Pratite nas

Region

Zašto je Srbija među prvim u svijetu u procentu vakcinacije!?

Objavio

u

U Evropi, poslije Velike Britanije, niko nije vakcinisao toliko kao Srbija – zahvaljujući pomoći Pekinga i Moskve, piše “Frankfurter algemajne cajtung”. Dodaje i da kritičari optužuju Evropsku uniju za neuspjeh na Balkanu.

Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) podsjeća da je Evropa bila zaprepašćena kada je u martu prošle godine predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poljubio kinesku zastavu na beogradskom aerodromu nakon isporuke zaštitnih maski i druge robe koja je u to vrijeme bila deficitarna.

“Reakcija je bila slična i kada su se ubrzo nakon toga svuda u centru Beograda pojavili ogromni plakati na kojima se pored slogana ‘Hvala, brate Si’ vidio portret kineskog predsjednika. Ovih dana, međutim, mogu se čuti čak i mnogi tvrdoglavi protivnici srpskog predsjednika da su se njegovi napori da uspostavi dobre odnose s Pekingom isplatili. Jer na evropskom kontinentu nijedna država ne vakciniše svoje stanovništvo brže od Srbije”, napominje FAZ.

Srbija je daleko ispred Njemačke, Francuske i svih ostalih zemalja EU. Samo je Velika Britanija brža, piše FAZ postavljajući pitanje “kako je to moguće?”.

“Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar objašnjava dosadašnji uspjeh u intervjuu za FAZ. Između ostalog i činjenicom da je njegova zemlja, za razliku od zapadnih, pokušala da dobije vakcine od svih dobavljača”, navodi list, dodajući da su u Srbiji dostupne vakcine “Fajzera”, ruskog “Sputnjika” i kineskog “Sinofarma”.

“Za razliku od mnogih drugih zemalja, građani Srbije mogu da biraju koju vakcinu žele. Čim je naš nacionalni kontrolni organ odobrio vakcinu kao sigurnu i efikasnu nakon testiranja, ona će biti dostupna svima”, citirao je list izjavu Lončara o politici nabavke u Srbiji.

FAZ prenosi i navode Mirsada Đerleka, državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, da je ruski “Sputnjik” ubjedljivo najpopularniji u Srbiji.

Prema tome, navode, 40 procenata onih koji su spremni da se vakcinišu odlučilo se za “Sputnjik”, a 28 odsto za “Fajzer”. Trećina je izjavila da nemaju preferencije.

“Glavni razlog za trenutnu vodeću poziciju Srbije u trci vakcinacije je Kina, koja je do sada isporučila milion doza ‘Sinofarma’ – što je znatna količina za balkansku zemlju od sedam miliona ljudi. Kada je sredinom mjeseca stigao prvi kontingent, Vučić i kineski ambasador u Beogradu dobili su isporuku na aerodromu. ‘Ponosni smo na naše dobre odnose s Kinom’, rekao je predsjednik nakon ceremonije”, podsjeća Frankfurter algemajne cajtung.

U međuvremenu, dodaje, ministar zdravlja jasno stavlja do znanja da Srbija želi da održi trenutnu stopu vakcinacije: “Naša strategija je da do leta postignemo kolektivni imunitet. Iako smo na dobrom putu, već posebnu pažnju posvećujemo jeseni, jer će tada biti potrebno da se na odgovarajući način pripremimo za novi ciklus vakcinacije protiv korone i za sezonu gripa”.

Takođe navode i da je Srbija htjela da pomogne u regionu uz podsjećanje da je premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev najavio da je toj zemlji dozvoljeno da kupi 8.000 doza “Fajzerove” vakcine od Srbije.

List navodi i da su “takva pitanja pod političkim nabojem” ukazujući na to da je Beograd poslao mini-kontingent od 55 doza vakcina na sjever Kosova, što je iz Prištine protumačeno kao miješanje u kosovske poslove. Na to je, podsjeća autor, Vučić odgovorio da nisu poslati artiljerija i tenkovi, već samo vakcine i lijekovi.

U međuvremenu, susjedne države su napola zavidne i napola sumnjaju u uspjeh Srbije, piše FAZ.

“Nisu samo u Sjevernoj Makedoniji izrečene kritike na račun njihove vlade, koja se suviše pouzdano oslanjala na snabdijevanje vakcinama putem međunarodne inicijative Kovaks. Ovaj program, koji nadgleda Svjetska zdravstvena organizacija i uglavnom se finansira sredstvima EU, ima za cilj da ekonomski slabim zemljama obezbijedi pristup vakcinama bez obzira na njihova finansijska sredstva. Na ovaj način izbjegava se ‘vakcinalni nacionalizam’ i nadmetanja koja podstiču cijene”, navodi list.

Ali, umjesto da se oslanjamo samo na Kovaks, trebalo je da se odlučimo za bilateralne pregovore poput Srbije, kažu neki kritičari u regionu. U Sjevernoj Makedoniji sada se nadaju da će moći da počnu da vakcinišu negdje u februaru. Mnogo bi se dobilo kad bi se bar bolničko osoblje moglo vakcinisati, kaže se. U Srbiji je počelo prije mjesec dana, piše FAZ.

“Ovo takođe čini geostratešku komponentu najnovijih dešavanja jasnom, uz moto: Kina kao spasitelj, EU kao neuspjeh u vanrednim situacijama. Aleksandar Vučić je nedavno uporedio situaciju na Balkanu sa siromašnijim putnicima na Titaniku: Putnici prve klase obezbijedili su mjesto u čamcima za spasavanje, “i mi koji nismo bogati, koji smo mali, poput zemalja zapadnog Balkana, idemo pod Titanik”, podsjeća FAZ na izjavu predsjednika Srbije.

Ako bi to postalo regionalni narativ krize, list navodi da bi šteta za EU bila velika.

“S obzirom na takve opasnosti, ministri spoljnih poslova 13 država članica izdali su zajedničko pismo početkom januara u kojem pozivaju ljude da podijele sopstvene zalihe sa svojim susjedima na Balkanu. Jer EU neće biti sigurna ako to nisu ni države u njenoj neposrednoj blizini. Pored susjednih zemalja poput Bugarske, Hrvatske, Mađarske i Rumunije, među potpisnicima su bile i Danska, Finska i Švedska. Njemačke nije bilo”, zaključuje Frankfurter algemajne cajtung.

(FAZ) 

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Region

Na ovo se dugo čekalo! Telekom u akciji spašavanja odlaska mladih iz Srbije: Dualno obrazovanje – sigurna šansa za našu djecu!!!

Objavio

u

Da priče o Dualnom obrazovanju ne budu samo prazne reči, prazna slova na papiru kojih se političari samo sete kada im novinari postave nezgodno pitanje o odlasku mladih stručnjaka u beli svet – pobrinuo se Telekom Srbija, odnosno njegov veoma preduzimljivi menadžment u kome je jedna od glavnih karika, Draško Marković, Izvršni direktor za ljudske resurse!

Naime, direkcija za ljudske resurse Telekoma Srbija inicirala je ugovor sa srednjom PTT školom iz Beograda, o poslovnoj saradnji, preuzimanju mladih svršenih rsednjoškolaca i momentalno zapošljavawe u njihovoj Kompaniji! Podsećamo, PTT škola  obrazuje učenike za zanimanje – monter telekomunikacione mreže, koja će u najskorije vreme biti preko potrebna Telekomu Srbije! Time je na najbolji način i praktično pokazana primena Dualnog obrazovanja u praksi, što bi trebalo da postane pravilo i za sva druga Javna preduzeća koja imaju potrebu za stručnim školovanim mladim kadrovima…-

– Telekom Srbije, pored svoje osnovne delatnosti, neguje i ulaže u programe iz oblasti obrazovanja – kaže za Embargo, Draško Marković, Izvršni direktor za ljudske resurse ove državne kompanije. – Prepoznali smo značaj Dualnog obrazovanja i doveli ga u relaciju sa našim poslovnim potrebama, a da smo istovremeno na najbolji i najpraktičniji način podržali program vlade Srbije. Kao tradicionalno odgovorna Kompanija, usmereni smo na razvoj i pružanje šanse mladim ljudima!

Marković zaključuje da ima još potencijala za unapređenje obima i raznovrsnosti poslovanja Telekoma Srbije i da će  ovaj beogradski primer slediti i u drugim gradovima Srbije – gde se obrazuju kadrovi potrebni ovoj Kompaniji…

– Moram i ovom prilikom da se zahvalim javno Privrednoj komori Srbije, Ministarstvu prosvete vlade RS  na konstruktivnoj saradnji i uvođenju Dualnog obrazovanja u naš školski sistem – zaključuje Marković. – Ovo je siguran put za budućnost naše dece, jer nam je to prioritet svih prioriteta! Verujem da će naš put slediti i kolege iz drugih Javnih preduzeća…

Nastavite čitati

Region

Milanović: U BiH su najuspješniji, niti je ko bolestan, niti se ko cijepi

Objavio

u

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je boravio u Istri te je na pitanje novinara komentarisao i borbu s epidemijom korona virusa. Milanović se posebno osvrnuo na situaciju u BiH.

Upitan da komentariše borbu s epidemijom u ovom trenutku Milanović je rekao da se trude, kao i sve vlade.

“I sve su vlade jednako uspješne i neuspješne. U cijeloj Europi, u cijelom svijetu. Naravno, najuspješniji su u Bosni i Hercegovini. Tamo niti je ko bolestan, niti ko umire, niti je ko u bolnicama, niti ko priča o tome, niti se ko cijepi. To je to”, odgovorio je predsjednik na pitanje novinara.

Dodao je da konkretne mjere hrvatske Vlade nije i neće komentarisati ali istakao je kako je odluka o osnivanju Štaba “potpuno neustavna, bez obzira o tome što o tome misli Ustavni sud”.

“Ja tu ne mogu djelovati”, kazao je Milanović, prenosi “Dnevnik.hr“.

Nastavite čitati

Region

”Dara iz Jasenovca” da uđe u školske programe

Objavio

u

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić Srbije smatra da bi film ”Dara iz Jasenovca”, koji govori o stradanjima Srba, Jevreja i Roma u logorima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) tokom Drugog svjetskog rata, trebalo da uđe u školske programe u cilju edukacije mladih generacija o tim istorijskim događajima.

Ružić je u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanja poslanika, rekao da je velika čast što se u skupštinskoj sali našao reditelj filma ”Dara iz Jasenovca” Predrag Gaga Antonijević i naglasio da je obaveza Vlade Srbije i resornog ministarstva da pronađe način da se, kako kaže, taj film od septembra prikazuje bar u srednjim školama.

”Ne kao imperativ, već uz saglasnost roditelja…To bi bilo značajno zbog onih koji ovih dana govore da se u našim programima Jasenovac pominje u jednoj rečenici, a imamo 8- 9 strana koje tretiraju te događaje. Treba da iznađemo model utemeljen u normama kako bi edukovali našu omladinu i kako bi umetničko delo iskoristili u daljoj edukaciji”, rekao je Ružić.

Na pitanje poslanika Jedinstvene Srbije Živote Starčevića, u kojoj je fazi priprema za izvođenje završnog ispita i upis učenika u srednje škole i na fakultete, Ružić je rekao da će probni završni ispit biti održan 26. i 27.marta i da će se prvog dana polagati matematika, a drugog dana srpski ili maternji jezik.

”Mislim da je taj rok dovoljan da se deca pripreme i upoznaju sa proceduarama i načinom polaganja i da se nakon probnog zavšrnog ispita pripreme za završni ispit koji će biti održan 23, 24. i 25.juna”, rekao je Ružić.

Ministar je kazao da je obrazovni sistem u Srbiji u ovoj i prethodnoj godini pokazao visok stepen adaptiblnosti i rezistentnosti prema transmisiji virusa korona.

”Sve brojke govore o tome da škole i obrazovne ustanove nisu mesta gde se virus širi, zahvaljujući odgovornosti i predanosti nastavnog osoblja, ali i učenika koji pohađaju nastavu u osnovnim i srednjim školama, visokoškloskim ustanovama, ali i onih koji idu u predškolske ustanove”, naveo je Ružić.

Nastavite čitati

Trending