Zašto država ne štiti maloljetnike od kockanja!?

Razarajuće dejstvo novog Zakona o igrama na sreću Republike Srpske stručnjaci su predvidjeli još prošle godine, kada je Vlada RS dala na usvajanje Skupštini taj svoj u tajnosti pripreman i po hitnom postupku usvojen propis, koji su poznavaoci pola u šali, a pola u zbilji označili kao biznis plan interesnih grupa.

Naime, u novom Zakonu o igrama na sreću Republike Srpske na mala vrata je uvedena odredba koja dozvoljava postavljanje aparata / terminala za kockanje / kladjenje, odnosno kladomate u svim ugostiteljskim objektima na teritoriji Srpske. Na taj način se u najširem mogućem obimu kockanje čini lako dostupno svim uzrastima maloljetnika koji posjećuju ugostiteljske objekte.

Ovakva odredba ne samo da je u suprotnosti sa ustavnom obavezom zaštite maloljetnika od svih vrsta štetnih uticaja, nego je suprotna i osnovnim evropskim standardima zaštite maloljetnika i dobroj zakonodavnoj praksi savremenih država, pa čak je u suprotnosti i sa pojedinim drugim odredbama tog istog zakona, koje koliko – toliko pokušavaju da spriječe kockanje maloletnika.

Brojne su fotografije iz ugostiteljskih objekata na kojima su prikazani maloljetnici za terminalima za klađenje, na mnogima i roditelji drže djecu u krilu dok igraju igre na sreću.

Istovremeno, legalni priređivači igara na sreću primorani su da zatvore svoje poslovnice. Prema posljednjim podacima, zatvoreno je čak više od 500 poslovnica legalnih priređivača na sreću i otpušteno više stotina radnika.

Nesumnjivo je da će se posljedice ovog zakona još više vidjeti u narednom periodu. Industrija igara na sreću se gura u crnu zonu, a nadležnima je izgleda uvijek lakše rješavati posljedice nego uzrok. Umjesto da se radi na prevenciji, na savjetovanju operatera igara na sreću, koji rade u,  za to posebno namijenjenim objektima, nadležni su isplanirali da unište nove generavije na sve moguće načine.

U ovakvoj situaciji, pitanje se samo nameće – zašto država ne štiti bar maloljetnike od kocke i da li je moguće da je zarada inostranih interesnih grupa zaista važnija čak i od zdravlja najmlađih stanovnika ove zemlje, koji bi morali da budu njena budućnost, a ne samo mogućnost za sitnu dodatnu zaradu nekoliko mešetara.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.