Pratite nas

Društvo

Žele da oživi prostor u centru Banjaluke: Do 15.000 KM za projekte u Domu omladine

Objavio

u

U cilju oživljavanja prostora Doma omladine, a istovremeno i pružanja podrške udruženjima građana, Gradska uprava je prvi put raspisala javni poziv za sufinansiranje projekata i događaja koji će se realizovati baš u ovom prostoru u centru Banjaluke.

Iz udruženja građana su istakli da bi u takvoj podršci mogao biti ključ oživljavanja sadržaja za mlade u gradu na Vrbasu, ali i velika olakšica za udruženja koja godinama rade na značajnim projektima.

– Fokus našeg rada su mladi ljudi i važno je da imamo mjesto u gradu gdje možemo da ih skupimo na jednom mjestu – rekli su u “Perpetuum mobile – Institutu za razvoj mladih i zajednice Banjaluka”.

Dodaju da je vrlo značajno da u gradu postoji mjesto gde mogu realizovati svoje projekte, a da za to ne moraju plaćati prostor, čije je iznajmljivanje u hotelima ili salama veoma skupo.

Ovaj prostor je svojom namjenom uvijek bio predviđen kao mjesto za aktivizam mladih, te rad nevladinog sektora, ali je posljednjih godina bio u drugom planu i njegov puni potencijal nije bio iskorišten do kraja. Ovakva ideja bi, kažu iz udruženja, mogla biti početak lijepe priče, koja će život mladih u Banjaluci učiniti sadržajnijim. Pored ovog javnog poziva, raspisan je i onaj redovni, kojim je predviđeno sufinansiranje projekata omladinskih organizacija i organizacija za mlade.

Projekti

I iz omladinske ogranizacije „Zdravo da ste“ objeručke prihvataju podršku Grada.

– S obzirom na to da smo udruženje koje radi sa omladinom, ovo nam je prilika da realizujemo projekte koje su usmjerene na ovu grupu. Takva vrsta pomoći je značajna jer nam omogućava kontinuiran rad. Mi kroz udruženje imamo omladinski klub, koji je jedna vrsta programa koji traje 25 godina, pa će projekat biti usmjeren na taj program kroz različite vrste aktivnosti; radićemo na jačanju vještina kod mladih, aktivizma i socijalizacije – rekla je koordinator ovog aktivnosti ovog udruženja, Snježana Blagojević.

Dodaje da je za rad ove, ali i drugih organizacija na teritoriji Banjaluke, ipak potrebna mnogo veća podrška.

– S obzirom na situaciju, podrška je tolika kolika jeste. Međutim, naš rad zahtijeva puno više, ali nekako se uklapamo kroz te pozive, pokušavamo da uradimo što više, te da kroz neke druge projekte finansiramo takvu vrstu aktivnosti – istakla je ona.

Na nešto drugačiji način pomoć Grada prihvata Centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama Banjaluka „Dajte nam šansu – Zvjezdice“.

– Mi smo partneri na dva projekta sa dva udruženja – Udruženje škola sporta za lica sa smetnjama u razvoju „Sunce“ i KUD „Čajavec“. Nećemo se prijavljivati na javni poziv kako ne bismo uzimali prostor drugima, ali ćemo koristiti usluge ako prođu ova dva udruženja. Dakle, nismo nosioci projekta, ali smo korisnici usluge – rekla je direktor ovog centra, Željka Perišić Ninković.

Značaj

Ističe da bi podrška Grada trebala biti veća, ali da je i kao ovakva nepohodna kako bi organizacije preživjele.

– Značajno bi bilo ako dođe i do povećanja sredstava i ako se javni poziv raspiše više puta godišnje – zaključila je ona.

Sufinansiranje projekata, kada je riječ o Domu omladine, moguće je u iznosu do 15.000 KM po projektu.

– Projekti za Dom omladine se odnose na oblasti: zapošljavanje mladih, stambena politika za mlade, obrazovanje, kultura i fizička kultura, zdravlje i socijalna politika za mlade, informisanje mladih, ravnopravnost polova, korištenje slobodnog vremena i participacija u društvu, zaštita životne sredine i mladi i osobe sa invaliditetom u Banjaluci – rekli su u Gradskoj upravi.

Dodaju da je lista oblasti nešto šira, a iznos nešto manji kada je riječ o projektima koji idu uz redovni godišnji poziv.

– Organizacije mogu prijaviti projekte za podršku do 10.000 KM po projektu, iz sljedećih oblasti: zapošljavanje mladih, stambena politika za mlade, obrazovanje, kultura i fizička kultura, zdravlje i socijalna politika za mlade; informisanje mladih, ravnopravnost polova, mobilnost, omladinski rad i organizovanje. Prijava važi i za projekte iz oblasti borbe protiv nasilja i kriminaliteta, korištenje slobodnog vremena i participacija u društvu, zaštita životne sredine i mladi, osobe s invaliditetom u Banjaluci i natalitetna politika i ostanak mladih u Banjaluci – kazali su iz Grada.

Ističu da su pozivi otvoreni do 2. avgusta.

POGODNOSTI

Dom omladine ima prostor koji je pogodan za provođenje cijele lepeze aktivnosti kao što su: festivali, izložbe, sajmovi, konferencije, javne tribine, projekcije filmova, pozorišne predstave, razne promocije, sportsko-rekreativne aktivnosti i slično.

Prostire se na površini od oko 1.300 metara kvadratnih i ima tri hola; u holu 1 izrađen je galerijski zid pogodan za sve vrste izložbi, hol 2 je prihvatljiv za razne oblike aktivnosti zbog svoje komunikacije sa svim dijelovima objekta, dok hol 3 u svojoj konfiguraciji ima i malu binu.

Zatvorene prostorije sačinjavaju sala amfiteatra, opremljena sa 145 sjedišta, bina veličine oko 30 metara kvadratnih i bekstejdž prostor veličine od oko 80 kvadrata, internet sala i staklenac, kapaciteta od oko 30 učesnika, s lako pokretljivim namještajem, koji se oblikuje po potrebi zadane aktivnosti.

srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

NEVRIJEME NAPRAVILO HAOS U REPUBLICI SRPSKOJ: Evo koja su mjesto je najgore prošlo

Objavio

u

By

Danas je oko 18 časova jako olujno nevrijeme zahvatilo Modriču.

Ulice grada su pod vodom i saobraćaj se odvija otežano. Grad je ostao bez električne energije, a pojedini dijelovi grada su jos uvijek bez struje.

Fotografije pogledajte OVDJE.

Izvor: Radio Modriča

Nastavite čitati

Društvo

VELIKO NEVRIJEME U REPUBLICI SRPSKOJ: Grad napravio haos

Objavio

u

By

Veliko nevrijeme praćeno obilnim padavinama zahvatilo je danas u poslijepodnevnim satima pojedina područja Bosne i Hercegovine.

Uz veliku količinu kišnih padavina koje su pale u glavnom gradu BiH i okolici, u pojedinim mjestima zabilježen je i grad.

Tako je zabilježen grad u Busovači i Ilijašu, a posebno velike količine grada pale su na Sokocu gdje je led stvorio bijeli pokrivač pa je naoko izgledalo kao da je pao snijeg.

Kako se može vidjeti na videu na Facebook stranici Crna hronika BiH, grad je na Sokocu prekrio čak i krovove kuća.

Video pogledajte OVDJE.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

POSTIGNUT DOGOVOR! Prevoznici prekidaju protest

Objavio

u

Već sutra će biti formirana radna grupa koja će prikupiti relevantne informacije i tražiti najbolji način da se pomogne prevoznicima, rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni unutrašnji transport RS.

Grbić je nakon sastanka sa Nedeljkom Ćorićem, ministrom saobraća i veza RS, rekao da su dogovorili da će prevoznici prekinuti bojkot, te da će se tražiti modaliteti kako da se prevoznicima pomogne.

Ćorić je rekao da je Vlada RS već imala neka rješenja kao što je ukidanje akciza na gorivo, ali da ovaj prijedlog nije usvojen na nivou BiH.

“Sutra ćemo formirati radnu grupu koja će da prikupi sve relevantne informacije kako da pomognemo prevoznicima”, rekaoje Ćorić.

Dodao je da nije uredu da gorivo u RS ima veće cijene nego neke druge države u okruženju.

Ćorić je dodao da su pokušali apelovati prema nadležnim institucijama i insistirati da se održi hitan sastanak u vezi sa problemimana graničnim prelazima.

Srna

Nastavite čitati

Trending