Pratite nas

Društvo

“Zašto se samo od Banjaluke traži novac za UKC RS?” Iz PDP poručuju da su amandmani skupštinske većine NEZAKONITI I NERAZUMNI

Objavio

u

Amandmani većine u Skupštini grada Banjaluka da iz budžeta izdvoji novac za Univerzitetsko-klinički centar RS su nezakoniti i nerazumni, poručila je to odbornica PDP-a u Skupštini grada Dijana Ješić.

Smatra da je krajnje  vrijeme da se “prioritet stavi na zdravstvo i da se vlast konačno ozbiljno počne baviti problemom pandemije virusa korona”.

– Međutim, ono što nije jasno je to kako se samo od Banjaluke traži amandmanima da iz budžeta izdvoji sredstva za Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske, kada znamo da je to zdravstvena ustanova u kojoj se liječe građani iz svih krajeva Republike Srpske, a ne npr. iz budžeta Doboja, Prijedora, Trebinja i drugih gradova – navela je Ješić.

Ona kaže da amandmani skupštinske većine u Banjaluci nemaju zakonsko uporište, jer se UKC RS finansira iz budžeta Republike Srpske.

– Ne postoji način na koji Grad Banjaluka može da isplati direktno stimulacije za radnike UKC RS. S druge strane, skupštinska većina predlaže jednokratnu pomoć za medicinske radnike u iznosu od 500 KM što nije nikakvo sistemsko rješenje, ni trajno. Medicinski radnici se žale na koeficijent po kojem im se isplaćuje plata i taj koeficijent treba da bude povećan ako se zaista misli na dobrobit zdravstvenih radnika – ističe Ješićeva.

Ješićeva dodaje da budžet Grada Banjaluka ima samo 10 miliona KM koji su operativni, tako da je nemoguće vršiti isplate za koje nema sredstava.

– Gradonačelnik je ponudio da se u budžet uvrsti 1,2 miliona KM za Dom zdravlja, jer je to zdravstvena ustanova čiji je osnivač Grad i za koju je zakonski moguće izdvojiti novac, ali većina je to odbila. Znači, ponuđeno je više sredstava nego ikada, ali to im nije bilo dovoljno. Jasno je da se radi o političkoj odmazdi o kojoj je govorio predsjednik SNSD-a, a nema nikakve veze sa brigom o zdravstvu – ističe Ješićeva.

Ona podsjeća da UKC izdvaja 35 miliona KM za garažu, a nema za povećanje plata i uplate poreza i doprinosa zdravstvenim radnicima, da postoje sredstva da se funkcioneri vozaju avionima na privatna putovanja, skoro milion KM za marketinške potrebe IRB-a, a nema dovoljno za vakcine, stetoskope i ostala medicinska sredstva.

– Pitam svoje kolege odbornike iz skupštinske većine ima li među njima časnih koji se ne povinuju tuđim odlukama i koji će priznati da je budžet koji je predložio gradonačelnik zaista dobar. Pitam ih da li mogu da pogledaju građanima u oči i reći im da im je partijska naredba bitnija od građana i dobrobiti našeg grada- zaključuje Ješićeva.

Predsjednik Savjeta za zdravstvo Gradskog odbora PDP-a Banjaluka Milorad Maran, kaže da problemi u zdravstvu nisu od juče, ali da amandmani skupštinske većine u Skupštini grada Banjaluka predstavljaju jeftini populizam.

– Blizu jedne trećina zdravstvenih radnika je napustilo Republiku Srpsku. Jednokratna pomoć nije rješenje problema u zdravstvu, pogotovo kada se preko leđa zdravstvenih radnika, nažalost, pokušavaju prikupiti politikantski poeni. Nepojmljivo mi je da bilo kome može pasti na pamet da se republički nivo treba baviti košenjem trave, a da odbornici iz lokalne skupštine odlučuju o sekundarnom i tercijarnom zdravstvenom nivou – kaže Maran.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Gradska uprava uskoro kupuje udžbenike koji će biti uručeni učenicima!

Objavio

u

Grad bi do kraja sljedeće sedmice trebalo da raspiše javnu nabavku za besplatne udžbenike za sve osnovce, rekao je za “Nezavisne” gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je ranije najavljeno, grad će s početkom nove školske godine za sve osnovce obezbijediti besplatne udžbenike, a Stanivuković je istakao da je Banjaluka prvi grad u regionu koji će pokrenuti ovakav projekat.

Naveo je da u gradu na Vrbasu ima oko 16.000 osnovaca, a da će grad obezbijediti sredstva za njih oko 12.000.

Podsjećamo da besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda u RS već obezbjeđuje Vlada Srpske.

Stanivuković je kazao da će besplatni udžbenici biti poklon za sve porodice u gradu.

“Grad će u te svrhe izdvojiti oko 1,5 miliona KM. Pokušali smo ranije da dogovorimo sastanak sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali nismo dobili dovoljno informacija od njih. Zbog toga ćemo napraviti svu kalkulaciju cijena i raspisati javnu nabavku”, naveo je Stanivuković.

Dodao je da je moguće da se na javnu nabavku javi Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali i neke knjižare, te da će više detalja o načinu na koji će porodice s osnovcima dobiti knjige, da li će se morati prethodno prijaviti i gdje, imati nakon okončanja javne nabavke.

“Cilj je da od 15. do 30. avgusta roditelji preuzmu udžbenike za svoju djecu koja pohađaju osnovnu školu”, zaključio je Stanivuković.

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Društvo

U Banjaluci rođeno sedam beba

Objavio

u

U porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci u protekla 24 časa rođeno je sedam beba – dvije djevojčice i pet dječaka.

U službi hitne pomoći pregledano je 110 odraslih pacijenata i 12 djece, a obavljeno je i 18 kućnih posjeta. Ukupno je bilo 140 intervencija.

U protekla 24 časa zabilježena su dva krivična djela i dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda, podaci su banjalučkog Područnog odjeljenja Republičke civilne zaštite.

Vatrogasna brigada nije imala intervencija, a snabdijevanje grada vodom i strujom jutros je uredno.

Nastavite čitati

Društvo

Počeli radovi na novom parku u Rosuljama

Objavio

u

FOTO: S. Ćuković

Na mjestu zelene površine u naselju Rosulje niče novi park, koji će Banjaluci pokloniti gradonačelnik Draško Stanivuković i njegova porodica.

Ideja je, kako je kazao gradonačelnik, da upravo on započne realizaciju inicijative prema kojoj će se širom grada manje zelene površine oplemeniti i pretvoriti u lijepe skverove, a u čemu će moći učestvovati i druge porodice i kompanije.

“Vodeći se poslovicom “da se život mjeri po onom što čovjek ostavi iza sebe“, želimo da upravo ove manje zelene površine oplemenimo stazom, klupom, česmom, bistom i da dobijemo veliki broj ovih skverova pored zgrada i tako uljepšamo naš grad”, kazao je Stanivuković, koji je danas posjetio budući park na lokaciji uz tranzit, u blizini vrtića i Osnovne škole “Aleksa Šantić“.

U parku će, između ostalog, biti postavljena i klupa za dojenje i bista u znak podrške svim majkama, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

“Park je, dakle, posvećen porodici i to je upravo simbolika današnjeg dana kada se obilježava Međunarodni dan porodice”, naveo je Stanivuković.

Po ovom principu, i druge porodice i društveno odgovorne kompanije mogu da odaberu zelenu površinu u gradu i doniraju za njeno uređenje.

Gradonačelnik je pozvao sve one koje imaju mogućnosti da se uključe i podrže ideju Grada o pravljenju skverova.

Iz Gradske uprave su dodali da je i replika čuvene fontane koja se gradi u Parku “Mladen Stojanović“ donacija jedne kompanije i porodice, a neki od sljedećih projekata koje Grad priprema, a koje bi mogle da podrže porodice ili kompanije, su gradnja vidikovca najvjerovatnije na Banj brdu, zatim uređenje posebnih mjesta na kojima bi mogli da sviraju ulični svirači i sl.

Nastavite čitati

Trending