Pratite nas

Nekategorisano

Zgrada UIO – Dodik dva puta povećao budžet BiH institucija dok nije namirio kuma Radišića

Objavio

u

Kum predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i šefa najveće stranke u Srpskoj Mile Radišić možda ostaje bez nelegalno sagrađene kafane „Kajak“, ali ga kao nadoknada za poslovni gubitak očekuje prodaja zgrade Upravi za indirektno oporezivanje u iznosu od od 84.250.000 KM.

Da kum nije dugme, potvrđuje prije svega procedura javne nabavke za kupovinu zgrade UIO, koja je vođena na naćin da je potpuno jasno da je svjesno ciljana baš kumova zgrada. Tender je raspisivan po uslovima koje niko drugi nije mogao da ispuni i ponavljan nekoliko puta, dok nije raspisan po uslovima koje ispunjava jedino Radišićeva zgrada, ali i dok vladajući na bh. nivou nisu konsenzusom „obavili šta treba“ kako bi posao bio završen.


Za oko 17.000 izgrađenih i neopremljenih kvadrata, kum od UIO traži nevjerovatnih 84.250.000 KM bez PDV, odnosno 98,5 miliona KM. S obzirom da je u pomenutoj kvadraturi oko 12.000 m2 kancelarijskog prostora, a ostatak su garaže i tehničke prostorije, da se zaključiti da je cijena skoro 3.000 km po kvadratnom metru.

Pošto maloporodajna cijena luksuznih stanova u Banjaluci ne prelazi 3.000 km/m2, dok je kvadrat garaža značajno jeftiniji, očigledno je da se radi o najmanje duplo „naduvanoj“ cijeni, gdje će UIO počastiti Radišića sa preko 50 miliona KM iznad maksimalne tržišne građevinske marže.


Uzimajući u obzir samo ovu „transakciju“, interesantno je ispratiti i tok dešavanja na relaciji SNSD – institucije BiH u periodu od njihovog povratka na vlast na nivou BiH. Godinama smo svjedoci Dodikove „borbe“ i „čuvanja Srpske“ od Bakira i Bakirovaca, kako treba da je sve više Srpske a sve manje BiH, kako je svako povećanje budžeta institucija BiH izdaja Srpske i slične „ratne“ izjave Dodika i njegovih stranačkih funkcionera koji sus rat uglavnom gledali preko malih ekrana.


Hronologija kaže da u prethodnom mandatu u kojem je na BiH nivou na vlasti bila opozicija iz Republike Srpske, budžet BiH insitucija nije povećan ni za marku. Ali šta se desilo kada je na vlast na bh. nivou ponovo zasjeo čuvar Srpske? U 2020. godini budžet zajedničkih institucija je sa 966 miliona porastao za 30 miliona na 996.000.000 KM, a u 2021. za još 30, na milijardu i 27 miliona. Za dvije godine teških borbi „reprezentacije Srpske“ na čelu sa čuvarom Srpske budžet bh. institucija porastao je tačno za 61 milion KM. UIO godinama „vuče“ nepotrošenih 37,9 miliona za zgradu i poništava javne pozive jer niko ne ispunjava uslove, ali zato Dodik nakon povratka na vlast dva puta povećava budžet bh. institucija za 61 milion i na kraju Radišić završava zgradu po cijeni koja predstavlja tačan zbir sredstava UIO i sredstava koja je namakao kum povećanjima budžeta.


Sve to pokazuje koliko dugo i brižljivo je pripreman ovaj „poslić“, koliko dugo traje i kakva je saradnja Dodika, Izetbegovića i Čovića kada je u pitanju pljačka narodnih para i namirivanje kumova – „kontroverznih biznismena“. Dodik je, prema sopstvenim stavovima, malo izdao Republiku Srpsku povećavajući budžet BiH da bi kum mogao da proda zgradu, ali i dalje ostaje „čvrsto“ na braniku Srpske u 2021. godini, rugajući se otvoreno i narodu i borcima.


U isto vrijeme dok u Banjaluci teče finalizacija zajedničkog projekta kumova i bh. institucija, Dodik od gradonačelnika Banjaluke traži 4 miliona za pomoć zdravstvenim radnicima, iako je iznos koji njegov kum dobija samo na ovom poslu dovoljan da se svim zdravstvenim radnicima u Srpskoj povećaju plate za 10%. Kumova zarada samo na zgradi UIO bila bi dovoljna da pokrije i 400.000 ličnih invalidnina u Srpskoj ili da se izgradi gradska bolnica u Banjaluci.

S obzirom da rejting SNSD od prošlih izbora vrtoglavo pada, da su im u Banjaluci perjanice Đajić, Topić i slični „trećepozivci“ i da je 2022. godina sve bliža, ponašanje kumova kao i pojedinih visokopozicioniranih kadrova i članova njihovih porodica izgleda kao panično ispumpavanje što više novca prije potpunog kraha koji ih očekuje na narednim izborima, ukoliko uopšte ostanu na vlasti do istih.

Banjaluka-24.com

Nekategorisano

Svečano otkrivena bista maršalu Georgiju Žukovu

Objavio

u

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom – pobjede koja je označila završetak Drugog svjetskog rata u Evropi i najvećih ljudskih stradanja savremenog doba, danas je u Banjoj Luci svečano otkrivena spomen-bista sovjetskog vojskovođe i maršala Georgija Konstantinoviča Žukova.

Spomen-bistu na Trgu palih boraca otkrili su gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković i Njegova ekselencija ambasador Ruske Federacije g. Igor Kalabuhov, te u čast svih boraca položili vijence.

– Danas, u Banjoj Luci imamo priliku da istaknemo slobodarsku tradiciju bratskih naroda – ruskog i srpskog. Naša zajednička borba na strani prava i pravde obavezuje nas da, uz vječitu zahvalnost, čuvamo uspomenu na slavne dane antifašističke borbe – poručio je gradonačelnik Banje Luke.

On je naglasio da je danas održan i zajednički sastanak, koji je bila prilika da se razmijene mišljenja i stavovi o svim aktuelnim pitanjima vezanim za lokalni razvoj u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i mogućnostima saradnje, te da izraze obostranu želju za uspješnim nastavkom saradnje Grada Banja Luka sa Ambasadom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

– Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da mogu pozdraviti Njegovu ekselenciju ambasadora Ruske Federacije u BiH, g. Igora Kalabuhova, koji je prihvatio naš poziv da prisustvuje manifestaciji povodom obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.  Kao izraz dubokog poštovanja i neraskidivog prijateljstva naša dva naroda, koji su trajno povezani zajedničkim istorijskim nasljeđem, kulturom i vjerom, danas u Banjoj Luci zajedno otkrivamo bistu maršalu ruske vojske Georgiju Konstantinoviču Žukovu – poručio je gradonačelnik.

Njegova ekselencija ambasador Ruske Federacije u BiH, g. Igor Kalabuhov kazao je, tokom obraćanja na svečanosti otkrivanja biste, da mu je drago što je baš danas u Banjoj Luci.

Kako je rekao, prvo jer se danas obilježava Dan oružanih snaga Ruske Federacije i kao glavni razlog – otkrivanje biste.

-Velika mi je čast da prisustvujem istorijskom događaju i za Banju Luku i za nas, a to je otvaranje biste istaknutnog vojskovođe, maršala Sovjetskog Saveza, kako ga mi zovemo „maršala pobjede“ Georgiju Konstantinoviču Žukovu. Pamćenje njegove uloge i heroizma se pažljivo čuva u Rusiji, a ova bista je ubjedljiv dokaz da je Žukov bitan i za srpski narod – naglasio je ambasador.

Zahvalio je za ovaj izuzetno značajan projekat, koji, kako je kazao – smatraju prijateljskim gestom koji će nesumnjivo doprinijeti jačanju naše kulturne saradnje, kao i dodatnom duhovnom zbližavanju naših naroda.

-Posebno visoko cijenimo da ljudi u Republici Srpskoj njeguju kulturu sjećanja i da se zalažu za očuvanje istorijske istine o Drugom svjetskom ratu. Smatramo da pokušaji iskrivljenja istorije trebaju da budu spriječeni i to je naš dug kao nasljednika zajedničke pobjede i u tom stavu smo jednistveni – zaključio je ambasador Kalabuhov.

Maršal Žukov predstavlja dio onih istorijskih ličnosti, koji ni u jednom momentu nisu pokleknuli pred neprijateljem i zahvaljujući kojima danas živimo u slobodi, a naš dug prema njemu i svim narodnim herojima u istoriji, jeste da garantujemo da se taj sistem očuva i poboljša. Grad Banja Luka želi da ulaže napore da se očuvaju tekovine za koje se Žukov istinski borio i otkrivanjem danas ove biste, makar malim djelom iskaže poštovanje i zahvalnost.

Podsjećamo, maršal Žukov bio je vojskovođa koji je prošao sve stepenice vojne službe, od običnog vojnika do maršala, a uprkos brojnim povredama i bolestima nikada se nije predavao i sebe je u potpunosti stavio u službu svoje zemlje i naroda. Upravo iz tog razloga, davani su mu uvijek najteži zadaci i pod njegovim rukovodstvom Crvena armija je pobijedila do tada neuništiv Vermaht kod Moskve.

Mnogi zapadni vojni istoričari Žukova stavljaju u isti red sa Aleksandrom Velikim i Napoleonom jer su njegove zasluge u Drugom svjetskom ratu neprocjenjive i ogromne. Odbranivši Moskvu, a kasnije i Lenjingrad, general je učinio nešto što sa današnje perspektive izgleda pa gotovo nemoguće, a svako njegovo ratno dostignuće predstavlja spoj nevjerovatne hrabrosti i požrtvovanosti.

Preminuo je u 78. godini kao jedna od najpopularnijih osoba u Sovjetskom Savezu i sahranjen je sa svim vojnim počastima na Crvenom trgu ispod zidina Kremlja. Na 100-godišnjicu njegovog rođenja, Ruska Federacija je usvojila red Žukova i orden Žukova.

Georgij K. Žukov ostaće upamćen u istoriji kao najodlikovaniji maršal – četiri puta odlikovan je titulom Heroja Sovjetskog Saveza i jedan je od tri nosioca Ordena pobjede, a odlikovan je i jugoslovenskim Ordenom slobode i američkom Legijom za zasluge.

Inicijativu da Žukov dobije svoju bistu u Banjoj Luci, zajedno su podnijeli Grad Banja Luka i Gradski odbor SUBNOR-a Banja Luka.

Nastavite čitati

Nekategorisano

Tri samoubistva u UKC-u Srpske za samo mjesec dana

Objavio

u

U posljednjih mjesec dana u UKC-u Republike Srpske tri pacijenta koja su liječena od virusa korona izvršila su samoubistvo. U istom periodu u ovoj ustanovi od posljedica kovida preminula je i dvadesetosmogodišnja porodilja. Postavlja se pitanje šta se dešava u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, čija je odgovornost i hoće li je biti.

Tri samoubistva za samo mjesec dana. Sva tri pacijenta koja su boravila u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske samoubistva su izvršila skokom kroz prozor. Na licu mjesta preminuli su pacijenti iz Čelinca, Banjaluke i Prnjavora. Nakon tragičnih događaja, saopštenjem se oglasio UKC. 

„Univerzitetski klinički centar Republike Srpske preduzeće određene tehničke mjere u svrhu sprečavanja neželjenih događaja ove vrste. Pristupilo se podešavanju mehanizama za otvaranje prozora kako bi se prozori mogli otvarati isključivo na kip“ – navedeno je u saopštenju UKC-a Republike Srpske. 

Bivši ministar zdravstva Slobodan Stanić pojašnjava da se stručna analiza neželjenog događaja trebala izvršiti nakon prvog slučaja. Da bi se izbjegli najgori scenariji neophodna je, kaže, kvalitetnija psihološka podrška. Važno je, dodaje, preduzeti i organizacione mjere koje podrazumijevaju duži boravak osoblja sa pacijentima, kao i tehničke mjere. 

„Rukovodstvo Kliničkog centra moralo je sa svim stručnjacima iz različitih oblasti razmotriti taj slučaj i preduzeti niz mjera. Da su preduzete adekvatne mjere nakon prvog slučaja ne bi se desio drugi, a pogotovo treći slučaj“ – zaključuje Stanić. 

Da se adekvatnije moglo reagovati nakon što je zabilježen prvi slučaj samoubistva smatraju i u PDP-u. 

„MUP nije pozvao direktora UKC-a da ga sasluša i pita šta se to dešava. Ko je potpisao tehnički prijem javne zdravstvene ustanove u kojoj se na petom spratu na teškom odjeljenju može uopšte otvoriti prozor na takav način? Tu postoji krivična odgovornost onoga ko je dao upotrebnu dozvolu“ – ističe odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Ivan Begić. 

Pacijenti koji su izvršili samoubistvo u Univerzitetskom kliničkom centru liječeni su od virusa korona, dok je treća osoba bila post kovid pacijent. Da su posljedice pandemije uticale, ne samo na zdravstveni i ekonomski sistem, već i na mentalno zdravlje građana govori i neslavna statistika zabilježena tokom prošle godine kada je povećan broj samoubistava. U BiH samoubistvo je izvršilo 411 osoba , dok je u Republici Srpskoj Ministarstvo unutrašnjih poslova evidentiralo 218 samoubistava, što je za 7, 9 odsto više u odnosu na 2019. godinu. 

(BN)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Danas vakcinacija bez naručivanja, skraćeno radno vrijeme kovid ambulanti u Docu

Objavio

u

FOTO: A.Čavić/GUBL

U petak, 7. maja, u hali „Banjalučkog velesajma“ biće organizovana vakcinacija bez prethodnog pozivanja i naručivanja za termin vakcinacije.

Svi građani Banje Luke stariji od 65 godina koji su zainteresovani za vakcinaciju protiv kovida mogu se, bez prethodnog zakazivanja termina, vakcinisati u hali „Banjalučkog velesajma“, u periodu od 09:00 do 15:00 časova vakcinom proizvođača Astra Zeneka.

Ključne mjere za zaštitu od zaražavanja virusom korona su nošenje maski, higijena ruku i održavanje fizičkog rastojanja među osobama od najmanje dva metra.

U cilju zaštite sebe i drugih, ove mjere moraju da primjenjuju i osobe koje su preležale kovid, kao i one koje su se vakcinisale sa jednom ili obje doze vakcine.

Obavještenje o skraćenom radnom vremenu kovid ambulanti

Zbog smanjenog obima posla Kovid ambulante u naselju Dolac 06.05.2021. i 07.05.2021. godine radiće u skraćenom režimu rada, tačnije od 08:00 do 14:00 časova. Od 14:00 do 20:00 časova pacijenti se mogu javiti na broj telefona 065/215-318 časova za sve vrste konsultacija.

U subotu 08.05.2021. godine Kovid ambulante će raditi u terminu od 08:00 do 14:00 časova. Od 14:00 do 20:00 časova pacijenti se mogu javiti na broj telefona 065/215-318 časova za sve vrste konsultacija.

U nedjelju, 09.05.2021. godine Kovid ambulante neće raditi. Pacijenti se mogu javiti na broj telefona 065/215-318 časova za sve vrste konsultacija.

U periodu kada neće raditi Kovid ambulante u naselju Dolac pacijenti sa težim kliničkim slikama i akutnim stanjima svoje usluge mogu dobiti u Kovid ambulanti Službe hitne medicinske pomoći.

Napominjemo da se u Kovid ambulantama pregledaju pacijenti koji su pozitivni na korona virus.

Nastavite čitati

Trending