da taj jedan prostor darujemo prirodi, koja je danas sve zagađenija – kazao je on.

Akcija Gradske uprave za donaciju sadnica i uopšte učešće u jesenjoj sadnji do sada je imala veliki odjek, a prema očekivanjima moglo bi se doći do konačne brojke od 10.000 sadnica koje će biti zasađene tokom jeseni i proljeća.

-Veliki broj građana se već odazvao akciji, jer su ljudi prepoznali izazov s kojim se suočavamo ove godine. Zahvalni smo i građanima i kompanijama, koje su se do sada odazvale, a svi zainteresovani mogu i dalje da se jave Odjeljenju za komunalne poslove – kazao je ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove Boriša Mandić.

Dodao je da pojedini građani doniraju sadnice, dok se drugi javljaju da pomognu u sadnji.

-Sadnja će biti orgnizovana i narednih dana. Želimo da ozelenimo neki dio grada u okviru građanske incijative za ljepšu Banju Luku, jer moramo očuvati taj epitet „grad zelenila“ – zaključio je Mandić.

Кako možete učestvovati

Svi koji žele da budu dio akcije Gradske uprave, odnosno da doniraju sadni materijal mogu da se jave Odjeljenju za komunalne poslove Gradske uprave putem broja telefona: 051/244-436.

Nadležno Odjeljenje pristupiće definisanju vrste sadnog materijala, vrijednosti donacije, te potencijalnoj lokaciji za sadnju.

Nakon što svi parametri budu ispunjeni, pristupiće se zaključivanju ugovora o donaciji i realizaciji same sadnje u dogovorenom terminu.

Napominjemo da svi zainteresovani građani koji nisu u mogućnosti da doniraju stabla, a žele da učestvuju u jesenjoj sadnji, mogu da se pridruže samoj akciji sadnje i da jednu od sadnica koje je donirao gradonačelnik ili neka kompanija, posade i da to drvo posvete porodici, prijateljstvu, ljubavi…

Dakle, svi sugrađani koji imaju želju da budu dio tradicionalne jesenje sadnje, ne moraju lično donirati sadni materijal – dovoljno je samo da naglase da žele da posade jedno drvo, te će im to i biti omogućeno.

(BN)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

VELIKO NEVRIJEME U REPUBLICI SRPSKOJ: Grad napravio haos

Objavio

u

By

Veliko nevrijeme praćeno obilnim padavinama zahvatilo je danas u poslijepodnevnim satima pojedina područja Bosne i Hercegovine.

Uz veliku količinu kišnih padavina koje su pale u glavnom gradu BiH i okolici, u pojedinim mjestima zabilježen je i grad.

Tako je zabilježen grad u Busovači i Ilijašu, a posebno velike količine grada pale su na Sokocu gdje je led stvorio bijeli pokrivač pa je naoko izgledalo kao da je pao snijeg.

Kako se može vidjeti na videu na Facebook stranici Crna hronika BiH, grad je na Sokocu prekrio čak i krovove kuća.

Video pogledajte OVDJE.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

POSTIGNUT DOGOVOR! Prevoznici prekidaju protest

Objavio

u

Već sutra će biti formirana radna grupa koja će prikupiti relevantne informacije i tražiti najbolji način da se pomogne prevoznicima, rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni unutrašnji transport RS.

Grbić je nakon sastanka sa Nedeljkom Ćorićem, ministrom saobraća i veza RS, rekao da su dogovorili da će prevoznici prekinuti bojkot, te da će se tražiti modaliteti kako da se prevoznicima pomogne.

Ćorić je rekao da je Vlada RS već imala neka rješenja kao što je ukidanje akciza na gorivo, ali da ovaj prijedlog nije usvojen na nivou BiH.

“Sutra ćemo formirati radnu grupu koja će da prikupi sve relevantne informacije kako da pomognemo prevoznicima”, rekaoje Ćorić.

Dodao je da nije uredu da gorivo u RS ima veće cijene nego neke druge države u okruženju.

Ćorić je dodao da su pokušali apelovati prema nadležnim institucijama i insistirati da se održi hitan sastanak u vezi sa problemimana graničnim prelazima.

Srna

Nastavite čitati

Društvo

MANJE UDŽEBNIKA ZA OSNOVCE Novine u narednoj školskoj godini

Objavio

u

Broj udžbenika biće smanjen za đake od prvog do petog razreda za tri udžbenika i jednu radnu svesku, a biće pripremljeni digitalni sadržaji za 26 udžbenika u osnovnom obrazovanju.

Ovo je danas, između ostalog, rekla danas ministarka prosvjete i kulture RS Natalija Trivić tokom onlajn sastanka sa predsjednicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola na kojem su sumirani rezultati rada u prethodnoj nastavnoj godini i dogovorene aktivnosti za novu školsku 2022/23. godinu.

– Ministarka Trivić upoznala je predsjednike aktiva direktora sa novim odredbama Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju Republike Srpske, kao i novim povećanjem plata zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju od septembra mjeseca. Podsjetila je da je Vlada izdvojila i ove godine 4,5 miliona КM za nabavku udžbenika za 46.000 osnovaca od prvog do četvrtog razreda, pobjednike republičkih takmičenja, svako treće i naredno dijete iz višečlanih porodice i odlične učenike iz višečlanih porodica – saopšteno je iz Ministarstva.

Trivićeva je upoznala predsednike aktiva direktora da će od septembra muzičke škole u Republici Srpskoj imati mogućnost da se preregistruju u umjetničke škole sa mogućnošću proširenja broja odsjeka.

Кada je riječ o srednjem obrazovanju, analizirana je realizacija plana upisa u srednje škole po regijama i zatražen je veći angažman direktora škola kada je riječ o obezbjeđivanju praktične nastave za učenike kod poslodavaca.

Ministarka je istakla da je povećan interes autora za pisanje udžbenika za srednje obrazovanje, te da su za novu školsku godinu doneseni novi nastavni programi za više zanimanja i struka u srednjem obrazovanju.

– Predsjednici aktiva direktora osnovnih i srednjih škola pozdravili su povećanje plata, donošenje novih nastavnih programa za srednje obrazovanje, kao i smanjenje broja udžbenika u osnovnom obrazovanju, te nove zakonske odredbe Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju koje pružaju mogućnost da se vaspitno-obrazovni radnici zaposleni u produženom boravku u osnovnim školama zapošljavaju na neodređeno vrijeme – naveli su u Ministarstvu.

Srpska info

Nastavite čitati

Trending