Pratite nas

Nekategorisano

Zgrada UIO – Dodik dva puta povećao budžet BiH institucija dok nije namirio kuma Radišića

Objavio

u

Kum predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i šefa najveće stranke u Srpskoj Mile Radišić možda ostaje bez nelegalno sagrađene kafane „Kajak“, ali ga kao nadoknada za poslovni gubitak očekuje prodaja zgrade Upravi za indirektno oporezivanje u iznosu od od 84.250.000 KM.

Da kum nije dugme, potvrđuje prije svega procedura javne nabavke za kupovinu zgrade UIO, koja je vođena na naćin da je potpuno jasno da je svjesno ciljana baš kumova zgrada. Tender je raspisivan po uslovima koje niko drugi nije mogao da ispuni i ponavljan nekoliko puta, dok nije raspisan po uslovima koje ispunjava jedino Radišićeva zgrada, ali i dok vladajući na bh. nivou nisu konsenzusom „obavili šta treba“ kako bi posao bio završen.


Za oko 17.000 izgrađenih i neopremljenih kvadrata, kum od UIO traži nevjerovatnih 84.250.000 KM bez PDV, odnosno 98,5 miliona KM. S obzirom da je u pomenutoj kvadraturi oko 12.000 m2 kancelarijskog prostora, a ostatak su garaže i tehničke prostorije, da se zaključiti da je cijena skoro 3.000 km po kvadratnom metru.

Pošto maloporodajna cijena luksuznih stanova u Banjaluci ne prelazi 3.000 km/m2, dok je kvadrat garaža značajno jeftiniji, očigledno je da se radi o najmanje duplo „naduvanoj“ cijeni, gdje će UIO počastiti Radišića sa preko 50 miliona KM iznad maksimalne tržišne građevinske marže.


Uzimajući u obzir samo ovu „transakciju“, interesantno je ispratiti i tok dešavanja na relaciji SNSD – institucije BiH u periodu od njihovog povratka na vlast na nivou BiH. Godinama smo svjedoci Dodikove „borbe“ i „čuvanja Srpske“ od Bakira i Bakirovaca, kako treba da je sve više Srpske a sve manje BiH, kako je svako povećanje budžeta institucija BiH izdaja Srpske i slične „ratne“ izjave Dodika i njegovih stranačkih funkcionera koji sus rat uglavnom gledali preko malih ekrana.


Hronologija kaže da u prethodnom mandatu u kojem je na BiH nivou na vlasti bila opozicija iz Republike Srpske, budžet BiH insitucija nije povećan ni za marku. Ali šta se desilo kada je na vlast na bh. nivou ponovo zasjeo čuvar Srpske? U 2020. godini budžet zajedničkih institucija je sa 966 miliona porastao za 30 miliona na 996.000.000 KM, a u 2021. za još 30, na milijardu i 27 miliona. Za dvije godine teških borbi „reprezentacije Srpske“ na čelu sa čuvarom Srpske budžet bh. institucija porastao je tačno za 61 milion KM. UIO godinama „vuče“ nepotrošenih 37,9 miliona za zgradu i poništava javne pozive jer niko ne ispunjava uslove, ali zato Dodik nakon povratka na vlast dva puta povećava budžet bh. institucija za 61 milion i na kraju Radišić završava zgradu po cijeni koja predstavlja tačan zbir sredstava UIO i sredstava koja je namakao kum povećanjima budžeta.


Sve to pokazuje koliko dugo i brižljivo je pripreman ovaj „poslić“, koliko dugo traje i kakva je saradnja Dodika, Izetbegovića i Čovića kada je u pitanju pljačka narodnih para i namirivanje kumova – „kontroverznih biznismena“. Dodik je, prema sopstvenim stavovima, malo izdao Republiku Srpsku povećavajući budžet BiH da bi kum mogao da proda zgradu, ali i dalje ostaje „čvrsto“ na braniku Srpske u 2021. godini, rugajući se otvoreno i narodu i borcima.


U isto vrijeme dok u Banjaluci teče finalizacija zajedničkog projekta kumova i bh. institucija, Dodik od gradonačelnika Banjaluke traži 4 miliona za pomoć zdravstvenim radnicima, iako je iznos koji njegov kum dobija samo na ovom poslu dovoljan da se svim zdravstvenim radnicima u Srpskoj povećaju plate za 10%. Kumova zarada samo na zgradi UIO bila bi dovoljna da pokrije i 400.000 ličnih invalidnina u Srpskoj ili da se izgradi gradska bolnica u Banjaluci.

S obzirom da rejting SNSD od prošlih izbora vrtoglavo pada, da su im u Banjaluci perjanice Đajić, Topić i slični „trećepozivci“ i da je 2022. godina sve bliža, ponašanje kumova kao i pojedinih visokopozicioniranih kadrova i članova njihovih porodica izgleda kao panično ispumpavanje što više novca prije potpunog kraha koji ih očekuje na narednim izborima, ukoliko uopšte ostanu na vlasti do istih.

Banjaluka-24.com

Nekategorisano

Da li je BiH uvela sankcije Rusiji ili se samo “pridružila izjavi”?

Objavio

u

By

Nakon različitih izjava i interpretacija ispostavilo se da se BiH jeste pridružila izjavi o sankcijama, ali da su sankcije zaustavljene u Savjetu ministara.

Priča se ”zakotrljala” kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao kako samo Srbija nije uvela sankcije Rusiji, od svih zemalja u regiji.

Na ovoj tvrdnji je insistirala opozicija u Republici Srpskoj, ali je srpski član Predsjedništva BiH to demantovao.

Tvrdnja o sankcijama zasnivala na tome da se BiH navodno pridružila odlukama Savjeta Evrope koje se tiču restriktivnih mjera protiv Rusije.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Predsjedništvo BiH, kao ni Savjet ministara “ni u jednom navratu nije donijelo nijednu odluku da se pridruži bilo kakvim mjerama Zapada protiv Rusije i da to tako ostaje”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio danas za Oslobođenje da se BiH ”pridružila izjavi” o sankcijama, ali da one nisu ”implementirane”.

“Bosna i Hercegovina se, na osnovu Strategije spoljne politike i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, putem Misije BiH pri EU pridružila izjavi EU o sankcijama, što je potvrdio i komesar Borelj, ali implementaciju sankcija su u Savjetu ministara blokirali predsjedavajući Savjeta ministara i ministri iz RS za što moraju snositi punu političku odgovornost. Imidž i politička pozicija Bosne i Hercegovine u Evropi ne treba da budu ugroženi zbog njihovih blokada”, rekao je Džaferović.

Borenović: Činjenica je da se BiH pridružila sankcijama
Na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije, predsjednik PDP Branislav Borenović, saopšteno je iz PDP, “predstavio je javnosti činjenice u vezi sa pridruživanjem BiH sankcijama Savjeta Evropske unije protiv Ruske Federacije”.

“Punih 80 dana BiH je u režimu pune primjene svih sankcija koje je Savjet EU uveo protiv Ruske Federacije. Radi se o 22 seta sankcija koje su usvajane od 23.2. ove godine pa do danas. Prema informacijama kojima raspolažemo, BiH diplomate u Briselu su u svakom od ovih slučajeva postupale u skladu sa instrukcijama Predsjedništva BiH”, naveo je Borenović.

“Ove odluke uključuju čitav niz različitih sankcija, od onih prema privatnim i poslovnim subjektima, među njima poslanicima ruske Dume, kćerkama gospodina Putina, isključivanja ruskih banaka iz SWIFT sistema i razne druge. Za sve ove odluke Milorad Dodik je znao i u isto vrijeme besramno narodu u Srpskoj pričao kako on nikada neće dozvoliti uvođenje sankcija Rusiji”, naglašava Borenović, saopštio je PDP.

Borenović kaže da postoje procedure unutar institucija BiH i samog Predsjedništva kojima se može osigurati da nijedna neusaglašena odluke ne prođe, ali da “Dodik te procedure ili ne zna da koristi ili je svjesno propustio da djeluje“.

“Koristeći upravo te iste procedure Mladen Ivanić je spriječio reviziju Presude u predmetu BiH protiv Srbije pred Sudom u Hagu. Apsolutno isti mehanizam na raspolaganju je imao i on i svjesno je propustio da ovo pitanje dovede do izjašnjenja, nego je namjerno pustio da ide ovako računajući da to niko neće prozrijeti”, kaže Borenović.

Šarović: Sankcije puzajućom metodom

Iz Srpske demokratske stranke medijima je dostavljena izjava Mirka Šerovića da je “činjenica je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je Srbija jedina zemalja sa prostora Zapadnog Balkana koja nije uvela sankcije Rusiji”, iz čega SDS izvlači jasan zaključak da je to učinila i BiH.

Šarović očekuje da će situacija uskoro biti jasnija i da će se razjasniti da li je Predsjedništvo BiH zvanično raspravljalo po ovom pitanju.

On kaže da je sada očigledno da se sankcije Rusiji od strane BiH uvode puzajućom metodom.

“To se radi korak po korak, ne na Predsjedništvu BiH ili Savjetu ministara, nego to čine članovi bh. delegacija u kojima imamo i ljude iz Republike Srpske. Oni na forumima Savjeta Evrope i nekim drugim tijelima glasaju za odluke koje u suštini jesu sankcije Rusiji. Tako se državljanima ove zemlje uskraćuje ulazak, proglašavaju se za nepoželjne osobe, Rusija se isčlanjuje iz raznih organizacija”, napominje Šarović.

Izvor: Mondo

 

Nastavite čitati

Nekategorisano

ĐAJIĆ mjesecima bez odgovora na pitanje: Ko je ukrao maske u milionskom iznosu!?

Objavio

u

Unutrašnjom kontrolom u magacinu Kliničke apoteke UKC Republike Srpske krajem prošle godine utvrđeno je da nedostaje veća količina jednokratnih hirurških zaštitnih maski.

Kako je saopšteno iz ove ustanove, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić odmah je naredio vanredni popis i imenovao Komisiju za vanredni popis lijekova i potrošnog materijala u Kliničkoj apoteci, sa zadatkom da se utvrdi stvarno stanje lijekova i potrošnog medicinskog materijala.

Komisija je generalnom direktoru dostavila Izvještaj o vanrednom popisu lijekova i medicinskog potrošnog materijala u Kliničkoj apoteci kojim je konstatovano neslaganje u količinama zaštitne opreme evidentirane u Kliničkom informacionom sistemu (KIS), u odnosu na stvarno stanje.

Kako saznaje dobro obaviješteni izvor radi se o tada Đajićevoj desnoj ruci Milanu Ćurliću Ćurli, za koga je i Gorica Dodik svojevremeno napisala kako ima saznanja da reketari i maltretira pacijente na UKC-u Republike Srpske.

Radi se o robi višemilionske vrijednosti, a dobit je Ćurlić vješto potrošio na egzotičnim destinacijama.

– Đajić je slučaj prijavio policiji u namjeri da “povali” Zeljkovića, jer mu nije isporučio milion i po maski. Međutim, ispostavilo se da je Ćurla krao maske malo po malo, nakon čega se Đajić naljutio – rekao nam je dobro obavješten izvor.

Nakon saznanja da je maske krao Ćurlić, Đajić mu zabranio da dolazi u UKC i udaljio ga od sebe, a cijeli slučaj pokušava zataškati.

Mjesecima kasnije Đajić je počeo nabavljati lošiju robu i izgledati sve više kao opasan narkoman.

Nastavite čitati

Nekategorisano

Ključno vještačenje o smrti osam rudara zapelo na Rudarskom fakultetu

Objavio

u

Mjesec dana je prošlo otkako je u nesreći u rudniku Soko u selu Čitluk, kod Sokobanje, od gušenja metanom stradalo osam rudara, a još se ne zna da li i ko je kriv za njihovu smrt.

Aleksinačko Osnovno javno tužilaštvo koje vodi istragu nesreće, posljednji put se ovim povodom oglasilo 13. aprila kada je saopšteno da je po njihovoj naredbi Komisija Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, izvršila pregled lica mjesta te da se očekuje dostavljanje nalaza i mišljenja na osnovu kojih će se utvrditi eventualni uzrok nastale nezgode.

Takođe, kako je navelo tužilaštvo, Zavodu za sudsku medicinu u Nišu naloženo je vršenje dodatne toksikološke analize lešnih tkiva poginulih pa će se u zavisnosti od prikupljenih materijala kao i nakon preduzimanja drugih dokaznih radnji, za kojima se ukaže potreba, razmatrati da li je u konkretnom slučaju nesreća posledica događaja prouzrokovanog prirodnim delovanjem ili je u pitanju ljudski faktor.

Kako se nezvanično saznaje, nalaz Komisije Rudarsko geološkog fakulteta Aleksinačko tužilaštvo i dalje čeka, ali nema informacija kada bi trebalo da stigne i zbog čega ovaj dokument, ključan za rasvjetljavanje tragedije, još nije dostavljen toj pravosudnoj instituciji.

Čak iako se ustanovi da je za strašnu nesreću kriv ljudski faktor, veliko je pitanje da li će iko odgovarati za smrt osmorice rudara, a skoro je sigurno da kazna neće biti primjerena posljedicama.

Na ovo upućuje pravosudni epilog prethodnih nesreća u rudnicima zbog kojih ili niko nije odgovarao ili su izrečene kazne bile minimalne.

U stravičnoj rudarskoj nesreći 1. aprila nastradali su Bratislav Živković (59), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanović (55), Radovan Grujić (47), Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Bojan Stajić (34) i najmlađi – Petar Petrović koji je imao samo 31 godinu, a 21 njihov kolega je povrijeđen.

Iako je odmah na licu mjesta saopšteno da je do nesreće došlo pošto su se rudari ugušili metanom, zvaničan uzrok nesreće, ali i sve ono što joj je prethodilo, do danas su ostali nerasvetljeni.

(Nova.rs)

Nastavite čitati

Trending