Pratite nas

Zanimljivosti

Život banjalučke crkve među koricama: Sakralna arhitektura u ilustrovanoj monografiji

Objavio

u

U nedavno objavljenoj monografiji „Sakralna arhitektura Banjalučke eparhije“, čiji je izdavač Arhiv Republike Srpske u saradnji sa Zavičajnim muzejom Gradiška, tri autora bitno su rasvijetlila ovu tematiku u naznačenom prostoru, od Milanskog edikta do kraja Srednjeg vijeka.

Autori ove bogato ilustrovane publikacije, arheolog Bojan Vujinović, teolog Slavoljub Lukić i istoričar Marko Janković, naglasili su da to predstavlja ključno poglavlje, koje jasno govori o razvoju crkvenog života.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

– Bazilike, manastiri, manastirišta i crkvišta na teritoriji Banjalučke eparhije svjedoče o više od 1.500 godina pravoslavne crkve na jasno ograničenom prostoru. Oblast koja je administrativno pripadala ovoj eparhiji, od njenog osnivanja 1900. godine, obuhvatala je uglavnom područje Bosanske Krajine, čiji prvi pomen nalazimo 1593. godine u zapisu iz manastira Podmalinsko u Crnoj Gori – kazao je za Srpskainfo teolog Slavoljub Lukić.

Bazilike

Prve bazilike na teritoriji Banjalučke eparhije, podsjeća arheolog Bojan Vujinović, sagrađene su nakon Milanskog edikta, u drugoj polovini četvrtog i prvoj polovini petog vijeka.

– O tome svjedoče materijalni ostaci sakralnih građevina pronađenih na području Banjaluke, Prijedora, Laktaša, Novog Grada i Kotor Varoša. Posebno je značajan ranovizantijski grad Balkis, pronađen u Bakincima kod Laktaša, sa tri bazilike, koji je najvjerovatnije predstavljao episkopsko sjedište – smatra Vujinović.

Naglašava da su najstariji materijalni tragovi srednjevjekovnog manastira na području Banjalučke eparhije pronađeni u Gornjim Kijevcima, blizu Gradiške, na lokalitetu Manastirište-Karanovac. Oni se dovode u vezu s periodom 13. vijeka, a tragovi srednjevjekovne nekropole, formirane oko manastirske crkve, ukazuju na raniji period, 11. i 12. vijek. Takođe, kaže Vujinović, u Kijevcima i cijelom Potkozarju, odnosno na području Banjalučke eparhije je i veliki broj manastirišta i drugih crkvenih, sakralnih objekata.

Manastiri

Na području Banjalučke eparhije nalazi se šest manastira: Gomionica, Krupa na Vrbasu, Liplje, Moštanica, Osovica i Stuplje.

– Među najstarijim sačuvanim srednjevjekovnim manastirima na području Banjalučke eparhije svakako je Krupa na Vrbasu, ispod srednjevjekovnog grada Vrbasa. Prvi, posredno sačuvani pisani pomen ovog manastira nalazi se u povelji pape Honorija III, koji navodi više manastira, crkava i manastirskih imanja reda Svetog Vasilija, a među njima i manastir Vrbas – kaže teolog Slavoljub Lukić.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Istraživanja na ovom području, posebno novijeg datuma, dokaz su znamenitog srpsko-pravoslavnog graditeljstva i važan dio za bolje razumijevanje crkvene organizacije i tradicije.

Ključnu ulogu u tome imaju bazilike i manastiri, smatra istoričar Marko Janković.

– Suština monografije je, pored ostalog, nastojanje da ukažemo na trend marginalizacije ovih tema i naših manastira, još u vrijeme Kraljevine, a potom i SFR Jugoslavije. Tada je u BiH postojala drugačija istoriografija, koja nije bila naklonjena istraživanju istorije Srpske pravoslavne crkve. Tada su svi manastiri na području Banjalučke eparhije proglašeni novovjekovnim, bez bilo kakvih dubljih analiza i istraživanja – podsjeća Janković.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

On smatra da je intenzivno istraživanje počelo novijeg datuma, povezujući to s nastankom Republike Srpske. U takvom naporu, kazao je Janković, nastala je i monografija “Sakralna arhitektura Banjalučke eparhije”.

Dio ovog arheološkog, sakralnog i duhovnog blaga srpskog naroda je istražen, ali je izvjesno da će obnovom ugašenih manastira, otkrivanjem tragova bazilika i crkvišta, okvir sakralne arhitekture Banjalučke eparhije biti upotpunjen.

Pohvale

Pohvale za monografiju, kao novo i cjelovito djelo, iznijeli su, pored ostalih, jeromonah Metodije Kragulj, nastojatelj manastira Gomionica, protosinđel Teofil Dimitrić, nastojatelj manastira Osovica, Dejan Došlić, asistent na Filozofskom fakultetu Banjaluka, i Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske.

– Autori monografije su trojica izuzetnih teologa, arheologa i istoričara, koji su dali novu dimenziju važnoj temi iz domena arhitekture Banjalučke eparhije. Ostvarili smo i dobru saradnju sa Zavičajnim muzejom iz Gradiške na polju izdavaštva. Monografija koju ćemo promovisati u Banjaluci, a potom Beogradu, nastala je u povodu osam vijekova autokefalnosti SPC, 120 godina od osnivanja Banjalučke eparhije i stotinu godina od uspostavljanja srpske Patrijaršije – kazao je Stojnić.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zanimljivosti

Potez vrijedan pažnje: Patrijarh za trpezom sa beskućnicima

Objavio

u

Na najveći hrišćanski praznik, Hristovo vaskrsnuće, patrijarh Porfirije je ponovo oduševio Srbiju.

Danas se ljubavlju pričešćuju duše i ljudi dobrim delima slave spasenje.

Nakon što je na društvenim mrežama objavljena fotografija na kojoj se vidi kako Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije pješači i na putu do patrijaršije razgovara sa svima koji pokažu interesovanje, upravo u prazničnom ali skromnom duhu, patrijarh danas provodi vrijeme sa korisnicima crkveno-narodne kuhinje.

U lijepoj atmosferi i danas se poslužuju svi beskućnici, a na ovaj veliki dan posjetio ih je i patrijarh Porfirije, toplim obrokom i toplom riječi, darivajući nadu i utjehu.

(Objektiv.rs) 

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Šta sve vlast ne smije da stavi na bilborde u RS?!

Objavio

u

Milorad Dodik je tajno boravio u Moskvi prije nešto više od mjesec dana. Proveo se vrlo vrlo loše; Toliko loše, da mu je pozlilo.

Dijagnoza Ruskih “Ljekara”: BiH je u MAP-u; Ide u NATO; Dodik je stavio tačku na to, potpisujući već dva puta ANP (Program reformi BiH).

Ok, ta neuspješna tajna posjeta nije za bilborda.

Još manje je za široke narodne mase koje bi je upile preko naših malih TV ekrana. Ima još gorih vijesti – one nisu ni za iza bilborda.

Rusija uopšte ne da vakcine Sputnik V Republici Srpskoj. Jer su ljuti na Dodika. Iz već navedenih razloga.

Budući da Rusija poštuje integritet BiH, slijedom stvari, vakcinu Sputnik V, ne daju ni BiH.

Sve je u haosu; Još 01.02. Duško Perović, predstavnik RS u Moskvi, je rekao da će tokom tog mjeseca stići 100.000 doza. Nisu stigle.

Ukupno je, prema riječima takozvanog premijera Radovana Kilavog Viškovića, u RS stiglo 47.000 doza ruskih vakcina, što zadovoljava potrebe 23.000 stanovnika. Ako mu je vjerovati.

Da velikih problema ima da Sputnik V poleti prema RS, samim tim i BiH, svjedoče upravo izjave Radovana Kilavog Viškovića, koji je prvo 16.04. izjavio da je RS uplatila Rusiji 13 miliona KM za nabavku oko 400.000 doza vakcine, kao i da je potpisan Ugovor za, kako je rekao, “okvirno 1,2 miliona doza, ako zatrebaju”.

Koliko se Višković sjećao tog 16.04., taj ugovor je potpisan 26.01. ove godine i bilo je dogovoreno “da je rok isporuke vakcina do šest mjeseci i da se mjesečno isporučuje po 50.000 doza”.

Što znači da je trebalo već biti isporučeno 150.000 vakcina, ali nije.

Višković je još rekao i da je on, navodno, 14.04. pisao potpredsjednici Vlade Ruske Federacije Tatjani Kolikovoj, a da mu je ona, nakon par dana, otpisala da će za par dana “u Republiku Srpsku krenuti 20.000 doza komponente 1 i 1.300 doza komponente 2”.

Po njemu je to sve trebalo da stigne do današnjeg dana, 25.04.2021.

Međutim, nije stiglo ništa.

Višković je 22.04. promijenio balvan u glavi pa je saopštio “da je zabrinut što skoro posljednje četiri sedmice nije bilo isporuke ruskih vakcina”.

Praktično to znači da Višković zna da od vakcina, kako stvari trenutno stoje, nema ništa. Bar onih iz Rusije. 

Istina, Višković je 25.04. izjavio da će 26.04. u Republiku Srpsku stići 25.000 ruskih vakcina.

“Vakcine će već sutra biti u Banjaluci, te će proći svu proceduru provjere kvaliteta Instituta za javno zdravstvo RS i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, te će nakon toga biti distribuisane građanima”, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Rekao je da očekuje da će početkom maja stići i 80.000 doza kineske vakcine, te da će na sjednici koju je Vlada tog bosanskohercegovačkog entiteta zakazala za nedjelju naveče usvojiti određena dokumenta, kako bi se već u ponedeljak moglo ići ka interventnom uvozu. (Mediji)

Čemu interventni uvoz ako je, kako je Višković rekao prije jedanaest dana,“RS uplatila Rusiji 13 miliona KM za nabavku oko 400.000 doza vakcine, kao i da je potpisan Ugovor za “okvirno 1,2 miliona doza, ako zatrebaju”, još u januaru?!

Sa ovih dodatnih 25.000 koje bi sutra trebalo da stignu u Republiku Srpsku, pod uslovom da stignu, biće isporučeno ukupno 73.000, što je predaleko od onih 100.000 što su trebale stići u februaru, a još dalje od onih 150.000 po Viškovićevoj računici (50.000 mjesečno, za februar, mart i aprli = 150.000).

Niko nije rekao da li tih sutrašnjih 25.000 stiže baš iz Rusije ili je to neka “druga”, “treća”, ko zna koja ruka…

Nije bitno iz koje su ruke, bitno je da stignu, ali, objektivno, to nije ni kap u moru potrebnih doza. 

Sputnik V, sve su prilike, ne leti za Republiku Srpsku, ali ni za BiH.

Sada Federacija BiH što, takođe, nije za bilborda, preko Saudijske Arabije pokušava da nabavi 800.000 doza Sputnik V. Odnosno, da ih Saudijci kupe kao za sebe, pa prebace u Federaciju.

I o tome se ćuti.

Ćuti se i da je Ruska Komisija koja odobrava prodaju vakcina zainteresovanim za kupovinu, skinula Republiku Srpsku sa liste onih koji vakcinu mogu kupiti; Samim tim i BiH je kaširana! 

Volio BiH da ovo demantuje Igor Kalabuhov, ruski ambasador u BiH, kako ne bi završio na bilbordu, sve sa bubicom na reveru; Ali, ako demantuje, neka precizira šta je sa potpisanih 400.000 doza i 1,2 miliona doza “po potrebi”. Zašto ne stižu, bar po 50.000 doza mjesečno, kako je, navodno, dogovoreno i potpisano.

Inače, Bilbord Bato.

Takozvani Covax mehanizam ne bi trebalo nikako skidati sa bilborda, jer to nije ni skalamerija, a kamoli mehanizam. 

Usudio bih se reći da BiH ima zaista ogroman problem sa, što bi rekla Bisera Turković, nabavkom vakcinacija za vakcinisanje.

Imunizacija je, što se tiče BiH, SF film. I masovna i manje masovna.

Usudio bih se reći i da se vlasti BiH i oba njena entiteta nastavljaju poigravati sa životima građana; I to bez imalo empatije, ni ne obazirući se na sve težu egzistencijalnu situaciju u kojoj se stanovništvo nalazi, baveći se raznoraznim idiotlucima samo da bi odvukli pažnju sa pandemije i sopstvene nesposobnosti da joj se suprotstave.

I da vlasti ne prestaju da lažu, lažu, lažu…

Ima i jedna dobra stvar; Dodik je prebolovao koronu, a uz to je i vakcinisan. Što znači da je stekao Imunitet Krda. Ipak, ni to nije za bilborda, već za Šatora.

http://slobodanvaskovic.blogspot.com

Nastavite čitati

Zanimljivosti

Pogledajte film ,,LICA LAFORE”

Objavio

u

Nastavite čitati

Trending